Letošní rok na WTA, část IV. Muguruzaová vyhrála Wimbledon. Na US Open šokovala Stephensová. Siniaková slavila další titul

12. 12. 2017, 20:00
Stalo se... 0
Závěr travnaté části sezony vyšel nejlépe Garbiñe Muguruzaové. Španělská tenistka nenašla přemožitelku ve Wimbledonu a oslavila zisk svého druhého grandslamového titulu. Na US Open zaskočila všechny soupeřky Sloane Stephensová. Talentovaná Američanka necelé dva měsíce po návratu ze zranění premiérově triumfovala na akci velké čtyřky. Mezi oběma grandslamy se ve švédském Bastadu dočkala další letošní trofeje Kateřina Siniaková.

27. - 28. týden (Wimbledon)
Garbiñe Muguruzaová nebyla letos před startem Wimbledonu ani jednou ve finále. To nejlepší si ovšem schovala právě pro nejslavnější turnaj světa. Španělská tenistka si ve velkém stylu došla pro svou druhou grandslamovou trofej v kariéře, obecně teprve čtvrtý titul. Rodačka z venezuelského Caracasu ve finále dorazila "kanárem" pětinásobnou šampionku Venus Williamsovou.

Muguruzaová svou pouť v All England Clubu zahájila i zakončila fantasticky. Španělka v sedmi zápasech ztratila jen jeden set, když v osmifinále musela otáčet duel se světovou jedničkou a loňskou finalistkou Angelique Kerberovou. Dále vyřadila Rusku Alexandrovovou, Belgičanku Wickmayerovou, Rumunku Cirsteaovou, turnajovou sedmičku Kuzněcovovou, senzaci letošního ročníku Rybárikovou a ve finále jednu z nejúspěšnějších hráček historie tenisového svátku Venus Williamsovou.

Sedmatřicetiletá Williamsová na své milované akci rovněž podávala skvělé výkony a stejně jako Muguruzaová v cestě do finále ztratila jeden set, a to v utkání druhého kola s Číňankou Qiang Wang. Na agresivní hru americké veteránky jinak nedokázaly najít recept Belgičanka Mertensová, Japonka Ósakaová, nasazená Konjuhová, vítězka French Open Ostapenková ani domácí naděje Kontaová. Sedminásobná grandslamová šampionka si finále Wimbledonu zahrála už podeváté a po osmileté pauze. Stejně jako letos na Australian Open si však trofej pro vítězku neodvezla.

Životní turnaj a návrat na velkou scénu prožila na posvátném pažitu Magdaléna Rybáriková. Slovenka se po sérii zranění na kurty vrátila v únoru coby hráčka páté stovky a skvělou jízdu na trávě měla za sebou už na okruhu ITF, kde dvakrát triumfovala. Navíc se probojovala do semifinále v Nottinghamu. Ve Wimbledonu se jí však nikdy nedařilo. To už je minulost. Rybáriková letos porazila pět soupeřek včetně české jedničky Karolíny Plíškové a výrazně vylepšila své grandslamové maximum, jímž bylo třetí kolo. Vypadla až v semifinále s Muguruzaovou a vyletěla na 33. místo žebříčku WTA.

Johanna Kontaová před startem letošního ročníku na domácím grandslamu vyhrála při svých pěti účastech jediný zápas v hlavní soutěži. Letos však potvrdila skvělou formu z přípravných turnajů a vyrovnala své grandslamové maximum. V prvním kole oplatila porážku z French Open Su-Wei Hsieh, v dalším zápase vyhrála maraton s Vekičovou poměrem 10-8 v rozhodující sadě a Chorvatce vrátila finálovou prohru z Nottinghamu. Dále si poradila s Řekyní Sakkariovou. Další nervydrásající souboj zvládla proti Garciaové a poté i Halepové. Padla až s Venus Williamsovou.

V All England Clubu se letos kromě nejcennější trofeje bojovalo také o post světové jedničky. Angelique Kerberová neobhájila loňské finále, když v osmifinále podlehla pozdější šampionce Muguruzaové. Otevřela se tak možnost pro další tenistky. Nejblíže měla Simona Halepová. Rumunku ve čtvrtfinálovém duelu s Kontaovou dělily od usednutí na tenisový trůn pouhé dva míčky.

Novou světovou jedničkou se proto v pondělním vydání žebříčku jako první Češka v historii stala Karolína Plíšková, přestože ve Wimbledonu popáté v řadě skončila ve druhém kole a své maximum na londýnské trávě nevylepšila. Česká jednička po výhře nad Rodinovou nestačila na rozjetou Rybárikovou. Nenavázala tak na triumf z Eastbourne a nepotvrdila roli jedné z největších favoritek.

Podobný osud potkal Petru Kvitovou. Dvojnásobná wimbledonská vítězka během travnaté přípravy získala svůj jubilejní 20. titul, ale úlohu favoritky na svém nejoblíbenějším turnaji také nesplnila. V prvním kole porazila svou oblíbenou soupeřku Larssonovou, ovšem o kolo později ji vyřadila Američanka Brengleová.

Druhé kolo bylo pro Češky letos zakleté. Lucie Šafářová se jako poslední vešla mezi nasazené. Pozici však nevyužila. Po hladkém vítězství nad Francouzkou Dodinovou prohrála třísetový souboj s Američankou Rogersovou. Stejně dopadla i Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně začala výhrou nad Paraguaykou Cepedeovou a pak nestačila na Japonku Ósakaovou. Denisa Allertová zvládla utkání prvního kola s Japonkou Ozakiovou, ale ve druhém kole neměla šanci proti Chorvatce Martičové. Ani Kristýna Plíšková do třetího kola nepostoupila, když po dalším skalpu Italky Vinciové neudržela vedení proti Řekyni Sakkariové.

Již v prvním kole skončily Kateřina Siniaková a Markéta Vondroušová. Siniaková vypadla právě se Sakkariovou a stejně jako v Austrálii a Paříži se loučila po prvním zápase. Vítězné wimbledonské premiéry se nedočkala Vondroušová. Česká kometa podlehla Číňance Shuai Peng. Do hlavní soutěže z kvalifikace neprošly Tereza Martincová, Marie Bouzková, Tereza Smitková ani Barbora Krejčíková.

Návrat na grandslamy se povedl Viktorii Azarenkové. Bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová šampionka odehrála druhý turnaj po porodu a došla až do osmifinále, když otočila zápas s Američankou Bellisovou, přehrála nasazenou patnáctku a loňskou semifinalistku Vesninovou a další obrat předvedla proti domácí Watsonové. Nad její síly byla až světová dvojka Halepová.

Další grandslamové osmifinále si zahrála Petra Martičová. Chorvatská kvalifikantka, která se na kurty vrátila po zranění, zopakovala výsledek z letošního French Open. Mezi nejlepší šestnáctku se probojovala po vyřazení nasazené Australanky Gavrilovové, Allertové a Kazašky Dijasové. V bitvě vracejících se tenistek prohrála s Rybárikovou.

Kromě vyřazení Plíškové a Kvitové na žádná zásadní překvapení v průběhu letošního ročníku nedošlo. Za zmínku snad stojí pouze brzké vypadnutí Anastasie Pavljučenkovové. Nasazené šestnáctka v prvním kole překvapivě nestačila na australskou kvalifikantku Arinu Rodionovovou, s níž prohrála 7-9 v rozhodujícím setu. Brzy vypadla ještě Kristina Mladenovicová. Francouzka ve druhém kole skončila na raketě Američanky Riskeové.

Deblová soutěž se pro české barvy naopak vyvíjela skvěle. Do semifinále se svými parťačkami postoupily Květa Peschkeová a Renata Voráčová. Ani jedna si však atmosféru wimbledonského finále neužila. Hodně smutně skončil turnaj pro duo Bucie. Američanka Matteková-Sandsová se totiž v singlovém zápase ošklivě zranila a česko-americký tandem tak nemohl pokračovat v cestě za kariérním grandslamem.

Letošní finále čtyřhry ovládly Jekatěrina Makarovová s Jelenou Vesninovou. Ruské duo v souboji o titul nepovolilo Hao-Ching Chan s Monicou Niculescuovou jediný game a oslavilo premiérové prvenství ve Wimbledonu a celkově třetí společný grandslamový triumf.

Juniorku Wimbledonu letos vyhrála Claire Liuová. Nasazená trojka v ryze americkém finále ve třech setech přetlačila Ann Liovou. Sedmnáctiletá Američanka tak navázala na triumf krajanky Osuigweové na French Open. Ve Wimbledonu ovšem americká tenistka triumfovala po dlouhých 25 letech. Poslední americkou vítězkou byla v roce 1992 Chanda Rubinová.

• WIMBLEDON 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 31,600.000 liber
• Finále dvouhry •
Muguruzaová (14-Šp.) - V. Williamsová (10-USA) 7-5 6-0
• Finále čtyřhry •
Makarovová/Vesninová (2-Rus.) - H. Chan/Niculescuová (9-Tchaj-wan/Rum.) 6-0 6-0
• Finále mixu •
J. Murray/Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Kontinen/Watsonová (Fin./Brit.) 6-4 6-4
• Finále juniorky •
Liuová (3-USA) - Liová (USA) 6-2 5-7 6-2
• Česká účast •
Kar. Plíšková - 2. kolo
Kvitová - 2. kolo
Šafářová - 2. kolo
Allertová - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
Vondroušová - 1. kolo
Martincová - kvalifikace
Bouzková - kvalifikace
Smitková - kvalifikace
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los

 

 

29. týden (Gstaad a Bukurešť)
Po skončení nejkratšího období tenisového roku se mohly hráčky ještě na chvíli vrátit na antuku. Druhý ročník podniku WTA ve Gstaadu vyhrála Kiki Bertensová. Nizozemka si i pro svůj celkově čtvrtý kariérní titul došla na svém nejoblíbenějším povrchu. Ve finále zdolala Anett Kontaveitovou a napravila loňské finálové zaváhání.

Bertensová byla až do finále naprosto suverénní. Set neztratila se Srbkou Kruničovou, německou kvalifikantkou Zajaovou, svou deblovou partnerkou Larssonovou ani se Španělkou Sorribesovou. Tři sady potřebovala až ve finále proti Kontaveitové. Nizozemka vůbec poprvé v kariéře dokázala během jednoho roku triumfovat na více než jednom turnaji. V květnu vybojovala titulu v Norimberku. Bertensová nakonec po boku Larssonové ovládla i čtyřhru.

Kontaveitová sice po cestě do finále jednou klopýtla, ale i tak měla všechny čtyři duely pod kontrolou. Talentovaná Estonka v prvním kole smetla italskou kvalifikantku Trevisanovou a poté musela překvapivě do tří setů proti ruské kvalifikantce Kalinské. Ve čtvrtfinále si poradila s nasazenou Witthöftovou a v semifinále ukončila senzační jízdu Martincové.

Tereza Martincová si ve Gstaadu zopakovala své maximum na okruhu WTA, kterým bylo loňské semifinále v Québecu. Česká naděje v prvním kole deklasovala Rusku Chromačevovou a ve druhém kole se postarala o naprostou senzaci. Vyřadila totiž světovou dvacítku a nasazenou jedničku Francouzku Garciaovou. Na životní skalp navázala třísetovým vítězstvím nad Němkou Lottnerovou. Proti další favoritce Kontaveitové ale uhrála jen pět her.

Ve švýcarské metropoli startovala ještě Tereza Smitková. Nyní třiadvacetiletá Češka vůbec poprvé v sezoně prošla kvalifikací turnaje WTA. V hlavní soutěži však neuspěla. Hned v prvním kole skončila na raketě Američanky Chiricové. Stejný osud potkal také domácí šampionku loňského premiérového ročníku gstaadské akce. Viktorija Golubicová na úvod nestačila na Němku Lottnerovou.

• LADIES CHAMPIONSHIP GSTAAD 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Gstaad, Švýcarsko
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Bertensová (2-Niz.) - Kontaveitová (3-Est.) 6-4 3-6 6-1
• Finále čtyřhry •
Bertensová/Larssonová (1-Niz./Švéd.) - Golubicová/Stojanovičová (3-Švýc./Srb.) 7-6(4) 4-6 10-7
• Česká účast •
Martincová - semifinále
Smitková - 1. kolo
Kompletní los

 

Souběžně hraný antukový podnik v Bukurešti se opět dočkal domácí vítězky. Na triumfy Halepové z let 2014 a 2016 navázala letošním prvenstvím Irina Beguová. Rumunská tenistka ve finále přehrála Julii Görgesovou z Německa a vůbec poprvé triumfovala na antuce. Celkově získala čtvrtý titul. Po boku krajanky Olaruové navíc vyhrála i čtyřhru.

Beguová v průběhu turnaje neztratila jediný set. Nasazená sedmička a v té době až 64. hráčka světa postupně porazila Srbku Jorovičovou, krajanku Cristianovou startující na divokou kartu i Francouzku Parmentierovou. Nejvíce se nadřela v semifinále proti dvojce Suárezové. Do tří sad nemusela ani proti finalistce Görgesové.

Němka naopak hned v prvním kole proti Američance Glatchové vývoj utkání otáčela. Dva těsné sety následně zvládla s Běloruskou Sasnovičovou i domácí Dulgheruovou. Další obrat úspěšně dokonala v semifinále proti další Rumunce Aně Bogdanové. Finále na okruhu WTA si Görgesová zahrála poosmé. Třetí titul však nepřidala. Ten poslední přišel před šesti lety na domácí půdě ve Stuttgartu.

Návrat na antuku po neúspěšné wimbledonské kvalifikaci nevyšel Barboře Krejčíkové. Česká naděje nenavázala na senzační finále z Norimberku a v hlavním městě Rumunska skončila hned v prvním kole, když neudržela vedení proti Rusce Alexandrovové.

Jasně největší favoritkou byla turnajová jednička Anastasija Sevastovová. Loňská finalistka sice v prvním kole smetla Slovenku Čepelovou a šanci nedala ani v souboji o čtvrtfinále Koviničové z Černé Hory, nicméně poté uhrála jen čtyři gamy s domácí Anou Bogdanovou, tehdy až 108. tenistkou světového hodnocení.

• BRD BUCHAREST OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Bukurešť, Rumunsko
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Beguová (7-Rum.) - Görgesová (3-Něm.) 6-3 7-5
• Finále čtyřhry •
Beguová/Olaruová (1-Rum.) - Mertensová/Schuursová (2-Belg./Niz.) 6-3 6-3
• Česká účast •
Krejčíková - 1. kolo
Kompletní los

 

 

30. týden (Bastad a Nanchang)
Na poslední antukovou akci letošní sezony rádi vzpomínají hlavně čeští tenisoví příznivci, protože si ve švédském Bastadu pro svůj druhý letošní i kariérní titul došla Kateřina Siniaková. Česká tenistka ve finále, které loni prohrála s Němkou Siegemundovou, porazila bývalou světovou jedničku a finalistku ročníku 2009 Caroline Wozniackou.

Siniakové se od lednového triumfu v Shenzhenu vůbec nedařilo. Jen na dvou dalších turnajích dokázala vyhrát dva zápasy v řadě. Do Bastadu však přijela ve skvělé formě a přemožitelku nenašla. V prvním kole si český talent poradil se Švédkou Petersonovou, nezaváhal ani s Nizozemkou Rusovou a následně vyřadil všechny tři nejvýše nasazené hráčky. Největší bitvu Siniaková absolvovala ve čtvrtfinále s dvojkou Sevastovovou. Přemohla i trojku Francouzku Garciaovou a recept na hru české tenistky nenašla ani finalistka Wozniacká.

Dánka v úvodních kolech přesvědčivě rozhodně nepůsobila. Do tří sad musela proti Francouzce Parmentierové i Švýcarce Golubicové. Nejlepší výkon podala ve čtvrtfinále, v němž smetla ukrajinskou kvalifikantku Kozlovovou. V semifinále ve třech setech udolala Mertensovou a ve finále byla jasnou favoritkou. Souboj o titul ale stejně jako před osmi lety prohrála. Letos byla Wozniacká ve finále už popáté, ani jednou neuspěla.

V Bastadu startovala ještě Barbora Krejčíková a oproti vystoupení v Bukurešti si výrazně polepšila. Finalistka nedávného turnaje WTA v Norimberku prošla kvalifikací a v prvním kole hlavní soutěže nadělila dva "kanáry" trápící se Němce Beckové. Ve druhém kole se mohla pokusit oplatit porážku z Norimberku Bertensové, ovšem Nizozemka k utkání nenastoupila a poslala Češku do čtvrtfinále. V něm Krejčíková sahala po životní výhře. Proti Francouzce Garciaové však zápas nedopodávala. Česká naděje ještě bojovala o deblový titul. Po boku Argentinky Irigoyenové ale finále prohrála.

• ERICSSON OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Bastad, Švédsko
Povrch: antuka
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Siniaková (7-ČR) - Wozniacká (1-Dán.) 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Lemoineová/Rusová (Niz.) - Irigoyenová/Krejčíková (4-Arg./ČR) 3-6 6-3 10-8
• Česká účast •
Siniaková - vítězka
Krejčíková - čtvrtfinále
Kompletní los

 

Na akci WTA v Nanchangu se hrálo již na tvrdém povrchu. Druhým rokem po sobě si trofej pro vítězku odvezla domácí tenistka. V čínské metropoli letos triumfovala Shuai Peng. Číňanka tak získala svůj druhý kariérní titul a stejně jako ten premiérový slavila na domácí půdě. Ve finále nedala šanci Nao Hibinové z Japonska.

Shuai Peng měla v průběhu turnaje problémy pouze v prvním kole, v němž musela hodně bojovat s Japonkou Naraovou. V dalším zápasech ovšem neztratila set. Ve druhém kole jí vzdala Martincová, ve čtvrtfinále si poradila s krajankou Lin Zhu, v semifinále deklasovala další čínskou hráčku Xin-Yun Han a ve finále povolila jen pět her Hibinové.

Rovněž Hibinová musela do tří sad jen v prvním utkání s domácí Kai-Lin Zhang. Proti nasazené trojce Kristýně Plíškové nezačala vůbec dobře. Úvodní tři gamy prohrála, ale česká favoritka se poté kuriozně zranila a musela skrečovat. Ve čtvrtfinále Hibinová smetla domácí kvalifikantku Jing-Jing Lu a v semifinále ztratila pouhé dvě hry s domácí divokou kartou Yafan Wang. Za poslední rok si Japonka zahrála už třetí finále, ani v jednom však neuspěla. Jediný titul slavila před dvěma lety v Taškentu.

Jak již bylo zmíněno, obě české zástupkyně Kristýna Plíšková i Tereza Martincová své zápasy skrečovaly. České naděje neprve vydřely postup do druhého kola, ale poté měly vyloženě smůlu. Kristýna Plíšková vedla nad Hibinovou 3-0 a poté se na kurtu nešťastně poranila o větrák, když ho chtěla pootočit. Martincová vzdala zápas se Shuai Peng kvůli břišnímu svalu.

Už v prvním kole se překvapivě loučila nasazená jednička Shuai Zhang. Nad její síly byla Tchajwanka Kai-Chen Chang. Vstup do turnaje nezvládla ani loňská šampionka Ying-Ying Duan, která prohrála s Australankou Arinou Rodionovovou. Nasazeným hráčkám se obecně nedařilo. Druhým kolem prošla pouze pozdější vítězka Shuai Peng.

• JIANGXI OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Nanchang, Čína
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Shuai Peng (2-Čína) - Hibinová (Jap.) 6-3 6-2
• Finále čtyřhry •
Xinyu Jiang/Qianhui Tang (Čína) - Kudrjavcevová/Ar. Rodionovová (4-Rus./Austr.) 6-3 6-2
• Česká účast •
Kr. Plíšková - 2. kolo
Martincová - 2. kolo
Kompletní los

 

 

31. týden (Stanford a Washington)
Na konci července definitivně odstartovala sezona amerických betonů a příprava na závěrečný grandslam roku. Prvního kvalitního výsledku po svém březnovém návratu se dočkala na podniku série WTA Premier ve Stanfordu Madison Keysová. Domácí tenistka v ryze americkém finále přetlačila svou velkou kamarádku CoCo Vandewegheovou a získala třetí kariérní titul, vůbec první mimo travnaté dvorce. Navíc si vybojovala návrat do Top 20.

Keysová se na kurty po operaci zápěstí vrátila v březnu v Indian Wells a před startem turnaje ve Stanfordu uspěla jen v pěti z dvanácti zápasů. Na domácí akci však načasovala formu perfektně. Hned v prvním utkání se ale celkem zapotila. Proti hráčce druhé stovky a krajance Caroline Dolehideové totiž musela vývoj otáčet. Poté již byla suverénní. Američanka jasně přehrála Curenkovou, zastavila vítěznou sérii wimbledonské šampionky Muguruzaové, s níž ztratila jen pět gamů, a ve finále měla pevnější nervy než Vandewegheová.

Vandewegheová do finále prolétla. Po prohrané úvodní sadě jí vzdala Tomljanovičová, pouhé dvě hry povolila krajance Gibbsové, o tři gamy více dokázala proti Američance uhrát Ruska Pavljučenkovová a v americkém semifinále s Bellisovou se Vandewegheová na kurtu také nezdržovala. Ve finále ovšem její suverénní jízda skončila. Rovněž Vandewegheová před finálovým soubojem triumfovala dvakrát na trávě, a to v Hertogenboschi. Další dvě finále na WTA si zahrála právě ve Stanfordu. V Kalifornii stejně jako před pěti lety přebírala trofej pro poraženou finalistku.

Z českých tenistek dorazila do univerzitního města pouze Petra Kvitová. Nasazená dvojka začala jednoznačnou výhrou nad Katerynou Bondarenkovou z Ukrajiny, kterou na betonech porazila poprvé. Ve čtvrtfinále však uhrála pouhé dvě hry s domácím talentem Bellisovou.

Do čtvrtfinále letošního ročníku se probojovaly všechny nasazené hráčky. Minimálně zhatit tuto bilanci měly Maria Šarapovová a Viktoria Azarenková. Bývalé světové jedničky a grandslamové šampionky ale trápily zdravotní potíže. Šarapovová se po téměř tříměsíční pauze vrátila vítězstvím nad domácí Bradyovou. K duelu s Curenkovou nicméně kvůli problémům s levou rukou nenastoupila. Azarenková do Stanfordu kvůli nemoci ani nepřijela.

• BANK OF THE WEST CLASSIC 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Stanford, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 710.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Keysová (3-USA) - Vandewegheová (6-USA) 7-6(4) 6-4
• Finále čtyřhry •
Spearsová/Vandewegheová (3-USA) - Cornetová/Rosolská (Fr./Pol.) 6-2 6-3
• Česká účast •
Kvitová - čtvrtfinále
Kompletní los

 

Bojovalo se také v hlavním městě Spojených států. Ve Washingtonu byla nejlepší hráčkou Jekatěrina Makarovová. Ruská tenistka si po více než třech letech zahrála finále a v něm po obratu udolala Julii Görgesovou. Získala tak třetí kariérní titul.

Triumf Makarovové byl hodně nečekaný. Ruska se totiž v dosavadním průběhu letošní sezony nijak výrazně neprosazovala. Jejím nejlepším výsledkem bylo osmifinále Australian Open. V americké metropoli však zvládla všech pět zápasů. Na úvod ji potrápila domácí kvalifikantka Loebová. Makarovová poté jasně přehrála Portoričanku Puigovou a v rozhodujícím setu jí ve čtvrtfinále vzdala nasazená jednička Halepová. Proti Francouzce Dodinové úspěšně dokonala obrat a další předvedla ve finále s Görgesovou.

Görgesová ve Washingtonu navázala na úspěchy z posledních týdnů. Němka si zahrála finále také na trávě na Mallorce a antuce v Bukurešti. Ani jednou neuspěla a šestileté čekání na třetí kariérní titul neukončila. Celkově prohrála už šesté finále v řadě. V cestě do finále vyřadila Kanaďanku Abandaovou, odvrátila pět mečbolů Belgičanky van Uytvanckové, jasně přehrála Rumunku Niculescuovou a po obratu udolala krajanku Petkovicovou.

Největší hvězdy turnaje Simona Halepová a Kristina Mladenovicová úspěšné nebyly. Halepová po vítězství nad vracející se Stephensovou sice ještě zvládla otočit duel s Kolumbijkou Duqueovou, nicméně čtvrtfinále s Makarovovou musela kvůli závratím skrečovat. Mladenovicová se nadřela proti Mariaové a poté ji senzačně vyřadila mladá Kanaďanka Andreescuová.

Dlouhé čekání na jubilejní 10. deblovou trofej ukončila Renata Voráčová. Česká deblová specialistka po boku Makoto Ninomijaové z Japonska ve finále přehrála kanadsko-americkou dvojici Eugenie Bouchardová, Sloane Stephensová.

• CITI OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Washington, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 226.750 dolarů
• Finále dvouhry •
Makarovová (7-Rus) - Görgesová (4-Něm.) 3-6 7-6(2) 6-0
• Finále čtyřhry •
Aojamaová/Voráčová (2-Jap./ČR) - Bouchardová/Stephensová (Kan./USA) 6-3 6-2
Kompletní los

 


32. týden (Toronto)
Ve fenomenální jízdě na akcích série WTA Premier 5 pokračovala Jelina Svitolinová. Talentovaná Ukrajinka po podnicích v Dubaji a Římě ovládla také turnaj stejné kategorie v kanadském Torontu. Ve finále nedala šanci Caroline Wozniacké. Svitolinová hrála své 11. kariérní finále a připsala si devátý titul. Navíc prodloužila svou letošní stoprocentní úspěšnost ve finálových bojích. Letos triumfovala už popáté.

Svitolinová v nejlidnatějším městě Kanady neměla až na jednu výjimku potíže. Po volném losu ve dvou těsných setech přehrála Rusku Kasatkinovou a v souboji o čtvrtfinále deklasovala Venus Williamsovou. Ony zmíněné problémy přišly ve čtvrtfinále. Svitolinová prohrála úvodní sadu s Muguruzaovou a musela zahájit obrat. V semifinále ztratila pouhé dva gamy se světovou dvojkou a loňskou šampionkou Halepovou. Ve finále dorazila "kanárem" Wozniackou. Díky triumfu v Torontu se Ukrajinka posunula už na čtvrtou příčku v žebříčku WTA.

Wozniacká byla na začátku turnaje hodně suverénní. Bývalá světová jednička nedala šanci Rusce Alexandrovové ani své polské rivalce Radwaňské. Dánku v cestě do finále nejvíce potrápila světová jednička Karolína Plíšková. Nejlepší českou tenistku Wozniacká udolala až po urputné bitvě. Proti překvapivé semifinalistce Stephensové už měla zápas jasně pod kontrolou. Letošní finálovou mizérii však neukončila, když prohrála i šesté letošní finále.

Svůj premiérový zápas v roli světové jedničky absolvovala Karolína Plíšková. A zvládla ho fantasticky. Ve druhém kole si snadno poradila s Ruskou Pavljučenkovovou a v osmifinále jí v průběhu rozhodující sady vzdala Japonka Ósakaová. Další výhru už česká jednička nepřidala. Ve čtvrtfinále po tříhodinové bitvě podlehla Wozniacké.

Ve stejné fázi turnaje skončila i Lucie Šafářová. Rodačka z Brna se na kurty vrátila měsíc po pro ni smutném Wimbledonu a své letošní vystoupení na amerických betonech zahájila výhrou nad domácí Abandaovou. V dalším kole si až překvapivě snadno poradila se Slovenkou Cibulkovou. V osmifinálovém duelu vyřadila vítězku akce ve Washingtonu Makarovovou z Ruska. Po dalším letošním semifinále sahala proti domácí Stephensové, ovšem nevyužila tři mečboly.

O kolo dříve dohrála Barbora Strýcová, která v prvním kole vyřadila trápící se Francouzku Mladenovicovou a poté otočila maratonský souboj s Australankou Gavrilovovou. Proti své neoblíbené soupeřce Halepové však uhrála jediný game.

I nadále se nedařilo Petře Kvitové. Po senzačním triumfu v Birminghamu vypadla už potřetí v řadě ve druhém kole a do třetice s Američankou. Po vítězství nad Španělkou Suárezovou byla nad její síly ve zlepšené formě hrající Stephensová. Druhé kolo nepřešla ani Kateřina Siniaková. Na triumf z antuky v Bastadu přesto navázala úspěšně, když porazila Duqueovou z Kolumbie. V dalším zápase statečně vzdorovala Venus Williamsové.

Pětici českých zástupkyň mohla v hlavní soutěži doplnit Barbora Krejčíková. Česká naděje v prvním kvalifikačním kole zlikvidovala obrovský náskok Polky Linetteové. V přímém souboji o hlavní soutěž ale nevyužila mečbol a prohrála s Japonkou Ósakaovou.

Květa Peschkeová a Anna-Lena Grönefeldová v Torontu druhý letošní titul nevybojovaly. Ve finále jasně prohrály s Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou, s nimiž neuhrály set ani ve třetím letošním střetnutí.

• ROGERS CUP 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier 5
Místo konání: Toronto, Kanada
Povrch: tvrdý
Dotace: 2,434.389
• Finále dvouhry •
Svitolinová (5-Ukr.) - Wozniacká (6-Dán.) 6-4 6-0
• Finále čtyřhry •
Makarovová/Vesninová (1-Rus.) - Grönefeldová/Peschkeová (8-Něm./ČR) 6-0 6-4
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Šafářová - čtvrtfinále
Strýcová - osmifinále
Kvitová - 2. kolo
Siniaková - 2. kolo
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los

 


33. týden (Cincinnati)
Poslední velký turnaj před závěrečným grandslamem US Open se konal v Cincinnati. Ve státě Ohio triumfovala Garbiñe Muguruzaová. Wimbledonská šampionka ve finále zničila Simonu Halepovou, které znemožnila usednout na tenisový trůn. Španělka si připsala pátý kariérní titul.

Muguruzaová sice v úvodním zápase deklasovala brazilskou kvalifikantku Haddadovou Maiaovou, nicméně v dalších dvou utkáních měla obrovské potíže. S rozjetou Američankou Keysovou musela likvidovat tři mečboly a postup vydřela až v tie-breaku rozhodující sady a vzápětí poměrem 7-5 ve třetím setu přetlačila Rusku Kuzněcovovou. Dvě těsné výhry ale Španělku nakoply. V semifinále vrátila loňskou porážku ze stejné fáze turnaje obhájkyni titulu a světové jedničce Karolíně Plíškové a ve finále ztratila jediný game s Rumunkou Halepovou.

Halepová byla v Cincinnati naprosto suverénní. Set nepovolila domácí Townsendové, nasazené patnáctce Sevastovové, sedmičce Kontaové a v semifinále smetla domácí Stephensovou. Letos již potřetí ji dělila jediná výhra od postu světové jedničky. Rumunka ani třetí pokus nevyužila, když si ve finále absolutně nevěděla rady s Muguruzaovou.

Karolína Plíšková loňský triumf neobhájila, alespoň však uhájila tenisový trůn. Rodačka z Loun loni v Cincinnati slavila zisk svého dosud nejcennějšího titulu. Letos měla k zopakování loňského výsledku po výhrách nad Ruskou Vichljancevovou a Italkou Giorgiovou skvěle nakročeno. Ve čtvrtfinále navíc jasně přehrála Wozniackou a oplatila jí týden starou porážku z Toronta. V semifinále ale loňskou výhru nad Muguruzaovou nezopakovala.

Lucie Šafářová sice ve dvouhře vypadla hned v prvním kole, jelikož znovu prohrála s Američankou Stephensovou, nicméně si zajistila pozici deblové světové jedničky. České tenistky tak v novém vydání žebříčku byly poprvé v historii v čele singlového i deblového žebříčku.

V prvním kole se po špatném výkonu loučila i Kateřina Siniaková, jež nestačila na Italku Giorgiovou. Stejně dopadla také Barbora Strýcová, kterou v prvním kole vyřadila rozjetá Ruska Makarovová.

Petra Kvitová i v Cincinnati začala vítězně. Dvojnásobná wimbledonská vítězka po obratu zdolala Estonku Kontaveitovou. Podruhé během dvou týdnů však ve druhém kole nestačila na Američanku Stephensovou a na čtvrtém turnaji za sebou skončila ve druhém kole, pokaždé na raketě americké tenistky.

Loňská finalistka a bývalá světová jednička Angelique Kerberová i nadále pokračovala v nepříliš oslnivé sezoně. Němka v Cincinnati prohrála hned v prvním kole s ve výborné formě hrající Ruskou Makarovovou, přičemž nevyužila mečbol. Na triumf z předchozího týdne z Toronta nedokázala navázat Jelina Svitolinová. Vítězka tří předchozích podniků série WTA Premier 5 v osmifinále prohrála s Němkou Görgesovou. Letos tak vůbec poprvé na akci WTA Premier 5 slavila prvenství jiná hráčka než Svitolinová.

• WESTERN & SOUTHERN OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier 5
Místo konání: Cincinnati, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 2,536.154 dolarů
• Finále dvouhry •
Muguruzaová (4-Šp.) - Halepová (2-Rum.) 6-1 6-0
• Finále čtyřhry •
Y. Chan/Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.) - S. Hsieh/Niculescuová (Tchaj-wan/Rum.) 4-6 6-4 10-7
• Česká účast •
Kar. Plíšková - semifinále
Kvitová - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
Šafářová - 1. kolo
Strýcová - 1. kolo
Kompletní los

 

 

34. týden (New Haven)
Úplně poslední generálku na US Open mohly hráčky absolvovat v New Havenu. V Connecticutu si pro svůj premiérový titul na okruhu WTA došla talentovaná Australanka Darja Gavrilovová, která ve finále po velkém boji udolala slovenskou jedničku Dominiku Cibulkovou. Finále na WTA hrála Gavrilovová potřetí a dala zapomenout na loňský neúspěch v Moskvě i ten letošní ve Štrasburku.

Gavrilovová přitom měla namále hned v prvním kole. Kvalifikantka Kristýna Plíšková v něm totiž podávala na vítězství. Poté se Australanka ruského původu rozjela. Set neztratila s Maďarkou Babosovou, Belgičankou Flipkensovou ani s obhájkyní titulu Radwaňskou. Poprvé a naposledy musela utkání otáčet až ve finále s Cibulkovou.

Cibulková se do finále probojovala poprvé od loňského senzačního triumfu na Turnaji mistryň. Slovenka sice úvodní sadu v rámci letošního ročníku turnaje ztratila, nicméně po obratu Francouzku Cornetovou vyřadila a poté se rozehrála do velmi dobré formy, kterou odnesly postupně Ruska Pavljučenkovová a Belgičanka Mertensová. Cibulková tak poprvé v letošní sezoně vyhrála tři zápasy v řadě. Devátého titulu se však nedočkala.

České tenistky na turnaji doslova pohořely. Všechny čtyři skončily hned v prvním kole. Trojnásobná šampionka Petra Kvitová zaznamenala vůbec nejhorší výsledek od svého návratu, když po debaklu od Shuai Zhang letos poprvé vypadla v prvním kole. Barbora Strýcová na úvod nestačila na Rusku Kasatkinovou. Úspěšná kvalifikantka Kristýna Plíšková, jak již bylo zmíněno, prohrála s Gavrilovovou a Kateřina Siniaková v tie-breaku rozhodující sady podlehla Shuai Peng. Barbora Krejčíková a Lucie Hradecká dohrály už v kvalifikaci.

• CONNECTICUT OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: New Haven, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 710.900 dolarů
• Finále dvouhry •
Gavrilovová (Austr.) - Cibulková (2-SR) 4-6 6-3 6-4
• Finále čtyřhry •
Dabrowská/Yi-Fan Xu (4-Kan./Čína) - Bartyová/Dellacquaová (2-Austr.) 3-6 6-3 10-8
• Česká účast •
Kvitová - 1. kolo
Strýcová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Krejčíková - kvalifikace
Hradecká - kvalifikace
Kompletní los

 


35. - 36. týden (US Open)
Sloane Stephensová se na kurty vrátila po téměř roční pauze až ve Wimbledonu a necelé dva měsíce po svém návratu slavila životní úspěch. Američanka ve finále grandslamového US Open zametla s krajankou Madison Keysovou a oslavila zisk premiérového grandslamového vavřínu a celkově pátého titulu.

Stephensová musela v průběhu letošního ročníku domácího grandslamu, který loni kvůli zranění levého chodidla zmeškala, hodně bojovat. Už v prvním kole se s ní los nemazlil a nadělil jí nepříjemnou Italku Vinciovou. Stephensová úvodní překážku zvládla a v následujícím kole po obratu zdolala nasazenou jedenáctku Cibulkovou. Překvapivě jednoduchý průběh měl její duel s talentovanou Australankou Bartyovou. Třísetový souboj Američanka zvládla i s Němkou Görgesovou. Poté přišly ty nejdramatičtější chvíle. Lotyšku Sevastovovou ve čtvrtfinále přetlačila až v tie-breaku rozhodující sady a vyorvnala své grandslamové maximum. To vylepšila po výhře nad ostřílenkou krajankou Venus Williamsovou, poměrem 7-5 ve třetím setu. Ve finále nedala šanci Keysové.

Keysová si finále grandslamu rovněž zahrála poprvé. Svou pouť ve Flushing Meadows odstartovala výhrou nad Belgičankou Mertensovou, na kterou navázala vyřazením Němky Mariaové. Do tří setů musela poprvé ve třetím kole s Ruskou Vesninovou. V osmifinále zdolala jednu z největších favoritek letošního ročníku Svitolinovou. Od té doby hrála fantasticky. Po výborném výkonu ukončila senzační jízdu vracející se Estonky Kanepiové a v semifinále deklasovala svou velkou kamarádku a krajanku Vandewegheovou. Životní úspěch si premiérovým grandslamovým triumfem neosladila.

Z výše napsaného je jasné, že se do semifinále probojovaly čtyři Američanky. To se na US Open naposledy stalo v roce 1981. Venus Williamsová sahala už po třetím letošním grandslamovém finále. V koncovce napjatého semifinálového duelu ale byla překvapivě lepší a odolnější její mladší krajanka Stephensová. Vandewegheová postupem do semifinále US Open vyrovnala své grandslamové maximum. V semifinále si však absolutně nevěděla rady s agresivními a přesnými údery z rakety Keysové.

Karolína Plíšková na US Open obhajovala loňské finále a usilovala o udržení postu světové jedničky. Začala skvěle, když z kurtu vypráskala Polku Linetteovou. Poté se naopak trápila. Otáčet utkání musela s domácí kvalifikantkou Gibbsovou, a proti Shuai Zhang ve třetím kole dokonce čelila mečbolu. Suverénně nejlepší výkon podala v osmifinále, v němž ztratila jediný game s domácí Bradyovou. Ve čtvrtfinále ale naděje na úspěch definitivně zhasla. Nad síly české jedničky byla domácí Vandewegheová. Novou světovou jedničkou se po skončení US Open stala Muguruzaová.

Američanka o kolo dříve vyřadila další českou zástupkyni Lucii Šafářovou. Rodačka z Brna se v New Yorku prezentovala velmi slibnými výkony a dosáhla na nejlepší grandslamový výsledek letošní sezony. V prvním kole úspěšně otočila souboj s Kontaveitovou, ve třech setech porazila také Japonku Hibinovou a v dalším kole její krajanku Naraovou. Zopakovala tak své tři roky staré maximum.

Před branami semifinále skončila stejně jako Plíšková i Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka začala vybojovaným vítězstvím nad bývalou světovou jedničkou Jankovičovou. Ve druhém kole smázla Francouzku Cornetovou. Výborný výkon podala také ve třetím kole proti další francouzské tenistce Garciaové. V osmifinálové bitvě wimbledonských šampionek zaskočila výborně hrající Muguruzaovou. Další bitvu s Venus Williamsovou ale v tie-breaku rozhodující sady prohrála.

Ve druhém kole skončily tři české tenistky. Barbora Strýcová nepotvrdila roli 23. nasazené, přestože začala drtivou výhrou nad Japonkou Doiovou. Stejně drtivě ale skončila o kolo později na raketě domácí Bradyové. Stejně jako ve Wimbledonu zvládla úvodní zápas Denisa Allertová, jež vyřadila švédskou kvalifikantku Petersonovou. Ve druhém kole jí však vystavila stopku Japonka Ósakaová. Kristýna Plíšková začala skvěle a přes Japonku Egučiovou postoupila do druhého kola. V něm ovšem oba tie-breaky s nasazenou Rybárikovou prohrála.

Skvěle se v rámci své premiéry na US Open představila Markéta Vondroušová. Česká kometa sahala po životním skalpu, když měla proti bývalé vítězce a nasazené osmičce Kuzněcovové tři mečboly. Kateřina Siniaková rozhodně nebude na letošní grandslamy vzpomínat v dobrém. I na US Open totiž vypadla v prvním kole, ve kterém nepřekvapila proti Svitolinové.

Tereza Martincová jako jediná Češka prošla kvalifikačním sítem a vybojovala si svůj premiérový start v hlavní soutěži grandslamu. Ten se jí ale nepovedl. Proti favorizované Francouzce Garciaové uhrála jedinou hru a senzační výhru z antukového turnaje ve Gstaadu nezopakovala. Se závěrečným grandslamem sezony se již v kvalifikaci rozloučily Lucie Hradecká, Marie Bouzková, Tereza Smitková, Barbora Krejčíková a Petra Krejsová.

Hned v prvním kole došlo na velká překvapení. Obhájkyně titulu a bývalá světová jednička Angelique Kerberová podtrhla letošní mizernou sezonu rychlým vypadnutím na US Open. Loňskou šampionku z kurtu vypráskala talentovaná Japonka Ósakaová. Loučila se rovněž nasazená sedmička Johanna Kontaová, která nestačila na Srbku Kruničovou. Alarmující už byly výkony Kristiny Mladenovicové. Francouzka po životní první polovině letošní sezony zaznamenala už pátou porážku v řadě a proti Rumunce Niculescuové rozhodně byla favoritkou.

Světlana Kuzněcovová sice proti Vondroušové utekla ze tří mečbolů, nicméně na turnaji se příliš dlouho nezdržela. Už v dalším zápase, tedy ve druhém kole, ve třech setech prohrála s Japonkou Naraovou. Do třetího kola nedošla ani Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička tak nenavázala na předchozí velmi slibné výkony. Měla však velmi těžkou soupeřku, rozjetou Rusku Makarovovou.

Na grandslamu se poprvé od loňského Australian Open představila Maria Šarapovová. A návrat na grandslamovou scénu to byl velkolepý. Vítězka US Open z roku 2006 ve šlágru prvního kola v nádherné a dramatické bitvě přetlačila světovou dvojku Halepovou. Po výhrách nad Babosovou a domácí divokou kartou Keninovou nakonec došla až do osmifinále. V něm podlehla nasazené šestnáctce Sevastovové z Lotyšska.

Fantastický comeback se povedl Kaie Kanepiové. Bývalá světová patnáctka na US Open hrála teprve pátý turnaj po návratu a po úspěšné kvalifikaci v hlavní soutěži přidala další čtyři vítězství, když postupně vyřadila italskou veteránku Schiavoneovou, Belgičanku Wickmayerovou, Japonku Ósakaovou a Rusku Kasatkinovou. Nestačila až ve čtvrtfinále na pozdější finalistku Keysovou.

České barvy měly své zastoupení i v závěrečných kolech čtyřhry, a to dokonce až do posledního okamžiku. V semifinále se totiž utkaly dva ryze české páry Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková a Lucie Šafářová, Barbora Strýcová. Úspěšnější nakonec byly první jmenované, které ovšem ve finále nestačily na favorizované Yung-Jan Chan s Martinou Hingisovou a prohrály i páté letošní finále.

Domácí derby ve finále dvouhry juniorek jasně ovládla zkušenější Amanda Anisimovová a získala premiérový grandslamový vavřín. Šestnáctiletá Američanka ve finále smetla teprve třináctiletou Cori Gauffovou. Americké tenistky ovládly již třetí grandslam v řadě. Na French Open triumfovala Osuigweová a ve Wimbledonu Liuová. Navíc mělo US Open znovu po roce domácí šampionku.

• US OPEN 2017 •
• Shrnutí •
Kategorie: grandslam
Místo konání: New York, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 50,400.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Stephensová (USA) - Keysová (15-USA) 6-3 6-0
• Finále čtyřhry •
Yung-Jan Chan/Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.) - Hradecká/Siniaková (7-ČR) 6-3 6-2
• Finále mixu •
J. Murray/Hingisová (1-Brit./Švýc.) - Venus/H. Chan (3-N. Zél./Tchaj-wan) 6-1 4-6 10-8
• Finále juniorky •
Anisimovová (4-USA) - Gauffová (USA) 6-0 6-2
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Kvitová - čtvrtfinále
Šafářová - osmifinále
Strýcová - 2. kolo
Allertová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 2. kolo
Vondroušová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Martincová - 1. kolo
Hradecká - kvalifikace
Bouzková - kvalifikace
Smitková - kvalifikace
Krejčíková - kvalifikace
Krejsová - kvalifikace
Kompletní los


Jednotlivé přehledy:
WTA, část I.
WTA, část II.
WTA, část III.

ATP, část I.
ATP, část II.
ATP, část III.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist