Svěřenkyně mu odmítla během krize platit. Nevím, jak přežiju, budu rozvážet pizzu, svěřil se trenér čínské hvězdy

22. 4. 2020, 11:47
Aktuality 30
Během koronavirové krize jsou minimálně do 13. července bez příjmů všichni tenisté. Krize však nejspíše doléhá i na jejich realizační týmy, minimálně na Thomase Droueta, který trénuje členku Top 30 žebříčku Qiang Wang. Čínská hráčka teď sama nevydělává, a proto svému kouči odmítla platit. Francouz tak ještě minimálně pár měsíců nebude mít žádný příjem, zoufalá situace ho donutila na nějakou dobu změnit profesi.
Profily hráčů
Thomas Drouet

"Máme smlouvu na 35 až 40 týdnů práce. Když oznámili, že se nebude minimálně do půlky července hrát, tak jsem se snažil s Qiang domluvit alespoň na polovině platu," popsal Drouet, jenž v minulosti vedl Jo-Wilfrieda Tsongu, Bernarda Tomice, Marion Bartoliovou nebo Tímeu Babosovou, pro francouzský list L'Equipe.

"Ona však toto odmítla, protože teď nevydělává žádné peníze. S žádnou pomocí tak počítat nemůžu a jsem v nejisté situaci, protože stále není jasné, zda se bude v červenci opravdu zase hrát. S Qiang máme domluvu, že 1. června začneme s tréninkem, polovinu ze šestitýdenní přípravy absolvujeme na Mauriciu. Pokud však zruší celou sezonu, tak vůbec nevím, jak přežiju."

"Naše práce je samozřejmě riskantní. Hráč se může zranit a na několik měsíců jste bez příjmu. S tím se však počítá dopředu, tahle situace je úplně jiná. Žiju na Mauriciu a nemám vůbec žádný příjem, žiju ze svých úspor a zbývají mi finance tak na půl roku, protože pomáhám své rodině. Teď budu po večerech rozvážet pizzu, abych si alespoň trochu přivydělal a připadal si užitečný."

Aktuálně 29. hráčka světa Wang nedávno přispěla wuhanské nemocnici na boj s koronavirem. Drouet proto doufá, že se od čínské svěřenkyně, kterou trénuje od loňského French Open, přece jen malé finanční injekce dočká.

"Uvidíme, jak se situace vyvine. Buď najdeme společné řešení, nebo požádám o ukončení spolupráce a budu chtít zaplatit, co mi dluží. Pak bych se poohlédl po jiném svěřenci. Pokud bych trénoval hráče třeba okolo 150. místa žebříčku, tak by mě ani nenapadlo žádat nějakou pomoc. Qiang ale byla v Top 20, je čínskou jedničkou a má vysoké příjmy."

Wang na hlavní tour slavila dva triumfy a dalších 16 trofejí posbírala na nižším okruhu ITF. Na grandslamech se nejdále dostala do čtvrtfinále (US Open 2019), v žebříčku byla nejvýše na 12. místě. Znovu na sebe upozornila na letošním Australian Open, kde ve třetím kole senzačně vyřadila Serenu Williamsovou.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Fandina
Samozřejmě je to problém všude, pokud musíš platit zaměstnance a příjem žádný. V našem obchodě to samé, nicméně zaplatit zaměstnance musíme, pokud nechceme po otevření hledat nové. Šest týdnů se vydržet dá, ale v tenise jsou to zatím čtyři měsíce, dost dlouho, aby to kdekomu udělalo čáru přes rozpočet.
Reagovat
smazaný uživatel
Chápem obe strany, myslim, ze kompromis je na mieste, ale záleží to len od empatie tenistu, či podpori trénera. On je totiž šéf a rozhoduje s kym spolupracuje, kedy a za kolko..
Reagovat
Marduch
Šéfem asi spíš bude jejich smlouva..
Reagovat
tommr
pokud nějakou vůbec mají. Slyšel jsem, že spousta trenérů má s hráčema jen ústní dohodu ...
Reagovat
smazaný uživatel
Záleží...

Predpokladam, ze kazdy tenista tam ma klauzulu, ze ju moze kedykolvek ukoncit, ved taký Muster sa dlho neohrial a pochybujem, ze trener v pripade vyhadzovu ma narok na nejaké odstupne ako napriklad futbalovy trener v prípade vyhadzovu z klubu.

Tenisovy trener je velmi nahraditelny; podmienky si moze urcovat mozno Lendl.
Reagovat
Marduch
nevim, je třeba se popytat u profitenistu. V tomto případě soudím podle věty "nebo požádám o ukončení spolupráce a budu chtít zaplatit, co mi dluží."..
Reagovat
skott
Tak je obvyklé, že součástí smlouvy mezi hráčem a trenérem je i standartní zkušební doba, což byl pravděpodobně případ i Mustera. Drouet trénuje Wang už delší dobu, navíc není žádný nováček, takže jistě ví, na co má nárok.
Jinak smlouva může být postavena různě. Třeba Daša Kasatkina svůj tým dál platí v plné výši, naopak Světa trenéry neplatí vůbec, protože s ní mají smlouvu jen podle počtu objetých turnajů.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasím. Kazda zmluva je iná. Predpokladal som, ze Wang je v silnejsej pozicii oproti trenerovi, vo vseobecnosti, kedze je top hrácka a pravdepodobne si moze vyberat.

Naopak pri hrácoch 100 miesto a nizsie, predpokladam, ze moze mat trener vyhodnejsie zmluvy z jeho pohladu, opat vo vseobecnosti.
Reagovat
tommr
Wangový se vůbec nedivím. Jí přece taky nikdo neuhradí ušlý zisky když se ted nehraje. A zase tak bohatá není, protože do širší špičky se dostala teprve v posledních dvou letech ...
Reagovat
Marduch
Nehraje se, ale jistě tam budou reklamní kontrakty..
Reagovat
Krisboy
Myslím, že jako čínská jednička (nebo dvojka, trojka, to je jedno) má určitě v Číně nadstandardní sponzorské smlouvy a podmínky. Oficiální prize money z turnajů jsou jen zlomek příjmů.
Reagovat
Nola
myslis, ze Pliskova a Kvitova sa zachovaju podobne? tiez nemaju ziadne prijmy....
Reagovat
tommr
Petra určitě ne, protože ta má s Vankem nadstandardní vztahy. U Karolíny bych se ale nedivil kdyby svůj realizační tým výrazně zredukovala obzvláště pokud by se už do konce roku nikde nehrálo ...
Reagovat
Nola
mozno jej to pride aj vhod, myslim Karoline, potrebuje kouca na plny uvazok
Reagovat
tommr
jj taky nechápu, že má zapotřebí dělit se o trenéra s Wawrinkou ...
Reagovat
Nola
vyborny clanok o hrackach WTA a vymenach trenerov

https://www.thenational.ae/sport/tennis/the-coaching-carousel-wta-players-are-changing-their-teams-so-often-there-are-daily-handouts-so-the-media-can-keep-up-1.1008698

Tursunov napr. tvrdi, ze caste menenie trenerov, znamena, ze hracka neakceptuje rady, resp. skutocnost o svojej hre, ale radsej hlada noveho trenera
Reagovat
blixa
"Děvka !!!"
"Děvenka moje starostlivá ... "
Reagovat
Patik
Neviem ako prežijem budem asi rozvážať pizzu..to znie tak smutne..ako keď žena vykopne muža z domu a on sa opustí..pôjdem niekam pod most..
Reagovat
George_Renel
Přitom mají oba zdravé ruce. .-)
Reagovat
Patik
"Qiang ale byla v Top 20, je čínskou jedničkou a má vysoké příjmy." a tréner takej hráčky uvažuje nad rozvozom pizze..a to je len necelé dva mesiace bez príjmu..čo on s tými peniazmi robí..
Reagovat
Krisboy
Tak jestli má na tom Mauriciu pronajatej nějakej domek nebo bungalov, náklady na žití asi nebude mít nízké.
Reagovat
sojka1
taky uvadi, ze jeste tak pul roku vyzije, ale ze podporuje i rodinu....
Reagovat
Patik
Bude sa musieť uskromniť aj s rodinou..
Reagovat
sojka1
to je samozrejme, ale uprimne, taky by pro me bylo rozvazeni pizzy z existencnich duvodu naproste novum, neubylo by me, ale pripadalo by mi to jako zivotni vyboceni....
Reagovat
tito
Pro mne je to hrozné lkaní. Nějak mi tam chybí mužská hrdost. Žít na Mauriciu, mít prostředky na půl roku a vyhrožovat roznáškou pizzy? A co takhle individuály- ne?
Reagovat
sojka1
noooo, vypada trosku "krehceji", ale zase to rozseknout, sednout pro "rychle prachy" za volant a byt navic i uzitecny, jak rika, mi prijde pomerne muzne.... ;-)
Reagovat
George_Renel
Já jsem reagoval hlavně na toho z domu vykopnutého muže .......
Reagovat
Krisboy
Nejkrásnější čínská tenistka :)
Reagovat
misa
Nejkrásnější čínská tenistka je Wang Yafan.
https://www.usopen.org/en_US/players/overview/wta317510.html
Reagovat
Krisboy
Já vím, už jsme to tady jednou probírali :DDD

Aspoň si nepolezeme do zelí :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist