Totální selhání! Přišli jsme o čtyři roky Davis Cupu, zlobil se Mahut

6. 2. 2023, 12:50
Rozhovory 8
Nicolas Mahut slavil v roce 2017 se svými krajany triumf v nejprestižnější týmové soutěži, ale v následujících letech důvod k radosti neměl. Podle 41letého francouzského veterána totiž spolupráce ITF s investiční skupinou Kosmos a následná revoluční změna značně poskvrnily historii Davisova poháru. "Totální selhání! Přišli jsme o čtyři roky Davis Cupu," zlobil se.
Profily hráčů
Nicolas Mahut

Na 25letém partnerství se Mezinárodní tenisová federace s Kosmosem dohodly v roce 2018. Davis Cup následně prošel razantní proměnou a o jeho vítězi se rozhoduje na finálovém turnaji pro více týmů. Investiční skupina slibovala, že během doby trvání smlouvy do soutěže investuje tři miliardy dolarů (65 miliard korun).

"Nikdy jsme neměli nic takového dovolit. Oni si možná mysleli, že dělají dobře, ale okamžitě viděli, že to nefunguje. Ta myšlenka vytvořit nějaký typ mistrovství světa v tenise ani fungovat nemohla. Vždyť veřejnost na to nijak nereagovala. Dokonce to ani nevysílali na hlavních francouzských televizních stanicích. Je to totální selhání," nebral si Mahut v rozhovoru s L'Équipe servítky.

Majitel pěti grandslamových titulů ve čtyřhře se opřel i do konkrétních viníků. "Jsem velmi naštvaný na prezidenta ITF (Davida) Haggertyho. Jeho špatný nápad nás poslal ke dnu a my se teď můžeme jedině dohadovat, co bude dál. (Bernard) Giudicelli také moc dobře ví, co si myslím o jeho rozhodnutí jako viceprezidenta ITF a prezidenta Francouzské tenisové federace. Je evidentní, že velkou část odpovědnosti za tohle fiasko nese i on a ani nový formát nijak nezpochybňuje."

"Ve Francii byl Davis Cup vždy velmi oblíbený. Osobně si ale myslím, že po změně ze strany Kosmosu už ho děti ani nechtěly hrát, přestože to tak možná nevypadá," dodal s tím, že cílem jeho generace bylo vždy reprezentovat svou zemi právě v Davisově poháru.

Možná se ale blýská na lepší časy. ITF totiž v polovině ledna bez udání důvodu oznámila, že ukončila partnerství s Kosmosem a letošní ročník bude organizovat sama. K tomu ji možná vedlo to, že Kosmos údajně nezaplatil dohodnuté částky. Investiční skupina, jejíž tváří je bývalý španělský fotbalista Gerard Piqué, však požaduje po ITF mnohamilionové odškodné za ukončení partnerské smlouvy a zažalovala ji u Sportovního arbitrážního soudu.

Letošní ročník ještě proběhne ve stejném formátu jako v posledních letech. Finálový turnaj i s českými tenisty začne skupinovou fází, jež je na programu od 12. do 17. září ve čtyřech různých dějištích. Nejlepších osm týmů postoupí do vyřazovacích bojů, které se uskuteční od 21. do 26. listopadu ve španělské Málaze.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
Davor1
Zaujímavý zápas v Montpellier medzi dvoma Francúzmi...

Keď sa Fils narodil v júni 2004, Gasquet bol vtedy práve v jeho súčasnom veku a mal už vyhraných 5 challengerov a patril medzi najväčšie kométy tenisu. Keď mal Fils ešte ani nie rok, tak Gasquet hral semifinále s Nadalom v Monte Carle po výhre nad Federerom v QF, potom finále s Federerom v Hamburgu a rýchlymi krokmi mieril do top10...

O 18 rokov neskôr hrajú spolu zápas na turnaji, ktorý Gasquet 3x vyhral a 6x bol vo finále, dá sa povedať, že je najväčšou legendou turnaja v Montpellier. Napriek tomu, že Gasquet je jednou nohou v dôchodku a oboma nohami ďaleko za zenitom, a Fils jeden z najväčších prospektov v tenise, tak zápas je úplne vyrovnaný s otvoreným koncom...
Reagovat
Pavlis
Souhlasím s tím, že ten týmovej duch a národní hrdost umožňovaly Davis Cupu, ale i Fed Cupu, být prestižními soutěžemi, které stmelovaly lidi, bez jakéhokoliv rozdílu. Bejvávalo.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Já to říkám stále, že největší provinění Piqueho nebyla nevěra (která se povede za život každému z nás), ale zničení odkazů legendární tenisové soutěže.

Za tohle by měl stanout před Haagským tribunálem. ;)

Bohužel tu jsou neumětelové jako Boelhy který chce dělat all-star game ve fotbale a Pique, který si myslí, že se na tenisový okruh dát naroubovat turnaj po vzoru MS ve fotbale. Lol.smile
Reagovat
Blondie
Bez projekce, prosím pěkně.
Reagovat
RFanousek
Nelze než souhlasit.
Reagovat
Krisboy
Nebuď zapšklý, Nicolasi. Je pravda, že miliony fanoušků a hráčů přišli o Davis Cup, ale zase si pár jedinců pěkných pár (desítek) miliónů vydělalo.

Svět je v roznováze.
Reagovat
Marduch
v hroznováze
Reagovat
Krisboy
...ho.nováze smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist