Letošní vizitka Plíškové: Další nepovedený rok bez jediného finále, předčasný konec sezony

23. 12. 2023, 16:00
Téma 13
Karolína Plíšková (31) absolvovala další nepovedenou sezonu, která pro ni kvůli zranění skončila předčasně už ve druhé půlce září. Bývalá světová jednička stejně jako loni nedosáhla na jedinou finálovou účast, letos se dokonce na žádném turnaji nepodívala mezi nejlepší kvarteto a na čtvrtfinálovou účast čeká od konce dubna. Dvojnásobná grandslamová finalistka vstupovala do letošního tenisového roku z 31. místa a ve čtvrté desítce žebříčku ho také zakončila.
Profily hráčů
Karolína Plíšková neuhrála letos ani jedno semifinále (© AFP)

Plíšková byla na začátku loňského tenisového roku na čtvrtém místě žebříčku. Sezonu 2022 však zahájila kvůli zranění až v půlce března a od té doby prostě není stejnou hráčkou. Loni nedosáhla na ani jednu finálovou účast a letos to pro ni dopadlo ještě hůře. Ani jedno semifinále a poslední čtvrtfinále na konci dubna.

 

Po devíti letech v kvalifikaci, solidní Australian Open

Právě skončenou sezonu se rozhodla zahájit na větších podnicích série WTA 500 v Adelaide. Los rozhodně jednoduchý neměla, na úvodní akci narazila hned v prvním kole na Jelenu Ostapenkovou a s grandslamovou šampionkou dokázala uhrát pouhé čtyři gamy.

Vzhledem k žebříčkovému postavení se na následujícím turnaji ve stejném dějišti nedostala přímo do hlavní soutěže a poprvé od srpna 2014 musela absolvovat kvalifikační boje. Ty zvládla suverénně, jenže v prvním kole hlavní fáze jasně prohrála s Danielle Collinsovou.

Na Australian Open to vypadalo i díky příznivému losu na vzestup formy a možná i velkou šanci na premiérový triumf na grandslamech, po kterém Plíšková samozřejmě už velmi dlouho touží. Bývalá světová jednička si bez ztráty setu poradila s Xiyu Wang, Julií Putincevovou, Varvarou Gračovovou a Shuai Zhang. Ve čtvrtfinále mohla v potvrzování role favoritky pokračovat, ale nečekaně nestačila na v životní formě hrající Magdu Linetteovou.

"Z výsledku jsem velmi zklamaná. V posledních dvou týdnech se mi docela dařilo. Ani dnes to nebylo špatné, ale soupeřka mi to hodně ztížila. Hrála dobře od základní čáry a já jsem nedokázala najít na kurtu místo, kam bych zahrála vítězný úder. Servis dnes také nebyl nijak skvělý," řekla na tiskové konferenci Plíšková.

Po skončení australského léta si nenechala ujít prestižní podniky na Blízkém východě. Moc úspěšná však nebyla. V Abú Zabí dohrála ve druhém kole po jednoznačné porážce s Jelenou Rybakinovou a v Dauhá po zvládnuté kvalifikaci schytala výprask od Jekatěriny Alexandrovové.

Mnohem lepší to bylo v Dubaji, kde jasně přehrála Markétu Vondroušovou i Marii Sakkariovou a přetlačila Anhelinu Kalininovou. Když už se zdálo, že je zase ve formě, nenastoupila kvůli nemoci ke čtvrtfinále s Igou Šwiatekovou.

V solidní formě pokračovala na první letošní "tisícovce" v Indian Wells. V kalifornské poušti vyřadila nebezpečné Annu Kalinskou a Veroniku Kuděrmetovovou a v osmifinále prohrála bitvu s členkou TOP 10 Sakkariovou. Na následující akci stejné kategorie v Miami našla recept pouze na Xinyu Wang, ve třetím kole schytala výprask od krajanky Vondroušové. Ve Spojených státech tak ztroskotala na dvou soupeřkách, které na konci února hladce přehrála.

 

První nezdary v úvodním kole grandslamů po sedmi letech

Do antukového jara vstoupila velmi solidně. Na tradičně natřískaném podniku ve stuttgartské hale, kde v roce 2018 triumfovala, porazila Marii Sakkariovou a udolala Donnu Vekičovou. Poté skvěle rozehrála čtvrtfinále s Igou Šwiatekovou, po získané úvodní sadě však uhrála už jen tři gamy. Na své první semifinále od loňského srpna tak nedosáhla a ve zbytku sezony se k němu vůbec nepřiblížila.

Nezdar proti Šwiatekové odstartoval sérii čtyř porážek. Plíšková se nejprve kvůli zranění kolene omluvila z velké akce v Madridu a následně ztroskotala v Římě hned v prvním kole na outsiderce Anně Bondárové.

Na nejpomalejším povrchu už se představila jen na French Open a přesně po sedmi letech nezvládla vstup do grandslamových turnajů. Coby nasazená šestnáctka schytala do prvního kola antukového majoru jeden z nejtěžších možných losů, a sice grandslamovou šampionku a bývalou finalistku Sloane Stephensovou. Vzájemnou bilanci se svou neoblíbenou soupeřkou si zhoršila na 1:5.

Z krize se nedokázala vyhrabat ani na oblíbených travnatých dvorcích. V prvním kole v Berlíně nezvládla derby s krajankou a pozdější vítězkou Petrou Kvitovou, v Eastbourne prohrála ve druhém kole s pozdější finalistkou Darjou Kasatkinovou a největší neúspěch za poslední měsíce přišel ve Wimbledonu.

Předloňská finalistka nejslavnějšího turnaje ztroskotala v prvním kole v All England Clubu poprvé od debutu v hlavní soutěži v roce 2012. Kvalifikantce a až 225. hráčce pořadí Nataliji Stevanovičové ani jednou nesebrala servis a s obrovskou srbskou outsiderkou uhrála pouhých pět gamů.

"Soupeřka mi to hodně znepříjemnila, ale já nehrála vůbec dobře. Servis nepsal, i když nebyl úplně nejhorší. Hrálo se mi ale strašně špatně. Tu vysvitlo slunce, tady zafoukalo. Bylo těžké najít klid ve výměnách. A do toho jsem pořád lovila ty její čopy na zemi. Hrála nepříjemně a já si s tím bohužel neporadila," řekla Plíšková.

Od 21. dubna odehrála sedm utkání, šest z nich prohrála a jedinou výhru si připsala po skreči Elise Mertensové v Eastbourne.

 

Po Stuttgartu jen trápení, předčasný konec sezony

Zmíněné čtvrtfinále na konci dubna na antuce ve stuttgartské hale bylo posledním úspěchem Plíškové v letošní sezoně. Od té doby byla už jen v krizi s občasnými záblesky, kterých bylo ale velmi málo. Na konci července ukončila druhý pokus o spolupráci s trenérem Saschou Bajinem.

Od začátku srpna absolvovala do konce sezony už jen devět soutěžních zápasů s bilancí tří vítězství a šesti proher. Na závěrečný grandslam roku US Open se začala připravovat ve Washingtonu a stejně jako ve Wimbledonu vypadla s první soupeřkou, opět kvalifikantkou nacházející se až ve třetí stovce žebříčku. Nad její síly byla domácí Hailey Baptisteová.

Jednu z posledních letošních výher zapsala na WTA 1000 v Montrealu, když přetlačila ve třech setech Lin Zhu a po čtyřech měsících proměnila mečbol. Ve druhém kole statečně vzdorovala Ize Šwiatekové.

Po nezdaru v prvním kole v Cincinnati představila nový trenérský tým. Bývalá šampionka prestižního podniku v Ohiu vsadila na česko-kolumbijskou dvojici Michal Franěk a Carlos Martínez.

Nová spolupráce odstartovala skvěle, v úvodním kole US Open nedala šanci Eleně-Gabriele Ruseové. V tom následujícím ovšem sama jasně prohrála, a to s outsiderkou Clarou Burelovou.

Výsledky na posledních dvou turnajích už jen podtrhly další nepovedenou sezonu v podání dvojnásobné grandslamové finalistky.

V San Diegu se loučila hned na úvod po třísetové porážce s Anhelinou Kalininovou, které nadělila kanára. Na "tisícovce" v Guadalajaře nedokázala využít příznivý los, po skalpu deblové specialistky Eny Šibaharaové padla ve druhém kole s Baptisteovou, s níž prohrála také v srpnu ve Washingtonu. Tentokrát měla proti Američance mečbol a jasné vedení v úvodním i rozhodujícím dějství.

Tímto letošní tenisový rok pro Plíškovou skončil, už 18. září. Ve videovzkazu oznámila, že kvůli zranění levého zápěstí se ve zbytku sezony na žádném z dalších turnajů nepředstaví. "Těšila jsem se, že si zase zahraji v Rumunsku, ale kvůli zranění nebudu už moci nastoupit v tomto roce do žádné soutěže," uvedla Plíšková.

Všechny články o Karolíně Plíškové

Další vizitky: Jiří Lehečka | Tomáš Macháč | Linda Fruhvirtová | Kateřina Siniaková | Linda Nosková | Marie Bouzková | Petra Kvitová | Markéta Vondroušová | Karolína Muchová | Barbora Krejčíková

 

 

Počet odehraných individuálních turnajů: 20
Počet titulů: 0
Finále: 0
Semifinále: 0
Čtvrtfinále: 3 (Stuttgart, Dubaj, Australian Open)
Bilance (nepočítaje exhibice): 22:19
Ranking na začátku sezony: 31
Momentální ranking: 38


Australian Open: čtvrtfinále
French Open: 1. kolo
Wimbledon: 1. kolo
US Open: 2. kolo

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Pavol
Karolína na Teba spolieham. Tvoje výsledky začínajú byť stabilné.
Reagovat
R01316
Dominika Salkova se nam taktak vesla do kvaldy AO
Reagovat
com
to je teda vizitka.. Ale pristi rok to jisti 4 GS tituly, olympijske zlato a titul z TM Jestli sem neco zapomel, tak me klidne doplnte
Reagovat
GaelM
Asi nějaký prášky jsi zapomněl vzít
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
arvncr
3 olympijská zlata. Kromě singlu ještě debl se ségrou a mix s Jirkou Veselým.
Reagovat
Yonaash
Ano ano, hned ta úvodní fotografie Karo vypadá hodně odhodlaně a namotivovaně
Reagovat
arvncr
Podle výrazu se to nedá posuzovat. John Wick často vypadal ještě hůř a pak v dalších 5 minutách sejmul 80 zabijáků.
Reagovat
Yonaash
No jo, ale ona vypadá často otráveně už po 3 gemech, když jí to nejde. U tenistek říká řeč těla hodně. Karolína ovládá (ovládala) spoustu prvků hry, ale bojovnost a pohyb nikdy nebyly její silné stránky.
Reagovat
victim
Nó na to že nikdy nevyhrála ani tisícovku ... pravda když sníš tak netroškař.
Reagovat
RFanousek
Co kecáš, vyhrála.
Reagovat
EllNino
Fakticky turnaj za 1000 bodu nikdy, vzdy jen za 900
Reagovat
victim
Jó a kterej?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist