Mezi šestnáctkou nejlepších je pět Češek! Muchová si o čtvrtfinále zahraje s Vondroušovou

13. 3. 2023, 23:15
Aktuality 60
WTA INDIAN WELLS - Karolína Muchová při své premiéře na prestižním turnaji v Indian Wells porazila i třetí soupeřku. S italskou antukářkou Martinou Trevisanovou si i přes svalové problémy poradila po třísetovém boji a postoupila do osmifinále. V něm narazí na krajanku Markétu Vondroušovou, která i podruhé v sezoně porazila světovou čtyřku Ons Džabúrovou a stala se pátou Češkou mezi šestnáctkou nejlepších.
Karolína Muchová (© j48tennis.net)

Karolína Muchová před dvěma týdny po skalpu světové devítky Belindy Bencicové a postupu do čtvrtfinále odstoupila kvůli zranění břišního svalu z turnaje v Dubaji, o solidní formu z úvodu sezony ale nepřišla a nyní ji prodává i při svém debutu na podniku WTA 1000 v Indian Wells.

Po výhrách nad Kazaškou Julií Putincevovou, které ve třetím setu úvodního kola utekla ze stavu 1-4, a dvojnásobnou šampionkou Viktorií Azarenkovou, si poradila i s Martinou Trevisanovou.

Přestože je 76. hráčka světa Muchová v žebříčku aktuálně o padesát příček hůře umístěnou tenistkou, nastoupila proti o tři roky starší italské antukářce jako papírová favoritka a svou roli s potížemi zvládla. Zatímco před měsícem v Dauhá vyhrála hladce dvakrát 6-2, dnes semifinalistku loňského French Open, jež do Kalifornie dorazila se šňůrou pěti porážek, zdolala po mnohem větším boji 6-4 3-6 6-4.

Muchová, kterou často brzdí zdravotní potíže, v úvodu nepotvrdila brejk na 2-0 a po sedmém gamu si v šatnách nechala zabandážovat levé stehno. Po návratu na kurt nevyužila šest brejkbolů, ale následně vyhrála jedenáct fiftýnů po sobě a mezitím získala první set. Ve druhé sadě česká tenistka neproměnila brejkbol na 3-1 a dostala se do útlumu. Od stavu 3-2 prohrála čtyři gamy v řadě a o postup musela bojovat ve třetím dějství.

V něm si obě tenistky dlouho držely své servisy, byť několikrát přes shodu a po odvrácení brejkbolů. Muchová zlomila odpor 160 centimetrů vysoké soupeřky hrající levou rukou brejkem až v deváté hře, který vzápětí po více než dvou a půl hodinách boje potvrdila. První mečbol proměnila úspěšným náběhem na síť.


26letá rodačka z Olomouce prodloužila svou neporazitelnost na šest zápasů. O postup do čtvrtfinále si bývalá světová devatenáctka zahraje s o tři roky mladší krajankou Markétou Vondroušovou (h2h 0-2).

Rodačka ze Sokolova ve své oblíbené tenisové destinaci v kalifornské poušti neztratila ještě ani set. Po hladkých výhrách nad Kanaďankou Rebeccou Marinovou (6-2 6-2) a krajankou Marií Bouzkovou (6-1 6-1), kterým nenabídla ani jeden brejkbol, porazila po divokém průběhu 7-6 6-4 čtvrtou hráčku světa Ons Džabúrovou

Vondroušová v prvních třech gamech uhrála jen čtyři fiftýny, dvakrát přišla o servis a prohrávala 0-3. Pak se ale momentum zcela otočilo, v následující pěti hrách ztratila jen pět míčků a za stavu 5-3 podávala na zisk sady. O poslední zvrat se však nejednalo, neboť potřetí neudržela podání a vzápětí nevyužila setbol. Sadu vybojovala až v tie-breaku.

Také ve druhém setu málem došlo k velkému obratu. Česká finalistka Roland Garros 2019 vedla 5-1, za stavu 5-2 a 40-0 při svém podání měla tři mečboly, další dva mečboly nevyužila za stavu 5-3 a rázem vedla už jen 5-4. Na druhý pokus už však zápas při svém podání ukončila čistou hrou a po hodině a půl zvítězila 7-6 6-4.

"Ona od začátku hrála úžasně. Jen jsem si řekla, hlavně vydrž a bojovala jsem dál," řekla Vondroušová, která na centrálním kurtu těžila i ze 37 nevynucených chyb soupeřky.


Vondroušová navázala na cenný skalp Tunisanky z lednového Australian Open a vzájemnou bilanci vyrovnala na 3-3. Letos si ve 14. utkání připsala 10. vítězství. Bilanci s hráčkami Top 10 vylepšila na 8-15, z posledních devíti duelů s nimi vyhrála popáté.

23letá rodačka ze Sokolova, jež loni kvůli operaci zápěstí půl roku nehrála, startuje v Indian Wells popáté v kariéře a počtvrté nechybí v osmifinále. Jejím maximem je čtvrtfinále z roku 2019.

Džabúrová skončila i na třetím letošním turnaji na raketě české tenistky. V Adelaide v semifinále nestačila na Lindu Noskovou, po prohře s Vondroušovou v Melbourne kvůli menší operaci kolena skoro dva měsíce nehrála.

Mezi šestnáctku nejlepších se tak prodralo pět českých tenistek. Muchová s Vondroušovou navázaly na včerejší postupy Petry Kvitové, Barbory Krejčíkové a Karolíny Plíškové.


Světová jednička Iga Šwiateková v souboji bývalých šampionek a grandslamových vítězek porazila 6-3 7-6 Kanaďanku Biancu Andreescuovou a pokračuje na cestě za obhajobou titulu. Loni v Kalifornii odstartovala šňůru 37 zápasů bez porážky.

"Ona docela dobře měnila rytmus a na tomto povrchu vás to může dostat do úzkých. Ale jsem ráda, že jsem většinu zápasu hrála solidně a dokázala jsem se soustředit," řekla Šwiateková, jež vylepšila letošní bilanci na 14-3 a ani v 17. zápase nemusela do třetího setu.

"Byl to opravdu vyrovnaný zápas a jsem za něj vlastně ráda, protože po těch několika jednostranných zápasech aspoň vidím, jak tyhle situace zvládám. A myslím, že v důležitých momentech jsem to byla já, kdo byl pevnější," dodala 21letá Polka, jež šesti z předchozích deseti soupeřek nadělila kanára.

Šwiateková může obhájit titul v Indian Wells jako první žena od roku 1991, kdy se to povedlo Martině Navrátilové.



V osmifinále se polská favoritka střetne s další bývalou vítězkou US Open Emmou Raducanuovou (
h2h 1-0). Britská tenistka, jež před turnajem půl roku nevyhrála dva zápasy po sobě, ve třetím kole zdolala ve třech setech světovou třináctku Beatriz Haddadovou Maiaovou a teprve potřetí v kariéře a poprvé od triumfu na newyorském grandslamu v září 2021 porazila členku Top 20.

"Myslím, že jsem v některých výměnách jsem hrála tenis na opravdu vysoké úrovni. V prvním i třetím setu jsem hrála extrémně dobře. Bylo tam několik dobrých bodů a momentů. Ve třetím setu se celkově úroveň hry zvýšila a byla to od nás velká bitva," dodala Raducanuová po premiérovém postupu do osmifinále podniku WTA 1000. Tři zápasy po sobě vyhrála teprve podruhé od senzačního vítězství na US Open.



Jelena Rybakinová porazila 6-3 7-5 Španělku Paulu Badosaovou, s níž si v šestém vzájemném střetnutí poradila teprve podruhé, a postoupila do osmifinále.

V něm se kazašská vítězka loňského Wimbledonu a finalistka letošního Australian Open utká s Varvarou Gračovovou, jež vyřadila osmou nasazenou krajanku Darju Kasatkinovou a připsala si druhý skalp hráčky Top 10 (opět Kasatkinové).

• WTA 1000 INDIAN WELLS •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
pondělní výsledky (13. 03. 2023)
• Dvouhra - 3. kolo •
Vondroušová (ČR) - Džabúrová (4-Tun.) 7-6(5) 6-4
Muchová (ČR) - Trevisanová (23-It.) 6-4 3-6 6-4
Šwiateková (1-Pol.) - Andreescuová (32-Kan.) 6-3 7-6(1)
Garciaová (5-Fr.) - Fernandezová (30-Kan.) 6-4 6-7(5) 6-1
Gračovová (Rus.) - Kasatkinová (8-Rus.) 6-4 6-4
Rybakinová (10-Kaz.) - Badosaová (21-Šp.) 6-3 7-5
Raducanuová (Brit.) - Haddadová Maiaová (13-Braz.) 6-1 2-6 6-4
Cirsteaová (Rum.) - Peraová (USA) 6-3 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Dobry-den
Pět Češek v osmifinále je příjemným překvapením. A to tam ještě chybí naše mladé naděje. smile

České derby se možná neuskuteční, ostatně už před včerejším zápasem jsem čekal, že Muška tradičně odstoupí, tak uvidíme. Tentokrát by to až tak nevadilo, byť samozřejmě doufám, že nakonec bude schopná zápas odehrát. Včerejší zápas jsem neviděl, nevím, nakolik je její zranění vážné... smile
Reagovat
tommr
jj mohlo to být dokonce ještě lepší kdyby Linda Fruhvirtová a Katka Siniaková dotáhly skvěle rozehraný zápasy (Linda měla mečbol a Katka podávala na zápas) ...
Reagovat
EllNino
do 4. kola by nejspíš ale nepostoupila stejně ani jedna
Reagovat
Mony
Fakt,že Emma se konečně ukazuje zase ve skvělé formě. Makla na sobe
Reagovat
Grape
Ať tu ještě někdo tvrdí, že nejsme tenisová velmoc smilesmile
Holky skvěle!
V českém souboji očekávám vítězství Markéty, Kája P. podle mě taky postoupí, od Báry nevím co čekat a Petra už to podle mě nedá. Ale snad to budou všechno zajímavé zápasy.
Reagovat
vladka
Dobré je to smilesmile! A teď jedna moudrá skreč a zbytek postup smile
Reagovat
A211
Už to vypsali M.V -1.7,K.M 2.2
Reagovat
Mony
Také to tak citim, možná 1.8:2.0..záleží na zdraví Mušky a jak ji to tam bude padat. O jejím riskantní pestrem pojetí nepochybuji.Trenuji spolu na Stvanici a ví,že v pinkane nemá sanci
Reagovat
A211
Na zápas M.V-K.M ještě nejsou vypsané žádné kurzy asi se čeká jak K.M na tom bude.
Reagovat
baba
asi bych Mušce poradila skreč a jet se připravit do Miami. Vondrouš je na tomto povrchu lepší. Toť můj názor.
Reagovat
Petra86
Tak to to může zabalit úplně. Ona má pěkný tenis, bohužel ji limituje zdraví. A jestli je Markéta na tomto povrchu lepší, tak Karolínu porazí a ta nemusí vzdávat a připravit se o peníze, které by získala, je to její zaměstnání.
Reagovat
lvicek
V pripade odstoupeni dostane mene penez nez kdyz nastoupi a prohraje? Nevim, jak to chodi, tak se ptam.
Reagovat
Petra86
Podle mě by neměla snad dostat nic když nenastoupí, když nastoupí a vzdá v průběhu měla by dostat peníze, které obdrží každá hráčka, která prohraje. Ale nevím jak to funguje v pozdějších kolech. Když nenastoupí do 1. kola nedostane peníze, protože ji zastoupí jiná hráčka, jak je to v dalších kolech je jen má domněnka, ale přišlo by mi nefér vůči ostatním hráčkám, které prohrají těsně a někým kdo do zápasu vůbec nenastoupí, že by měla stejnou finanční odměnu.
Reagovat
EllNino
má peníze za postup do osmifinále, ne za to, že hraje osmifinále

stejně tak má body za postup do osmifinále, ale nestoupit do něho nemusí
Reagovat
EllNino
*nastoupit
Reagovat
GaelM
Otázka je, jak dlouho jí vydrží motivace, pokud by měla každý turnaj, kde projde pár kol, končit skrečí smile
Reagovat
smazaný uživatel
asi bych Mušce poradila skreč a jet se připravit do Miami. Vondrouš je na tomto povrchu lepší. Toť můj názor.
Reagovat
vrabejka
Teď už to české semifinále vyjde :)
Reagovat
Petra86
Holky zatím hrají skvěle a jedna určitě postoupí do dalšího kola. Snad jich bude postupujících ještě víc.
Reagovat
tommr
KrejSi měly dobrej začátek a rychle vedly 5:0 ale pak se jim přestalo dařit a nakonec byly ještě rády když zápas urvaly v MTB. I takový výhry se ale samozřejmě počítají ... smile
Reagovat
GaelM
Důležitá výhra. Pavouk se docela pěkně čistí, Gauff+Pegula jsou venku a další nasazené páry s nimi... Bude to zajímavé smile
Reagovat
tommr
jj KrejSi mají turnaj skvěle rozehranej a hodně by mě zklamalo kdyby si nedošly pro titul ...
Nečekaně brzký vypadnutí Gauff/Pegula taky znamená že si Katka dál navýší náskok na čele žebříčku ...
Reagovat
GaelM
Zklamání snad ne, slabé týmy je žádné nečekají a ty match tiebreaky jsou o štěstí. Ale naděje stoupají smile
Reagovat
Giant
5 z šestnácti? ????
Reagovat
tommr
KrejSi už vedly v prvním setu 5:0 ale svojí lehkovážností dovolily soupeřkám srovnat na 5:5 smile Závěr setu ale patřil přece jen jim ...
Reagovat
tommr
další brnkačka na nervy naštěstí s dobrým koncem smile Prošustrovat 5 mečbolů je ale trestuhodné ... smile
Reagovat
Mony
Esmile..a ze stavu 7:6,5:1 nebo 5:2,40:0 na servisu, je tu drama..
Reagovat
Mony
Uffsmile..,tak rozjezd soupeřky ustala smile..a tesme se na souboj s Muskou..netipovatelne
Reagovat
HAJ
Super tenis.smile
Reagovat
Mony
To bych nerekl
Reagovat
tommr
po tenisový stránce to možná nebylo úplně top, ale jako drama to bylo jedinečný ... smile
Reagovat
Mony
Ons, jak je tu v IW typické, nahoru dolu..skvělé momenty, ale šampionka to dnes není. Naprosto netipovatelne, set pro Maky má cenu zlata..Moc jsem se namlsal zápasem Emmy s Majou, tenhle zapas zachraňuje české srdce
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Maky nakonec hrála s nějakou Džábirovou, takže v pohodě ve dvousmile
Reagovat
tommr
Markéta měla na dosah senzační otočku, ale dopodávání setu absolutně nezvládla. To je velká škoda ... smile
Reagovat
frenkie57
To je, ještě to bude boj o první set. Ale těch 5 gamů v řadě bylo super.smile
Reagovat
tommr
a ted neproměněnej setbol na returnu ... smile
Reagovat
frenkie57
Takže asi půjdeme do TB, ledaže...smile
Reagovat
HAJ
Super, dala to. Moc pěkný tenis.
Reagovat
frenkie57
to čtyřmi gemy otočila a je to ona, kdo je momentálně na kurtu lepší. Možná, že to půjde.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
gratulka k postupu!smile
Ale bylo to jak kdyby měla před sebou mraky pavučin a nevěděla kudy proletět.

Jinak byly na kurtech dvě mušky - druhou byl Stan, který si stejně tak díky nedopodávání musel s Pacholkem střihnout třetí set.

Ale Stanimal zabodoval a udělal mi radost.smilesmile
Reagovat
GaelM
Tak teď Markéta fakt musí - Muška nevypadala úplně OK a je dost možné, že v R16 nenastoupí nebo skrečne. Je potřeba tu českou účast ve čtvrtfinále pojistit smile
Reagovat
EllNino
Taky mě to napadlo ... smile
Reagovat
tommr
já teda Markétu jako favoritku nevidím. Jabeur už je určitě fit jinak by do IW ani nejela a bude se chtít pomstít za porážku na AO ...
Reagovat
frenkie57
No, zatím je Jabeur nehratelná.
Reagovat
GaelM
Zatím je to festival nepřesností a chyb od obou. Očekávám těsný tříseťák, ale nehratelné to v žádném případě není. Akorát se Markéta musí koncentrovat a hrát svůj slušný standard, jestli bude frackovat, tak ji mamina Jabeur potrestá...smile
Reagovat
tommr
Wawrinka už konečně dohrál a tak má Markéta volnej kurt. Snad nebudeme muset dlouho čekat na začátek jejího zápasu ...
Reagovat
MiroslavNemecek
Mušku ocenit za statečnost medailí. Copak tenis, ale ten huronskej řev Trevisan, to by se i medvěd lekl. smile
Reagovat
dadaft
složitý zápas, Trevisian od druhého setu hrála dobře, Kája chytla v půlce druhého setu krizi, ve třetím přežila taky jednu dvě krizičky, ale nakonec to dokázala (s přispěním Martiny) dotáhnout ve větším klidu, než to nasvědčovalo.
Místy parádní tenis.

A jde se dál ... smile
Reagovat
EllNino
A to ještě může postoupit Markéta :)
Teď už to půjde ale dál jen velice těžko, samé zápasy proti hráčkám top 10 :))

Začala včera Linda, dneska Markéta pokračuje a zítra si to vzkouší všechny tři smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Hanz to určitě čekal :D
Reagovat
EllNino
Tommy Paul si krásně povodil Hubyho a jde na Felixe :) Moc mu to přeju smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Tommy překvapuje:)
Reagovat
EllNino
Btw otázka, co mají společného Tommy Paul a Denis (Krom toho, že jsou to moji dva nejoblíbenější hráči z ATP)? :))
Reagovat
Vlk-v-trave
Nevím..., sestřelili nechtěně empajrového_ :)))
Reagovat
EllNino
Mají jediný titul a oba ze Stockholmu :))
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak tohle by mě nenapadlo, hlavně u toho Denise.
Reagovat
makro99
Kazdopadne lepsi nez titl z Florencie.. :)
Reagovat
makro99
Prekvapive se tu nevyskytuje, ze...
Reagovat
Vlk-v-trave
Všechny tři v posledním duelu své soupeřky porazily...

Dobré a pozitivní H2H má Petra.
Bára Arynu také naposled porazila, ale H2H má negativní...
Kája Marii také porazila v posledním duelu a H2H má pozitivní...

:)

Asi největší nářez má Bára...a určitě tu nejtěžší z možných pro ní... Aryna zatím odehrála jeden zápas... v letošní sezóně prohrála vlastně jen jednou a to právě z Bárou, byl by to šok, jak by zapasala dvě letošní porážky a práve s Bárou...:)
Reagovat
Mony
To bude o Bare, pokud se dostane do laufu, tak o ní nepochybuji
Maky s Jabeur zametala už jako poupatko..Viděl jsem ji naživo kdysi na Spartě. Ons byla tehdy královnou dropshotů,možná s Martinezovou a Maky od ní pak převzala štafetu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist