Paul vyhrál duel amerických debutantů ve čtvrtfinále grandslamu proti Sheltonovi

25. 1. 2023, 08:54
Aktuality 5
AUSTRALIAN OPEN - Souboj dvou amerických debutantů ve čtvrtfinále grandslamu v Melbourne vyhrál Tommy Paul. 35. hráč světa zdolal o pět let mladšího krajana Bena Sheltona 3-1 na sety a postoupil do semifinále Australian Open. V něm 25letý Američan vyzve devítinásobného šampiona Novaka Djokoviče.
Tommy Paul (© AFP)

Tommy Paul se na grandslamech dostal pouze třikrát do 3. kola a loni ve Wimbledonu si zahrál jediné osmifinále. Nyní na Australian Open se sice těsně nevešel mezi nasazené, ale dokonale využívá příznivého losu i zaváhání favoritů a své maximum už podruhé překonal.

Po výhrách nad Němcem Janem-Lennardem Struffem, Španělem Alejandrem Davidovichem, Američanem Jensonem Brooksbym a Robertem Bautistou ze Španělska dnes zvládl i své první grandslamové čtvrtfinále proti překvapení turnaje krajanu Benu Sheltonovi.

25letý Paul od začátku skvěle podával a po dvou hodinách hry vedl 7-6 6-3 4-3 a byl na servisu. Jenže pak o podání poprvé a hned dvakrát po sobě přišel a skvěle rozehraný zápas si zkomplikoval. Nicméně čtvrtou sadu otevřel brejkem, ztratil v ní jen 3 z 23 míčků po servisu a v Rod Laver Areně dokráčel k vítězství 7-6 6-3 5-7 6-4.


"Poprvé jsem hrál na tomhle kurtu a rovnou ve čtvrtfinále grandslamu. Navíc proti Benu Sheltonovi, který hrál poprvé za hranicemi své země. Jsou to bláznivé okolnosti," řekl Paul v pozápasovém rozhovoru.

"Celý zápas jsem měl problém číst jeho servis. Bylo to náročné utkání, ale našel jsem cestu k vítězství," radoval se první americký semifinalista Australian Open od roku 2009, kdy byl mezi čtyřkou nejlepších Andy Roddick.

"Semifinále zní ještě líp než čtvrtfinále. Ať už budu hrát v pátek proti komukoliv, bude to skvěle. Být v druhém týdnu grandslamu je splněný sen," usmíval se rodák z New Jersey, který se v pondělí objeví poprvé v Top 20.



20letý 'vysokoškolák' Shelton hrál vůbec poprvé na turnaji mimo Spojené státy americké a při premiéře na Australian Open si připsal první čtyři výhry na grandslamovém turnaji. Vítěz tří listopadových challengerů vyletí ve světovém žebříčku na 43. místo a o téměř padesát pozic vylepší své maximum.

V pátečním souboji o finále bude Paul velkým outsiderem proti devítinásobnému šampionovi Novaku Djokovičovi (h2h 0-0), který semifinále v Melbourne ještě nikdy neprohrál. Srb ve večerním čtvrtfinále deklasoval Andreje Rubljova.

První semifinálovou dvojici vytvořili už v úterý přemožitel Jiřího Lehečky Řek Stefanos Tsitsipas a Karen Chačanov.

• AUSTRALIAN OPEN 2023 •
Melbourne (Austrálie), tv. povrch, 76.500.000 australských dolarů
středeční výsledky (25. 01. 2023)
• Dvouhra mužů - čtvrtfinále •
Djokovič (4-Srb.) - Rubljov (6) 6-1 6-2 6-4
Paul (USA) - Shelton (USA) 7-6(6) 6-3 5-7 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
annah
Je to sympaťák a navrch fešák. Novaka ale nedá. Ten momentálně krásně kosi Rubla. Už ve třetím setu.
Reagovat
Tennisfan77
Paul má vyloženě životku, Djokoviče může potrápit.
Reagovat
Grape
To si vůbec nemyslím. Obvykle když se překvapení turnaje dostane do závěrečných kol proti top favoritovi, je to krátký proces. A v případě Novaka na AO to platí dvojnásob. Hodně by mě překvapilo, kdyby Tommy získal set. A to uznávám, že hraje fakt dobře.
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
Brtnick1
Tommy Paul byl vždy velmi nebezpečný soupeř. Je zajímavé, že svůj potenciál uplatňuje až nyní. Každý to s ním bude mít těžké.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist