Nejdominantnější vzájemná bilance. Djokovič vyhrál s Monfilsem i 18. souboj

3. 5. 2022, 22:22
Aktuality 22
ATP MADRID - Novak Djokovič na antukovém Masters 1000 v Madridu přehrál 6-3 6-2 Francouze Gaëla Monfilse a vedení ve vzájemné bilanci na okruhu ATP zvýraznil již na 18-0. Až dosud žádný tenista nedokázal s jedním soupeřem vyhrát prvních osmnáct soubojů. V osmifinále Djokoviče čeká souboj s Andym Murraym, s nímž si zahraje po pěti letech.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič má kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 problém se vstupy do zemí a přichází tak o starty na turnajích. Letos se představil jen na třech akcích s mizernou zápasovou bilancí 5-3, když porážky utrpěl s Jiřím Veselým, Alejandrem Davidovichem a Andrejem Rubljovem.

V posledních šesti duelech vždy ztratil úvodní set a jen polovinu z nich dokázal o po obratu vyhrát. Až dnes na antuce v Madridu teprve potřetí v sezoně a poprvé od konce února vyhrál první set.

S Francouzem Gaëlem Monfilsem si nakonec díky využití všech tří šancí na brejk a odvrácení všech pěti brejkbolů poradil 6-3 6-2. V zápase, který v úvodu přerušil déšť a dohrával se pod zataženou střechou, přitom zahrál jen 11 vítězných úderů, z toho 9 ve výměně. K vítězství mu pomohlo 31 nevynucených chyb Monfilse, jenž v posledních týdnech léčil zranění nohy.

"Asi bych to označil za nejlepší výkon roku. Na kurtu jsem se cítil dobře a pauza kvůli dešti mi asi pomohla víc než jemu," řekl Djokovič. "Hrál jsem s jedním z nejvíce atletických a nejrychlejších hráčů, kteří tu jsou. Věděl jsem, že musím být vždycky připraven na to, že se mi míček z jeho strany kurtu zase vrátí," popsal.

34letý Srb zvýraznil vedení ve vzájemné bilanci na okruhu ATP na 18-0, což je nejdominantnější bilance v historii. S o rok starším Francouzem prohrál pouze na začátku kariéry v roce 2004 na turnaji nižší kategorie ITF.

Vítězstvím si Djokovič zajistil, že zůstane světovou jedničkou i v příštím týdnu. Daniil Medveděv, jenž kvůli zranění momentálně nehraje, by ho předstihl v případě, že by svůj úvodní duel v Madridu prohrál.


Šampion z let 2011, 2014 a 2019 Djokovič se v osmifinále střetne poprvé od února 2017 s dlouholetým rivalem a britským vrstevníkem Andym Murraym (h2h 26-11). 34letý Brit, šampion z let 2008 a 2015, v nočním zápase zdolal 6-1 3-6 6-2 světovou šestnáctku Denise Shapovalova, oplatil mu porážku z loňského Wimbledonu a poprvé v sezoně porazil hráče Top 20. 

Bývalý první hráč světa a trojnásobný grandslamový vítěz Murray tak navázal na svou první antukovou výhru od roku 2017, kterou zaznamenal v pondělí proti Dominicu Thiemovi, a přerušil sérii šesti turnajů, na nichž vypadl ve druhém kole.

"Teoreticky bych v zápase neměl mít žádnou šanci. On je světová jednička a já hraju s kovovou kyčlí, takže by to mělo být jasné," řekl trojnásobný grandslamový šampion a dvojnásobný olympijský vítěz Murray s nadsázkou na tiskové konferenci po zápase. "Sehráli jsme spolu za ty roky skvělé bitvy na největších světových turnajích. Hráli jsme spolu, myslím, ve finále všech čtyř grandslamů, hráli jsme ve finále i tady a teď jsem dlouho neměl šanci si s ním zahrát. Nevěděl jsem, jestli ještě vůbec budu mít tu možnost, takže si to užiju, dám do toho všechno a uvidíme, jak na tom jsem," dodal.

Domácí Carlos Alcaraz porazil ve svém prvním zápase v roli hráče elitní desítky 6-3 7-5 Gruzínce Nikoloze Basilašviliho a připsal si šestou výhru v řadě. V osmifinále se ve čtvrtek v den svých 19. narozenin utká s Isnerem, nebo Norriem.

Sebastian Korda porazil 6-3 7-5 krajana Reillyho Opelku. Ve druhém kole se 21letý Američan utká s o rok a půl mladším Italem Lorenzem Musettim (h2h 1-1).

Botic van de Zandschulp, který v neděli v Mnichově vzdal své první finále na okruhu ATP, udolal 6-7 7-6 6-3 domácího Pabla Carreña, přestože prohrával 6-7 a 2-5. Ve druhém kole nizozemský debutant narazí na Belgičana Davida Goffina (h2h 0-0).

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 6.575.560 eur
úterní výsledky (03. 05. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Monfils (Fr.) 6-3 6-2
Rubljov (6-Rus.) - Draper (Brit.) 2-6 6-4 7-5
Alcaraz (7-Šp.) - Basilašvili (Gruz.) 6-3 7-5
A. Murray (Brit.) - Shapovalov (14-Kan.) 6-1 3-6 6-2
• Dvouhra - 1. kolo •
Hurkacz (12-Pol.) - Dellien (Bol.) 7-5 6-7(11) 6-3
Bautista (Šp.) - Brooksby (USA) 6-0 6-2
Kecmanovič (Srb.) - Bublik (Kaz.) 6-4 7-5
Garín (Chile) - Tiafoe (USA) 6-1 6-3
Čilič (Chorv.) - Ramos (Šp.) 6-3 3-6 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

22
Přidat komentář
Rafaeoli25
Zvláštní, tak kvalitní hráč jako je Gael, který má i hru, kterou může prohánět nejlepší a taková bilance.
Reagovat
RFanousek
Federer Ferrer byloněco podobného
Reagovat
Pe3k
Ne Ferrer byl mnohem lepší než je Gael.
Reagovat
Krisboy
Borg - Gerulaitis je docela překvapivé, zřejmě taky nějaký psychický blok, rozdíl v jejich výkonnosti rozhodně nebyl takhle velký...
Reagovat
paddy
"Nobody beats Vitas Gerulaitis 17 times in a row!"
(za stavu 16-0)
https://www.atptour.com/en/news/vitas-gerulaitis-famous-quote-feature-january-2020
Reagovat
Krisboy
smile
Srážka s realitou.
Reagovat
Pe3k
Mura konečně něco uhrál, ale souboj s Novakem pro něj už moc dobře nedopadne. Jejich mačap se mi vůbec nelíbí, ale pravda je, že dlouho nebyl...

Federer vs Ferrer 17: 0 smilesmilesmile
GOAT.
Reagovat
Krisboy
Takže nikdy smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
protože u Klauna neplatí prastaré hermetické moudro "Jak dole, tak nahoře".smilesmile
Reagovat
RFanousek
Tak todopadlo, uvidíme, jak zahraje s Novakem.
Reagovat
RFanousek
Snad to Andy dotáhne, Djokomurárna už dlouho nebyla a možná dlouho zase nebude.
Reagovat
Patik
tiež by som si želal ešte aspoň raz ich vidieť proti sebe.
Reagovat
turista
No jo. Po Djokomurarnach se mi stýská. Snad se dočkáme.
Reagovat
Stan_Borowitz
Na příkladu těch dvou hráčů se dá krásně ilustrovat to, jaký vliv má hlava ve vrcholovém tenisu. Gael prostě nemá mentalitu vítěze, kdežto Novak ano. Už v jejich prvním vzájemném zápase na US Open 2005 byl Gael skoro ve všech parametrech lepší, vyhrál 175 výměn proti 151 (!), a přece zápas prohrál. To se pak s ním táhlo celou kariéru.
Reagovat
Berny
Byl jsem dneska na stadionu a tri dny na vsech trenincich obou dvou. Djoko ma techniku a hlavne rozhodovani uplne jinde, monfils je za me hrozne precenovany hrac (ikdyz ma zazracne vymeny a je hrozne moc popularni), hraje hrozne nesmyslne pomale balony a z niceho nocnpalo velke rany, nema jednoduchy konceny uder a proto neni sampion, hlavou taktez neni.
Reagovat
woody
Jak vypadal ten trénink Djokovic Alcaraz ?
Reagovat
Patik
Djokovic vyhral tréningový set 6-1 nad Alcarazom.
Reagovat
Berny
Melo to kvalitu, alca bude dobry, otazka esi nekdo bude nekdy dobry jako djokovic. Ten byl nejvetsi pecka, zatim si nedovedu predstavit ze na jednom GS da oba dva po sobe, nicmene v jeho nasazeni a veku se to muze rychle zmenit. Nicmene cekam ze jeste par porazek si s nema musi odzit nez je nahradi, coz pri obrovske kvalite obou dvou, bude jeste par let trvat :)
Reagovat
woody
děkuju, pěkně napsáno
Reagovat
Stan_Borowitz
Máš pravdu, on hodně sympatií získává tou svou akrobacií a šaškárnama, ale na úplně top hráče prostě nemá, i když je sem tam dokázal porazit (kromě Novaka). Zajímavá je i jeho výrazně pasivní statistika H2H s hráči druhého sledu jeho kariéry jako Berdych, Del Potro, Soderling atd. Akorát s Ferrerem má 3:3.
Reagovat
Rafaeoli25
Že na ně nemá bych rozporoval, s Nolem mu to fakt nejde, ale s ostatními top hráči sehrál spoustu skvělých zápasů, co neměly chybu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist