Voráčová je z Austrálie doma, na tenis nemá pomyšlení

10. 1. 2022, 17:51
Aktuality 24
Renata Voráčová je z Melbourne doma. Po stresu prožitém v posledních dnech, kdy ji Australané na základě případu Srba Novaka Djokoviče zrušili víza, je unavená, bude řešit australská víza na další roky a možná žádat i finanční kompenzaci. V rozhovoru pro web iSport uvedla, že na tenis aktuálně nemá ani pomyšlení.
Profily hráčů
Renata Voráčová

"Musím se dát předně psychicky a zdravotně do pořádku, protože jsem hodně nocí nespala, navíc jsem teď sledovala, jak dopadne Djokovičův soud. A čeká mě dohra s australskými vízy pro další roky. To se bude ještě nějaký čas řešit. Není to tak, že jsem dojela domů a už mám klid," řekla osmatřicetiletá deblistka pro iSport z domova ve Hvozdné nedaleko Zlína.

Bývalá semifinalistka Wimbledonu ve čtyřhře dodatečně přišla o australské vízum, které původně dostala po získání výjimky z očkování, protože covid-19 před Vánoci prodělala. V Melbourne ale kvůli případu světové jedničky Djokoviče byla po týdnu a odehraném zápase zavřená na stejném detenčním hotelu. Zatímco česká tenistka z Austrálie odletěla, Djokovič díky svým právníkům uspěl u soudu a za týden by měl na grandslamovém Australian Open obhajovat titul.

"Moc v pohodě nejsem, ještě nějakou dobu potrvá, než to zpracuju," přiznala Voráčová. Pořád je mimo jiné i z výslechu vyčerpaná. "Naštvaná nejsem, na to nemám ani sílu, ale lidi si neumí moc představit, co to všechno včetně výslechu s člověkem udělá. Nebyli na mě zlí, fyzicky mě nenapadali, ale bylo to strašně emocionálně náročné. Nemohla jsem se na celou věc připravit, dopředu to byla prohraná bitva, vůbec je u výslechu nezajímaly moje argumenty. I fyzicky jsem strádala. Co jsem byla v detenčním zařízení, zhubla jsem. I když to byly jen dvě noci, připadalo mi to jako věčnost. Poprvé jsem jedla až v letadle na cestě domů," uvedla.

K soudu jako Djokovič jít nechtěla, protože nevěděla, jak by dopadla a navíc by byla zavřená dalších několik dnů. "Myslím, že teď bych ten soud vyhrála, ale to nikdo dopředu nevěděl. Já jsem ani neměla informace, co bych pro to měla udělat, jestli bych musela angažovat svého právníka a tak dále. V tomhle měl (Djokovič) výhodu," pronesla Voráčová.

Podle australských pravidel nyní tenistce po odebrání víz hrozí, že nesmí do země další tři roky. Doufá ale, že se to změní. "Jsou výjimky, díky nimž se to dá zvrátit. Čekalo se, jak dopadne soud Djokoviče a teď budu žádat o prominutí. Hodně mě ta situace mrzí. On má teď vlastně všechno v pořádku a já jsem v nezáviděníhodné pozici a nevím, co bude," řekla.

Pobyt v detenčním hotelu zvládala i díky loňské zkušenosti. Před rokem museli všichni tenisté v Austrálii strávit čtrnáctidenní karanténu. "Takže jsem podobnou zkušenost měla. Pro někoho, kdo by se ocitl v takové situaci poprvé, by to mohlo být úplně devastující. To říkám na rovinu. Vždyť si ani nemůžete otevřít okno, nedýcháte čerstvý vzduch, což je pro profesionálního sportovce úplně nepředstavitelné. Já se navíc bála, abych se tam nenakazila," řekla Voráčová.

Stále je z celého případu rozladěná. Úřady na letišti nejdříve bez problémů prošla a zavřená byla najednou po týdnu pobytu. "Vůbec nechápu, jak může vzniknout, že tam sportovec jede hrát tenis, splní všechny podmínky a takhle dopadne. To je neakceptovatelné," zlobila se.

Možná bude žádat o finanční kompenzaci. Musela zaplatit letenky pro sebe a trenéra a nedostala možnost hrát grandslamový turnaj, který je pro hráče nejvýdělečnější. "Uvidím, jaká bude zpětná vazba od Tennis Australia (australského tenisového svazu) a pak budu zvažovat další kroky, protože mě to neomezilo jenom v hraní. Veškerá příprava přišla vniveč, teď kdo ví, jak na tom budu dál a kdy budu schopná začít trénovat. Přišla jsem o přípravný turnaj a grandslam, protože jsem měla ještě hrát Adelaide a pak Australian Open. Všechny náklady jsem si musela platit. Ale i kdybych o kompenzaci žádala, myslím, že to nebude nic jednoduchého," řekla Voráčová.

Na rozdíl od Djokoviče není odpůrkyní očkování. Vakcínu nestihla, protože před vánočními svátky koronavirus dostala. "Dvacátého prosince a třiadvacátého jsem měla krevní testy a i na jejich základě mi nebylo doporučené se hned očkovat," vysvětlila. Očkování podstoupí po konzultaci s lékaři. "Myslím si, že je to nezbytná věc. Nevím ale, jestli rozdělování společnosti na očkované a neočkované něčemu prospívá a tenisový svět by se nad tím měl zamyslet."

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
turista
Voráčové by se měly australské úřady aspoň omluvit za tu šikanu. Měli by ji i finančně odškodnit. Je to hnus co s ní dělali. Tohle má být tzv.svobodný svět? Hmm.
Reagovat
FulnekUltras
podle představ hrstky miliardářských "neoliberálních" megaúchylů patrně ano
Reagovat
Nola
jednoznacne doplatila na Novaka, ale test mala pozitivny este neskorsie, 20-teho tak ktovie ake pravidlo platilo pri vynimke, je to bordel.... mala by ho kontaktovat, je zodpovedny za ten bordel, len by sa mala poponahlat, mozno uz bude v stredu bude doma s detickami
Reagovat
FulnekUltras
testy, to je taky kapitola sama pro sebe - pořádně přecyklovaný PCR z řitě může ukázat mrtvý virus třeba i po třech měsících - a žádné iluze si v tomto nedělám ani při šťourání do nosní sliznice - slizniční a paměťovou imunitu by kovidfašisti rádi úplně odbourali - jen aby vše řešili mRNA technologií přes tu (rádoby) buněčnou - ale všeho už jen do krátkého času...
Reagovat
gigin
že nezdraží kurty teď kvůli tomu.
Reagovat
smazaný uživatel
Renata má smolu, že nie je predstavitelkou a symbolom utláčaných a chudobných rebelov, ktorým ide systém po krku.
Reagovat
FulnekUltras
ale reakci Renaty poté, co se v AUS dělo, se vůbec nedivím - přesně na tohle ovšem kovidfašistický dobytek čeká - že lidi utahá a otráví - nedočká se... smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Piš pomalejc, nebo vomylem napíšeš USA...smilesmilesmile
Reagovat
FulnekUltras
věřím, že nás živý neutahaj ;-)))
Reagovat
Mantra
vysoudí max na letenku, spíš ne
Reagovat
Krisboy
Nevysoudí vůbec nic, protože na to nemá prachy a myslím, že jí to ani (vzhledem k věku a výkonnosti) nestojí za to.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
právě naopak myslím, že vzhledem k věku a výkonnosti by to zkusit mělasmile
Reagovat
Krisboy
Ty seš normálně větší cynik než já! smile

smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jenom někdysmile
Reagovat
Pe3k
ale ty si zase větší kk t smile
Reagovat
Mony
Nějaký fanda tenisu-právník ji snad poradi zadarmo
Reagovat
sojka1
tomu bych klidne i verila a hodne se mi libi "napad" te francouzske novinarky, ze by hraci na Tour meli mit behem soutezi automaticky k dispozici pravnika, tak by se zajistila pravni ochrana vsem a ne jen tem, kdo na ni maji...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
FulnekUltras
za komoušů sis měla vzít právníka - třeba by tě ještě někam vypustili...
Reagovat
Mony
Kdyby hráči na tour měli např. 7*zdarma přivolání terapeuta a 3* právní pomoc, tak by to bylo asi užitečnější, než jen nekonečné zdarma jen fyzio při zápasech, kde asi nemalé procento z toho je zneužíváno.
Reagovat
sojka1
tak jasne rika, ze zadost o financni kompenzaci mozna, ale ze ji jde o viza na dalsi roky, aby nemela to trilete utrum...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a to ona už teď má (ty 3roky?)
Reagovat
Mony
To snad ne
Reagovat
sojka1
tak byla to "deportace", ale jasne, ze snad ne... a o to ji podle me jde
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist