Šwiateková vyhrála 10. finále v řadě a slaví první triumf na US Open

11. 9. 2022, 00:07
Aktuality 60
US OPEN - 21letá Polka Iga Šwiateková prodloužila svou neporazitelnost ve finálových zápasech už na 10 zápasů a 20 setů. Dnes na US Open přehrála 6-2 7-6 Tunisanku Ons Džabúrovou a po dvou triumfech na Roland Garros slaví zisk 3. grandslamového titulu.
Profily hráčů
Iga Šwiateková (© AFP)

Iga Šwiateková ve Wimbledonu našla po sérii 37 výher přemožitelku a překvapivé porážky utrpěla i na dalších třech turnajích. 

Na US Open se ale vrátila zpátky na vítěznou vlnu. Posedmé v sezoně se protáhla do finále a opět v něm zvítězila. Tunisanku Ons Džabúrovou porazila 6-2 7-6 a stala se první polskou vítězkou závěrečného grandslamu sezony.

"Moc jsem tu od sebe neočekávala. Byla to pro mě velká výzva. Vyhrála jsem Roland Garros, ale tady jsem musela znovu zmobilizovat síly," řekla Šwiateková, jež převzala trofej pro vítězku z rukou Martiny Navrátilové. Za triumf obdrží prémii 2,6 milionu dolarů (asi 64,2 milionu korun). "Jsem ráda, že to není v hotovosti," usmála se rodačka z Varšavy.

"Celý turnaj byl velmi náročný a potřebovala jsem být koncentrovaná. Tady v New Yorku je to vždy hlasité a šílené. Jsem hrdá, že jsem to psychicky ustála," doplnila polská tenistka.

Šwiateková měla lepší vstup do utkání a díky brzkému brejku utekla do vedení 3-0. Přestože se Džabúrové podařilo také její servis prolomit, Polka vyhrála od stavu 3-2 tři gamy za sebou a za 31 minut získala set. Zaznamenala 11 vítězných míčů, Džabúrová jich měla šest.

Šwiateková dobře rozehrála také druhou sadu. Ve druhé hře získala soupeřčino podání, brejk potvrdila a za stavu 3-0 měla tři možnosti na získání dalšího servisu soupeřky. Ty ale nevyužila, ztratila poté dvakrát servis a Tunisanka srovnala na 4-4.

Za stavu 6-5 měla Polka při podání soupeřky první mečbol, ten ale neproměnila a utkání dospělo do zkrácené hry. V ní se obě soupeřky při servisu trápily. Šwiateková přišla o podání čtyřikrát, Džabúrová pětkrát. Díky dvěma brejkům Polka otočila vývoj ze 4-5 na 6-5, přičemž po hodině a 53 minutách hry dopodávala zápas k vítězství.


Šwiateková hrála finále pojedenácté v kariéře a pouze při premiéře v Luganu 2019 v něm neuspěla. Od té doby v 10 finálových zápasech ani jednou nezaváhala, neztratila jediný set a pouze jednou prohrála víc jak šest gamů (dnes). Na grandslamech slaví potřetí v kariéře, když navázala na dva triumfy z French Open (2020, 2022).

Šwiateková se stala desátou tenistkou v tzv. open éře, která vyhrála ve stejném roce Roland Garros a US Open. Je také devátou hráčkou, jež ovládla třetí grandslam před dovršením 22 let.

28letá Tunisanka Džabúrová hrála finále podesáté a už posedmé prohrála. Ve finále grandslamu byla podruhé a neuspěla stejně jako před dvěma měsíci ve Wimbledonu, kde nestačila na Kazašku Jelenu Rybakinovou. Nevyužila tak ani druhou možnost stát se první grandslamovou vítězkou ze severní Afriky a arabských zemí.

"Dělala jsem co jsem mohla, ale Iga mi to neusnadnila. Vítězství si zasloužila. Momentálně ji nemám moc ráda, ale to nevadí. Bylo to pro mě skvělých 14 dní. Ještě budu muset dál tvrdě pracovat, abych ten titul jednou získala," řekla Džabúrová.


Osmadvacetiletá Tunisanka nevyužila druhou letošní možnost stát se první grandslamovou vítězkou ze severní Afriky a arabských zemí.

• US OPEN 2022 •
USA / New York, tv. povrch, 60.102.000 dolarů
sobotní výsledky (10. 09. 2022)
• Dvouhra žen - finále •
Šwiateková (1-Pol.) - Džabúrová (5-Tun.) 6-2 7-6(5)
• Dvouhra juniorek - finále •
Ealaová (10-Fil.) - Havlíčková (2-ČR) 6-2 6-4
• Čtyřhra juniorek - finále •
Havlíčková/Šnajderová (1-ČR/Rus.) - Kuhlová/Seidelová (Něm.) 6-3 6-2
• Smíšená čtyřhra - finále •
Sandersová/Peers (4-Austr.) - Flipkensová/Roger-Vasselin (Belg./Fr.) 4-6 6-4 10-7
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Kozoroh
Po tom množství outsiderek, které zničehonic chytily formu, vyhrály grandslam a poté výsledkově i herně paběrkovaly, je potěšující vidět tenistku, která v letošní sezóně vyhrála dva grandslamy, což jsme neviděli od roku 2016, kdy AO a USO vyhrála Angie Kerberová. Iga má instinkt šampionky, její forma nebyla ideální, v zápasech její hra semtam haprovala, přesto si došla pro svůj 3. GS titul a 1. mimo antuku. smile Snad se jí bude dařit i v příštích letech, tenis potřebuje hráče, kteří VYČNÍVAJÍ nad herním polem!
Reagovat
Patik
smile
Reagovat
Krisboy
smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
paddy
Reagovat
paddy
Začalo to už loni a moderátorka ji doporučuje, aby to nedělala na zápasech Kyrgiose, který nechává ožralky z publika vykázat smile smile

https://www.youtube.com/watch?v=lw3BM6p5uC0&t=32s
Reagovat
paddy
smile
https://www.wtatennis.com/photos/2445919/great-escapes-2022-winning-from-match-point-down
Reagovat
PetaM
Což není pravda, není to 51 hráček, protože některé se opakují. Je to "pouze" 51 případů. ;)
Reagovat
Nola
nema konkurenciu, uplne zasluzeny titul, kedze nehrala v predoslych kolach ziadnu hitparadu, ale dokazala, ze moze vyhrat aj ked nehra svoj najlepsi tenis , takto hraju velki sampioni smile

Ash by sa mohla vratit, nech je aspon nejaka ta rivalita...
Reagovat
farr
Je to jednička jak má být.smile Pravda Ash by se mohla vrátit, zbylý holky v tuhle chvíli na okruhu nejsou vítězný typy, tam by ta rivalita byla super, kdo ví no jak to bude ... Každopádně je vidět, že WTA je v pěkným rozkladu už dlouhodobě, jednička který neseděj softball tenisový míčky, hraje na svý poměry podprůměrně a stejně v klidu vyhraje USO, to je velkej mínus pro konkurenci. Je dobře že tam Iga ale je, aspoň je motivace s tím něco začít dělat a pokusit se jí přiblížit a to je nadějné...smile
Reagovat
Blondie
Petra je rozhodně vítězný typ...
Reagovat
farr
Petra už je bohužel trochu stará na GS nemá fyzičku tam to není o tom že by nebyla vítězný TYP. Zápas s Pegulou ukázal jasně její limity, bohužel 30. titul ještě 100% udělá, ale na GS ač bych jí ho přál, by musela mít mimořádně velké štěstí na souhru okolností.
Reagovat
Krisboy
Gratulace Královně! Je to dostatečně silná jednička? Já myslím, že ano.
Snad se koukal blixa, jistě má velkou radost! smilesmile
Reagovat
frenkie57
Když se kouknete na živý žebříček, který bude platný od pondělí, tak Iga má na druhou Ons víc než 2x tolik bodů. Ta bude muset příští sezónu obhajovat, až se jí bude z rakety kouřit. Ons jakbysmet. Když neuspějí, tak je bude čekat slušný sešup.
Reagovat
vergus
To už tak bývá, když jsi top 3, tak těch obhajob je kapičku více smile
Každopádně si myslím, že zrovna případ Raducanu se jen tak opakovat nebude
Reagovat
Nola
iste, ked jej vzali kolko bodov za W? 1.200?
Reagovat
tommr
v pondělí bude stav:
1. Swiatek 10365
2. Jabeur 5090

kdyby se počítaly body za Wimbledon byl by stav:
1. Swiatek 10495
2. Jabeur 6390
Reagovat
vavrinec
I tak by to byl rozdíl jako pašík.
Reagovat
tommr
jj Jabeurová by musela vyhrát dva GS aby se ke Swiatekový aspon trochu přiblížila ...
Reagovat
paddy
zapomínáš, že Swiatek by něco vypadlo, z RG min. 700b
Reagovat
tommr
já nic nezapomínám. Ty ale kalkuluješ s tím že Swiatek bude jen ztrácet a Jabeurová jen získávat což není ničím podložený. Rozdíl mezi první a druhou hráčkou světa je ted prostě minimálně 2 GS at už to bereme bez bodů z Wimbledonu nebo s nima ...
Reagovat
paddy
Mýlíš se

Na rozdíl od Kontaveit má Jabeur přes 5000 b. bez bodů za Wimbledon
Celkově by měla body navýšit, protože obhajuje 0b AO, 1k RG a 0b W
Až Swiatek vypadne šňůra bez prohry v 1. půlce roku, pak se ta mezera výrazně zmenší
Ale obě asi zůstanou top2
Reagovat
frenkie57
Obě body nabíraly i na menších turnajích než jsou GS.
Reagovat
frenkie57
Bylo to fajn finále, ale čekal jsem přeci jenom tužší boj, prostě tříseťák, nejlépe se supertajbrejkem ve třetím setu. A co zítra Španěl nebo Nor?
Reagovat
vavrinec
Ruuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuud !!! smile
Reagovat
frenkie57
Souhlas, také bych to přál spíše jemu, Alcatraz má ještě čas. Nicméně, je to opravdu komplexní hráč a vůbec nepochybuju o tom, že GS získá a ne jeden. Vidím ho jako nástupce Nadala. Tož uvidíme.smile
Reagovat
horska.kraslice
Ize je jednadvacet. Napadlo mi: když bylo Petře jednadvacet, vyhrála Wimbledon. Když bylo Ize jednadvacet, nevyhrála Wimbledon.
smile
Reagovat
paddy
Wimbledon nevyhraje nikdy, to už tušíme
Reagovat
horska.kraslice
Žeby druhý Lendl?
Reagovat
Fandina
Wimbledon vyhrála má GS.
Reagovat
vavrinec
Iga možná Wimbledon nikdy nevyhraje, tráva není její povrch. Těžko říct. Ale zase nejspíš vyhraje všechno ostatní. smile
Reagovat
Fandina
Už ho má.
Reagovat
PetaM
Juniorské pinkání se nepočítá. ;)
Reagovat
Fandina
Jak kdo.
Reagovat
PetaM
No, skoro nikdo. Jen, když ničeho jiného nedosáhnou, tak se ohání juniorkou.
Reagovat
Fandina
Nejde o ohánění se, jde o fakt, že to někdo vyhrál.
Reagovat
Dobry-den
Gratulace. Opravdu je to světová jednička, jak se patří. smile
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
brixner
Titul jsem přál Vons, jenže ona dneska hodně vytuhla, asi opravdu nemá hlavu na ta největší finále, zatím...bohužel

Titul pro Igu mi absolutně nevadí, ona je asi opravdu nastavená na vítězství a já jí to přeju!smile
Reagovat
frenkie57
Chudák Žába, 2x během sezony ve finále a pokaždé prohra. Nicméně si myslím, že se také dočká. Iga je šampionkou zaslouženě, až do stavu 4:2 ve druhém setu to bylo naprosto jednostranné představení. Už je to zase ta Iga z první poloviny sezóny, slečna neporazitelná. Gratulace ke třetímu GS. smile smilesmile
Reagovat
annah
Myslím, že prohra ve Wimbledonu byla pro ni horší, protože tam byla favoritka. Čekalo se, že vyhraje.
Reagovat
Fandina
Iguška prý dobře, že ta odměna není v hotovosti, to bych neodnesla. :DDDD
Reagovat
Teo
Jo, to byla dobrá hláška smile
Reagovat
paddy
Za tu prevahu UE by to mela dostat v mincích smile
Reagovat
Fandina
Měla víc vítězných a méně UE než Žába.
Reagovat
A211
Je velmi dobře že nevyhrála tenistka v trenclich
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Jazdasmile

I když Iga nebyla v takovém rozpoložení jako na jaře, finálová aura ji provází dál.

Hlavní roli hrála nervozita.
Ons od začátku křečovitá. Bohužel šikovná ruka jí finále pomohla jen výjimečně.
Přesto získala x Ize 8 her, což se žádné soupeřce, které Iga ve finále porazila, nepodařilo.

Iga potvrzuje dominanci a navzdory paddyho předpovědi na grandslamu začala další sérii.
Bude v ní pokračovat v Ostravě?
Reagovat
vavrinec
Trochu se obávám, aby to letos už nezabalila a nehrála jen TM. Body už fakt nepotřebuje.
Reagovat
vavrinec
Dobře Iga. Velká forma prostě není, jsou tam pořád výkyvy, ale hlava je prostě na okruhu nejlepší. smile
Reagovat
annah
Iga je boží!! Mimo kurt taková trochu seda myška, ale to Ash taky nebyla žádná prvoplanove oslniva osobnost. Ale obě velké sympatacky. Gratulace veliká!!!
Ons má pořád takový sverepy výraz v obličeji. Úplně stejný jako Niemeierova. U te jsem pořád přemýšlela, koho mi připomíná, a pak jsem si uvědomila, že Ons.
Reagovat
Fandina
Iga má zvláštní dar, dovede zahrát dobře v rozhodující chvíli. A je to sympaťanda.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
To není dar, ale výsledek práce s psycholožkou. Ostatní baby by se z toho měly poučit.
Reagovat
vavrinec
Nejen psycholožky. Z těchto důvodů snad měnila i trenéra a dělala změny v přípravě. Když vyhrála první GS, měla fenomenální formu a šlo to jako po másle, ale forma kolísá a hodně ji rozhazovalo, když nehrála dokonale. Musela se učit vyhrávat, i když není forma přímo excelentní a to se evidentně povedlo. Pravda bude asi i to, že tomu napomohl odchod Barty z tenisu, protože ta by asi jen průměrnou formu dokázala potrestat.
Reagovat
Pe3k
Iga říkala, že začala vyhrávat, když se smířila s tím, že bude prohrávat...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já jen, že trenér Igy v pozápasovém rozhovoru vyzdvihoval právě práci psycholožky, ale samozřejmě si pochvaloval, že skvěle pracoval celý tým.
Každopádně, Iga měla jistý čas psychiku docela rozhozenou.
Reagovat
annah
Teda teď na ceremoniálu už se tváří velmi příjemně. Moc milá a sympatická ženská.
Reagovat
Fandina
Jj, teď se tváří příjemně. Ale doporučila bych jí jiné oblečení. tohle jí moc nesluší.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Dnes byla Ons v křeči. Jinak je ale usměvavá.

Bylo by fajn, kdyby na dvě letošní finále Iga s Ons navázaly.

A Iga má řeč opět velmi srdečnou. pHsmile
Reagovat
Teo
Zaslouženě smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist