Mouratoglou: Gauffová může už brzy vyhrát grandslam

27. 3. 2020, 09:33
Aktuality 3
Věhlasný trenér Patrick Mouratoglou měl už několik možností poznat potenciál Cori Gauffové. Šestnáctiletá Američanka totiž několikrát trénovala na jeho akademii ve Francii a kouč Sereny Williamsové věří, že Gauffová má potenciál už brzy vyhrávat velké turnaje. Včetně grandslamů.
Profily hráčů
Patrick Mouratoglou (© AFP)

Cori Gauffová na sebe upozorňuje od útlého věku. Ve 13 letech byla ve finále juniorky na US Open (2017), ve 14 letech vyhrála dívčí French Open (2018) a ovládla prestižní Orange Bowl (2018). Byla nejmladší juniorskou světovou jedničkou v historii.

Ještě jako čtrnáctiletá si v únoru 2019 zahrála své první finále mezi ženami na podniku ITF v Surprise. V říjnu pak ve svých 15 letech vyhrála halový turnaj WTA International v rakouském Linci.

A ještě před svými 16. narozeninami měla na kontě už dvě grandslamová osmifinále - jako kvalifikantka se mezi šestnáctku nejlepších dostala na trávě ve Wimbledonu a letos výsledek zopakovala na Australian Open. Pokaždé nestačila až na pozdější šampionku - v Londýně na Simonu Halepovou a v Melbourne na Sofii Keninovou.

Jako nejmladší hráčka od roku 2005 pronikla do Top 50. Na kontě má skalpy sedminásobné grandslamové šampionky Venus Williamsové či členek Top 10 Kiki Bertensové a Naomi Ósakaové.

Gauffová tak už opakovaně naznačila svůj obrovský potenciál na velkých kurtech proti elitním soupeřkám. Hrála bez známek strachu, má neuvěřitelnou touhu se zlepšovat.

Cori Gauffová (© AFP)

"Umím si představit, jak Cori postoupí do finále a vyhraje grandslam. A už teď k tomu nemá daleko, aby to dokázala," myslí si Mouratoglou. "Letošní zápas proti Sofii Keninové v Melbourne ukázal, co ještě musí zlepšit, aby se jí to podařilo," vrátil se k utkání, které mladá Američanka prohrála 7-6 3-6 0-6.

"Ona neustále hraje tenis na neuvěřitelné úrovni a má tak silné sebevědomí, že může brzy překvapit a vyhrát grandslam. Australian Open je pryč, ale další velké turnaje přijdou a ona bude černým koněm," očekává Mouratoglou, který byl u deseti grandslamových triumfů Sereny Williamsové a nyní začíná pomáhat pilovat potenciál Gauffové.

"Má skvělý servis, neuvěřitelný bekhend. Na kurtu se nebojí měnit hru, včetně náběhů k síti. Když dojde na důležité body, dokáže returnem dostat soupeřku pod tlak. Cori v tenise chápe spoustu věcí, ale pořád to nestačí, ještě dává soupeřkám dost prostoru k získávání fiftýnů."

"Nicméně její vyzrálost na šestnáctiletou holku je neuvěřitelná. To je pro mě ten nejvýraznější aspekt. Způsob, jakým zvládá zápasy, je unikátní. Už porazila Venus Williamsovou a Naomi Ósakaovou a v tak mladém věku byla dvakrát v osmifinále grandslamu. A přitom má před sebou pořád spoustu prostoru pro zlepšení své hry," dodal Mouratoglou.

Dosud nejcennější skalp Cori Gauffové, ve 3. kole Australian Open 2020 porazila světovou čtyřku Naomi Ósakaovou:

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Patik
Neviem teda z jej zápasov som miestami nadobúdal pocit že nevyhráva vďaka skvelému tenisu..
Reagovat
paddy
Všichni mají stejnou šanci vyhrát GS, tedy nulovou :)
Reagovat
Petr_Fisk
Brzy to asi nebude...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist