Lu vyhrál podruhé v kariéře na antuce. Odnesl to Verdasco

3. 5. 2011, 19:54
Aktuality 14
Madrid dnes viděl další překvapení na úkor nasazeného favorita. Postaral se o něj Yen-Hsun Lu z Tchaj-wanu, který si připsal teprve druhé vítězství na antuce ve své kariéře. K malé radosti diváků porazil ve dvou setech domácího Fernanda Verdaska.
Fernando Verdasco

Yen-Hsun Lu se z jediné dosavadní výhry na antuce radoval naposledy v roce 2004, navíc jen v kvalifikaci na French Open. Svého premiérového vítězství na pomalém povrchu na turnaji ATP se dočkal až dnes v Madridu, kdy porazil turnajovou patnáctku Fernanda Verdaska 7-6 a 7-5.

Lu má za sebou nepovedený vstup do sezony, v níž se ještě na žádném turnaji nedostal přes druhé kolo, a v Madridu ho navíc čekal čerstvý finalista z Estorilu. S matně hrajícím Španělem ale od začátku držel krok: oba hráči si v úvodní sadě navzájem sebrali podání, a tak se muselo rozhodnout ve vyrovnaném tie-breaku, který získal 55. hráč světa poměrem 9:7.

Kdo by očekával Verdaskův obrat, ten by se mýlil. Patnáctý nasazený hráč dál svého soupeře ničím nepřehrával, často kazil a po svých chybách jen bezmocně krčil rameny a rozhazoval rukama. Lu v závěru druhého setu využil herní nepohody Španěla a podruhé v utkání mu sebral servis. Při svém podání pak nezaváhal a po dvou hodinách porazil madridského rodáka Verdaska 7-6 a 7-5.

Verdasco svou frustraci přičítal také nadmořské výšce, se kterou se řada tenistů v Madridu těžko vyrovnává. "Bylo toho na mě trochu moc - nahromaděná únava po Estorilu, nadmořská výška, míčky tu skáčou příliš vysoko a já měl problém s jejich kontrolou. Kurty tu mají příliš antuky, což zvýhodňuje hráče s plochými údery. Nemůžete se na tom dobře pohybovat, či se sklouznout," vysvětloval nával frustrace Verdasco. Podobnmě jako on dopadl o den dříve Roddick.

Lépe než jeho krajan si dnes vedl další Španěl Feliciano López. Ten sice prohrál s Kanaďanem Milosem Raonicem první set, ve zkrácené hře dalšího si ale vynutil třetí sadu, v níž porazil objev letošní sezony 6-4. Raonicovi nepomohlo ani 23 es, která vyslal na druhou stranu kurtu. Ve druhém kole si López zahraje s turnajovou trojkou Rogerem Federerem.

V dalším kole je po dnešku i Juan Martín del Potro, který ale své příznivce pořádně postrašil. Argentinec nastoupil ke svému úvodnímu utkání dva dny po svém triumfu v Estorilu, a i proti třináctému nasazenému Michajlu Južnému potvrzoval svoji dobrou formu. Del Potro, který je ve světovém žebříčku už na 32. místě, bez problémů získal první set a mířil za vítězstvím, když se zranil a ve za stavu 1-2 ve druhém setu si nechal ošetřovat třísla a břicho.

Po návratu na kurt ihned ztratil podání a bylo patrné, že není stoprocentně v pořádku. Postupně se ale začal znovu dostávat do zápasu, a i když druhou sadu ztratil, ve třetí už nezaváhal. Po více než dvou hodinách si vypracoval dva mečboly; o první přišel kvůli dvojchybě, při druhém ale vypálil na druhou stranu dvorce eso a zvítězil 6-1 3-6 6-3.

"Poprvé jsem problémy začal pociťovat minulý týden v semifinále v Estorliu, ale v Madridu jsem chtěl moc hrát. Půjdu teď na kontrolu a uvidím, zda je bezpečné v turnaji pokračovat," řekl Del Potro před zápasem s Čiličem, ve kterém se bude zřejmě usilovat o souboj se světovou jedničkou Nadalem. 

"Budu si dávat pozor na svou budoucnost - celý minulý týden jsem hrál dobře, ale mým cílem je hrát zdravý. Před French Open nechci nic riskovat," dodal rodák z Tandilu.

Ke svému úvodnímu zápasu nastoupil dnes v Madridu Nikolaj Davyděnko, který stejně jako Del Potro přijel do Madridu s čerstvým triumfem z antukového turnaje. Na rozdíl od Argentince ale vítěz z Mnichova Davyděnko ve španělské metropoli hned ve svém prvním utkání selhal. Jeho vítěznou sérii ukončil domácí Marcel Granollers-Pujol, který za 95 minut zvítězil 7-5 a 6-2.

Na výkon z prvního kola nedokázal navázat Gael Monfils. Devátý nasazený Francouz zápas s Juanem Monakem kvůli zdravotním problémům za stavu 2-6 0-3 vzdal. Monfilse z turnaje vyřadila alergie na sýr. "Měl jsem ho jen trochu, samozřejmě ne schválně. Jedl jsem nějaké těstoviny a bylo v tom trochu sýru. Jenže jakmile je v mém těle, nemůžu nic dělat," přiznal francouzský tenista, který si během utkání stěžoval na rozmazané vidění a závratě.

Právě Monaco může být ve třetím kole soupeřem Tomáše Berdycha, pokud však český tenista zvládne své úvodní vystoupení proti Granollersovi, který vyřadil Berdychova neoblíbeného soka Davyděnka.

David Ferrer se na každém ze tří letošních turnajů na antuce dostal minimálně do finále, na domácím Masters v Madridu však měl nečekané problémy už v úvodním zápase. Francouze Adriana Mannarina udolal až po setech 7-5 0-6 6-0. O čtvrtfinále si světová šestka zahraje s přemožitelem Američana Isnera Sergejem Stachovským.

Výsledky - Madrid - muži (antuka, dotace 3,7 mil. eur):

Dvouhra - 1. kolo:
Del Potro (Arg.) - Južnyj (13-Rus.) 6:1, 3:6, 6:3, Lu (Tchaj-wan) - Verdasco (15-Šp.) 7:6 (9:7), 7:5, Mayer (Něm.) - Troicki (16-Srb.) 4:6, 7:5, 6:4, Simon (Fr.) - Ljubičič (Chorv.) 7:5, 7:6 (10:8), Bellucci (Braz.) - Andujar (Šp.) 6:4, 6:2, Granollers (Šp.) - Davyděnko (Rus.) 7:5, 6:2, Anderson (JAR) - O. Rochus (Belg.) 6:2, 6:4, López (Šp.) - Raonic (Kan.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4.

Dvouhra - 2. kolo:
Ferrer (6-Šp.) - Mannarino (Fr.) 7:5, 0:6, 6:0, Stachovskij (Ukr.) - Isner (USA) 7:5, 4:6, 7:6 (7:3), García-López (Šp.) - De Bakker (Niz.) 6:2, 6:3,   Tsonga (Fr.) - Riba (Šp.) 6:4, 6:2, Stachovskij (Ukr.) - Isner (USA) 7:5, 4:6, 7:6 (7:3).

Čtyřhra - 1. kolo:
Mertiňák/Troicki (SR/Srb.) - Dlouhý/Ram (ČR/Izr.) 7:6 (7:3), 6:3.

 

Komentáře

14
Přidat komentář
pauloX
Penazi ma dost motivaciu žaidnu,urcite je kral parketov na zabavach,len sa čudujem že sa o nom tolko pise tento tien tenistu si to určite nezasluži.
Reagovat
smazaný uživatel
Hotovo,6:1,6:4 a viděl jsem to jen přes live score. Eurosport I dává už asi 3 měsíce kulečník, ES II, který dává WTA , tam dává fotbal Melbourne-Osaka . Pro ostudu.
Reagovat
smazaný uživatel
První set je doma 6:1, ale nikde to nemužu najít na koukání
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím, kde to dávají, vedla K. 5:1
Reagovat
smazaný uživatel
Verdasco - slabý pohyb, s tou Dunlopkou odkedy ju má (Wimbledon 2010 ?) neuhral skoro nič, veľ
Reagovat
smazaný uživatel
veľmi mu fandím, cez zimu makal v Las Vegas ako pred rokom 09, všetko vyzeralo nádejne, musí sa to niekde zlomiť, snáď na RG, možno Wimby ... ten jeho prejav je klasický, dnes to ešte nebolo nič moc, ale na Kližana nemá :))
Reagovat
smazaný uživatel
Aj keď keby sa konečne začal naplno venovať hre a "stay cool", tak by tie úspechy prišli rýchlejšie...
Reagovat
Stan_Borowitz
v Las Vegas? Tak proto byl v lednu v Austrálii tlustej jako prase? Jestli tam nakonec netrávil více času v kasinu než na kurtech...
Reagovat
smazaný uživatel
Nie som jeho strážny anjel, aby som vedel o všetkom čo v Las Vegas robil, tiež by som podla výsledkov súdil, že viac tam gamblil ako trénoval ... ale v tomto článku písali niečo iné :

http://www.atpworldtour.com/News/DEUCE-Tennis/DEUCE-Australian-Open-2011/Fernando-Verdasco.aspx
Reagovat
smazaný uživatel
Verdasco by měl se sebou začít něco dělat, zápas jsem neviděl, ale musí hrát fakt otřesně, naposled v Austrálii vypadal, že hraje dobrý tenis, teda hlavně proti Tipsovi, pak sice udělal finále v San Jose, ale od té doby to s ním jde dolu, i když byl ve finále v Estorilu....
Reagovat
smazaný uživatel
to co předváděl verdasco na kurtu to bylo strašný tenis naprt a jak se vztekal tak to bylo fakt hruza tohle sem nikdy neviděl a to hraju tenis závodně sám a nikdy se takhle nevztekám i když se mi nedaří toho soupeře to pak totiž nabudí a začne hrát lip a to se dnes stalo a tomu tibetanoj moc gratuluju
Reagovat
taffer
Verdasco ve mně vždycky budil neutrální pocity, ale to co předváděl dneska ve chvílích, kdy se mu nedařilo, ho u mě zařadilo mezi velmi nesympatické hráče.
Reagovat
smazaný uživatel
K Verdascovi nemám slov. Jinak co to pletou v express zprávách, že obě Plíškové postoupily, vždyť Kristýna s Voegele prohrála!
Reagovat
VlS
To se mi tu stalo už taky, že když napíšeš co to někdo z oficiálních zpráv mele, tak to bez komentáře a potichu opraví a ty pak vypadáš jak blb. Naposledy se mi to stalo, když u Štěpánka napsali, že měl mečbol a pak tam dodali "na raketě" .
Dobrý :-). To že postupují obě Plíščarta jsem četl v shortech taky, už to tam není, beze slova omluvy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist