Sandgren přijde o Australian Open. Očkovat se nenechal a na výjimku neměl nárok

4. 1. 2022, 22:14
Aktuality 17
Odpůrce očkování proti Covidu-19 Tennys Sandgren nebude kvůli povinnosti očkování startovat na letošním Australian Open. Dvojnásobný americký čtvrtfinalista nezažádal o zdravotní výjimku, neboť prý nesplňoval žádné z kritérií, a dnes se z turnaje odhlásil.
Profily hráčů
Tennys Sandgren (© AFP)

Tennys Sandgren na Australian Open dosáhl svých nejlepších grandslamových výsledků, když v letech 2018 a 2020 došel do čtvrtfinále. Předloni vypadl dokonce až po nevyužití sedmi mečbolů proti Rogeru Federerovi.

Jenže letos se melbournského grandslamu poprvé po sérii devíti startů (včetně kvalifikací) nezúčastní. Sice není nemocný či zraněný, ale nesplnil podmínku australských úřadů pro vstup do státu, potažmo pro start na turnaji. 

30letý Američan se totiž nenaočkoval proti Covidu-19. Ani to nemá v plánu.

Teoreticky Sandgren mohl ještě zkusit zažádat o zdravotvní výjimku, na základě které bude startovat například rovněž neočkovaný Novak Djokovič, ale žádost nepodal. Americkému reportérovi Benu Rothenbergovi řekl, že nesplňoval žádné kritérium pro její podání.

Podobně jsou na tom Herbert či Gadecká
Sandgren je zatím druhým veřejně známým tenistou, který se Australian Open nezúčastní kvůli podmínce povinného očkování. Startu v Melbourne se už v prosinci vzdal také Francouz Pierre-Hugues Herbert, který rovněž odmítá očkování.

Mezi tenistkami jsou známé dva případy hráček mimo širší světovou špičku. Startu se vzdala talentovaná Australanka Olivia Gadecká, jež se odmítla očkovat a přišla o premiéru v hlavní soutěži grandslamu. Ruska Natalia Vichljancevová je sice naočkovaná, jenže vakcínou Sputnik V COVID-19, která není v Austrálii na seznamu uznávaných. Vichljancevové proto bylo zakázáno startovat v kvalifikaci.

Nicméně účast na Australian Open, které startuje 17. ledna, nemají jistou ani naočkovaní tenisté. Řada hráčů měla po příletu do Austrálie pozitivní test na Covid-19 a v izolaci jsou teď například Aslan Karacev, Jevgenij Donskoj, Benoit Paire, Federico Coria, Richard Gasquet, Anastasia Pavljučenkovová, Urszula Radwaňská, Katie Swanová či Dalma Galfíová. 

Další tenisté nemoc Covid-19 často i s těžším průběhem prodělali v uplynulých týdnech. Přípravu na novou sezonu měli či stále mají zkomplikovanou Rafael Nadal, Andrej Rubljov, Denis Shapovalov, Emma Raducanuová, Belinda Bencicová a Ons Džabúrová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
peggy
Měl záležet do Srbska a povolení má.
Reagovat
pauloX
Minulorocna bilancia 11/24 nech notvara huba a račej sa sustredi nech nema take katastrofalne vykony, jasne borec chcel startovne mal tam par peknych vysledkov ale čo tam zahral minuly rok? Minar co nemal formu mu dal 7:5 a pozor potom to totalne penis vypusttil 6:1 6:1 zarobene smile
Reagovat
OneHandedBackhand
penis umi hrat tenis
Reagovat
Tomas_Smid_fan
chtěl bych je znát!smile
Částečně jsou popsány zde:
https://opencourt-ca.translate.goog/2021/12/23/vaccinated-absent-or-exempt-the-road-to-ao-2022/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=op,sc
Reagovat
paddy
Uhrál to asi na nedávné nakažení, doktoři jsou v Srbsku šikovní smile

Já osobně bych mu dal výjimku za mentální duševní poruchu, to dosvědčí každý, stačí pustit záběry ze zápasů

80% Australanů bylo proti výjimce, takže zápasy budou na nože a někdo opět chytne nerva smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
no, nakažení měl v červnu, tam by to asi museli zašmelit na dny. Já bych mu to na prodělaný covid uznal, ale komise má přeci jen jiné notičky...
Reagovat
smazaný uživatel
Je to kuriózne, ale ani krstné meno Tennys mu nepomoze a neockovaný si na AO proste nezahrá.

Mozno, keby mu dali rodicia meno Novak, uz mohol pinkat v Rod Laver aréne.
Reagovat
paddy
výjimku dostat prostě musí

obrovské selhání organizátorů smile
Reagovat
paddy
smile
Reagovat
Krisboy
To mi připomnělo jednu historku, kterou mi kdysi vyprávěl kámoš. U vstupu na nějakej Tattoo veletrh, nebo co to bylo, se potkal s Vladimírem Franzem. Vyhazovači se ho ptali - máte vstupenku? Franz odvětil: "já jsem vstupenka" a šel dál smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, měl říct, co tam chcete hrát, když tam nebudu?!smilesmile
Reagovat
PetaM
Chudák. Trpí tím, že je zdravý. Možná by se za to měl ještě omluvit.
Reagovat
RF46
Je to tak smile
Reagovat
FulnekUltras
cirkus kovid už pomalu balí své plesnivé gateSSorosovské šapitó

---------------------------------------

Generál Flynn: Je zrejmé, že ak si ešte nebol(a) opichaný(á), tak to nechceš. Oni to vedia. Ak si došiel až tak ďaleko, si zázračná bytosť a môžeš sa z toho tešiť. Tlačia na teba lebo dúfajú že si slabý. Dúfajú, že ak pritlačia, podľahneš. Ak sa nevzdáš, budú šalieť a pritlačia ešte viac. Ako v každom násilnom vzťahu, čím dlhšie vydržíš tým viac budú šalieť. Čím viacej budú šialení, tým bláznivejšie budú vyzerať. Čím bláznivejšie vypadajú, tým viacej ľudí to uvidí. Čím viacej ľudí to uvidí, tým viacej z nich sa prebudí. Čím viacej ľudí sa prebudí, tým viacej budú mať oni strach. Čím viacej sa budú báť, tým viacej budú šialení ... Čím viacej budú šialení, tým viacej ľudí sa prebudí ... Atď. atď. až kým sa sami nezničia. Buď statočný(á), buď silný (á) a nepodriaďuj sa. To je doslovne to čo potrebujete robiť. Urobte z nich tých, ktorí musia sami bojovať, aby ostali nažive.

---------------------------------------

Tak je to celé jednoduché.

smilesmilesmile
Reagovat
SwissMaestro
Přesně tak, mě nezlomí nic :)
Reagovat
lexikon
Amen
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist