Tsitsipas hattrick v Monte Carlu nezkompletuje. Fritz si zajistil největší antukové semifinále

14. 4. 2023, 14:34
Aktuality 12
ATP MONTE CARLO - Stefanos Tsitsipas antukový turnaj Masters 1000 v Monte Carlu třetí rok po sobě neovládne. Letos dvojnásobný řecký obhájce titulu končí už ve čtvrtfinále na raketě Taylora Fritze, kterému podlehl 2-6 4-6 a ve třetím vzájemném duelu utrpěl první porážku. Američan postoupil do svého největšího semifinále na antuce, v němž vyzve předloňského finalistu Andreje Rubljova.
T. Fritz a S. Tsitsipas (© Profimedia)

Dvojnásobný grandslamový finalista a vítěz Turnaje mistrů Stefanos Tsitsipas má ve sbírce dvě trofeje z turnajů Masters 1000. Oba slavil v posledních dvou letech na antuce v Monte Carlu, kde letos marně útočil na hattrick. 

24letý Řek ztroskotal nečekaně už ve čtvrtfinále na Tayloru Fritzovi. Třetí hráč světa prohrál s o rok starším Američanem, s nímž vyhrál všechny tři předchozí střetnutí, v prvním vzájemném souboji na antuce hladce 2-6 4-6.

Fritz měl zápas od začátku nečekaně pod kontrolou. Rychle se ujal vedení 4-0 a náskok si bez potíží pohlídal. Ve druhé sadě sice nepotvrdil brejk na 4-3, ale sotva nechal Tsitsipase se nadechnout k obratu, rázně zakročil a získal 8 z 9 posledních fiftýnů.

Statistiky zápasu
Fritz - Tsitsipas
3 esa 1
1 dvojchyby 1
56 %
1. podání 'in' 53 %
80 %
úsp. 1. podání 64 %
70 %
úsp. 2. podání 45 %
17 winnery 10
15 nevyn. chyby 18
5/8 hra na síti 8/10
4/5 brejkboly 1/1
55 celkem bodů 37
čas: 1:10

"Myslím, že úroveň mé hry byla dnes opravdu vysoko. Odehrál jsem velmi dobrý zápas. Porazit tady Stefanose mi dodává spoustu sebevědomí. Dává mi to jistotu, že i na antuce dokážu hrát dobře," pochvaloval si Fritz, který teprve potřetí na antuce porazil hráče Top 20 a vůbec poprvé na ní získal skalp člena elitní světové desítky.

"Hrál jsem dobře hlavně velké body. Proměňoval jsem své šance. Věděl jsem, že pokud budu hrát příliš opatrně, bude schopný si to obíhat na forhend a diktovat výměny. Takže pod tlakem jsem ještě víc 'tlačil na pilu'," komentoval nejlepší americký tenista současnosti po své celkově páté výhře nad tenistou Top 5.

Fritz v Monte Carlu vyřadil už druhého šampiona, hned na úvod si v prvním letošním zápase na antuce poradil se zkušeným Švýcarem Stanem Wawrinkou. Ve včerejším osmifinále otočil duel s Jiřím Lehečkou. 

Postupem do semifinále rodák z Kalifornie vyrovnal své antukové maximum, vůbec poprvé je na cihlové drti mezi čtyřkou nejlepších na akci vyšší kategorie než ATP 250.

Tsitsipas vyřazení označil za užitečnou lekci. "Dneska jsem to nebyl já, vím, že umím hrát mnohem lépe," řekl. "Nešlo mi podání a proti hráči, jako je Taylor, servis potřebujete. Nebyl to můj den, ale byla to dobrá lekce," přidal.



Fritz postoupil do semifinále podniku Masters 1000 potřetí v kariéře a poprvé mimo domácí půdu v Indian Wells, kde loni slavil svůj nejcennější triumf. O druhé finále si zahraje s Andrejem Rubljovem (h2h 4-2), s nímž poslední tři vzájemné zápasy vyhrál. Na antuce se utkají poprvé.  

Předloňský finalista Rubljov si dnes poradil 6-1 7-6 s Němcem Janem-Lennardem Struffem a bude útočit na své třetí finále na podnicích Masters 1000. Ve sbírce má 18 titulů, nejcennější trofej ale získal stále 'jen' na akci ATP 500.

"Dnes jsem v průběhu zápasu předvedl skvělou úroveň své hry. Tedy až na některé momenty, kdy jsem příliš projevoval své emoce a začal jsem být negativní. Nakonec to byl docela dramatický zápas, hlavně ve druhém setu. Ale dokázal jsem se uklidnit a odehrát dobrý tie-break. Měl jsem štěstí, že jsem vyhrál ve dvou setech," řekl šestý hráč světa Rubljov.

Statistiky zápasu
Rune - Medveděv
1 esa 1
2 dvojchyby 2
62 %
1. podání 'in' 52 %
58 %
úsp. 1. podání 74 %
64 %
úsp. 2. podání 72 %
11 winnery 18
23 nevyn. chyby 19
11/21 hra na síti 13/16
1/2 brejkboly 3/6
49 celkem bodů 61
čas: 1:17

Daniil Medveděv v Monte Carlu první antukový titul nezíská. Dnes pouhých 16 hodin po noční tříhodinové bitvě s Alexanderem Zverevem, kterému utekl z mečbolů, nastoupil k prvnímu vzájemnému duelu s Holgerem Runem, jenž naopak včera postoupil bez boje a pošetřil síly. 

A právě fyzická kondice byla kromě Medveděvovo nenávisti k antuce jedním z klíčových faktorů čtvrtfinálového souboje. Medveděv se často nestíhal k úderům správně postavit a zatímco zahrál pouze 11 winnerů, spáchal 23 nevynucených chyb. Ve druhém setu sice smazal manko brejku a jednou se mu podařilo sebrat soupeři servis, ale Rune udržel úroveň své hry a po 77 minutách zvítězil 6-3 6-4.

"Sice jsme spolu hráli první soutěžní zápas, ale už jsme toho společně hodně odtrénovali. Není snadné ho zastavit, ale dnes se mi to povedlo a jsem za to rád. Proti Daniilovi je to hodně o prvním servisu, který je těžko čitelný. Dnes naštěstí lajny tolik netrefoval," komentoval Rune, který s Medveděvem často trénuje v Akademii Patricka Mouratogloua.




19letý Dán si ve svém největším antukovém semifinále zahraje o druhé finále na akcích Masters (loni triumfoval v pařížské hale Bercy) s Jannikem Sinnerem. 21letý Ital v podvečerním čtvrtfinále smetl 6-2 6-2 krajana Lorenza Musettiho, který nedokázal navázat na včerejší skalp Novaka Djokoviče.

"Pomohl mi rychlý brejk, díky kterému jsem si začal více věřit. Předvedl jsem velmi dobrý výkon a jsem za něj moc rád," řekl Sinner, který ve včerejším osmifinále proti Hubertu Hurkaczovi přežil mečbol.

Sinner vylepšil svou bilanci v této sezoně na 24-5 a také na třetím letošním turnaji Masters 1000 a celkově počtvrté v kariéře postoupil do semifinále. Na antuce se mu to stejně jako Fritzovi a Runemu povedlo poprvé. Jeho maximem jsou finále z Miami 2021 a 2023.

• ATP MASTERS 1000 MONTE CARLO •
Monako, antuka, 6,228.295 eur
páteční výsledky (14. 04. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Fritz (8-USA) - Tsitsipas (2-Řec.) 6-2 6-4
Rune (6-Dán.) - Medveděv (3-Rus.) 6-3 6-4
Rubljov (5-Rus.) - Struff (Něm.) 6-1 7-6(5)
Sinner (7-It.) - Musetti (16-It.) 6-2 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
Patik
Presne som to pisal Musetti nadelil dva kanare potom vyradí Djokovica (síce zaslúžene) a následne si proti Sinnerovi ani neprdne..vau.
Reagovat
Marduch
Viděl jsem Djokera v prvním setu v prvním kole a nemůžu si pomoct, ale ty maratonsky výměny s kopci a prehazovanim, jako by to už nebylo nic pro něj. Jaký kontrast ve způsobu hry s hardem na letošním AO, kde byl kvůli zraneni nucen hrát úderneji a tim výměny zkracovat a většinou se mu to dařilo.
Reagovat
Patik
Presne tak tiež si myslím..niekedy mám inak normálne pocit ze tak nejako pohybovo odkedy začal vynechavat turnaje zoslabol..ale uvidíme ako sa vyformuje do French Open.
Reagovat
annah
Rune mi udělal velkou radost. Tajně jsem doufala, a vyšlo to! Škoda, že jsem ten zápas nemohla vidět. :-)
Reagovat
Krisboy
Sinner zabiják smile
Reagovat
Marduch
Fritzek antukář, to jsou nám věci:))
Reagovat
Grape
Tak to celkem čumím, že dal Taylor Stefanose na antuce... smile
Reagovat
Krisboy
Fritz potvrdil, že vítězství nad Jirkou nebyla náhoda smile
Reagovat
darek.vrana
Včera hrál fakt dobře a Jirka taky...
Reagovat
Krisboy
On hraje velice dobře už delší dobu. Zápas s Jirkou jsem neviděl, musím kouknout na nějaký sestřih.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jirka byl jasně lepší do stavu 4:4 ve druhém setu. Pak to zazdil. Jinak pak mohl dát i toho Cypa, když ho dal Taylor.
Reagovat
darek.vrana
Jasně ne, měl brejk z úvodu, ale pak to bylo hodně vyrovnané a Fritz už mu po tom úvodu nedaroval ani ň.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist