Poslední kapka naděje vyschla. Djokovič výjimku nedostal a hrát nebude ani v Miami

18. 3. 2023, 09:41
Aktuality 29
Světová jednička Novak Djokovič přijde po Indian Wells také o Masters 1000 v Miami. Dvaadvacetinásobný grandslamový šampion stále nezískal výjimku z očkování proti Covidu-19, které je pro cizince pro vstup do USA povinné, včera večer se startu na Floridě definitivně vzdal a z turnaje se odhlásil.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič je odpůrcem povinné vakcinace proti Covidu-19 a vstup do Spojených států amerických stále není povolen neočkovaným cizincům. Nařízení má být zrušeno až 11. května, do té doby jsou neočkovaní jedinci pro americké úřady nebezpečnými osobami.

35letý Srb sice na začátku února zažádal americké úřady o výjimku pro vstup do země, ale ministerstvo vnitřní bezpečnosti jeho žádost zamítlo. A nepomohly ani prosby organizátorů turnajů či tlak některých guvernérů či senátorů.

A tak nejlepší tenista současnosti přichází již poněkolikáté o prestižní turnaje. Po Indian Wells se včera definitivně odhlásil i z další akce ATP Masters 1000 v Miami, byť do poslední chvíle neztrácel naději na změnu ve svůj prospěch.

"Snažili jsme se, aby Novak Djokovič dostal výjimku, ale nepovedlo se. Jsme jedním z největších turnajů na světě a rádi bychom tu měli ty nejlepší tenisty. Udělali jsme maximum, co jsme mohli. Mluvili jsme s vládou, ale není to v našich rukách," oznámil ředitel Miami Open James Blake.

Djokovič hrál na prestižním Sunshine Double v Indian Wells a Miami naposledy v roce 2019. Ze stejného důvodu jako letos chyběl i loni, v roce 2021 byly turnaje rozděleny do dvou termínů (březen a říjen) a srbský tenista i s vzhledem k nutným karanténám do USA neletěl. V roce 2020 se kvůli pandemii koronaviru nehrálo. V Kalifornii v minulosti triumfoval pětkrát, na Floridě šestkrát.

Loni rodák z Bělehradu nesměl kvůli odmítavého postoji k očkování startovat v Austrálii včetně Australian Open ani na letním US Open Series v USA a Kanadě, kde přišel o dva podniky Masters v Cincinnati a Montréalu i US Open.

Přesto je znovu na 1. místě žebříčku ATP, na kterém tráví rekordní 381. týden. A navzdory absenci na dalších velkých turnajích a nepřipočteným bodům za triumf na loňském Wimbledonu může v čele zahájit i antukové jaro. Sesadit ho může jen Carlos Alcaraz, pokud tento týden nenajde přemožitele v Indian Wells, k udržení přpadného prvního místa by pak navíc musel obhájit titul v Miami.

Djokovič, který letos vyhrál 15 z 16 zápasů a v Melbourne získal rekordní 22. grandslamový titul, by se měl po více než měsíční pauze vrátit na kurty na prvním letošním antukovém Masters 1000 v Monte Carlu. V Monacu se bude hrát od 9. dubna. Následně by se měl představit na novém turnaji ATP 250 v bosenské Banja Luce.


A pokud nedojde ke změně pravidel a nařízení, mohl by se Djokovič v létě představit i fanouškům v USA.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
Drzymalski
Prasárna. Zákazy, bojkoty, falešná solidarita.
Reagovat
Mony
Tohle si nemohli dovolit pustit..to by byl hodně nebezpečný precedens
Reagovat
Teo
Tak snad je to 2 roky starý očkování ještě funkční, když ho tak vyžadujou smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Fandina
To je děs. Chudák Nole. To je pořád dokola s jeho neočkováním. Kdy už to skončí.
Reagovat
turista
Nedá se nic dělat. Ale antuka to spraví. Novak na ní hrát umí moc dobře.
Reagovat
Walda58
smilesmile
Reagovat
No-le
smilesmile
Reagovat
Walda58
zase ta ideologiesmile
Reagovat
patriks
USA je opravdu zbyrokratizovaná země, na každý nesmysl má každý stát zákon, a to ještě jiný. To už svobodná země dávno není.
Reagovat
Walda58
Konstrukce mediální reality v plném proudu. smilesmile
Reagovat
Drzymalski
smile
Reagovat
Torn
Je to škoda. Federer pryč, Nadal zraněný a Djokovič nemůže hrát. :D Má vůbec ten turnaj význam? Samozřejmě, že má, ale musím říct, že letos mě to IW, ale vůbec nebaví.
Reagovat
Patik
Myslel som ze to už bola snáď jasná vec ze keď nie tam tak ani inam..Miami ho potrebuje ale on ju nepotrebuje.
Reagovat
Pavol
Hlavne že Ja a ředitel Miami Open James Blake sme na tvojej strane. smile
Reagovat
D@nny
Správné rozhodnutísmile
Reagovat
Kozoroh
Pro OPEN tenis to není správné rozhodnutí, ať už si o No1em myslíš cokoliv. smile
Reagovat
tommr
smile
Reagovat
Walda58
Sportu zdar!!!!smilesmile
Reagovat
Teo
A v čem je správný, když jinde očkování nevyžadujou? smile
Reagovat
bardunek666
Bezva, bude ještě chvíli od něj pokoj smilesmile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Velikost turnaje není určena jménem turnaje, ale hráči. A nejúspěšnějším hráčem, který má nejvíce vavřínů na tomto podniku, je veliký král Nole.smile

Nebýt zákazů a covidů, tak by Novak měl dokonce více titulů než Agassi... teď se dělí o první místo.

Zajímavost, rychle jsem projel statistiky. Nevyvinutý Nadal nevyhrál ani jednou Sunshine Double.smile Španělský antukový hochštapler se krčí v koutku s nulou. :)) Nolemir je se 4 Sunshine Doubly na krásném prvním místě v historických tabulkách.

No co už, aj taký je šport. Král Nole může svým kulturistickým manacorským otrokům házet leda tak drobky na zem.smile
Reagovat
Martan1
Ty dokážeš ale nasírat.smile. Ale s tím kulturistou to není takový horký, co potom takový Tiafoe?
Reagovat
Martan1
Rafaelovi 3 tituly z IW stačí, heč.
Reagovat
RFanousek
Zato vyhrál double Kanada-Cincinnati...
Reagovat
insanezy_
Zaslechl jsem snad slovo olympiáda?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Spíš jsi zaslechl Turnaj Mistrů. :)

Olympiáda je v tenise trofejí čtvrté kategorie pro chudé. smile
Reagovat
Walda58
smile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist