Lehečka v prvním finále narazí na Báeze. Argentinský antukář vyřadil jedničku Čoriče

26. 8. 2023, 06:22
Aktuality 7
ATP WINSTON-SALEM - Jiří Lehečka (21) bude na tvrdém povrchu v americkém Winston-Salemu čelit ve svém prvním finále na okruhu ATP Sebastiánu Báezovi (22). Argentinský antukář, který až dosud nikdy nebyl ve čtvrtfinále mimo antuku, v semifinále udolal po třech a čtvrt hodinách boje 6:3, 6:7, 7:6 nejvýše nasazeného Chorvata Bornu Čoriče (26) a po červencovém triumfu v Kitzbühelu si připsal již 9. výhru v řadě.
Sebastián Báez (© Profimedia)

Jiří Lehečka ve čtvrtek postoupil potřetí v kariéře do semifinále turnaje ATP a následné odstoupení zraněného Sebastiana Kordy ho poslalo poprvé do finále. A zatímco český tenista v pátek odpočíval, jeho soupeř se o druhé místo ve finále rval ve více než tříhodinové večerní bitvě.

Jednadvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi, který má již zajištěn premiérový posun do TOP 30 světového žebříčku, si o první titul zahraje v sobotu od 23:00 SELČ s o rok starším Sebastiánem Báezem. S argentinským antukářem má vyrovnanou bilanci 1:1 - před třemi lety ho porazil ve finále domácího antukového turnaje ITF a loni v Davis Cupu neuspěl na soupeřově domácí antuce v Buenos Aires. Nyní se utkají poprvé na tvrdém povrchu, který soupeři dlouho 'nechutnal'.

Čorič – Baéz 3:6, 7:6, 6:7

Dvaadvacetiletý Báez absolvoval všech 11 čtvrtfinálových zápasů na okruhu ATP na antuce, pětkrát to dotáhl až do finále a tři z nich přetavil titul. Dvě trofeje slavil letos - v únoru 'doma' v Córdobě a před třemi týdny v rakouském Kitzbühelu.

Na tvrdém povrchu se mu nikdy nedařilo, od loňského Australian Open na něm prohrál 19 z 21 zápasů a nikdy nevyhrál dva duely po sobě. Ovšem nyní ve Winston-Salemu, kde se na hard vrátil po pěti měsících, porazil už čtyři soupeře. Tedy stejný počet, jako za svou dosavadní kariéru v hlavní soutěži na okruhu ATP.

Argentinský tenista v Severní Karolíně zdolal Kolumbijce Daniela Galána, Australana Aleksandara Vukice, Srba Lasla Djereho a v semifinále zaskočil i nejvýše nasazeného 29. hráče světa Bornu Čoriče. Chorvatského vítěze loňského turnaje Masters 1000 v Cincinnati udolal po 3 hodinách a 19 minutách boje 6:3, 6:7, 7:6 a připsal si první skalp hráče TOP 30 na tvrdém povrchu.

V prvním setu Báez vyhrál 16 ze 17 fiftýnů po svém podání, jenže ve druhém dvakrát nepotvrdil brejk a přestože byl za stavu 6:3 a 4:2 relativně blízko vítězství, měl před sebou ještě dvě hodiny boje. Brejk nedokázal potvrdit ani ve třetím dějství, druhý tie-break už ale zvládl a vyčerpaný mohl slavit postup do 6. finále.

"Energie fanoušků byla úžasná. Samozřejmě jsem unavený, ale šťastný, protože to byla skvělá bitva a já postoupil do finále. Jsem za to moc rád," radoval se Báez, který v průběhu zápasu řešil krvácení z nosu.

"Po těch třech hodinách se teď musím soustředit hlavně na odpočinek a připravit se na zítřek. Jsem šťastný, ale ještě mě čeká jeden zápas. Ale to, že jsem vyhrál fyzicky tak náročný zápas, mi dodává sebevědomí a zítra udělám maximum," věří se Báez, který se s Čoričem utká znovu v 1. kole US Open.

"Po finále budu mít pár dní na odpočinek, trénink a adaptaci. Na US Open chci dosáhnout maxima a dnešní zápas byl skvělou přípravou. Ale teď se musím koncentrovat jen na zítřejší finále," dodal.

• ATP 250 WINSTON-SALEM •
USA / Severní Karolína, tv. povrch, 850.680 dolarů
páteční výsledky (25. 08. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Báez (6-Arg.) - Čorič (1-Chorv.) 6:3, 6:7 (4), 7:6(2)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
EllNino
Až do tohoto turnaje platil za tenistu, který dokázal na antuce konkurovat světové špičce, ale mimo ni byl v podstatě nulový ...

Myslím, že po tomto turnaji si začne věřit i na betonu a bude ještě víc nebezpečný :)

Jirka to bude mít těžké, ale určitě hratelné smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, vyšly mu teď dva turnaje, ale jinak to letos nebyla žádná velká sláva, a to ani na antuce. Prohrál na ní i s průměrnými hráči.

Pokud Jirka zahraje svůj standard, měl by ho přejet, takže za mě ten zápas bude hlavně o Jirkovi.
Reagovat
EllNino
Reagovat
elsky
jako takový pěkný kariérní milníček smile. Zaslouží si ho, držím palce.
Reagovat
makro99
Je to tak, teď už zbývá jenom krok 2 :)
3:19 hod... no, myslím, že to je nadějné :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile teď ještě ten dárek smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist