Šavrda: Muchová patří k absolutní světové špičce. Úroveň ženského tenisu šla nahoru

8. 9. 2023, 14:03
Rozhovory 17
Karolína Muchová na US Open potvrdila, že prožívá nejlepší sezonu v kariéře a patří zaslouženě do světové špičky. ČTK to řekl Vladislav Šavrda, trenér a generální manažer I. ČLTK Praha, za který olomoucká rodačka hraje. I když Muchová po semifinálové prohře s Američankou Cori Gauffovou 4:6, 5:7 uvedla, že podala sotva šedesátiprocentní výkon, Šavrda její sebekritiku mírnil. Ocenil rovněž výkony další klubové hráčky Markéty Vondroušové a věří, že se obě české tenistky představí na Turnaji mistryň.
Profily hráčů
Vladislav Šavrda (© Profimedia)

"Přestože Kája po zápase řekla, že podala výkon na šedesát procent, já bych s tím až tak nesouhlasil. Byla k sobě hodně kritická. Ano, nebyl to její nejlepší výkon, ale neřekl bych, že to bylo na 60 procent. Spíše třeba na 80," uvedl Šavrda.

Bývalý daviscupový kapitán litoval horšího úvodu, kdy Muchová ztrácela brzy 1:5 a manko už nedohnala. Také ve druhé sadě viděl chyby za stavu 3:4, kdy Češka ztratila servis a posteskl si, že v rozhodujícím dvanáctém gamu musela jen odvracet mečboly, aniž by měla jedinou šanci srovnat. "Kdyby došlo na třetí set, mohlo to i dopadnout," mínil Šavrda.

Ocenil však bojovnost Muchové, která v závěru odvrátila pět mečbolů. Těsně před rozhodujícím míčkem také nadchla výměnou, během níž absolvovala s Gauffovou 40 úderů. "To je něco šíleného a vidí se to jen výjimečně. Myslím, že i ten závěrečný míč, kdy se Kája pokusila o stopball, byl únikem od toho, aby na kurtu neomdlela. Možná byl i ten rozhodující mečbol ovlivněný předcházející výměnou," uvedl Šavrda.

Uznal, že výkon Muchové nebyl takový jako ve čtvrtfinále proti Rumunce Soraně Cirsteaové, přesto ocenil kvality soupeřky. "Coco teď patří mezi absolutní špičku a momentálně má nejlepší formu ze všech hráček. Káje tentokrát nevyšla ani její úspěšnost volejů, které má jinak jedny z nejlepších na světě," řekl Šavrda a vyzdvihl strategii trenérů hrát Gauffové výrazně přes forhend. "Tam se ví, že v něm Coco dělá chyby, což se ukázalo i ve statistikách," doplnil.

Zápas byl podle něj reklamou na ženský tenis. "Což se dá říct i směrem ke škarohlídům, kteří zpochybňují výši odměn. Myslím, že ženský tenis šel obecně úrovní výrazně nahoru. Takový zápas si divák užije stejně intenzivně jako zápasy mezi Djokovičem a Alcarazem nebo těmi dalšími," řekl Šavrda.

Fakt, že se finalistka letošního Roland Garros posune po US Open na osmé místo světového žebříčku, označil za úžasný. "Kája má jeden z nejhezčích herních projevů na okruhu. Není pochyb o tom, že patří k absolutní světové špičce," uvedl na adresu hráčky, které vloni patřilo ještě 235. místo. "Když si vezmete, kde byla před rokem, je to bezpochyby její nejlepší sezona," řekl.

K tomu aby mohla Muchová na výkony dál navazovat, musí zůstat zdravá. V semifinále měla například tejpy na pravé ruce, které schovávala pod rukávem. "Hráčky si teď stěžují na ty míčky, které jsou těžké a namáhá to velice hrací ruku. Asi také nebyla na sto procent fit, ale nestěžuje si na to," uvedl Šavrda.

V souvislosti s tažením Muchovou zmínil i čtvrtfinále Vondroušové. Wimbledonská šampionka se posune příští týden v žebříčku WTA na šesté místo.

"Letos slavíme 130 let od založení klubu a tyhle dárky, které nám tyto dvě hráčky dávají, jsou prostě úžasné. Jsou také blízko, aby se dostaly na Turnaj mistryň a to je ve hře ještě Péťa Kvitová. Je to úspěch celého českého tenisu," dodal Šavrda.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
paddy
hrůza číst ty patolízalské řeči smile

- nelze čekat, že by proti ní řekl křivé slovo
- 235. byla proto protože nehrála
- a ženský tenis je rozhodně horší - srovnávat ho s Alcovič zápasem je opravdu urážlivé vůči ATP. Měl by si zajít k očaři smile
ATP má mnohem vyšší kvalitu, stačí si pustit dvě okna vedle sebe a není, co řešit. Stačí vidět low-cost zápas Tsitsipas vs. Rublev - k tomu se WTA nemá šanci nikdy ani přiblížit.
Reagovat
sojka1
nezlob se, ale rozpalil ses uplne zbytecne, on nesrovnava intenzitu muzskeho a zenskeho tenisu, ale intenzitu zazitku divaka, ktery muze byt skutecne ruzny - podle jeho ocekavani, vkusu, erudovanosti apod.... a kdyz lehce ukrocim - diky citove angazovanosti konkretniho rodice muze byt mnohem vyssi na okresnim zakovskem preboru nez na nejakem USO... :-)
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
Mony
Super vidět, že se takové Hvězdy TP vracejí.. smile..Vítej, i když třeba jen na chvíli..
Já už na TP taky nejsem zavislý,smile ale občas se tu vykecat mě pořád baví.
Reagovat
tommr
asi nikdo nezpochybňuje že muži hrají lepší tenis než ženy. To ale neznamená že zápasy žen nemohou být napínavé a zajímavé. Třeba takové semifinále Keys vs Sabalenka bylo nesrovnatelně zajímavější než semifinále Djokovic vs Shelton ...
Reagovat
R01316
Ja teda radsi sleduju zensky nez chlapy, zvlast kdyz se jejich zapasy kolikrat tahnou do peti setu. A u zenskych mi prijde, ze jsou vetsi labilky, takze je to porad nahoru dolu, je to napinavejsi, a clovek nevi, kterym smerem se skore otoci za par minut..
Reagovat
frenkie57
Mám to úplně stejné, čučet pět hodin, jak se dva upocený tenisti honěj po kurtu je pro mně prostě nezáživné. U žen je to prostě kratší, zajímavější. Mluvím tedy o závěrečných kolech turnajů, ty první kola, to je nuda k zalknutí.
Reagovat
Sinuhet1
smilesmilesmile
Reagovat
Mony
Já taky tak, ty mentální zvraty mě baví víc, než mužská dokonalost bez chyb..I když ta ženská špička se taky "pomuzťuje"
Reagovat
paddy
Napínavé jsou proto, ze i při MB nikdo neví, kdo vyhraje. Trapné kolapsy z vyhraného zápasů ukazují obrovskou labilitu ženských, který se neustále snaží vyrovnat mužům a nikdo to po nich nechce. Pocit méněcennosti.
Keys dala při MB DF, to je časté u žen. Hrůza.

Laická veřejnost vnímá hokej zajímavější než fotbal, protože je tam mnoho střel na bránu a fotbal pak vypadá nudněji. Bohužel laici nedokáží ocenit krásu sportu, taktiku atp. Vidí jen góly a tituly.

O penězích rozhoduje sledovanost resp. sponzoři, takže nemohou dostávat stejně peněz. Ve fotbale jsou ženy žebračky oproti tenisu.
Reagovat
George_Renel
Ti co rádi hovoří o cizích penězích většinou mají na účtu pendrek....
Reagovat
Nola
nie je ti trapne takto startovat po zenach, akoby chlapi nikdy z MP neprehrali...... ved nesleduj zenske zapasy, ked ta nebavia, kazdemu podla chuti
Reagovat
paddy
já na nikoho nestartuji, ty na mě startuješ pořád, stalkerko

genderové triky si zkoušej na někoho jiného
že ti nevadí, že tvůj oblíbenec mlátí ženské a všichni vč. novinářů mu ubližují

fakta jsou taková, že tenistky jsou nejbohatší sportovkyně a stěžují se, že berou málo
fotbalistky mají almužnu a nikdo o nich nemluví
nedělejte z tenistek chuderky

tvůj argument je nesmyslný, protože mužské a ženské kolapsy jsou řádově jiné
stejně můžeš říct, že nejen u nás, ale i na Sahaře prší

když radíš, co nemám dělat, tak stejnou logikou nechápu, proč na mě neustále reaguješ - sama sis naběhla na vidle
opakuji, že ti musím ležet hodně v žaludku smile
Reagovat
Nola
si si ujel, ci? nespominam si, ze by Novak mlatil zenske....

a co tu tahas do debaty odmeny, co maju spolocne s temou, ktora bola nastolena...
a chces pisat o kolapsoch u panov? si si isty, ze to chces?
Reagovat
paddy
Zverev
Reagovat
Mony
Je to velká Velkorysost a oběť vedení tenisu, za kterou stala schopnost pár hraček v celé s BJK a později Navrátilová a spol...určitě pokrokové a příkladně pro jiné sporty.
Ale jasné, že přirozeně je rozdělovat peníze podle příjmů od sponzorů a telev.prav, jak už tu bylo řečeno.
Podobnou obětí ve prospěch pokroku bylo např.zrušeni ekonomicky fungujiciho apartheidu v JAR.
Reagovat
NovacekTP
smile souhlas, stejně jako Markéta. Jedině zdraví limituje špičku světového tennisu.smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist