Menšík tvrdě narazil, s Fritzem uhrál jen tři gamy. Na US Open dohrál i Veselý

2. 9. 2023, 04:51
Aktuality 9
US OPEN - US Open je po pěti dnech bez českých mužů. Až na raketě šestého soupeře skončila premiérová cesta Jakuba Menšíka grandslamovým turnajem, když ve třetím kole neuspěl ve svém prvním střetnutí s hráčem TOP 50. S domácí světovou devítkou Taylorem Fritzem utrpěl v den 18. narozenin debakl 1:6, 2:6, 0:6. Po hladké porážce dohrál i Jiří Veselý, jenž nestačil na chorvatského kvalifikanta Bornu Goja.
J. Menšík a T. Fritz (© Profimedia)

Finalista juniorského Australian Open 2022 Jakub Menšík má za sebou povedenou premiéru na grandslamovém turnaji mezi muži. Skončila 1. září v den, kdy dovršil plnoletosti.

Talentovaný český tenista, který už dostával rady i během tréninků s Novakem Djokovičem, vyhrál pět turnajů ITF a jeden challenger, na US Open prošel nevyzpytatelnou tříkolovou kvalifikací, další dvě výhry přidal v hlavní soutěži a ztroskotal až na raketě domácího favorita.

Po skalpech Francouzů Grégoira Barréreho a Titouana Drogueta nenašel recept na Američana Taylora Fritze. Proti světové devítce v prvním vzájemném střetnutí s hráčem elitní padesátky uhrál pouhé tři hry a po hodině a půl prohrál drtivě 1:6, 2:6, 0:6.

Menšík na kurtu Louise Armstronga tempu útočně hrajícího favorita od prvních výměn nestačil. Nejmladší tenista ve 3. kole US Open od roku 1990 prohrál na vítězné údery jednoznačně 6:25, pod tlakem spáchal 25 nevynucených chyb a nakonec od o sedm let staršího Američana dostal kanára.

"Musím říct, že jsem dnes nepředvedl svůj nejlepší tenis. Mělo to k tomu hodně daleko. Všechno pro mě bylo hrozně rychlé. Poprvé jsem hrál na velkém kurtu před tolika lidmi. Bylo to něco úplně jiného. Prožíval jsem úplně nové podmínky a emoce. Ještě jsem nevěděl, jak s tím pracovat," přiznal Menšík v rozhovoru pro Radiožurnál Sport.

"Myslím, že kdyby to pro mě nebylo nové, neřešil věci okolo a byl se schopný koncentrovat, tak neříkám, že bych ho porazil, ale dokázal bych ho více potrápit. Ukázal jsem si ale, že i když jsem dostal takovou vatu, tak mohu s těmito hráči v pohodě hrát," doplnil prostějovský rodák.

Menšík si úspěšnou jízdou zajistil posun do TOP 150 světového žebříčku, v níž bude jediným zástupcem pod 19 let. V příští sezoně by tak na grandslamech měl mít jisté místo minimálně v kvalifikacích.

Rodák ze San Diega Fritz letos v New Yorku pokračuje v dominantních výkonech. Ve třech duelech a devíti setech ztratil pouhých 13 gamů a teprve potřetí v kariéře se dostal do osmifinále grandslamu. Na domácím US Open se mu to povedlo poprvé až při celkově 8. startu.

O vyrovnání maxima z Wimbledonu 2022 si vítěz loňského Masters 1000 v Indian Wells zahraje s jednadvacetiletým Dominicem Strickerem (h2h 0:0). Levou rukou hrající Švýcar dva dny po životním skalpu Stefanose Tsitsipase zdolal ve svém prvním vystoupení ve třetím kole grandslamu 2:6, 7:5, 7:6, 3:6, 6:2 Francouze Benjamina Bonziho, vyhrál i třetí pětisetový zápas kariéry a při teprve třetím startu na majorech postoupil už mezi šestnáct nejlepších, čímž si zajistil premiérový posun do TOP 100.

Gojo – Veselý 6:4, 6:3, 6:2

Jiří Veselý po dubnovém návratu po osm měsíců dlouhé zdravotní pauze příliš vítězných momentů nezaznamenal ani na turnajích nižší kategorie, vědět o sobě dával alespoň na grandslamech. Na Roland Garros trápil Stefanose Tsitsipase, ve Wimbledonu vyřadil Sebastiana Kordu a dokonce přes dva soupeře se prodral na US Open.

Třicetiletému rodákovi z Příbrami po vítězných pětisetových bitvách s francouzským kvalifikantem Enzem Couacaudem a světovou dvacítkou Franciscem Cerúndolem došly ve třetím kole síly. Proti 105. hráči světa Bornovi Gojovi si nevypracoval jediný brejkbol, sám o servis čtyřikrát přišel a prohrál snadno 4:6, 3:6, 2:6.

Díky chráněnému žebříčku startující Veselý na letošním US Open přerušil šňůru pěti nezdarů v úvodním kole a postupem do třetího kola vyrovnal své maximum ze sezony 2015. Vyrovnat nejlepší grandslamový výsledek z Wimbledonu 2016 a 2018 už ale nedokázal. Ve žebříčku ATP si bývalý 35. hráč světa zajistil posun z páté do třetí stovky.

Pětadvacetiletý Gojo měl před turnajem na kontě jedinou výhru v hlavní soutěži grandslamů. V New Yorku však prošel kvalifikací, v níž zastavil i Tomáše Macháče, a nyní je po šňůře 14 vyhraných setů už mezi šestnáctkou nejlepších.

V osmifinále by si chorvatský tenista, který si už úspěchem v kvalifikaci zajistil premiérový posun do TOP 100, mohl zahrát s Novakem Djokovičem. Srbský favorit ale ještě potřebuje zvládnout souboj s krajanem Laslem Djerem.

V osmifinále si chorvatský tenista, který si už úspěchem v kvalifikaci zajistil premiérový posun do TOP 100, zahraje s trojnásobným šampionem Novakem Djokovičem. Srbský favorit v nočním souboji utekl z 0:2 na sety krajanu Laslu Djeremu.

• US OPEN 2023 •
USA / New York, tv. povrch, 22.350.000 dolarů
úterní výsledky (29. 08. 2023)
• Dvouhra mužů - 1. kolo •
Fritz (9-USA) - Menšík (ČR) 6:1, 6:2, 6:0
Gojo (Chorv.) - Veselý (ČR) 6:4, 6:3, 6:2
Djokovič (2-Srb.) - Djere (32-Srb.) 4:6, 4:6, 6:1, 6:1, 6:3
Tiafoe (10-USA) - Mannarino (22-Fr.) 4:6, 6:2, 6:3, 7:6 (8:6)
Paul (14-USA) - Davidovich (21-Šp.) 6:1, 6:0, 3:6, 6:3
Shelton (USA) - Karacev (-) 6:4, 3:6, 6:2, 6:0
Hijikata (Austr.) - Zhizhen Zhang (Čína) 6:3, 6:3, 4:6, 6:3
Stricker (Švýc.) - Bonzi (Fr.) 2:6, 7:5, 7:6 (7:4), 3:6, 6:2
• Čtyřhra - 2. kolo •
Lammons/Withrow (15-USA) - Pavlásek/Behar (ČR/Urug.) 7:6 (7:3), 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Kubu už bohužel od začátku zápasu trápila obvázaná ruka nebo spíš rameno.
Hendikep byl znát hlavně na servisu, který pak ovlivnil celé dění na kurtu.
Proti hráči jako je Taylor se bez servisu hrát nedá. Navíc se dostal rychle do pohody a Kuba mu ji neměl jak narušit.

Pozitivní je ale Kubův přístup, chování na kurtu a hlavně údery, kterými dokázal přetlačit dva soupeře a i s Taylorem díky nim hrál vyrovnané výměny. Vzhledem k věku hodnotím jeho hru hodně vysoko. Postupně i díky zranění dochazely síly a načasování/kontrola úderů nebyla ideální, míče zvedal a to byla pro Taylora snadná práce.
Ovšem moc dobře věděl, že může být rád, že Kuba není úplně ok, protože napětí bylo po prvních gamech vidět jak u něj, tak v jeho boxu.
Kubovi patří za předvedené zápasy velké uznání a přání do budoucna. Hlavně ať drží zdraví, to ostatní je na nejlepší cestě!smilesmilesmile
Reagovat
turista
Hlavně v 18 letech má hromadu času na to se prosadit.
Reagovat
Marduch
Kuba umí opravdu pěkné a tvrdé údery, ale co jsem viděl první set, tak jako kdyby nad hrou zatím ještě moc nepřemýšlel.. umístění servisu i úderů ve výměnách, kdy Fritzovi hrál pořád převážně do FH, ze kterého ho Fritz dostával pod tlak a výměny efektivně ukončoval. Tak ale samozřejmě v 17 letech 6 zápasů na tak velkém turnaji, náhlá publicita, únava z podmínek. Velký úspěch a hlavně nesmírně cenná zkušenost smile
Reagovat
Ondra979
no tak nic no..ale dalo se to ocekavat...tak snad Djoka nekdo klepne jinej, J1rka uz toho mel asi fakt dost :)
Reagovat
turista
Doufám že Djoka nikdo neklepne a s Alcarazem si to rozdají zase o titul.
Reagovat
Marduch
S Medveděvem smile
Reagovat
baba
nevadí, aspoň vidí, že musí ještě hodně a hodně makat ....
Reagovat
HAJ
Měl už toho fyzicky dost. Zřejmě i pravá paže nebyla úplně v poho. Fritz hrál perfektně.
Ale byl to pro Kubu skvělý turnaj. Gratuluji. Hlavně ať mu vydrží zdraví a uvidí se.smile
smilesmile
Reagovat
Krisboy
Škoda no, ale dalo se to čekat. Hlavně pro Jakuba je to skvělej úspěch a i přes porážku krasnej dárek k narozeninám.
Gratuluji, děkuji a přeji hodně štěstí do dalších turnajů!

smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist