Návrat šampiona. Alcaraz po tříměsíční pauze zaviněné zraněními triumfoval na antuce v Buenos Aires

19. 2. 2023, 21:44
Aktuality 35
ATP BUENOS AIRES - Carlos Alcaraz si svůj zraněním odložený vstup do sezony osladil triumfem. Devatenáctiletý Španěl na první akci po více než třech měsících potvrdil roli nasazené jedničky na antukovém turnaji ATP 250 v Buenos Aires, kde ve finále porazil 6-3 7-5 Brita Camerona Norrieho.
Profily hráčů
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz se po triumfu na loňském US Open stal nejmladší světovou jedničkou, ale o závěr sezony s vyvrcholením na Turnaji mistrů přišel kvůli zranění břišního svalu a když už se chystal na vstup do nové sezony, poranil si hamstring na pravé noze. Mimo jiné nestartoval na Australian Open a z čela žebříčku byl sesazen.

První turnaj po čtvrt roce absolvoval při své premiéře na antuce v Buenos Aires a navzdory absenci sebevědomí a zápasového rytmu potvrdil roli papírového favorita. Po Srbech Laslu Djerem s Dušanem Lajovičem a krajanu Bernabéu Zapatovi zvládl i finále dvou nejvýše nasazených se světovou dvanáctkou Cameronem Norriem z Velké Británie. 

Druhý hráč světa Alcaraz měl zápas dlouho pod kontrolou. Od stavu 2-3 získal sedm gamů v řadě a vedl 6-3 a 3-0. Jenže když podával na vítězství, poprvé soupeři nabídl dva brejkboly. První odvrátil vítězným forhendem, ale při druhém spáchal dvojchybu a lehce znejistěl. 

Naopak Norriemu brejk vlil sebedůvěru do krve a z 2-5 vyrovnal na 5-5. Španělský teenager ale větší drama nepřipustil a zápas ukončil při servisu soupeře. První mečbol proměnil po hodině a 32 minutách parádním 'kraťasem'.


"Ve finále jsem se cítím velmi komfortně. Věděl jsem, že to bude hodně náročné. Od začátku jsem se soustředil na to, co mám dělat. Na mou hru, na její úroveň, kterou ve finále musíte předvést," komentoval v pozápasovém rozhovoru na kurtu Alcaraz, jenž o osm let staršímu Britovi oplatil porážku z loňského Cincinnati a vedení ve vzájemné bilanci zvýšil na 4-1.

Rodák z Murcii si čtvrt roku před 20. narozeninami zahrál už 9. finále připsal si v něm 7. titul, z toho pátý na antuce. V Buenos Aires navázal na triumf svého trenéra Juana Carlose Ferrera z roku 2010 a ve 23leté historii turnaje se stal jeho nejmladším vítězem. Ve světovém žebříčku sníží ztrátu na vedoucího Novaka Djokoviče na 590 bodů.


Vítěz předloňského Masters 1000 v Indian Wells Norrie, jehož trénuje Argentinec Facundo Lugones, měsíc po nezdaru v Aucklandu prohrál i druhé letošní finále. V celkově 13. finále marně usiloval o pátý titul, na antuce triumfoval jen loni v Lyonu.

Oba finalisté se nyní přesunou na antuku v Riu de Janeiro, kde budou na podniku ATP 500 opět plnit roli nejvýše nasazených hráčů. Alcaraz vykročí za obhajobou titulu duelem proti domácí divoké kartě Mateusi Alvesovi, Norrie v 1. kole čeká na jednoho z kvalifikantů.

• ATP 250 BUENOS AIRES •
Argentina, antuka, 711.600 dolarů
nedělní výsledky (19. 02. 2023)
• Dvouhra - finále •
Alcaraz (1-Šp.) - Norrie (2-Brit.) 6-3 7-5
• Čtyřhra - finále •
Bolelli/Fognini (3-It.) - Behar/Barrientos (Urug./Kol.) 6-2 6-4

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

35
Přidat komentář
steve79
Na tenis Alcaraze se hezky diva. Hraje utocne a to se mi libi.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
1. Rafa Nadal - 16
2. Andrej Medvedev - 8
3. Leyton Hewitt - 7
4. CARLOS ALCARAZ - 7
5. Pete Sampras - 5
6. Andy Roddick - 5
7. Novak Djokovic - 5

Carlos už Nadala nedostihne, jedině... by musel vyhrát do 5 května 9 titulů, což je dost nereálné, ale i tak...nástup má dobrý...:)
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Carlosův počet titulů je v tomto věku adekvátní ku míře používání steroidů. Tohle je naopak pozitivní zjištění, že on i jeho tým jsou zodpovědní... a drží Carlitose od pochybných existencí a lidí.
Reagovat
Martan1
Počkej, ale z těch 7 jsou 1 slam, 2 tisícovky a 2 pětistovky.
Reagovat
Vlk-v-trave
Tak jistě, je spíš jen taková zajímavost uvedená PdB

https://www.puntodebreak.com/2023/02/19/brutal-dato-precocidad-alcaraz-acerca-nadal

Také to nic nemusí znamenat, ad. Andrej Medvedev
Zajímavý je tam Hewitt. Také dost dobrý začátek...jako mlaďoch.
Reagovat
Pe3k
To je pěkná podmnožinka, která nic neznamená, jelikož Federer tam ani není a má více titulů než všichni vypsaní...
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smilesmilesmile
Reagovat
jackiec
A kde máš Agassiho s 10 tituly?Wilander 13 titulů...
Reagovat
jackiec
A kde máš Agassiho s 10 tituly?Wilander 13 titulů před dvacítkou...
Reagovat
Krisboy
A Borga s 13 tituly, z toho dvě French Open.
Reagovat
jackiec
McEnroe, Becker, Chang tam taky chybí...
Reagovat
Vlk-v-trave
Je to stats od roku, kdy je ustaleny pocet turnaju na okruhu ATP, od nejakeho 93.
Takze Agassi, Borg, Wilander atd. to zmakli s mensim mnozstvim moznosti, tudiz jsou lepsi nez vyse zminovani, ale to si preci nemusime psat:)
to vime i bez te mini tabulky:)
Reagovat
Krisboy
Tak sorry, to jsem z toho nepochopil. Logiku to samozřejmě má, ale jasné to z toho není...
Reagovat
Vlk-v-trave
Ano neni, souhlasim, ale tak aspon jsou ctenari aktivni:)
Reagovat
jackiec
Tak nejdůležitější je stejně to první místo a tam asi nikdo neměl víc jak 16 Nadal.
Reagovat
smazaný uživatel
Veľmi nelichotivá štatistika pre Djokovica. Novak bohužiaľ nie je hráčom, ktorý mal kvalitu na to aby sa meral s tými najlepšími v každej fáze svojej kariéry.
Reagovat
Fandina
Finále bylo na Eurosportu a bylo to pěkné pokoukání. Oba hráli úžasně a Norrie měl šanci na druhý set, když ho Alcaraz nedopodával, ale pak už ho zvládl. Hezký kurt, plně obsazený lidmi, slunečno a hezký tenis. Pěkně se na to dívalo.
Reagovat
Fandina
Ale ty zvuky, co vydává Alcaraz, to je děs.
Reagovat
Tennisfan77
Na antuce héká snad každý.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Takže se nejedná o nový vývojový krok z hlediska historie tenisu? Tak to mě mrzí. smilesmilesmile
Reagovat
Tennisfan77
Ne, hodně hráčů (i amatérských včetně mě) to používá pro orientaci v timingu úderu. Děti začínájí s tenisem a někteří trenéři je učí počítat u úderu "JEDNAAAAAAAAA-DVA", kdy "jedna" je nápřah a "dva" je úder samotný.

Některé děti si to říkají pro sebe, někdo nahlas, někdo šeptem, postupně to buď zmizí, nebo to někdo dělá pořád, či jenom v delších výměnách aby neztratil rytmus.

Mě to třeba pomáhá u servisu a to "JEDNAAA-DVA" se pak transformuje do hékání, které má pořád dva tóny, jeden při nápřahu, druhý při úderu.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Já s tebou samozřejmě souhlasím, spíš je to pozastavení se nad místními emocionálními výkřiky (tradičně už bez jakékoli opory ve faktech), které to berou jako nový vývojový trend v našem krásném sportu. Pakliže bychom použili jejich "slovní akrobacii", tak vrcholem evoluce ve sportu tenis by byla Maria Sharapova a Michelle Larcher de Brit. :))))))) Logika by pak dostala na zadek.smile
Reagovat
Tennisfan77
Louise Deeley, a sports psychologist at Roehampton University, believes that grunting is part of the rhythm for tennis players: "The timing of when they actually grunt helps them with the rhythm of how they're hitting and how they're pacing things".
Reagovat
smazaný uživatel
To je bezosporu pravda. Nastastie intenzita, energia, herný prejav a progresívne poňatie hry ako takej, ktoré Alcaraz prináša nesúvisí so zvukmi, ktoré hráč pri dýchaní vydáva. Prirodzene.

Zamieňať si tieto atribúty by mohol len človek, so signifikantne zakrpateným športovým vnímaním. Niekto, kto svojim konanim síce nevedome, no explicitne demonštruje nulovú schopnost "spozorovat a porozumiet", s tenisovým intelektom o velkosti squashovej loptičky.
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som nejaké úryvky. Keď je Alcaraz na vlne tak hrá brutálny tenis. To je neskutočná energia, naozaj až evolučný progres odvetvia ako takého.

Zároveň treba dodať, že ešte stále má dosť výpadkov. Velké zápasy neraz nevyhráva najvyššia dosiahnutá kvalita, ale konzistencia. Inými slovami schopnost zachovať čo možno najvyššiu úroven, čo možno najdlhsiu dobu.
Reagovat
Tennisfan77
Těžko hodnotit po jednom turnaji v roce. Na USO vyhrál tři pětisetové duely s hráči, kteří mohli vyhrát (Sinner, Tiafoe, Čilič).

Buenos Aires byl takový "dáreček" po zranění. Prakticky easy titul, žádná reálná hrozba.

Otázka co by uhrál třeba v Rotterdamu s Medveděvem, Sinnerem, Tsitsipasem. Čili chytřejší budeme na Sunshine doublu. smile
Reagovat
steve79
Prej easy turnaj????????
Reagovat
Tennisfan77
Připadá ti Djere,Lajovič, Zapata a Norrie nějaká hrozba na antuce pro Alcaraze?

Vloni vyhrál RIO : Munar, Berrettini, Delbonis, Fognini, Schwartzmann.

Čili ano, ten los byl easy, za týden hrál s jedním hráčem TOP50 - s Norriem a antuce :)
Reagovat
steve79
Tak pul roku nehral a kazdy turnaj at je jakoliv kategorie je obtizne vyhrat. Kazdy hrac je hrozba.
Reagovat
Tennisfan77
To samozřejmě plně respektuji. Spíše narážím na jeho možnosti během roku kdy na základě tohoto titulu kde měl prakticky 90% oponentů mimo TOP50, nelze predikovat jak bude hrát s těmi nejlepšími hráči na antuce Djokovič, Tsitsipas, Sinner, Rune, popř.Nadal.
Reagovat
steve79
Tezka otazka. Jak rikas Djokovic a Nadal jsou jina liga. Podle me Djokovic je na antuce k porazeni. Tsipsipas nebo Alcaraz ho muzou porazit.
Reagovat
Tennisfan77
Letos je celá antuka úplně otevřená záležitost.
Reagovat
smazaný uživatel
Je pravda, že Srbskí hráči mu vo všeobecnosti nerobia problém a opätovne to dokázal aj v Buenos Aires. Napriek tomu treba oceniť, že po zranení dokázal triumfovať okamžite pri prvej príležitosti.

Buenos Aires nie je žiadny Tel Aviv, je to bezpochyby menší, no tradičný turnaj, ktorý má vo svete cveng.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist