Preview: WTA 1000 Řím

8. 5. 2021, 16:25
Previews 19
V neděli vypukne poslední velká generálka před grandslamovým French Open. Do italské metropole dorazilo devět hráček z elitní desítky v čele se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. V hlavní soutěži se představí pět Češek - loňská finalistka a předloňská šampionka Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a Barbora Krejčíková. Titul bude obhajovat Simona Halepová.

V neděli v Římě startuje poslední velká generálka před grandslamovým French Open, vrcholem antukového jara. Hlavní soutěž bude probíhat od 8. do 16. května.

Do italského hlavního města dorazila kompletní elitní desítka vyjma Kiki Bertensové. Mezi největší favoritky se řadí aktuální světová jednička Ashleigh Bartyová, loňská šampionka Simona Halepová, Aryna Sabalenková a čtyřnásobná vítězka Serena Williamsová.

Z hráček, které měly zajištěnou účast v hlavní soutěži, dále chybí Viktoria Azarenková, Jelena Rybakinová, Anett Kontaveitová, Ons Džabúrová, Donna Vekičová, Světlana Kuzněcovová a Danielle Collinsová.

Mezi šestnáctku nasazených se z českých tenistek vešly loňská finalistka a předloňská šampionka Karolína Plíšková a Petra Kvitová. Ty v hlavní soutěži doplní Markéta Vondroušová, Karolína Muchová a Barbora Krejčíková.

Divokou kartu do hlavní soutěže obdržely Američanka Venus Williamsová, Francouzka Caroline Garciaová, domácí Martina Trevisanová, Elisabetta Cocciarettová a Camila Giorgiová.

Bartyová se bez ohledu na výsledek letošního ročníku Internazionali BNL d'Italia udrží na tenisovém trůnu.

Celková dotace turnaje činí přibližně 1,58 milionu eur (cca 40,5 milionu korun). Vítězka si přijde na zhruba 179 tisíc eur (cca 4,6 milionu korun) a připíše si do žebříčku WTA 900 bodů.

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2021 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Halepová (1-Rum.) - Kar. Plíšková (2-ČR) 6-0 2-1 / skreč
Nejvýše nasazené: Bartyová (1. v WTA), Ósakaová (2.), Halepová (3.), Keninová (4.), Svitolinová (5.), Andreescuová (6.), Sabalenková (7.), S. Williamsová (8.)
Kategorie: WTA 1000 (Non-Mandatory)
Místo konání: Řím, Itálie
Povrch: antuka
Dotace: 1.835.490 dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Bartyová (1-Austr.) - Sabalenková (7-Běl.) | H2H 4-3
Keninová (4-USA) - Svitolinová (5-Ukr.) | H2H 2-3
Andreescuová (6-Kan.) - Halepová (3-Rum.) | H2H 0-1
S. Williamsová (8-USA) - Ósakaová (2-Jap.) | H2H 1-3
• Možná osmifinále •
Bartyová (1-Austr.) - Mertensová (14-Belg.) | H2H 1-0
Kar. Plíšková (9-ČR) - Sabalenková (7-Běl.) | H2H 0-2
Keninová (4-USA) - Šwiateková (15-Pol.) | H2H 0-1
Muguruzaová (12-Šp.) - Svitolinová (5-Ukr.) | H2H 5-6
Andreescuová (6-Kan.) - Kvitová (11-ČR) | H2H 0-0
Kontaová (16-Brit.) - Halepová (3-Rum.) | H2H 3-4
S. Williamsová (8-USA) - Bencicová (10-Švýc.) | H2H 2-1
Bradyová (13-USA) - Ósakaová (2-Jap.) | H2H 1-3
• Soupeřky českých tenistek v 1. kole •
Kar. Plíšková (9-ČR) - V. Williamsová (USA) | H2H 2-1
Kvitová (11-ČR) - Linetteová (Pol.) | H2H 2-0
Vondroušová (ČR) - kvalifikantka
Krejčíková (ČR) - Shuai Zhang (Čína) | H2H 0-1
Muchová (ČR) - Keysová (USA) | H2H 0-1
Kompletní los


Tipujeme
Ashleigh Bartyová je se třemi triumfy a parádní bilancí 25-3 nejúspěšnější hráčkou letošní sezony, navíc si dnes v Madridu zahraje o další titul. Světová jednička začne proti Martině Trevisanové, nebo Jaroslavě Švedovové. Větší potíže by nemusela mít ani v osmifinále, ve kterém může narazit na Elise Mertensovou (skreč v Madridu), nebo Veroniku Kuděrmetovovou. Bartyová má momentálně famózní formu a neměla by ve čtvrtfinále chybět.

Zajímavé zápasy 1. kola: Kuděrmetovová - Mertensová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Bartyová - Mertensová (OF)
1. čtvrtfinalistka: Ashleigh Bartyová


Bartyovou v dnešním finále v Madridu vyzve Aryna Sabalenková a do závěrečných kol by se mohla dostat i v Římě a znovu se utkat se světovou jedničkou. Výborně hrající Běloruska nejprve nastoupí proti Saře Sorribesové, nebo Camila Giorgiové. V případě postupu narazí na někoho z kvarteta - předloňská šampionka a loňská finalistka Karolína Plíšková, Venus Williamsová, Cori Gauffová a Julia Putincevová. Sabalenková má jasně lepší formu než kterákoli její potenciální soupeřka.

Zajímavé zápasy 1. kola: Kar. Plíšková - V. Williamsová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Kar. Plíšková - Gauffová (2K), V. Williamsová - Gauffová (2K), Kar. Plíšková - Sabalenková (OF)
2. čtvrtfinalistka: Aryna Sabalenková


Úřadující vítězka French Open Iga Šwiateková se v Madridu předvedla ve velmi dobré formě a v Římě má o něco příznivější los. Nejprve ji čeká trápící se Alison Riskeové a poté Karolína Muchová, nebo Madison Keysová. V osmifinále by se střetla s trápící se Sofií Keninovou, Saisai Zheng, či Barborou Krejčíkovou.

Zajímavé zápasy 1. kola: Muchová - Keysová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Keninová - Krejčíková (2K), Muchová - Šwiateková (2K), Keninová - Šwiateková (OF)
3. čtvrtfinalistka: Iga Šwiateková


Další sekce jasnou favoritku nemá, letos fantasticky hrající Garbiñe Muguruzaové věříme nejvíce, i když měla v poslední době zdravotní potíže. Šampionku French Open 2016 rozhodně nečeká jednoduchá cesta. Hned na úvod si zahraje s Anastasií Pavljučenkovovou, poté nejspíše s Marií Sakkariovou a v osmifinále může potkat Amandu Anisimovovou, nebo dvojnásobnou vítězku Elinu Svitolinovou. Rovněž poslední jmenovaná je velkou adeptkou na postup do závěrečných kol.

Zajímavé zápasy 1. kola: Muguruzaová - Pavljučenkovová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Muguruzaová - Sakkariová (2K), Anisimovová - Svitolinová (2K), Muguruzaová - Anisimovová (OF), Muguruzaová - Svitolinová (OF), Sakkariová - Anisimovová (OF), Sakkariová - Svitolinová (OF)
4. čtvrtfinalistka: Garbiñe Muguruzaová


Petra Kvitová má velkou šanci v Římě vyrovnat své maximum (čtvrtfinále 2012 a 2015). Na úvod by si měla poradit s Magdou Linetteovou a poté i s vítězkou souboje kvalifikantek. V osmifinále by mohla svést premiérový souboj s Biancou Andreescuovou, která se opět zdravotně trápí a má za sebou nákazu koronavirem. Případně by mohla v osmifinále nastoupit proti Anastasiji Sevastovové, nebo Jil Teichmannové.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Andreescuová - Kvitová (OF)
5. čtvrtfinalistka: Petra Kvitová


Úřadující šampionka Simona Halepová nemá jednoduchou cestu do čtvrtfinále, ale chybět by v něm neměla. Její první soupeřkou nejspíše bude Angelique Kerberová a v osmifinále někdo z tria Johanna Kontaová, Jelena Ostapenková, Markéta Vondroušová. Proti všem zmíněným hráčkám by byla favoritkou na postup do dalšího kola.

Zajímavé zápasy 1. kola: Kontaová - Ostapenková
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Kerberová - Halepová (2K), Ostapenková - Halepová (OF)
6. čtvrtfinalistka: Simona Halepová


Čtyřnásobná vítězka Serena Williamsová se představí poprvé od Australian Open a v úvodním zápase může narazit na senzační semifinalistku loňského French Open Nadju Podoroskou. V osmifinále by mohla potkat někoho z tria Petra Martičová, Shelby Rogersová, Belinda Bencicová. Ani jedna z těchto hráček teď nemá dobrou formu, takže Williamsová, pokud bude pokračovat ve výkonech z úvodu sezony, by mohla do čtvrtfinále postoupit.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Martičová - Bencicová (2K), Rogersová - Bencicová (2K), S. Williamsová - Bencicová (OF)
7. čtvrtfinalistka: Serena Williamsová


V poslední části pavouka se sešly nasazené Jennifer Bradyová a Naomi Ósakaová, které antuku v oblibě rozhodně nemají. Toho by mohla využít vítězka dvou letošních turnajů Darja Kasatkinová. Její cesta do čtvrtfinále by vypadala nejspíše takto - Jessica Pegulaová (rovněž na antuce nepředvádí výkony jako na tvrdém povrchu), Ósakaová a v osmifinále Bradyová, Shuai Zhang, nebo Jekatěrina Alexandrovová.

Zajímavé zápasy 1. kola: -
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Kasatkinová - Ósakaová (2K), Bradyová - Ósakaová (OF)
8. čtvrtfinalistka: Darja Kasatkinová

1. čtvrtfinále: Bartyová porazí Sabalenkovou | H2H 4-3
2. čtvrtfinále: Šwiateková porazí Muguruzaovou | H2H 0-1
3. čtvrtfinále: Halepová porazí Kvitovou | H2H 3-1
4. čtvrtfinále: S. Williamsová porazí Kasatkinovou | H2H 1-0

1. semifinále: Bartyová porazí Šwiatekovou | H2H 1-0
2. semifinále: Halepová porazí S. Williamsovou | H2H 2-10

Finále: Halepová porazí Bartyovou | H2H 3-1

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
hanz
Kájina Plíškovic má zasejc z pr.ele kliku, ale ona postačí Teichmann nebo Sevastova.
Reagovat
Blondie
Lol, teď na to koukám.
Takže místo Venus v prvním kole má BYE a ještě se vyhne Sabalence :D
Jako... někdo má opravdu štěstí :D
Reagovat
tommr
srážku s Petrou ve třetím kole považuješ za kliku? Já teda rozhodně ne ... smile
Reagovat
Blondie
Miluju Péťu, ale že by v SOUČASNÉ formě představovala až takovou překážku?
Reagovat
Blondie
Venus porad v pavouku :) divny!
Reagovat
Blondie
Pardon, na strankach turnaje uz bez Venus.
Reagovat
SpacialRecognition
Venus se odhlásila
Reagovat
com
blesku smile to uz tu nekdo psal pred trema hodinama smile
Reagovat
hanz
na wikině furt je, a je na ní šťavnatej kurz :))), co říkáš comíku smile
Reagovat
Faby
V 2019 to dala Plíšková s Conchitou, tento rok to dúfam dá Garbine s Conchitou!smile
Reagovat
FulnekUltras
teď se plně zaměřit na RG

smilesmilesmile
Reagovat
paddy
Reagovat
com
bez formy hrajici Venus lehce vyradi i bez formy hrajici Karolina smilesmile Ale spis ocekavam, ze se Bartyovka, nebo Sabalenka odhlasi, tak by mohla presedlat na jejich misto a mit prvni kolo volnej los smile
Reagovat
tommr
Venus v Madridu rozhodně nehrála špatně, ale měla smůlu na los. Schytat už v prvním kole Bradyovou je opravdu pech. Pro Karolínu v současný formě by to byla nesmírně těžká soupeřka takže doufám, že máš s těma odhláškama pravdu ...
Reagovat
Mony
obě holky mají výdrž, ty tak něco nerozhází. Zrovna u těchto 2 odhlášku netipuji.
Reagovat
SydneyOpen
pravděpodobně se neodhlásí ani jedna, když mají obě první los volný a před RG je letos pauza dva týdny ne jen jeden
Reagovat
tommr
a navíc mají obě velmi lehkou cestu do čtvrtfinále ... smile
Reagovat
com
Sabalenka dneska vyhraje a Bartyovka se z toho nevzpamtuje a da si tejden oddych smilesmile
Reagovat
tommr
a k čemu by jí ten oddych byl? Takovou radost nám neudělá ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist