Kvitové došel dech. V boji o své maximum v Indian Wells neudržela vedení 6-4 a 3-1 proti Sakkariové

16. 3. 2023, 06:07
Aktuality 38
WTA INDIAN WELLS - Petra Kvitová poprvé v kariéře do semifinále turnaje WTA 1000 v Indian Wells nepostoupila. Znovu po roce v Kalifornii skončila na raketě Marii Sakkariové, byť letos nad Řekyní vedla 6-4 a 3-1 a sahala po dalším brejku.
M. Sakkariová a P. Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová v Indian Wells poprvé od loňského srpna porazila tři soupeřky po sobě a postupem do čtvrtfinále vyrovnala na 'pátém grandslamu' své maximum z let 2013 a 2016. Na skalpy domácí Elizabety Mandlikové, bývalé vítězky French Open Lotyšce Jeleny Ostapenkové, proti které se oklepala z kanára, a domácí světové trojky Jessicy Pegulaové ale už nenavázala.

Podobně jako loni ve 3. kole nestačila na Mariu Sakkariovou. Zatímco před rokem uhrála jen tři gamy, letos nad světovou sedmičkou vedla 6-4 a 3-1 s dvěma brejkboly a sahala po vyrovnání vzájemné bilance. Den po vyčerpávajícím osmifinále, v němž odvrátila čtyři mečboly, jí ale došel dech, prohrála 6-4 5-7 1-6 a Řekyni potřetí v řadě podlehla.

Svěřenkyně a zároveň partnerka Jiřího Vaňka Kvitová od stavu 6-4 a 3-1 prohrála tři vyrovnané hry po sobě, v nichž se pokaždé šlo přes shodu. Od stavu 5-5 už uhrála jen jeden z devíti gamů.

Sakkariová v prvních dvou setech spáchala 36 nevynucených chyb, ve třetí sadě ale chybovala už jen třikrát. Kvitová soupeřce pomohla celkem 52 vlastní chybou prohranými body, z toho dvanáctkrát po dvojchybě. 

"Ona je jednou z hráček, které nejvíc respektuju. Vyhrála už spoustu titulů, ale hlavně je to úžasná holka. Je to skvělý člověk," řekla Sakkariová, jež letos vyhrála už sedmý třísetový zápas a vyrovnala se v této statistice nejlepší Anastasii Potapovové.

33letá rodačka z Bílovce si v pondělí polepší ve světovém žebříčku z 15. na 12. místo. Nyní čeká přesun na další podnik WTA 1000 v Miami, kde čtyřikrát po sobě nechyběla v osmifinále a bude obhajovat loňské čtvrtfinále.

27letá Sakkariová po vítězství nad Karolínou Plíškovou vyřadila druhou Češku během dvou dnů a také svou čtvrtou soupeřku v Indian Wells zdolala ve třech setech. Už potřetí otočila nepříznivý vývoj z 0-1.



O obhájení loňského finále, v němž by usilovala o teprve druhý a nejcennější titul, si Sakkariová zahraje s Arynou Sabalenkovou (h2h 3-4), s níž poslední dva vzájemné duely vyhrála. Světová dvojka Sabalenková smetla 6-4 6-0 domácí teenagerku Coco Gauffovou, kterou v již pátém vzájemném střetnutí porazila teprve podruhé, a svou letošní bilanci vylepšila na 16-1.

Sabalenková den výhře nad svou dosud jedinou letošní přemožitelkou Barborou Krejčíkovou zápas zcela ovládla. Gauffové, s  níž poslední dva souboje prohrála, nenabídla ani jeden brejkbol, na vítězné údery vyhrála 18-12 a udělala o 14 nevynucených chyb méně.

"Na naše předchozí zápasy jsem nemyslela. Letos se na kurtu cítím trochu jinak, mám pocit, že jsme jiná hráčka. Takže jo, na naše poslední zápasy jsem se nesoustředila, koncentrovala jsem se jen sama na sebe," řekla Sabalenková, jež na letošním Australian Open vybojovala premiérový grandslamový titul.

"Věděla jsem, že pokud dnes na kurtu předvedu svůj tenis, budu mít velkou šanci vyhrát. Takže jsem moc šťastná, že jsem dokázala ukázat svůj nejlepší tenis," pochvalovala si rodačka z Minsku, které chybí už jen jedna výhra na vyrovnání letos nejčastěji vítězící Caroline Garciaové.



Z českých tenistek zůstává ve hře už jen Karolína Muchová, která bude o postup do semifinále usilovat ve čtvrtek proti vítězce loňského Wimbledonu a finalistce letošního Australian Open Jeleně Rybakinové z Kazachstánu.

O poslední místo v semifinále se po nich utkají světová jednička a obhájkyně titulu Iga Šwiateková z Polska s Rumunkou Soranou Cirsteaovou.

• WTA 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
středeční výsledky (15. 03. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Sakkariová (7-Řec.) - Kvitová (15-ČR) 4-6 7-5 6-1
Sabalenková (2-Běl.) - Gauffová (6-USA) 6-4 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

38
Přidat komentář
com
Kvitovic neni kamoska a Karolinu nepomstila smilesmile
Reagovat
Krisboy
Není holt pomstychtivá, no...
Reagovat
EllNino
Petra v IW snad nikdy nevyhrála jednoduchý zápas a většinou to bylo strašné drama :))

Namátkou prohraná bitva s Bárou v roce 2011 5:7 ve třetím, v roce 2012 tam prohrála s Chris McHale také ve třech setech :)) 2013 bitvy s Govortsovou, Tsurenko, neúspěšná bitva s Kirilenko

2014 tam zahrála jediný skvělý zápas, co si pamatuju, a to bylo 3. kolo proti Světlaně, ve třetím jí dala kanára... a pak dostala naloženo od Dominiky :))

2016 vydřené čtvrtfinále - třísetové boje s Kovinic, Larsson, Gibbs, konec s Agou

2018 brutální výhra snad 3 hodiny s Putinou a prodloužení série výher na 14 zápasů v řadě a konec na Amandě ve 3. kole :))

2019 vedení o set a dva brejky nad Venus a konec ve 2. kole, konec nadějím na post světové jedničky

2022 hrůzná vítězná bitva se Sasnovich a kanár od Sakkari

2023 otáčení setu s Mandlik, divočiny s Penko a Pegulou, vedení o set a brejk se Sakkari

IW je pro Petru takové osudové, sice se jí tam nikdy moc nedařilo, ale zápasy tam má památné a ta podpisová zeď, když měla podělanou ruku, to bylo taky skvělé smile

Navíc tam každoročně slaví narozeniny a je zase o rok starší smile

No je to zajímavé místo v její kariéře
Reagovat
Blondie
Za to můžu já, zaspala jsem smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
Blondie
smile bych předávala energii a dělala psychověci... smilesmile
Reagovat
Jon61
Když měla minulý zápas proti Petře Pegula první mečbol, tak se Honey probudila a přišla za mnou pomazlit a Petra vyhrála. Na zápas se Sakkari jsem neponocoval, po návratu z nemocnice, potřebuji dospat. smile
Reagovat
Blondie
Ou jé, brzké uzdravení :(
Reagovat
bardunek666
trhej! Je to na tobě
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile žádný objímání podvodnice! Měla letět po dvou setech.
Dobře, že jsem se nedíval.
Reagovat
Jan
Petra škoda. Věk nezastavíš. A po tom vyčerpávajícím předchozím zápase se není čemu divit.
Reagovat
Krisboy
Odkud teď čerpáš Pravdu, když vám zatrhli Aeronet? Russia Today?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Honza teď neprudí jako jiní...
Reagovat
Krisboy
To nezpochybňuju. Jenom konstatuju fakt.
Reagovat
Krisboy
Sorry, to patřilo níže pod Aligo. Jsem se uklikl smile
Reagovat
Krisboy
Bodejť by prudil, když nemá kde čerpat ty svoje kremlolži.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Potřebuješ mít koho napráskat? :-)
Reagovat
Krisboy
Tobě nerozumím už dlouho... i teď mi zcela uniká smysl tvého příspěvku smile
Reagovat
Drzymalski
Ječidlo mělo zápas prakticky v kapse. Hrála výborně. Dominovala ve všech směrech a měla Sekerku už jenom dorazit. Ve třetí sadě už to šlo do kopru, chyběla energie a hlavně Sekerka přestala dělat banální chyby a vyhrávala rally. Petřina kondice je vizitkou Vaňka. Sladit tréninkový dril a postel zvládne málokdo.
Reagovat
Krisboy
Kecy, špatná fyzička Petru sráží celou kariéru. Vždycky to byla její největší slabina.
Reagovat
aligo
Z vlastní zkušenosti vím, že s astmatem se fyzická kondice dělá opravdu hodně těžko a hodně na krev
Reagovat
lenka258
Jj, tak hnidopichové budou všude a vždy, to je jasný :).
Ale to, že je jí už 33, momentálně českou jedničkou, umí potrápit největší hvězdy, to už se nenapíše :).

Jasně, už to nebude ta jedna dvacetiletá Petra, co vyhrála Wimbledon ani člověk nemrknul.
Reagovat
Krisboy
Její věk a postavení na žebříčku je všeobecně dobře známé, případně snadno a rychle dohledatelné, netřeba to psát smile
Reagovat
EllNino
naopak, často se na to zapomíná
Reagovat
aligo
Koruna někteří jedinci na to zapomínají rádi a úmyslně
Reagovat
aligo
Kor někteří jedinci na to zapomínají rádi a úmyslně
Reagovat
Mony
Blbosti, kondicku má skvělou.. Jasně, kdyby na to došlo, tak Marii v ní konkurovat nemůže, ale klobouk dolů.. Dnes to byla její klasická krec, ne fyzicka
Reagovat
HAJ
Škoda druhého setu. Nevyužila dva brejkboly po sobě na 4:1. Potom ještě jednou ztratila vedení 40:15 (při stavu 5:6). Ve třetím už neměla energii. Ale byl to pěkný zápas s mnoha skvělýma výměnami. Sakkari byla velmi pohyblivá a vracela skoro všechno. Petra odvedla dobrou práci.
Reagovat
Krisboy
Došel dech...pokolikáté už? smile

Ale ta Sabalenka vypadá hodně nabušeně, asi zas bude muset nastoupit některá z našich holek, aby ji trošku přibrzdila.smile
Reagovat
lenka258
Však v pohodě :), vyrovnala si v 33 letech maximum v Indian Wells, porazila Ostapenko, Pegulu, vzdorovala Sakkari, neviděla bych to tak černě :).
Reagovat
smazaný uživatel
Sabalenko - jak to tak vypadá, nejvíce ji zatím potrápila naše Barča.

Petra škodq, ale ať se raději zkoncentruje na trávu a 3.titul!
Reagovat
Drzymalski
Sedm špílů za sebou už Ječidlo na GS nevyhraje. Ani na trávě. Možná kdyby se sešel los, forma, počasí etc. etc.
Reagovat
baba
Sabalenko - jak to tak vypadá, nejvíce ji zatím potrápila naše Barča.

Petra škodq, ale ať se raději zkoncentruje na trávu a 3.titul!
Reagovat
Mony
Vypadá, že chce ohrozit trůn Igy..Hodně se stabilizovala a její přejetí Coco mě vůbec neprekvapilo
Reagovat
EllNino
Bylo to blízko, rozhodly ty tři gemy od stavu 3:1 do 3:4 ve druhem, stačilo, kdyby jeden z nich vyšel, a už by to podle mě doklepla
I tak by mě nenapadlo, že bude ve 33 takhle blizko od semi na pomalem molitanu v IW :) po x letech, kdy tam nezahrala fakt jediny pekny zapas :)))

Čtvrtfinále dobrý výsledek, a pokud aspoň něco uhraje na antuce, mohla by ta desítka ještě vyjít, byl by to pěkný zápis

Hodně štěstí v Miami smile
Reagovat
Walda58
smile věřil jsem že postoupí.
Reagovat
Mony
Na druhou stranu je třeba smeknout před Marii. Pozorovat, jak z malé nejiste holky, která jde za svým cílem, se stává Hvězda, má taky něco do sebe, i když s fairplay kankou...Jaký rozdíl v porovnání třeba s talenty jako Osaka,Andrescu..
Reagovat
lenka258
Jj, v Miami obhajuje 3 výhry, tak snad to zvládne :)), ale zas loni vypadla v IW hned v druhém kole, takže si nahnala body tu a nespadne :).

Jj, pak neobhauje na antuce (kromě jedné výhry na FO) vůbec nic, takže taky bych to viděla pozitivně :).
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist