Tausonová v Linci utekla ze stavu 1-6 a 0-2. Náhradnice za Siniakovou je po 13 měsících ve čtvrtfinále

10. 2. 2023, 10:25
Aktuality 0
WTA LINEC - Clare Tausonová v Linci dál využívá svou druhou šanci. Dánská náhradnice za Kateřinu Siniakovou v Rakousku zdolala 1-6 6-3 6-4 Italku Camilu Giorgiovou, přestože prohrávala 1-6 a 0-2, a poprvé od loňského ledna postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA.
Clara Tausonová (© WTA Linz)

Clara Tausonová měla v 18 letech na kontě dva tituly, když v roce 2021 vyhrála halové turnaje WTA 250 v Lyonu a Lucemburku. Ve světovém žebříčku se vyšplhala na 33. místo, ovšem loni se jí přestalo dařit. I vinou nemoci a zraněním rok nevyhrála víc jak dva zápasy po sobě a spadla do druhé světové stovky. 

Formu a především zápasový rytmus našla až na podzim ve své oblíbené hale na menších turnajích ITF a WTA 125k, na nichž měla bilanci 16 výher a 4 porážky. 

Jenže začátek letošní sezony 20letá Dánka zmeškala kvůli zranění nohy a na kurty se vrátila až na konci ledna. Navíc se jí nedařilo. V Lyonu ani Linci nepotvrdila roli papírové favoritky a skončila v kvalifikaci. 

V Rakousku se však díky odhlášení zraněné Kateřiny Siniakové do hlavní soutěže dostala jako lucky loser a svou druhou šanci nepromarňuje. Ve středu smetla 27. hráčku světa Irinu Beguovou z Rumunska a po roce si připsala skalp hráčky Top 50 a ve čtvrtek večer předvedla parádní obrat proti Camile Giorgiové.

Tausonová prohrávala 1-6 a 0-2 a vypadalo to na další neúspěch, ale vývoj dokázala otočit a nakonec zvítězila 1-6 6-3 6-4. Poprvé od loňského Australian Open tak na hlavním okruhu vyhrála dva zápasy po sobě a poprvé od začátku ledna 2022 postoupila do čtvrtfinále turnaje WTA.


"Camila hrála na začátku neuvěřitelně, trefovala winnery z každé pozice. Já se jen snažila získat co nejvíce bodů a nějak se v zápase udržet. Myslela jsem, že za hodinu bude po zápase," komentovala Tausonová. "Tohle je poprvé, co hraju jalo lucky loser. Doufám, že moje šťastná série bude pokračovat."

O semifinále se Tausonová utká se šestou nasazenou Petrou Martičovou (h2h 0-0). Zkušená Chorvatka ve druhém kole udolala po 2 hodinách a 45 minutách boje přemožitelku Lindy Noskové Belgičanku Alison Van Uytvanckovou a poprvé od loňského září vyhrála dvě utkání po sobě.



Němka Anna-Lena Friedsamová v Linci dál navazuje na zvládnutou kvalifikaci. Momentálně až 124. hráčka světa si vyšlápla 6-3 7-5 na čtvrtou nasazenou Ukrajinku Anhelinu Kalininovou, připsala si svůj nejcennější skalp od října 2019 a teprve potřetí za poslední tři roky prošla do čtvrtfinále turnajů WTA.

Finalistka z roku 2015 Friedsamová bude o semifinále bojovat proti Anastasii Potapovové (h2h 0-0).

Poslední česká naděje Markéta Vondroušová se o své první semifinále na turnajích WTA po 12 měsících popere s kvalifikantkou Dalmou Gálfiovou (h2h 0-0). Čtyřiadvacetiletá Maďarka ve druhém kole přetlačila 6-4 3-6 6-3 divokou kartu Evu Lysovou a bude útočit na své teprve druhé semifinále, kterým by vyrovnala své maximum z Budapešti 2021.

• WTA 250 LINEC •
Rakousko, tv. povrch / hala, 259.303 dolarů
čtvrteční výsledky (09. 02. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Friedsamová (Něm.) - Kalininová (4-Ukr.) 6-3 7-5
Vekičová (5-Chorv.) - Brengleová (USA) 6-3 6-1

Martičová (6-Chorv.) - Van Uytvancková (Belg.) 6-4 6-7(5) 7-6(3)

Gálfiová (Maď.) - Lysová (Něm.) 6-4 3-6 6-3
Tausonová (Dán.) - Giorgiová (It.) 1-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist