Nadal na Turnaji mistrů neuhrál set ani ve druhém zápase. Ze skupiny nepostoupí

15. 11. 2022, 16:10
Aktuality 76
TURNAJ MISTRŮ - Rafael Nadal nedokázal uhrát set ani ve svém druhém zápase na letošním Turnaji mistrů v Turíně. Nejvýše nasazený po Taylorovi Fritzovi nestačil ani na Félixe Augera-Aliassimeho a po večerním programu přišel o šanci postoupit do semifinále a dál bojovat o svou chybějící trofej.
Rafael Nadal (© AFP)

Rafael Nadal se v lednu vrátil po zranění a nečekaně dominoval. Rekordman v počtu grandslamových trofejí dokonce zvládl úvodních 20 utkání, vyhrál Australian Open a French Open a první grandslamovou porážku okusil až na US Open. Ve druhé půlce sezony ovšem neustále laboruje se zdravím a po odstoupení ve Wimbledonu odehrál pouhých osm zápasů s bilancí 3-5.

V hale dokonce v tomto roce nezvládl ani jeden ze tří duelů, v Paříži byl nad jeho síly hned Tommy Paul a na probíhajícím Turnaji mistrů v Turíně jasně prohrál s oběma debutanty Taylorem Fritzem i Félixem Augerem-Aliassimem.

Šestatřicetiletý Španěl byl dnes lepší jen v úvodu utkání, ani jednu ze čtyř brejkbolových šancí však nevyužil, v osmém gamu trestuhodně zahodil náskok 40-0 na vlastním podání a téměř hodinový set ztratil. Další velké zaváhání na servisu předvedl ve třetí hře následujícího dějství, tentokrát ze stavu 40-15. Později se sice dostal k jedinému dalšímu brejkbolu, ale Auger-Aliassime jej s přehledem zlikvidoval a náskok už si pohlídal.

"Rafa měl v prvním i druhém setu spoustu šancí, ale když jsem potřeboval, hrál jsem svůj nejlepší tenis. To bylo strašně důležité. Zůstal jsem soustředěný až do konce, protože když se Rafa dostane na koně, jen tak z něj nesleze," řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Auger-Aliassime, jenž nastřílel 15 es a odvrátil všech pět brejkbolů.

Auger-Aliassime ve svém prvním zápase v Turíně překvapivě nestačil na Ruuda, nicméně proti nezvykle chybujícímu Nadalovi skvělou halovou formu potvrdil a na synovce svého kouče na třetí pokus našel recept. Dvaadvacetiletý Kanaďan vylepšil svou bilanci na halových betonech na 26-5, v těchto podmínkách získal všechny čtyři trofeje a odehrál všech pět letošních finále.

Nadalovi, který teprve podruhé v kariéře prohrál čtyři zápasy po sobě, pak večerní vítězství Caspera Ruuda nad Taylorem Fritzem sebralo poslední naději na semifinále.

"Jsou tady ale i pozitivní věci. Za poslední tři týdny jsem zvládl odehrát dva turnaje, to se mi dlouho nepodařilo," citovala Nadala agentura Reuters. "Jen potřebuji získat zpět sebevědomí, abych se dostal na nejvyšší úroveň. Samozřejmě nevím, jestli se na ni někdy dostanu. Ale udělám pro to všechno," dodal.

Nadal má ve sbírce 92 titulů, z toho 22 rekordních z grandslamů a 36 z turnajů Masters 1000, ale na podzim se mu v závěru sezony většinou nedaří. Podzimní 'tisícovkový' turnaj vyhrál pouze v roce 2005, kdy se ještě hrálo v hale v Madridu. V Šanghaji, Paříži ani na Turnaji mistrů nikdy netriumfoval.

Z 11 startů na Turnaji mistrů, na kterém několikrát chyběl kvůli zranění, je jeho maximem finále z let 2010 a 2013. Ze skupiny nepostoupil už popáté.

Dnešní porážkou přišel i o naději zakončit sezonu jako světová jednička. Tou bude jeho devatenáctiletý krajan Carlos Alcaraz, jenž se stane nejmladší jedničkou na konci roku od zavedení žebříčku v roce 1973.

Své účinkování na letošním Turnaji mistrů Nadal ukončí ve čtvrtek soubojem s již jistým vítězem Zelené skupiny Ruudem.

• TURNAJ MISTRŮ •
Turín, Itálie, tv. povrch / hala, 14.750.000 eur
úterní výsledky (15. 11. 2022)
• Zelená skupina •
Auger-Aliassime (5-Kan.) - Nadal (1-Šp.) 6-3 6-4
Ruud (3-Nor.) - Fritz (8-USA) 6-3 4-6 7-6(6)
Pořadí skupin
• Červená skupina •
Arévalo/Rojer (3-Salv./Niz.) - Granollers/Zeballos (7-Šp./Arg.) 6-1 6-7(3) 10-7
Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) - Glasspool/Heliövaara (6-Brit./Fin.) 7-5 6-4
Pořadí skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

76
Přidat komentář
Roger_Federer
Jsem smutny.
Reagovat
steve79
Od Wimbledonu hraje Rafa opravdu spatne. Jestli neni na 100% pripraven, tak mel ukoncit sezonu.
Reagovat
Franky
v rade pre Indooroveho trageda rokmi fackovaneho jak v Parizi tak najlepsou 7 roka...
Reagovat
safi1313
Ty jsi též fackovany traged ;) rozdíl mezi vámi je asi 80 milionu followers a miliarda na účtu :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak ono sa treba nato pozrieť aj realne, felix mal famoznu jeseň v halach čiže Nadal neNadal favoritom bol určite kanadan
pokial Nadal, Djokovic budu nadalej vyhravat grandslamy tak budu stale hrať ale pride čas ked pochopia že maju skončiť a to im povedia prave tito mladi
Reagovat
Tennisfan77
Rozhodly BB v prvním setu, kdyby ho Nadal vyhrál, vyhraje i zápas. Felix hrál podprůměr, nabíjel Nadalovi na winnery, standardně by mu dal 2:0, nicméně na TM vyhodí každý úder, proto Felix vyhrál. Fritz mu dá 2:0.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Stan_Borowitz
se Rafovi opět rozplývá v mlze...smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Nadal: "Mám za sebou velmi těžkých šest měsíců, tohle není překvapení."

https://www.puntodebreak.com/2022/11/15/nadal-he-pasado-seis-meses-duros-esto-no-sorpresa

*
De facto necekal zazraky... TM bere jako pripravu na dalsi sezonu...:) Dale maka na zlepseni. Je mozne, ze na AO jeste nebude uplne ready, ale dle toho co rika, si myslim, ze hodne to bude smerovat k RG... predpoklada, ze potrebuje jeste dost casu, aby se dostal do formy, jasne ze nevi, kolik mu to vezme...ale ja tak jen tipuji...par mesicu...takze jak ho zname... vsechno bude smerovat k Parizi.:)

A aj si tipnu, ze tam zase vyhraje:)))
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já bych to tak nekomplikoval, prostě se po Paříži začíná připravovat na další Paříž smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale kdyby se dostal do finále, tak by tvrdil, že tam samozřejmě jel s nejvyšším cílemsmile
Reagovat
Ondrej2280
Nepripraveny a finale sa tak nejak ale navzajom vylucuju:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Psal jsem jinde - Xisca mu určitě dobře radila, ať tam zbytečně nejede, ale je to paličák zabejčenejsmile
Pochybuju, že měl pro něj tenhle turnaj velký přínos. Ale na druhou stranu, vybojoval si právo na něm startovat, takže účast mu vyčítat nelze.
Reagovat
smazaný uživatel
Takze to az tak vytúžené nebolo a len turnaj štýl pokus/omyl uvidime co bude, ako bude.

K Austrálii pristupi zodpovednejsie, som zvedavy kto Djokovica vyfasuje do stvrtfinále, snad to bude Medvedev, ked su si Nole fans takí istí, že ten zapas by dopadol, resp. dopadne v Noleho prospech.
Reagovat
Vlk-v-trave
K TM pristoupil take zodpovedne, jen necekal, ze bude vpohode vyhravat s tim, ze realne vi v jake kondici a forme se nachazi...(aspon to tak komentuje)
...nasledujici tydny chce dost obetovat dalsi priprave, aby mohl zase v plne sile hrat. Rika, ze to bude dost bolestivy proces...a rozhodne ne hop sup...

Je dulezite prihlednout k tomu, ze TM je hala, dva vitezne sety... zadne trisetaky nekde v outdooru... tohle bude asi jeste dlouha cesta.

2023 muze byt jeho posledni velka sezona... muj tip je, ze bude zpet v nejake plne sile prave v Parizi... ale jen tip... a dokonce bych si i tipl, ze tam vyhraje...
Reagovat
smazaný uživatel
2024 ešte potiahne, tam je vrchol OH v Paríži, na RG. Myslím, že dva roky sú isté, a v Rafovom prípade práve pravdepodobné.
Reagovat
Vlk-v-trave
2024 OH je jeho plan, (to se vyjadril po RG22, coz je ale jeste pred problemy se kterymi se ted potyka) to je pravda, aspon zatim jsem nezachytil nejakou zmenu.... Je to jeho prani, do OH vydrzet...Na to bych to i tipoval jako jedenu z jeho poslednich velkych akci...jestli vse bude ok...
Takze beru ze 2023 muze byt opravdu jeho posledni velka sezona... tedy vsechny GS a vyznamne turnaje. Od toho jak se mu povede se to to bude asi dal odvijet...
Muze se stat, ze v 2024 se bude uz jen chystat na to OH, jako na posledni turnaj kariery.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Dva postrehy, které se ke mně dostaly ze záznamu - Nadal po zápase u sítě nevypadal, jako že by byl smířený s formou a prohrou, nebo FAA nemusí, to netuším.

A tiskovka klasika. I když Andy R. Nadalova "jasná přímá slova" ocenilsmile, mně teda vyjádření, že neví, jestli se mu podaří dosáhnout stejné úrovně, na jaké byl, ale umře pro to příjde jako Cože?! Už mu z toho fakt hrabe...
Reagovat
Tennisfan77
To je pak vtipný číst od jeho fans, ze to jel na TM zkusit. smile

Jsem neviděl za 20 let nadala něco zkoušet, on buď hraje aby vyhraj, nebo nehraje, nikdy nic nezkoušel.
Reagovat
paddy
Samozřejmě, že jel vyhrát, to js správný přístup sportovce, který chce něco dokázat. Ale reálně neměl šanci, protože dlouho nehrál a dle svých slov se potřebuje rozehrát na menších turnajích, což nešlo a musel nastoupit proti top10.

Špatný přístup byl u Ruuda, který nepřímo řekl, že finále RG jde prohrát.
Reagovat
Vlk-v-trave
Take to finale bylo jedno z nejotresnejsich...:)
Reagovat
Marduch
Tak už v tunelu si Ruud nechal trapně od Nadal nafackovat
https://m.youtube.com/shorts/MKOJkCT9P8w
Reagovat
Ondrej2280
Zas tak trapne to nebolo, na FO 20 dostal od Nadala podobnu fackovanu aj Djoker a to uz bol na FO vo svojom 6. finale, zatial co Ruud bol v prvom :)
Reagovat
Marduch
přečti si to znovu a zkus třeba kliknout i na ten odkaz. To dáš.
Reagovat
annah
No hezky se tam Rafa Ruudovi předváděl. Trochu trapné to bylo.
Reagovat
Krisboy
Lepší než když si dal tenkrát do palice o strop smilesmile
Reagovat
Ondrej2280
Ok, s tym suhlasim:) Djoker dostal fackovačku az na kurte a Ruud uz v tuneli:)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile ten se asi nemohl ani rozeběhnout... Tak první finále GS a poprvé nastupovat proti Rafovi v jeho království, to bylo tak trochu za trest...
Reagovat
turista
Finále RG 2022 bylo příšerný. Ruud tam šel prohrát a dostal kanára na konec. Djokovič v roce 2020 byl odhodlaný vyhrát ale nešlo mu to a dostal kanára na začátek. Ve třetím setu už hru vyrovnal a nebyl daleko od jeho zisku. Ale bylo už beznadějně pozdě. V tom byl ten rozdíl. Ruud ale prokazuje vůli vyhrávat proti komukoliv jinému než proti Nadalovi. Tak by se i s ním měl někdy vypořádat a vyhrát zápas. Ukáže se zítra.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jak píšu nad tebou, hrál proti Rafovi poprvé a to je taky velký rozdíl - srovnat se s nezvyklými údery a uspávacímí grify, to se prostě během 3 setů v prvním GS finále podařit nemusí...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Snad se z toho poučil a už to nikdy neřekne.
Maximálně může použít taktické kvitovské: Jdu si to užítsmile
Reagovat
Ereinion
Medvěd nemůže být s Djokovičem v QF, oba budou v sekci 5-8
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, to je vlastne stastie pre oboch, podla mna su dvaja top favoriti.
Reagovat
Alien
Došťoural, no!
Reagovat
paddy
podle místních referencí se potvrzuje má hypotéza, že Auger je v SF bez šance, pokud vůbec postoupí smile
Reagovat
paddy
potvrdilo se, že tréninkové manko se neokecá, jelo se to zkusit

takoví Murray a Thiem po návratu na kurty efektivně ukončili kariéru
Reagovat
Vlk-v-trave
proste spatne traveni... mainstream jako vzdycky mlci...

https://www.youtube.com/watch?v=u2x8JCCZEuI
Reagovat
Krisboy
Vamos Rafa!!!

GOAT smile
Reagovat
peggy
To co hrál Rafa nevím kde byl myšlenkami,to nebyl on.Lepe hrál před lety v Basileji,když měl zánět slepého střeva a měl bolesti.Pokud se neprobere je to konec,možná i celkový.
Reagovat
Tennisfan77
No Roger věděl co říká na Twitteru když Rafa oznámil potomka "Až teď zjistíš, jak těžký je tenis" smile
Reagovat
Stan_Borowitz
smile Nejen tenis...smile
Reagovat
Patik
to je možno pravda..no len Rafa v tej hale hrá každoročne akoby mal desať detí..
Reagovat
Tennisfan77
Tady asi není co komentovat, Nadal byl totálně mimo od začátku do konce a to Felix hrál vcelku tužku, na TM by ho letos sundal úplně každý, hlavní je příští sezóna, letos je to od Wimbledonu tragédie sama o sobě.
Reagovat
smazaný uživatel
Dnes to bolo na prvý pohľad lepšie, ale len preto, lebo obaja hrali zle. Rafa špekuloval na returne, častokrát skúšal returnovať od BL, no neprinieslo to vôbec nič. Lepšie returnoval 3 m za čiarou, hoci defenzívne, škoda, že to neskúsil aj na BB, ale v zásade je to jedno. Herne nie je pripravený, a či bude druhý alebo ôsmy je mu jedno. V poslednom zápase dá možnosť šancu zahrať si Ruunemu.
Reagovat
Martan1
Tak jsem to přetrpěl. Rafa zase kazil úplně jasný míčky, neproměnil 2 krát brejkbol 40:15 a když se k tomu připočítá Augerovo skvělý podání, tak výsledek tomu odpovídá. Na začátku turnaje jsem napsal takovou obavu že Rafa může skončit taky s nulou a ono to asi tak vypadá. Byl i nějakej pomalej, neběhal za každým míčkem, jen občas jako poslední dobou. Jako kdyby u něj zmizela vůle vítězit. A prohrát gem na podání když vedl už 40:0 to jsem taky dlouho neviděl. Tak až tady bude někdo psát že fandové Rafy píšou jen když vyhraje, tak to tak není.
Reagovat
vladka
..Jak si to Rafa prohrál...smile
Reagovat
Pe3k
Zkušeně, s prohráváním zápasů na turnaji mistrů má bohaté zkušenosti, tohle byla už jeho 19 prohra...Navíc udělal rekord v počtu proher v řadě teď už mám 4 a budu mu fandit, aby tuhle úžasnou šňůru protáhl na 5. myslím, že Rafa na to má smile
Reagovat
Ondrej2280
Blbecek z Ostravy je vsade:)
Reagovat
Pe3k
Ty si z Ostravy Ondro? smile
Reagovat
Ondrej2280
Keby som bol z Ostravy tak chodime spolu na ryby..:) Ale vazne premyslam,ze by som ta tam dosiel pozriet,ze co si ty za exota:)
Reagovat
Pe3k
Psal si, že blbeček z Ostravy je všude, tak z toho soudím, že si z Ostravy... smilesmile
Reagovat
Ondrej2280
Teraz vazna otazka na teba. Preco zapieras tu Ostravu ? Ako rozumiem tomu,ze ta na tom FH dlhe roky skolil,ale tak po rokoch si si mohol zvyknut a konecne to bez hanby priznat. Rybara si priznal, tak preco nie Ostravu ?:)
Reagovat
Tennisfan77
Nechci se Vám do toho vkládat, ale Ostrava je nějaké ghetto nebo co? smile
Reagovat
Pe3k
Když vidím ten Ondřejův pravopis, ty nesmysly co píše, tipoval bych ho tak na Vítkovické gheto smile
Reagovat
Tennisfan77
Možná je pražák, ten pražák, který se přistěhoval tři roky zpátky z Brna smile
Reagovat
Ondrej2280
Takze to si mal hned povedat ,ze su to Vitkovice.Konecne som to z teba dostal :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty pravopis radši nezmiňuj.
Reagovat
Ondrej2280
Ked sa nechces,tak sa nemiesaj..
Reagovat
smazaný uživatel
Ak pojdes do Ostravy, tak maj hlavne hlavu dole, lebo rybár vylezie najskor z kanálu :)
Reagovat
Tennisfan77
Tvl já nevím jestli bych se jako Slovák navážel do Ostravy. Já tam sice nebydlím, ale furt je tam méně cikánů, než na průměrné vesnici na Slovensku, kde to vypadá tak, že tam tři roky zpátky skončila druhá světová. smile
Reagovat
Pe3k
Jen je nech, oni tady ze sebe dělají veřejně šašky...smile
Reagovat
smazaný uživatel
Mna vesnice ako Bratislavčana moc nezaujímajú, pozri si štandardy, HDP a pochopíš :)

Ale palec hore, že pomáhaš kamarátovi v núdzi. Bydlisko mu ale Kamile nezmeniš.
Reagovat
Tennisfan77
No já si myslím, že si nemáme co vyčítat a HDP nic neřeší, dluh Slovenska je těsně pod Maastrichtským limitem, my máme ještě z pohledu % HDP trošku rezervu, HDP držíte někde k 115 mld USD, což je tak polovina toho našeho, baj očko.

Nevím co si mám přesně zkontrolovat, v HDP na obyvatele jste pořád trošku pozadu, zkus být přesnější.
Reagovat
smazaný uživatel
Ja hovorím o štandarde mesta, HDP mesta, ak žiješ v osade v Ostrave, tak zo životnej úrovne Prahy máš trt makový :)
Reagovat
Tennisfan77
Já tam sice nežiju, ale obecně čím více je město na východ, tím hůře.

Ostrava a Brno jsou problém, pamatuji klienty z VB, kteří radši přiletěli letadlem, než aby jeli po D1 protože někde četli, že na dálnici je úmrtnost XY procent.

Čili pokud Praha a západní část ČR spolkne kompletní poptávku Německa, což spolkne, tak drobky zbydou pro Brno, Ostravu a vzhledem k tomu, že je Bratislava ještě více na východ, tak ta situace asi nebude jiná.
Reagovat
smazaný uživatel
No možno chceli radšej lietadlom, vzhľadom na kvalitu diaľnice z Brna do Prahy :D.

To je v poriadku, avšak na svete nie je len Nemecko :)
Reagovat
Tennisfan77
Tak samozřejmě, D1 není zrovna faktor, kterým by se ČR měla pyšnit
Reagovat
Tennisfan77
Mimochodem ta životní úroveň je hodně k diskuzi, Praha sice vypadá velmi hezky, ale zda tam je lepší životní úroveň než na východě nevím.

Drahé služby, drahé bydlení, všeho je sice hodně, ale za jaké peníze vs. příjmy? smile
Reagovat
smazaný uživatel
VO všeobecnosti je životná úroveň určite vyššia, ale v zásade to neznamená, že sa človek z Ostravy nemôže mať lepšie, než človek z Prahy.

To ale nebude Petríkov prípad.
Reagovat
Ondrej2280
Ty si bol niekedy v Ostrave?:):)
Reagovat
Amputace
Přitom by si člověk řekl, že už se dnes ztrapnil dost :) Jsou holt tací, co mají pořád málo.
Reagovat
Pe3k
Tím myslíš Nadala? smile smile
Reagovat
smazaný uživatel
Pre Petríka je typické, že ešte ráno nebol takým šaškom, akým bude večer.

Ten chalanisko ma neskutočne vycibrený cit pre gradáciu.
Reagovat
peggy
To co hrál Rafa nevím kde byl myšlenkami,to nebyl on.Lepe hrál před lety v Basileji,když měl zánět slepého střeva a měl bolesti.Pokud se neprobere je to konec,možná i celkový. To raději nenajdete nikomu,toto dělají zlí lidé a muze se to obrátit proti Vám.
Reagovat
turista
Tak patrně na AO už to bude zase Nadal válec. Bude mít čas se na to koncentrovat.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ale neomládne. Ledaže by...smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist