Naděje US Open roste! Pořadatelé jsou připraveni turnaj uspořádat za velmi přísných podmínek

2. 6. 2020, 09:29
Aktuality 27
Na konci srpna se má uskutečnit obvykle závěrečný grandslam sezony US Open. Zatímco mnozí věří, že se letos hráči na mezinárodní turnaje už nepodívají, s newyorským grandslamem to stále vypadá velmi nadějně. Pořadatelé jsou totiž schopni turnaj uspořádat za velmi přísných podmínek, které tenis nepamatuje. Co možná tenisty čeká?

Spojené Státy, pandemií koronaviru nejzasaženější země světa. New York, novým typem koronaviru nejpostiženější město světa. Přesto naděje na uspořádaní letošního US Open, které má 24. srpna odstartovat kvalifikačními boji, stále žije. Pořadatelé jsou totiž ochotni a schopni grandslam ve Flushing Meadows uskutečnit za velmi přísných podmínek. "Jsou to zatím jen možná opatření. Budeme se řídit aktuální situací, abychom zajistili bezpečí všech," hlásí.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo prohlásil, že sportovním událostem dá zelenou, pokud se uskuteční bez diváků. A k tomu nejspíše opravdu dojde a v Národním tenisovém centru Billie Jean Kingové letos fanoušky neuvidíme. Pořadatelé jsou však ochotni tuto variantu přijmout, pokud se bude moci grandslam konat ve stanoveném termínu a dějišti.

A jak by vypadal samotný zápas? Umpirový rozhodčí by měl k ruce méně lajnových rozhodčích než obvykle, přičemž existuje i možnost, že hlásit auty bude jen moderní technologie a lajnoví nebudou potřeba. Sběrači budou pouze z řad dospělých, aby nebyly nákazou ohroženy děti.

Zajištění bezpečnosti hráčů by mělo probíhat následovně. Tenisté nejdříve podstoupí test na koronavirus. Pokud bude výsledek negativní, budou speciálními lety přepraveni do New Yorku. Zatím je v plánu, že budou vyzvednuti na letištích v Paříži, Vídni, Frankfurtu, Buenos Aires a Dubaji. Jakmile dorazí do areálu US Open, budou denně podstupovat některý z testů, například měření teploty nebo dotazník. Pokud na turnaji skončí, budou muset areál okamžitě opustit.

Hráči z vyšších pater žebříčku mají obvykle početnější realizační tým, do Flushing Meadows však budou moci dorazit pouze s jedním trenérem. K dispozici budou turnajoví fyzioterapeuti a maséři. Účastníci newyorského grandslamu budou mít v areálu přístup do všech zařízení, počet návštěv však bude omezen.

Hovoří se také o změně skórovacího systému. Muži by rovněž mohli hrát na dva vítězné sety, ale o tuto změnu by muselo požádat více hráčů, aby se nad ní vůbec uvažovalo.

O osudu US Open by se mělo rozhodnout ve druhé polovině června. Stále existuje varianta změny termínu i dějiště, tu však teď pořadatelé nezvažují. Sezona je momentálně přerušena do konce července.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

27
Přidat komentář
smazaný uživatel
Robit GS v NY mi pride celkom šialené, ale ako fanusik sa z toho tesim a som zvedavy. Obavam sa vsak toho, ze ak bude pruser, poznačí to celé dianie a vystavi stopku vsetkym eventom.
Reagovat
Frick
Co můžeme vědět, co bude za 12 týdnů.

Před 12 týdny bylo v NY méně jak 100 nakažených.

Víme prd, jaká situace bude za 12 týdnů.
Reagovat
tommr
a z toho plyne co? Že nemá cenu nic připravovat, protože nevíme co bude dál?
Reagovat
Frick
Že tyhle opatření můžou bejt směšný.

Na začátku dubna strašil Prymula, že roušky (v tehdejší podobě celoplošného nošení) vydrží do podzimu.
Reagovat
Frick
To dávám jako příklad.
Reagovat
tommr
je to možný. Nicméně předpokládám, že tyhle opatření zůstanou v platnosti i kdyby se situace radikálně zlepšila. Pořadatelé určitě nebudou chtít riskovat případný žaloby od nejrůznějších vykuků ...
Reagovat
Kozoroh
Pokud by např. Saša Zverev získal v budoucnu třeba 6 GS titulů ve formátu Bo3, bude nad ním vždy viset otazník, jestli by býval uspěl v Bo5. Bez Bo5 na GS turnajích bychom už neměli legendární zápasy typu finále Wimbledonu 2008. Už by nemohlo dojít k velkolepým obratům, jako v SF USO 2011.
Reagovat
Kozoroh
*Reakce na Denise92.
Reagovat
Denis92
Jasne, GS su prave krasne a narocne v tom, ze su na 3 vitazne sety a preto vyhraju naozaj len ti najlepsi, vacsinou BIG3. Kdezto na mensich turnajoch, vratane TM mozeme vidiet stale novych vitazov. To by uplne stratilo to caro a atraktivitu. Ono by sa zrejme jednalo len o tento jeden turnaj, ale aj tak je to hlupost.
A presne ako pises, navzdy by sa porovnavali s ostatnymi GS na 5setov a preto by nemal ziadnu hodnotu.
Reagovat
tommr
jsem zvědavej jak budeš vyvádět až zavedou to nový počítání setů na 4 vítězný hry. A zavedou to zcela určitě hlavně kvůli takovým jako si ty co tvrdošíjně lpí na hře na tři vítězný sety ...
Reagovat
dappe
V takovém případě bude tenis přicházet o množství fanoušků. I bez závádění těchto blbostí to bude mít tenis dost těžké, ale s nimi to půjde ještě rychleji.
Reagovat
Krisboy
Asi tak. Tak jako Davis Cup už pro mě neexistuje, tak by zmizely i GS.
Reagovat
Denis92
GS na 2 vitazne sety.. To by nemalo ziadnu hodnotu v porovnani s ostatnymi.
Reagovat
smazaný uživatel
Žádný GS nebude mít žádnou hodnotu pokud se bude letos hrát. Jebnout 2GS na dvou površích, dvou kontinentech do jednoho měsíce je totální umrdanost, vychcanost a nevím co ještě
Reagovat
tommr
spíš je to snaha zachránit z letošní sezóny co se dá. Za vychcanost považuju naopak počínání organizátorů Wimbledonu, kteří shrábnou peníze za pojistku a mají pro letošek vystaráno ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ta sezóna se nedá zachránit a bylo by fajn, kdyby to ti lidé pochopili.

Určitá množina hráčů ani netrénuje, pandemie blokuje celý svět, Amerika je tak krok od totální kolapsu a borci řeknou, že roste naděje na konání USO :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jak dojebat tenis během jednoho turnaje.
Reagovat
tommr
jediný rozumný opatření jsou nahrazení lajnových moderní technologií a zavedení hry na 2 vítězný sety i pro muže. Tyhle opatření by na GS mohly zůstat natrvalo ...
Reagovat
FulnekUltras
souhlas
Reagovat
Kozoroh
Jdi do háje s těmi dvěma vítěznými sety. Mužské grandslamy by už nikdy neměly takovou hodnotu, jako dřív.
Reagovat
misa
Nevidím důvod hrát na dva vítězné, kurtů mají dost.
Reagovat
tommr
nejde o kurty, ale o to, aby se zápasy neúnosně neprotahovaly ...
Reagovat
misa
A proč? Pravděpodobnost toho, že se někdo při hraní tenisu venku něčím nakazí, je nulová.
Reagovat
tommr
to je mi jasný. Celej ten cirkus okolo pořádání GS je stejně úplně zbytečnej a dělá se jen proto, aby se uklidnily i ty největší hysterky ...
Hrát na dva vítězný je ale dobrý z toho důvodu, že se program nebude zbytečně natahovat a že klesne riziko zranění vyčerpaných hráčů, který je ted po tý dlouhý pauze ještě větší než za normálních okolností ...
Reagovat
steve79
Já jsem pro zahájení sezony. Pauza je opravdu už hodně dlouhá.
Reagovat
misa
Navíc se z koronaviru postupně stává bezvýznamná viróza:
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/koronavirus-italie-uvolnovani-opatreni-alberto-zangrillo.A200601_092226_zahranicni_stad
Reagovat
FulnekUltras
a o to víc mainstreamově "varují" a straší velkoparazitní zmerdi, kteří mají osobní zájem na co nejdelším udržování globální psychózy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist