Ukrajinka Jastremská si v Lyonu zahraje o první finále po dvou letech

4. 3. 2022, 16:40
Aktuality 12
WTA LYON - Dajana Jastremská v Lyonu navzdory válce v rodné zemi pokračuje v jednom z nejlepších turnajů po zrušeném dopingovém trestu. Jednadvacetiletá Ukrajinka ve čtvrtfinále porazila Jasmine Paoliniovou a o první finále od ledna 2020 a celkově páté bude usilovat proti Soraně Cirsteaové. Druhé semifinále obstarají Caroline Garciaová se Shuai Zhang.
Dajana Jastremská (© AFP)

Dajana Jastremská v minulém týdnu se svou 15letou sestrou uprchla ze své vlasti před ruskou invazí a díky divoké kartě startuje na halovém turnaji WTA 250 v Lyonu. A navzdory okolnostem prožívá jeden z nejlepších turnajů po zrušeném dopingovém trestu.

Jednadvacetiletá Ukrajinka sice v úvodním kole likvidovala dva mečboly Any Bogdanové, ale s Cristinou Bucsaovou ani Jasmine Paoliniovou už ztrátu setu nepřipustila. Proti nasazené Italce, se kterou loni v rozmezí dvou měsíců prohrála všechny tři souboje, čtyřikrát neuhájila náskok brejku, nicméně v koncovkách obou sad měla navrch a zvítězila 6-4 7-6(3).

"Od všech cítím ohromnou podporu. Ta mi pomáhá hlavně v klíčových momentech. Tohle je další vítězství pro Ukrajinu," řekla v pozápasovém rozhovoru. "Dnes jsem se vůbec nedokázala soustředit," uvedla na webu WTA Jastremská. "Ale po tom všem, čím jsem si prošla, nesmím nic vzdávat. To jsem si opakovala, když mi to nešlo nebo jsem byla nervózní. Nemám co ztratit. Když jsem sem přijela, byla jsem unavená fyzicky i psychicky. A s každou výhrou se mi trocha energie vrací zpět," dodala.

V sobotu čeká rodačku z Oděsy, jež se herně zvedla před dvěma týdny v Dubaji (z kvalifikace prošla do čtvrtfinále), první semifinále od loňského července, kdy se na antuce v Hamburku na kurty vrátila. Bývalá světová jednadvacítka a momentálně až 140. hráčka pořadí bude o své první finále od ledna 2020, celkově páté a premiérové v hale, usilovat proti nasazené dvojce Soraně Cirsteaové.

Jednatřicetiletá Rumunka v Lyonu stále neztratila set. Ve svém prvním letošním čtvrtfinále porazila dvakrát 6-3 Annu Bondárovou, poprvé od května postoupila do semifinále a popere se o svou sedmou finálovou účast. S Jastremskou se střetne poprvé.

Shuai Zhang potřebovala pouhých 13 minut, aby poprvé od loňského července postoupila do semifinále turnajů WTA. Na úvod dnešního programu jí za stavu 0-3 ze svého pohledu vzdala v hale sedm zápasů neporažená Vitalija Ďjačenková z Ruska. Třiatřicetiletá Číňanka si o své páté kariérní finále a první v hale zahraje s Caroline Garciaovou (H2H 1-1).

Garciaová musela v domácí hale také ve třetím zápase do rozhodující sady a i tentokrát našla cestu do dalšího kola. Bývalá světová čtyřka, která momentálně figuruje o 70 míst za svým žebříčkovým maximem, ve více než dvouapůlhodinové bitvě přetlačila 4-6 6-3 7-5 Alison Van Uytvanckovou a poprvé od července postoupila do semifinále. Proti Číňance zaútočí na své 11. kariérní finále a první od června 2019.

• WTA 250 LYON •
Francie, tv. povrch / hala, 239.477 dolarů
páteční výsledky (4. 3. 2022)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Jastremská (Ukr.) - Paoliniová (5-It.) 6-4 7-6(3)
Cirsteaová (2-Rum.) - Bondárová (Maď.) 6-3 6-3
Garciaová (Fr.) - Van Uytvancková (7-Belg.) 4-6 6-3 7-5
Shuai Zhang (8-Čína) - Ďjačenková (-) 3-0 / skreč
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
zfloyd
Dayana je jako Petra podává na vítězství a dá 3DF
Reagovat
vladka
Škoda...sympatičtější než Jastremská
Reagovat
smazaný uživatel
Dayana je nejsmile
Reagovat
Fandina
Škoda toho škraloupu s dopingem, jinak herně byla vždycky talent, nicméně nehodlám tu moralizovat a držím jí palce. Pojď!!!
Reagovat
Nenela
Ja ten jeji skraloup jen tak smazat neumim, to, ze je Ukrajinka, ho v mych ocich nemaze, ale dobry, ja si kvuli valce taky obcas pobrecim, i kdyz jsme od valky daleko, takze chapu, ze to je tezke
Reagovat
elsky
Jak tady někdo psal, nemůže se teď chuděra soustředit na tenis. Až z toho stresu vyhrává smile.
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jiní zas (asi) taky ze stresu píšou pí... na TPsmile
Reagovat
Fandina
Jj, člověk tu situaci těžko nese. Já sice nebrečím, ale má vztek, vztek, co se vlastně ve světě zase děje. Děsím se každého střílení a je mi fuk, jestli se jedná o vojenské nebo jiné objekty. Pořád je to o lidech, jejich životech, zdraví a také to co vybudovali, domovy ulice, domy, všechno má přijít vniveč. Je mi strašně smutno a jsem z toho nešťastná.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
ten škraloup bohužel sama rozmazala velmi nešťastným způsobem a asi jen nějaké její vyjádření k tomu by jí u mě mohlo zlepšit kredit, nicméně ho výhledově neočekávám.
Reagovat
smazaný uživatel
smile pojďsmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist