Ósakaová přežila bitvu s Kosťukovou a postoupila do osmifinále US Open

4. 9. 2020, 21:32
Aktuality 6
US OPEN - Jedna z největších favoritek na triumf na letošním US Open Naomi Ósakaová musela už podruhé za tři zápasy do rozhodující sady. Po problémech s Misaki Doiovou v prvním kole dnes až po dvouapůlhodinovém boji zdolala talentovanou 18letou Ukrajinku Martu Kosťukovou. V osmifinále čeká předloňskou šampionku souboj s Magdou Linetteovou, nebo Anett Kontaveitovou.
Naomi Ósakaová (© AFP)

Naomi Ósakaová ve Flushing Meadows pokračuje na vítězné vlně. Před týdnem se totiž představila na Western & Southern Open, které bylo pro letošek ze Cincinnati přesunuto do dějiště US Open, a postoupila až do finále.

Její vystoupení však bylo dosti kontroverzní. Bývalá světová jednička na protest proti rasismu odmítla v turnaji pokračovat a k semifinále nechtěla nastoupit. Pořadatelé a tenisové organizace se ale rozhodli dění na den přerušit a Japonku poté přemluvili, aby pokračovala. To se jim povedlo, nicméně Ósakaová v sobotu kvůli zranění zadního stehenního svalu nenastoupila k finálovému souboji s Viktorií Azarenkovou. Od té doby hraje s obvázaným levým stehnem.

Na US Open, kde předloni slavila svůj premiérový grandslamový titul, musela v úvodním kole s krajankou Misaki Doiovou překvapivě do rozhodující sady, a další třísetový zápas absolvovala dnes proti teprve 18leté Martě Kosťukové, kterou až po dvou a půl hodinách zdolala 6-3 6-7(4) 6-2.

Proti Ukrajince, jež předloni zazářila postupem z kvalifikace do třetího kola Australian Open, ale od té doby o ní moc slyšet nebylo, měla do poloviny druhého setu zápas pod kontrolou. Její o čtyři roky mladší soupeřka sice byla aktivnější, nicméně Japonka byla solidnější, a to hlavně na podání, do stavu 3-3 ve druhé sadě nečelila jedinému brejkbolu.

Nakonec však doplatila na mizernou úspěšnost proměněných brejkbolů (na konci utkání 5 z 21) a i přes smazání manka brejku a odvrácení setbolu o set přišla v tie-breaku. Zápas definitivně rozhodl čtvrtý game závěrečného dějství, v němž favoritka otočila stav 0-40 na servisu a odvrátila celkem pět brejkbolů. Obratem odpor soupeřky zlomila a už neztratila jedinou hru.

Dvojnásobná grandslamová šampionka a bývalá světová jednička bude v souboji o své první grandslamové čtvrtfinále od loňského triumfu na Australian Open čelit Anett Kontaveitové. S Estonkou vyhrála všechny čtyři předchozího duely včetně toho týden starého na přípravném turnaji.

Kontaveitová přejela 6-3 6-2 Magdu Linetteovou a potvrdila skvělou formu po restartu sezony. Nasazená čtrnáctka postupem do osmifinále vyrovnala své newyorské maximum. V neděli bude bojovat o jeho vylepšení a vyrovnání svého grandslamového maxima, kterým je čtvrtfinále na letošním Australian Open.

Angelique Kerberová, která mezi Australian Open a právě probíhajícím US Open nehrála žádný turnaj, si poradila 6-3 6-4 s domácím překvapením Ann Liovou a poprvé od triumfu v roce 2016 v New Yorku postoupila do osmifinále. O první čtvrtfinále na grandslamech od předloňského zisku titulu ve Wimbledonu si zahraje s Jennifer Bradyovou.

Bradyová na domácích betonech pokračuje ve famózní formě. Po triumfu na novém podniku v Lexingtonu si dnes vyrovnala své grandslamové maximum, když ve bez ztráty podání přehrála dvakrát 6-3 Caroline Garciaovou, přemožitelku turnajové jedničky Karolíny Plíškové z minulého kola. Proti Kerberové bude usilovat o premiérové čtvrtfinále na podnicích velké čtyřky.

Petra Martičová si poradila dvakrát 6-3 s Varvarou Gračevovou z Ruska a postupem do osmifinále vyrovnala své newyorské maximum a loňský výsledek. V dalším kole se utká s Julií Putincevovou. Nasazená Kazaška po obratu porazila 3-6 6-2 6-1 Aljaksandru Sasnovičovou, jež v minulém kole vyřadila Markétu Vondroušovou, a ve Flushing Meadows ji čeká premiérové osmifinále. Obě hráčky svedou boj o vyrovnání svého grandslamového maxima.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 53.402.000 dolarů
páteční výsledky (4. 9. 2020)
• Dvouhra ženy - 3. kolo •
Ósakaová (4-Jap.) - Kosťuková (Ukr.) 6-3 6-7(4) 6-2
Kvitová (6-ČR) - Pegulaová (USA) 6-4 6-3
Martičová (8-Chorv.) - Gračevová (Rus.) 6-3 6-3
Kontaveitová (14-Est.) - Linetteová (24-Pol.) 6-3 6-2
Kerberová (17-Něm.) - Liová (USA) 6-3 6-4
Putincevová (23-Kaz.) - Sasnovičová (Běl.) 3-6 6-2 6-1
Bradyová (28-USA) - Garciaová (Fr.) 6-3 6-3
Rogersová (USA) - Brengleová (USA) 6-2 6-4
• Dvouhra ženy - 2. kolo •
Mertensová (16-Belg.) - Sorribesová (Šp.) 6-3 7-5
McNallyová (USA) - Alexandrovová (21-Rus.) 4-6 6-3 7-6(2)
Šwiateková (Pol.) - Vickeryová (USA) 6-7(5) 6-3 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
smazaný uživatel
taky doufám, že napodruhé to dopadne, už ať tu Naomi někdo vyrazí. Nejhorší scénář letošního US, finále Naomi X Serena. To snad poprvé v životě budu fandit Sereně.
Reagovat
baba
taky doufám, že napodruhé to dopadne, už ať tu Naomi někdo vyrazí. Nejhorší scénář letošního US, finále Naomi X Serena. To snad poprvé v životě budu fandit Sereně.
Reagovat
tommr
při takovým finále by se asi víc agitovalo než hrálo a rasistický BLM by mělo žně ... smile
Reagovat
LordMutademus
To by bylo super. Nasranej tommrdka, by byla nevýslovná slast.
Reagovat
FulnekUltras
tak už ji holky brzo některá odpojte smile
Reagovat
FulnekUltras
věřím už Anett - pro tu je aréna bez diváků celkem komfortní prostředí
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist