Letošní vizitka Kvitové: Historický triumf v Miami, komplikace před novou sezonou

25. 12. 2023, 16:00
Téma 17
Petra Kvitová (33) v letošní sezoně dosáhla na pouhé dvě semifinálové účasti. Dvojnásobná královna Wimbledonu však oba postupy mezi nejlepší kvarteto přetavila v triumf a stala se historicky první českou šampionkou prestižního podniku WTA 1000 v Miami. Poprvé od roku 2019 dokázala v rámci jedné sezony posbírat více než jeden titul, nicméně s letošním vystoupením nemůže být kvůli ostatním výsledkům úplně spokojená. Navíc před nadcházející sezonou bojuje s problémem se zády.
Profily hráčů
Petra Kvitová se stala první českou šampionkou Miami Open (© AFP)

Kvitová se během letošní sezony dokázala poprvé od září 2021 vrátit do elitní desítky žebříčku a celý rok se držela v nejlepší dvacítce světového hodnocení. Více než jeden titul v jednom tenisovém roce zapsala poprvé od sezony 2019. Sbírku trofejí tak rozšířila na 31 kousků.

 

Nepovedené Australian Open a jen jedno čtvrtfinále

V úvodních čtyřech zápasech letošní sezony neztratila jediný set. V United Cupu přehrála členku TOP 10 Jessicu Pegulaovou a pak pomohla Česku k vítězství nad Německem po výhře nad Laurou Siegemundovou. Naši tenisté však skončili v nové týmové soutěži už ve skupině.

První individuální podnik odehrála v Adelaide, kde v souboji wimbledonských šampionek vyřadila Jelenu Rybakinovou a pak jí po prohrané úvodní sadě vzdala Qinwen Zheng. Ve čtvrtfinále byla nad její síly Darja Kasatkinová. Na další čtvrtfinálovou účast čekala bývalá světová dvojka až do března.

Australian Open rozhodně nemohla hodnotit pozitivně. Po relativně hladké výhře nad Alison Van Uytvanckovou vypadla ve druhém kole po těsných dvou setech s Anhelinou Kalininovou. Třetím rokem po sobě tak v Melbourne Parku skončila dříve než ve třetím kole.

"Snažila jsem se to nějakým způsobem zvládnout. Soupeřka ale hrála velice dobře. Ani mi nedala moc šanci to otočit. Moje hra jí nějakým způsobem sedí. Servis mi dnes úplně nepsal, hlavně ten první, což bylo důležité, abych to třeba dotáhla do třetího setu," řekla Kvitová Radiožurnálu.

Výkonnostně slabší byly v jejím podání i oblíbené podniky na Blízkém východě. V Dauhá, kde v minulosti dvakrát triumfovala, se loučila již ve druhém kole. Proti Coco Gauffové nedokázala získat ani set.

Jen o chlup lepší vystoupení podnikla v Dubaji. Po suverénních skalpech Martiny Trevisanové a Julie Putincevové narazila šampionka z roku 2013 na krajanku Barboru Krejčíkovou a s pozdější vítězkou uhrála v osmifinále jen pět gamů.

 

První česká šampionka Miami Open, na antuce bez výhry

Na prestižních březnových "tisícovkách" v Indian Wells a Miami se Kvitové v minulosti nikdy moc nedařilo, před startem letošních ročníků těchto akcí měla v obou amerických městech maximum ve čtvrtfinále. Na Floridě ho ovšem výrazně vylepšila.

V kalifornské poušti byla mezi nasazenými, ale los rozhodně jednoduchý neměla. Po postupu přes domácí Elizabeth Mandlikovou sehrála divokou bitvu s Jelenou Ostapenkovou a v osmifinále odvrátila čtyři mečboly domácí jedničky Jessicy Pegulaové. Ve čtvrtfinále už jí došly síly, proti Marii Sakkariové nedokázala dotáhnout náskok 6:4, 3:1.

I přes zlepšenou formu se žádný výraznější výsledek v Miami nečekal. Kvitová ovšem všechny překvapila a znovu ukázala, že je stále schopná vyhrávat i ty největší turnaje. Na Floridě využila selhání favoritek, zvládla všech šest zápasů, na podnicích tzv. Sunshine Doublu poprvé prošla do semifinále a ve finále přemohla Jelenu Rybakinovou.

Kvitová tak získala svůj jubilejní 30. vavřín na nejvyšší tour a devátý titul z akcí WTA 1000, první po téměř pěti letech. Zároveň se stala první českou šampionkou v historii Miami Open a druhou nejstarší vítězkou tohoto podniku. Ještě k tomu si zajistila po roce a půl návrat do TOP 10 světového pořadí.

"Ráda bych každému poděkovala za podporu. Vidím tu i české vlajky, slyším češtinu. Beru jako velké pozitivum, že stále můžu hrát s těmi nejlepšími. Jsem hrdá na to, že i ve svém věku můžu vyhrávat velké turnaje," řekla po zisku cenné trofeje. "Hrála jsem už tolik finále... Vím, že je můžu hrát dobře bez ohledu na to, proti komu se postavím. To pro mě bylo moc důležité vědět. Zkušenosti hrály velkou roli," dodala.

Do antukového jara chtěla vstoupit už na konci dubna ve Stuttgartu. Její letošní působení na nejpomalejším povrchu však zhatilo zranění pravé nohy, které jí nedovolilo navázat na senzační triumf v Miami. Kvůli stejnému problému vynechala také prestižní turnaj v Římě.

Před druhým majorem sezony odehrála jediný přípravný zápas. V oblíbeném Madridu, kde je se třemi tituly nejúspěšnější hráčkou turnaje, ztroskotala hned po úvodním zápase, když nestačila ve dvou setech na extrémně se trápící Jule Niemeierovou.

Svou asi nejméně oblíbenou část sezony zakončila na French Open porážkou v prvním kole s Elisabettou Cocciarettovou. Semifinalistka z let 2012 a 2020 nezvládla vstup do pařížského grandslamu teprve podruhé v kariéře a poprvé od roku 2010.

 

Prvenství v Berlíně, výprask ve Wimbledonu

Po nepovedeném antukovém jaru, během něhož neuhrála ve dvou zápasech jediný set, měla parádní debut v Berlíně. Na oblíbené trávě neztratila jediný set, postupně přehrála krajanku Karolínu Plíškovou, Nadiu Podoroskou, Caroline Garciaovou, Jekatěrinu Alexandrovovou a ve finále Donnu Vekičovou. Mohla se tak radovat ze svého 31. kariérního titulu a šestého z nejrychlejšího povrchu.

"Donno, odehrála jsi skvělý zápas i celý turnaj. Přeju ti hodně štěstí ve Wimbledonu. Vidím tady spoustu českých fanoušků, moc všem děkuju za podporu," řekla Kvitová s trofejí pro šampionku.

Ve Wimbledonu se řadila k favoritkám. Dvojnásobná šampionka celkem dlouho natahovala vítěznou sérii z Berlína a vyřadila Jasmine Paoliniovou, Aljaksandru Sasnovičovou a Nataliji Stevanovičovou. Teprve podruhé od druhého triumfu v tomto dějišti v roce 2014 prošla do druhého týdne nejslavnějšího turnaje.

Na osmifinálový souboj s loňskou finalistkou a pozdější finalistkou tohoto ročníku Ons Jabeurovou by ale asi nejraději zapomněla. S Tunisankou uhrála pouhé tři gamy, navíc schytala potupného kanára. Jedná se o jeden z jejích nejhorších výkonů v kariéře. Na čtvrtfinále na majorech čeká od French Open 2020.

"Není to úplně slušné, ale dneska jsem prostě dostala na 'pr' tři tečky a 'l'. A tak jsem to i vzala. Doufala jsem v otočku, že se do zápasu dostanu ještě ve druhém setu, ale dostala jsem výprask. Tak to prostě je a nemůžu s tím nic dělat. Ons je navíc dobrá holka. Proto jsem se u sítě usmívala," řekla Kvitová.

O necelé dva týdny později však měla naopak důvod k radosti, jelikož se provdala za svého trenéra a partnera Jiřího Vaňka. Svatba se konala na statku Oblík u Loun.

 

Nepovedený závěr sezony

Ve zbytku roku se zúčastnila už jen pěti turnajů a dohromady zaregistrovala pouhou jednu čtvrtfinálovou účast, a to na malém podniku série WTA 250 v čínském Ningbu.

Kvitová neměla po úspěších na trávě špatnou formu, ale na solidně hrající soupeřky to prostě nestačilo. V osmifinále v Montrealu byla nad její síly Belinda Bencicová, ve druhém kole v Cincinnati krajanka Linda Nosková, ve druhém kole na US Open podlehla vracející se bývalé světové jedničce Caroline Wozniacké, ve čtvrtfinále v Ningbu překvapivě prohrála s rozjetou Dianou Šnajderovou a ve druhém kole v Pekingu musela pogratulovat pozdější finalistce Ljudmile Samsonovové.

Na všech těchto pěti turnajích zvládla úvodní zápas, nicméně ani na jednom nenašla recept na více než jednu soupeřku (v Ningbu prošla do čtvrtfinále bez boje). Na konci října se měla představit na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai. Účast na "malém" Turnaji mistryň však odřekla.

 

Komplikace před novou sezonou

Kvitová ukončila sezonu 2023 už na začátku října a před tou následující, která startuje v pátek United Cupem, není fit. Aktuální světovou čtrnáctku trápí problém se zády. To potvrdil pro iSport.cz její mluvčí Karel Tejkal. "Přípravu na sezonu Petře komplikuje přetrvávající zranění zad. Teprve se rozhodne, jak to bude s Australian Open."

V exkluzivním rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedla, že s tenisem zatím končit nehodlá, ale založení rodiny se nebrání. Na sociálních sítích se objevily fámy o těhotenství, ty však dvojnásobná grandslamová šampionka vyvrátila.

Na žádný z přípravných turnajů před Australian Open se nepřihlásila. V entry listu pro úvodní grandslam sezony figuruje vzhledem ke svému žebříčkovému postavení automaticky. Dobrou zprávou je, že se zatím neodhlásila.


Všechny články o Petře Kvitové

Další vizitky: Jiří Lehečka | Tomáš Macháč | Linda Fruhvirtová | Kateřina Siniaková | Linda Nosková | Karolína Plíšková | Marie Bouzková | Markéta Vondroušová | Karolína Muchová | Barbora Krejčíková

 

 

Počet odehraných individuálních turnajů: 15
Počet titulů: 2 (Berlín, Miami)
Finále: 0
Semifinále: 0
Čtvrtfinále: 3 (Ningbo, Indian Wells, Adelaide 2)
Bilance (nepočítaje exhibice): 30:13
Ranking na začátku sezony: 16
Momentální ranking: 14


Australian Open: 2. kolo
French Open: 1. kolo
Wimbledon: osmifinále
US Open: 2. kolo

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
Drzymalski
Jako uživatel O2TV v příštím roce Petru stejně tak brzo neuvidím. Ti vocasové přišli o vysílací práva na úkor Canal+. Co se dá dělat. Snad Eurosport udrží turnaje ATP a samozřejmě GS. Na druhou stranu přínosem je, že už mi tenis nebudou kazit moudra Laury Janáčkové vulgo Klobouček a Žiletka, hvězdy komentu na Kyslíku nebo žoviálního plantaly Šilhána. Sbohem a šáteček.
Reagovat
George_Renel
.Prostřednictví Premiér Sport 3 získali práva na ATP Nemyslím si tedy, že by se komentátorský tým moc měnil. .
Reagovat
Drzymalski
Proboha! Neděste! Vidím že kloboučků, žiletek, přísný a jiných Laurovin se jen tak nezbavíme...
Reagovat
EllNino
Nemůže být spokojená?

Já teda nevím, ale vyhrát ve 33 letech 1000 v Miami a 500 v Berlíně, k tomu další ČF na 1000 v IW, k tomu několik výher nad hráčkami top 10 (Pegula, Rybakina), konečně překonané 3. kolo Wimby ...

Tradičně špatné výsledky na GS, což už je ale poslední léta tradice ... vlastně celou její kariéru kazí časté výbuchy v 1. týdnu GS v porovnání úspěchů na WTA 1000

Nedávno jsem zahlédl zajímavou statistiku počtu výher na GS v kariéře, tak u Petry vede Wimbledon s 38 výhrami (hlavně mezi lety 2010 a 2014), poté je trochu překvapivě US Open, ale tam má Petra vyrovnané výsledky, několik ČF, 4. a 3. kol ... na RG má 30 výher (krom dvou semifinále velká bída) a na AO pouhých 26 (často nepřešla ani 2. kolo), přesto tam hrála F, SF i ČF, když jí to sedlo

Petra je prostě unikát a jsem zvědav, jestli ještě bude v roce 2024 konkurenceschopná ...Austrálie asi neklapne, tak snad tisícovky Doha a Dubaj by mohly být návratem, hlavně zdraví
Reagovat
EllNino
*US Open 34 výher
Reagovat
misa
Pokud je rozumná, ukončí v průběhu příštího roku kariéru.
Reagovat
Krisboy
Pokud je rozumná, bude hrát tak dlouho, jak to uzná za vhodné.
Reagovat
com
U Kvitovic-Vankovic se musi vypichnout ten kanarek z Wimbledonu.. To byla na ty jeji vizitce takova ta pomyslna tresnicka na dortu
Reagovat
aligo
Furt lepší výsledek, než dva kanárci ve finále v Římě. To byl teprve výkon, ten je nepřekonatelný a nezapomenutelný. Bude vzpomínán každým rokem
Reagovat
victim
Je to k nevíře ale mám ještě horší vzpomínku.SF na turnaji mistryň vedla 6:0,3:0 a 40:15 a ten zápas prohrála protože jí "došlo".Tenkrát jsem chtěl rozbít bednu.
Reagovat
EllNino
přesněji 6:0 2:0 40:15 na servisu, ano :))
Reagovat
victim
Jo omluva za nepřesnost.Nicméně to "bolelo" víc než Řím.Tam to byl zmar od začátku do konce.
Reagovat
Alien
Vizitka Raskenovic - jenom zloba, závist a zášť. Úspěchů naší nejsympatičtější tenistky, dvojnásobné vítězky Wimbledonu, Lvice P.Kvitové Ida nikdy, nikdy, nikdy nedosáhne!
Reagovat
zfloyd
Petra už má odpracováno, i kdyby už nevyhrála jediný zápas, je a asi dlouho ještě bude naše historicky nejlepší tenistka , Navrátilová získala většinu titulů jako američanka
Reagovat
Paseka
Je to těžké říct. Nejvíc GS má Mandlikova,a to čtyři. To už těžko z našich dožene. Petra ale má víc titulů celkem.
Reagovat
turista
31 titulů je víc než 27. Takže není co řešit.
Reagovat
sojka1
4 jsou vic nez 2, chtel jsi jiste napsat.... :-) Opravdu neni co resit, Hanka ma dalsi 4 GS finale, ma i deblovy GS (+ finale), finale TM, na zebriku byla 3, byla i juniorskou MS..... jak zrovna nemam rada ta mezigeneracni srovnavani, jde o jine svety (koho dneska napriklad zajima, ze ta Hana mela ve svych prohranych GS F 3x Chris a jednou Martinu, ze) presto opravdu nevim, co chces resit 31 tituly. Ja se tedy pred nima korim, jsou vesmes velmi kvalitni, ale nezda se ti, ze jen na jejich poctu velikost hrace stat nemuze, kdyz ho ovlivni i vymetani vseho, co je zrovna k mani nebo napr. i casne ukonceni kariery?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist