Ruud je na Turnaji mistrů opět v semifinále. Letos slaví už po druhém vystoupení

15. 11. 2022, 23:23
Aktuality 12
TURNAJ MISTRŮ - 23letý Nor Casper Ruud v Turíně zdolal 6-3 4-6 7-6 Taylora Fritze a už po dvou zápasech má jistotu, že i svůj druhý start na Turnaji mistrů promění minimálně v semifinále. Američan si o postup ze skupiny zahraje v přímém souboji dvou nováčků s Kanaďanem Félixem Augerem-Aliassimem.
Profily hráčů
Casper Ruud (© AFP)

Casper Ruud letos vyhrál tři antukové turnaje ATP 250 (Buenos Aires, Ženeva, Gstaad), v Miami se poprvé dostal do finále turnaje Masters 1000 a na Roland Garros a US Open si zahrál první dvě grandslamová finále.

První velký triumf sice neslavil, ve světovém žebříčku se však vyšplhal až na post světové dvojky a podruhé se kvalifikoval na Turnaj mistrů. Loni navzdory úvodní porážce postoupil do semifinále, letos si místo mezi kvartetem nejlepších zajistil už po dvou zápasech. Do Turína přitom dorazil s mizernou bilancí 2-4 z posledních čtyř turnajů.

Statistiky zápasu
Ruud - Fritz
14 esa 15
3 dvojchyby 0
70 %
1. podání 'in' 62 %
88 %
úsp. 1. podání 87 %
50 %
úsp. 2. podání 50 %
32 winnery 32
23 nevyn. chyby 28
10/13 hra na síti 7/8
1/5 brejkboly 1/4
95 celkem bodů 87
čas: 2:10

Po nedělní výhře nad Félixem Augerem-Aliassimem si dnes poradil s dalším debutantem Taylorem Fritzem. Norský tenista porazil amerického soka v prvním vzájemném duelu 6-3 4-6 7-6.

Ruud v prvních třech gamech ztratil jen tři míčky, bleskově si vypracoval vedení 3-0 a náskok už nepustil. Fritz hru po pomalejším rozjedu vyrovnal a díky svému prvnímu brejku z desáté hry druhé sady vyrovnal. 

Třetí dějství nenabídlo ani jeden brejk a rozhodnout musel tie-break. Norský tenista vedl už 5-1, ovšem Fritz po odvrácení dvou mečbolů vyrovnal na 6-6. Měl servis, ale ve výměně chyboval a Ruud následně na třetí pokus zápas ukončil.


"Začal jsem dobře, jak jsem potřeboval. Na tomhle povrchu je těžké získat soupeřův servis, takže brzký brejk mi pomohl získat první set. Na konci v tie-breaku jsem vedl 5-1, ale Taylor na mě tlačil, já trochu váhal a hrozilo, že to otočí," komentoval Ruud. 

"Měl jsem v závěru štěstí, když se míček dostal přes pásku. V sázce bylo hodně, oba jsme hráli o semifinále, takže jsme to měli v hlavách. Nakonec rozhodlo pár míčků a jsem moc rád, že jsem uhrál ten poslední a postoupil do semifinále," usmíval se spokojený Nor.



Ruud získal všech devět titulů na akcích nejnižší kategorie ATP 250, osmkrát slavil na antuce. Na severu Itálie bude usilovat o první halové finále proti jednomu ze čtveřice Novak Djokovič, Andrej Rubljov, Daniil Medveděv a Stefanos Tsitsipas.

"Vím, že tady v každém zápase musím předvést své maximum. Vyhrál jsem už dva těžké ti-breaky, takže jsem měl i štěstí. V poslední době cítím, že mi fungujou nohy. Jsem rychlý, hbitý. Zápasy a výhry proti dobrým hráčům mi navíc dodávají sebedůvěru," uvedl nejlepší norský tenista v historii.

Ruud už má jisté 1. místo v Zelené skupině a vlastním úspěchem připravil Rafaela Nadala o teoretickou naději na postup. Právě se španělským tenistou, který odpoledne nestačil na Félixe Augera-Aliassimea a ještě neuhrál ani set, zakončí boje ve skupině.

"Asi ten zápas bud brát jako každý jiný. Jen nebudu riskovat nějaké zranění v krkolomných pozicích, nepůjdu do toho bezhlavě. Každopádně je příjemné vědět, že bez ohledu na výsledek postoupím. Doufám, že z toho něco vytěžím a uvidíme, jak na tom bude Rafa," dodal Ruud.

25letý Fritz, který letos vyhrál tři turnaje včetně domácího Masters v Indian Wells a na podzim se poprvé v kariéře posunul do Top 10, si o druhé místo ve skupině zahraje ve čtvrtek v přímém souboji dvou nováčků s Augerem-Aliassimem (h2h 1-0).

• TURNAJ MISTRŮ •
Turín, Itálie, tv. povrch / hala, 14.750.000 eur
úterní výsledky (15. 11. 2022)
• Zelená skupina •
Auger-Aliassime (5-Kan.) - Nadal (1-Šp.) 6-3 6-4
Ruud (3-Nor.) - Fritz (8-USA) 6-3 4-6 7-6(6)
Pořadí skupin
• Červená skupina •
Arévalo/Rojer (3-Salv./Niz.) - Granollers/Zeballos (7-Šp./Arg.) 6-1 6-7(3) 10-7
Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) - Glasspool/Heliövaara (6-Brit./Fin.) 7-5 6-4
Pořadí skupin
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Pavol
Keď mu na tom naozaj záleží tak vie byť nepríjemný. smile
Reagovat
smazaný uživatel
Alcaraz ako nasadená jednotka a Ruud dvojka na AO22 by bola super srandovná, pre favoritov by to vlastne nič neriešilo. Ak by Ruud dostal Djokovica do stvrtfinále, tak je to vlastne také bežné QF :D

Ale zrejme to bude tak, že Alcaraz jednotka, Rafa dvojka, Medvedev/Djokovic ako súperi do QF.
Reagovat
smazaný uživatel
AO23
Reagovat
paddy
škoda, že nebude hrát Hawke smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jediný, kto má s Nolem v Melbourne pozitívnu H2H, a dokonca na nulu.
Reagovat
Vlk-v-trave
Ma akorat stesti, ze tam nikdy nenarazil na J1rku.
Reagovat
paddy
SF
Ruu-Med
Djo-Fri

titul bere Med
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Med jeste nevyhral ani jeden zapas:) A uz bere titul:)
Reagovat
paddy
Reagovat
Vlk-v-trave
Ja zase vidim, ze tu chcipl pes:)

https://www.youtube.com/watch?v=5kyX3rjoR7Y

Kazdopadne si rad pockam na vysledek, nebot ja zase verim, ze ze skupiny vyjde Andrej:)
Reagovat
paddy
jedině nohama napřed, je to bezzubé štěněněněněněně smile
https://www.youtube.com/watch?v=RYn3V9YPMb4
Reagovat
vavrinec
smile Růůůůůůůůůůd!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist