Vondroušová o semifinále se Svitolinovou: Je to superžena a má nejlepší formu v kariéře

12. 7. 2023, 14:57
Rozhovory 56
Markéta Vondroušová zabojuje ve čtvrtek o premiérový postup do finále Wimbledonu. Na trávě v All England Clubu vyzve Ukrajinku Elinu Svitolinovou a po Roland Garros 2019 bude usilovat o druhé grandslamové finále v kariéře. Svitolinová se letos vrátila po mateřské pauze a povzbuzuje svými úspěchy morálku krajanů v době války s Ruskem. Vondroušová ji v Londýně označila za "superženu" a očekává s ní náročný zápas.
Markéta Vondroušová (© AFP)

Vondroušová narazí na osmadvacetiletou rodačku z Oděsy pošesté v kariéře. Dosud s ní má bilanci 2:3, poslední dva duely ale vyhrála. Naposledy uspěla předloni v semifinále olympijských her v Tokiu. V Japonsku tehdy získala Vondroušová stříbrnou medaili, Svitolinová bronz.

"Na olympiádu si pamatuji stejně jako na předchozí zápas v Římě. Na trávě jsme ale spolu ještě nehrály," řekla Vondroušová novinářům v Londýně. Před hrou soupeřky má respekt. "Předvádí tu neskutečné zápasy. Hrozně bojuje a daří se jí v tříseťácích. Myslím si, že je v nejlepší formě, co kdy byla," doplnila tenistka 1. ČLTK Praha.

Zatímco rodačka ze Sokolova vynechala loňský Wimbledon kvůli zranění zápěstí, Svitolinová měla pauzu kvůli těhotenství. V říjnu loňského roku se jí s manželem a francouzským tenistou Gaëlem Monfilsem narodila dcera. Na okruh se Svitolinová vrátila začátkem dubna, ve Wimbledonu startuje díky divoké kartě.

"Je to velká bojovnice a je neuvěřitelné, co dokázala nedlouho po porodu. Dostala divokou kartu, ale hraje jako tenistka z první desítky. Navíc se jí dařilo skvěle i v Paříži," poukázala Vondroušová na čtvrtfinálovou účast Ukrajinky na Roland Garros.

Přestože se obě hráčky příliš nesetkávají, jsou v kontaktu díky sociálním sítím. Vondroušová netají k soupeřce obdiv. "Jsem zcela s ní. Je neuvěřitelná úplně ve všem, za všechno bojuje. A teď hraje i úžasný tenis. Myslím, že je to superžena," uvedla s úsměvem Vondroušová.

Poslední česká účastnice ve dvouhře prožívá nejlepší Wimbledon v kariéře a zdaleka překonala předloňské maximum, kterým bylo 2. kolo. Vondroušová, která figurovala před turnajem na 42. místě žebříčku WTA a posunula se v "živém" rankingu na 23. příčku, vyřadila již čtyři nasazené hráčky. Po úvodním duelu s Američankou Peyton Stearnsovou, porazila Rusku Veroniku Kuděrmetovovou (12.), Chorvatku Donnu Vekičovou (20.), krajanku Marii Bouzkovou (32.) a naposledy Američanku Jessicu Pegulaovou (4.).

Svitolinová zdolala na cestě do semifinále Američanku Venus Williamsovou, Belgičanku Elise Mertensovou, Američanku Sofii Keninovou, Bělorusku Viktorii Azarenkovou a ve čtvrtfinále si poradila se světovou jedničkou Polkou Igou Šwiatekovou.

Tažení Svitolinové ve Wimbledonu je sledované o to více, že její země čelí vojenské invazi ze strany Ruska. "Po narození dítěte a válce jsem se změnila. Dívám se na spoustu věcí jinak," řekla Svitolinová. Stejně jako její krajanky ani ona nepodává ruským a běloruským soupeřkám po utkání ruku.

Věří, že i její úspěchy pomáhají morálce Ukrajinců v těžkých časech. "Znamená to pro mě hodně. Vím, že to hodně lidí na Ukrajině sleduje, a dostávám spoustu zpráv. Jsem ráda, že můžu přinést alespoň trochu radosti do jejich životů. Na internetu je spousta videí, kde si to děti pouští na telefonech. To mě vždycky vezme za srdce," líčila Svitolinová.

Ve Wimbledonu postoupila mezi čtyři nejlepší tenisky podruhé, před čtyřmi lety vypadla s pozdější vítězkou Simonou Halepovou z Rumunska. Semifinále grandslamu si zahrála i na US Open 2019. Dál než k zápasu s Vondroušovou se ale nyní nedívá. "Beru to postupně a vím, že ještě zbývá pár zápasů k trofeji. Markéta je těžká soupeřka a bude to pro mě velká výzva. I proto nijak neřeším, zda bych mohla, nebo nemohla hrát finále. Jsou to věci, které se snažím vytěsnit z hlavy," dodala Svitolinová.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

56
Přidat komentář
Petr_Fisk
Markéta by zase mohla být superžena za všechna ta zranění, která musela znovu a znovu překonávat a vydržet u tenisu.
Ale nechme těch super a hyper. Lidi si rádi někoho postaví na podstavec, pak je to přejde a do té stejné osoby si zase rádi pro změnu kopnou.
Každý má své plusy a mínusy, Svitolina i Maky.
Hlavně ať k ní přehnaně nevzhlíží nebo dostane na kurtu nařezáno...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak, pěkně sebevědomě!

Poslal jsem ti SZsmile
Reagovat
Petr_Fisk
Máš to tam jako bumerang.
Reagovat
misa
smile
Reagovat
tommr
po tomhle jejím prohlášení mám docela obavu aby Markéta zítřejší semifinále neodevzdala Svitolině bez boje podobně jako finále FO 2019 Bartyový nebo finále OH 2021 Bencicový ... smile
Reagovat
HolyMotors
Proti Benčič to opravdu hrozně odevzdala. Vůbec to nebyla bitva jako řemen. Ty jsi král.
Reagovat
Petr_Fisk
tommr asi myslí ten závěr po ošetřovaní Belindy.
Tam jsem měl pocit, že se v Markétě něco zlomilo.
Reagovat
Otmar
Jsem proti ní zaujatý. Od počátku její kariéry z ní mám dojem arogantní nafoukané ženské, můžu se mýlit. Nicméně si přeju, aby z ní Maky zítra udělala fašírkusmile
Reagovat
IngStavinoha
kahau si to půjde hlavně užít a odevzdat "povinnou" novosvazáckou daň do kouzelné žlutomodré kasičky, která se vyznačuje hlavně tím, že je zevnitř celá hnědá a vespod nemá žádné dno smilesmilesmile
Reagovat
George_Renel
Superžena devítiměsíční miminko kojí a ne odstavuje. Mimochodem má doma Ukrajinku nebo Francouzku?
Reagovat
milik254
Nebuď tak patriarchální.

Občanství má miminka s největší pravděpodobností dvojí. Ale záleží na tom?
Reagovat
George_Renel
Na jednu stranu nezáleží ale co pak to vlastenecké bití se v hruď.... Póza?
Reagovat
IngStavinoha
co jiného? laciná manýra rozmrazené svazačky z 50. let
Reagovat
milik254
A víš, že státní občanství nemá nic společného s národností? Státní občanství je právní vztah se státem, národnost je tvůj vnitřní pocit
Reagovat
bobisek7373
Nezobe ta Monfils něco?Po šesti měsících superžena?Nevěřím ji ani tu její politickou angažovanost,je to příliš okaté.Jako Žába,která podporuje Africký tenis.Vím,že to nejde oddělit ale,se.e mě politika ve sportusmile.
Reagovat
Enterprise
Proč by to nebylo možné, stačí se podívat do naších luhů a hájů - třeba Kateřina Neumannová vyhrála závod půl roku po porodu dcery, Kristiina Mäki sedm měsíců po porodu překonala český rekord na 1500 metrů.
Reagovat
IngStavinoha
třeba dvojí občanství české a slovenské je fakticky nemožné - v čem to tedy vlastně žijeme??!!!?????
Reagovat
milik254
Není to pravda, zase lžeš. :D
Reagovat
IngStavinoha
s výjimkou pár VIP možná - toť vše
Reagovat
milik254
Proč si to myslíš?
Reagovat
IngStavinoha
protože to vím a sleduju už od roku 1993, kdy se to týkalo i mě samotného

Uhl pak cosi formálně vybojoval, ale realita je dodnes zcela jiná

to emigranti na Západ zpřed roku 1990 podobné problémy třeba i s vícenásobnou státní příslušností nemají - a lokajíčkové na českých úřadech se jim při tom ještě uctivě pokloní pomalu až k podlaze
Reagovat
milik254
Mícháš jabka a hrušky. Při rozpadu ČSFR to byla trochu jiná situace. Aktuálně není žádná překážka, aby osoba získala české i slovenské občanství.
Reagovat
IngStavinoha
žádná jablka a hrušky - je to třicet let pořád to samé - a jde mj. i o důchody
Reagovat
milik254
Dokonce i broskve, jo?
Reagovat
IngStavinoha
radši mi prozraď, jestli máš- nebo tvé okolí - s udělením dvojího CZ SK občanství nějakou konkrétní zkušenost - to by mě velmi zajímalo
Reagovat
IngStavinoha
klidně i do vzkazů smile
Reagovat
darek.vrana
Pokud nějaká země nechce udělit občanství takovému pazdrátovi, tak se vůbec nedivím.smile
Reagovat
IngStavinoha
prosím o upřesnění - obecné teoretické čvaňhání tady nic neřeší - děkuji smile

ale jinak vidím, že víte opět jedno velké houno, akorát jako obvykle vyčtená novosvazácká angažovanost až na půdu ;-)))
Reagovat
aape
tak tomuhle to druhý občanství nevyšlo ani ve vysněným ráji proruských mírotvorců smile:
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-slovak-obdivoval-putina-a-emigroval-do-ruska-tam-ho-zavreli-a-obdiv-ho-presel-40437443
Reagovat
IngStavinoha
no v případě dvojbloku CZ-SK se zarytému odporu úřadů ani moc nedivím, neboť až příliš mnoho lidí, kteří by tuto možnost případně chtěli využít, by dokonale delegitimizovalo rozbíječe státu ze začátku 90. let - což jejich následníci nemohou potřebovat dodnes smile
Reagovat
aape
koukám, že Svitolina má ve svém týmu bývalého kouče Kiki Bertens Raemona Sluitera, Kiki se tehdy dost dařilo, to byla taky taková dříčka
Reagovat
horska.kraslice
prosím, zatím žádný kamarádšoft. Momentálně je to v prvé řadě tvoje semifinálová soupeřka!
Reagovat
lars
M.V. to tady asi necte, takze bys ji to mela napsat na nejakou social. sit
Reagovat
PetaM
Jestli půjdeš do zápasu s tím, že hraješ proti superženě, tak odejdeš za 40 minut s pláčem a dvěma kanáry.

Svitolina není žádná superžena. Má jen plnou hubu keců. Ostatní jako každá žena. Jen ona je slyšet.
Reagovat
Jan
smile
Reagovat
Blondie
Lol, ty jsi srandovní živočich smile směju se ti.
Elina je BOHYNĚ! smile

Bude to super zápas.
Reagovat
Jon61
Supermatku Serenu však nenahradí. smile
Reagovat
Liverpool22
Z mého pohledu je supermatka Vika smile - co ta si vše musela vytrpět
Reagovat
bardunek666
Přesně tak. Odsoudila válku, chtěla hrát na charitativní akci pro Ukrajinu před USO, ale pořád je to málo. Moc nechápu, co by měla ještě udělat, aby nebyla za běloruskou mrchu.
Reagovat
Liverpool22
Já spíš myslel tahanice kolem syna Lea, ale celkově si toho prožila dost. Jak píšeš - je za běloruskou mrchu přitom v Bělorusku od mládí nežije.
Nicméně Vika smile nikdy nebyla úplně moje favoritka - vadila mi její přehnaná rivalita s Mášou Šarapovovou, ale životní příběh Viki je zajímavej a silnej
Reagovat
IngStavinoha
nic - v konfrontaci s pokryteckými eusa ukro hnidami je cokoliv zcela zbytečné
Reagovat
milik254
Elina, ač nejsem její fanoušek, je superžena. Pár měsíců po porodu porazila světovou jedničku a bude hrát o finále Wimbledonu. A do toho se ještě musí vyrovnávat s každodenní těžkou situací, kdy její domovina je každý den už skoro rok a půl pod útokem jiné země.

Kromě Eliny je ale superženou každá žena. Zkus to někdy říct tý svý, pokud nějakou máš.
Reagovat
paddy
smile
po porodu hned vyhrála US Open, když porazila obě Williamsky 2. a 3. nasazené

měla jen 7 zápasů na rozhrání
Svitolina jich měla 20 a v titul nevěřím
Reagovat
milik254
No jasně, copak Kim. Ale tuším, že se vracela až rok a něco po porodu. Elina porodila na podzim.
Reagovat
com
krkavci matka.. haranta hodit chuve, at se stara.. Ona jen odstrikne mliko a hura na treninky smilesmile
Reagovat
milik254
Nehlídá teďkom otec?
Reagovat
arvncr
Clijsters je jedna z nejlepších hráček v tomhle století, zatímco Elina to dotáhla maximálně na hranici užší a širší špičky, na GS nikdy neprorazila. Kdyby to dotáhla k titulu, byl by její úspěch s Kim minimálně srovnatelný. Ale ze všech semifinalistek jí věřím nejmíň, byť motivaci má asi největší.
Reagovat
Mantra
určitě nemá svou nejlepší formu, ale beru že se chce MV zbavit nálepky favoritky utkání. No a superženy znám jen tři: má nebožka máma, moje manželka a SWsmile
Reagovat
horska.kraslice
Hahasmile
Reagovat
frenkie57
Nějak jsem tušil, že tam tvoje manželka a velkomatka nebudou chybět.smile
Reagovat
Drzymalski
MarKérka asi není favoritkou. Zlochlina ji nedá tolik šancí jako Pegule.
Reagovat
Blondie
Tyhle stupidní zkomoleniny jmen většinou zůstanou na prvním stupni základky, ale někteří to holt nesou i dál.
Reagovat
com
jak to jako absloventka pouze páté třídy speciální školy muzes vedet smilesmile
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
Ela-fon-isi
K Blondie.
Reagovat
milik254
Pod sázkovek je favoritkou.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist