Šwiateková si v Římě poradila i s Azarenkovou a má 25. vítězství v řadě

12. 5. 2022, 15:42
Aktuality 5
WTA ŘÍM - Světová jednička Iga Šwiateková si v Římě po divokém úvodním setu poradila 6-4 6-1 s bývalou světovou jedničkou a finalistkou ročníku 2013 Viktorií Azarenkovou a natáhla svou neporazitelnost už na 25 zápasů. Ve čtvrtfinále bude obhájkyně titulu čelit Biance Andreescuové.
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková si ve druhé půlce loňské sezony prošla menší krizí, ovšem letos pod novým trenérem exceluje. Po semifinále v Adelaide a na Australian Open a překvapivé porážce v Dubaji s pozdější šampionkou Jelenou Ostapenkovou nenašla jedinou přemožitelku. Dvacetiletá Polka ovládla "tisícovky" v Dauhá, Indian Wells a Miami, v kvalifikačním utkání BJK Cupu ve dvou zápasech ztratila jediný game a ve Stuttgartu slavila svůj už sedmý triumf.

Na další si dělá zálusk na turnaji WTA 1000 v Římě, kde obhajuje titul. Po vynechání velké akce v Madridu si poradila s Elenou Gabrielou Ruseovou (6-3 6-0) i bývalou finalistkou Viktorií Azarenkovou (6-4 6-1) a svou neporazitelnost protáhla už na 25 utkání.

Skóre proti bývalé světové jedničce Azarenkové vypadá jednoznačně, nicméně dominantní výkon předvedla až ve druhé sadě, do které vstoupila ztraceným servisem. V úvodním dějství pustila o 12 let starší Bělorusku do vedení 3-0 se dvěma brejky, na podání odehrála 74 fiftýnů (Azarenková jen 30) a set urvala až po hodině a dvaceti minutách, ačkoli na servisu nevyužila čtyři setboly. Na postup potřebovala bez pár minut dvě hodiny.

Světovou jedničku ve čtvrtfinále čeká premiérový souboj s Biancou AndreescuovouO rok starší Kanaďanka, která se nedávno vrátila po půlroční pauze, si v Římě zahraje své první čtvrtfinále od loňského května, kdy mezi nejlepší osmičku postoupila ve Štrasburku a hrála své premiérové antukové čtvrtfinále na hlavní tour. Bývalá světová čtyřka přehrála 6-4 6-4 loňskou semifinalistku Petru Martičovou a bude usilovat o první antukové semifinále.

Aryna Sabalenková zatím v Římě předvádí skvělé výkony a postupem do čtvrtfinále vylepšila své maximum na turnaji. Nasazená trojka po Shuai Zhang nedala šanci ani Jessice Pegulaové, finalistku z Madridu za hodinu a pár minut přehrála 6-1 6-4.

V dalším kole Sabalenková narazí na Amandu Anisimovovou, se kterou prohrála všechny čtyři vzájemné zápasy, z toho dva v uplynulém měsíci. Američanka si dnes poradila hladce dvakrát 6-2 se sedmou nasazenou krajankou Daniellou Collinsovou.

Jil Teichmannová si zahraje čtvrtfinále na druhém podniku WTA 1000 v řadě. Po semifinále v Madridu se dnes v Římě probojovala mezi nejlepší osmičku, když po třech hodinách zdolala 6-7(3) 6-3 7-5 Jelenu Rybakinovou, jež podávala na vítězství.

Další soupeřkou Švýcarky bude Darja Kasatkinová. Ta v nočním zápase porazila 6-4 6-4 světovou trojku Paulu Badosaovou ze Španělska, která ani na čtvrtém letošním turnaji na antuce nedosáhne na výraznější úspěch. V Římě hrála poprvé.

Šampionka z Madridu Ons Džabúrová porazila 6-3 6-2 Kazašku Julii Putincevovou, s níž neztratila set ani ve čtvrtém vzájemném střetnutí., a přidala devátou výhru v řadě.

Ve čtvrtfinále se v životní formě hrající Tunisanka utká s Mariou Sakkariovou (h2h 1-2). Čtvrtá nasazená Řekyně v osmifinále porazila 6-4 7-5 americkou teenagerku Cori Gauffovou.

• WTA 1000 ŘÍM •
Itálie, antuka, 2.527.250 dolarů
čtvrteční výsledky (12. 5. 2022)
• Dvouhra - osmifinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Azarenková (16-) 6-4 6-1
Kasatkinová (Rus.) - Badosaová (2-Šp.) 6-4 6-4
Sabalenková (3-) - Pegulaová (13-USA) 6-1 6-4
Sakkariová (4-Řec.) - Gauffová (15-USA) 6-4 7-5
Anisimovová (USA) - Collinsová (7-USA) 6-2 6-2
Džabúrová (9-Tun.) - Putincevová (Kaz.) 6-3 6-2
Teichmannová (Švýc.) - Rybakinová (Kaz.) 6-7(3) 6-3 7-5
Andreescuová (Kan.) - Martičová (Chorv.) 6-4 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

5
Přidat komentář
paddy
tyto dlouhé série končívají v nejhorší možnou chvíli

na GS smile
Reagovat
brixner
Ba né, Iga jede jako tank, tipuju, že RG vyhraje!
Reagovat
annah
No kéžby! Krejca to podruhé nedá...
A když ne ona, tak jedině Iga!
Reagovat
com
Uz si s tim vyhravanim trapna smile Jedna Bartyovka stacila smilesmile
Reagovat
lvicek
Barty v tom seznamu není...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist