Wozniacká po třech letech obnovuje kariéru. Za sny jde bez ohledu na věk a svou roli

29. 6. 2023, 16:25
Aktuality 36
Bývalá světová jednička a vítězka Australian Open Caroline Wozniacká (32) více než tři roky po svém posledním zápasu a po narození dvou dětí oznámila návrat na tenisový okruh. Dánská tenistka se tak rozhodla navzdory revmatoidní artritidě, která byla před lety jedním z hlavních spouštěčů ukončení kariéry. Hrát by měla už v srpnu v Montréalu a následně na US Open.
Profily hráčů
Caroline Wozniacká (© Profimedia)

Caroline Wozniacká už jako teenagerka dobývala tenisový svět a před oslavou 20. narozenin měla na kontě 7 trofejí z turnajů WTA.  Celkem 71 týdnů strávila v čele světového žebříčku, ale dlouho marně usilovala o velký triumf. Až v roce 2017 ovládla Turnaj mistryň a následně na Australian Open 2018 vybojovala i premiérový titul na grandslamu.

Rodačku z Odense pak ale začala výrazně limitovat neléčitelná revmatoidní artritida a v pouhých 29 letech - po Australian Open 2020 - se po 15 letech na tenisovém okruhu rozhodla ukončit kariéru. Chtěla se více soustředit na soukromý život a založení rodiny a také se stát příkladem ve zvládání své autoimunitní choroby.

V červnu 2021 dva roky po svatbě s bývalým americkým vítězem NBA Davidem Leem přivítali na svět dceru Olivii a loni v říjnu pak jejich rodinu rozšířil syn James. Mezitím 'doma' v Kodani odehrála kvůli covidové pandemii dvakrát odložený rozlučkový zápas.

Leckdo by čekal, že usměvavé Dánce, jež si na prize money vydělala 35 milionů dolarů, ke spokojenému životu nic nechybí. Ale opak je pravdou. Po narozeníní druhého potomka jí v hlavě začala uzrávat myšlenka, že rodinné radosti proloží návratem do světa profesionálního tenisu. A dnes svůj comeback oznámila.

"Během posledních tří let bez tenisu jsem dohnala ztracený čas s rodinou. Stala jsem se matkou a nyní mám dvě děti, za které jsem moc vděčná. Ale pořád mám cíle, kterých chci dosáhnout. Chci ukázat svým dětem, že za svými sny si můžete jít bez ohledu na svůj věk a vaši roli. Jako rodina jsme se rozhodli, že čas nastal. Vracím se zpátky a nemůžu s dočkat," napsala na sociální sítě.

"Chtěla jsem založit rodinu a potřebovala jsem si odpočinout. Netušila jsem, jak dlouho ta pauza potrvá. Ale pak, jednoho dne na konci loňského roku, jsem zjistila, že potřebuju být na kurtu. Když mě na Floridě navštívil táta, šla jsem si na dvacet třicet minut zahrát. V jednu chvíli jsem se na něj podívala a řikám mu: 'Mám pocit, že míček trefuju lépe než kdy předtím. Nebo se mi to zdá?'," řekla Wozniacká v rozsáhlém rozhovoru pro nové vydání módního magazínu Vogue.

Montréal, pak New York

První turnaj by měla absolvovat už v srpnu v Montréalu s cílem připravit se na US Open, na kterém si v letech 2009 a 2014 zahrála finále. Na poslední grandslam sezony už dostala divokou kartu.

"V New Yorku je elektrizující atmosféra, které se nemohu nabažit. Také David hrál pět sezon za New York Knicks, oba to tam milujeme. Začnu hrát v Montréalu a pak všichni zamíříme do New Yorku. Poté budu mít několik měsíců na přípravu před Austrálií a cílem je rozhodně i olympiáda v Paříži," řekla k tenisové budoucnosti.

"Nevím, jak dlouho ještě budu schopná hrát na té nejvyšší úrovni. Rok, dva, tři? Nevím, ale vím, že za pět let, až budou děti ve škole, bude pozdě. Nebudu dělat žádné odvážné předpovědi, ale pokud bych si nevěřila, nevracela bych se. Na to jsem příliš soutěživá, abych se jen ukázala a neměla pocit, že zase mohu být jednou z nejlepších hráček," svěřila se vítězka 30 turnajů.

"Samozřejmě s mou RA (revmatoidní artritidou) budu pečlivě sledovat, jak moje tělo reaguje. Zatím je vše dobré. Zdá se, že ta dlouhá pauza dokázala zázraky. Nevyvíjím na sebe velký tlak, ale zároveň vím, že budu bojovat. Tenisové zápasy se často skládají jen z několika klíčových okamžiků a ty rozhodují o tom, zda vyhrajete, nebo prohrajete. Nebudu se zabývat zbytečnostmi, budu se tenisem bavit," dodala Wozniacká, jež za necelé dva týdny oslaví 33. narozeniny.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Livesport

Komentáře

36
Přidat komentář
Fandina
Přiznám se, že mě tenkrát konec kariery u Caro dost překvapil. Mám ji za celkem ambiciozního člověka, takže konec s kariérou jsem nečekala. Takže jsem teď zase zvědavá, jak to bude zvládat se dvěma mrňousy a velkou přestávkou. Nicméně, celkem jí věřím, že by mohla být zase úspěšná. smile
Reagovat
Holahej
Caroline Wozniacki oznámila návrat k profesionálním tenisu! Svůj comeback zahájí bývalá světová jednička v Montrealu, představí se i na US Open, Australian Open a chce hrát i na LOH v Paříži.

Organizátoři turnaje v Montrealu a také US Open oficiálně potvrdili, že Caroline Wozniacki dostala divokou kartu.
Reagovat
turista
Tak super! Ještě není nijak stará.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
se do 3 setů nechtělosmile
Reagovat
5zdenek5
Došly prachy
Reagovat
Tomas_Smid_fan
tak nesázejsmile
Reagovat
dadaft
dobře ona,
ze začátku to vypadalo bez šance, ale nakonec parádní koncovka setu a vedení 1:0 smile
Reagovat
Mantra
mám jí rád, ale popravdě si myslím, že na dnešní top tenis mít nebude. Její styl, stejně jako AgaRad. prostě nestačí - to vidíme třeba u Bouzkové - vracet je málo. Sabalenka ji vymlátí stylem, o kterém se jí budou zdát noční můry.smile
Reagovat
paddy
ještě by mohla přemluvit kamarádku Serenu a byla by zase legrace smile
Reagovat
tommr
a co takhle Kerber nebo Radwanskou? smile
Reagovat
paddy
Kerber se vrátí v Austrálii smile smile
Reagovat
dadaft
moc nevím, co od toho čekat smile
Reagovat
Krisboy
Serena snad ještě neskončila, ne? Muratoglou říkal, že stále má na grandslam. US Open je její, počítám.
Reagovat
Alien
Jestli náhodou není opět v požehnaném stavu!
Reagovat
tommr
návrat Wozniacký vítám. Naše holky jí mají co vracet ... smile
Reagovat
bIbec
1.duben už je dlouho za náma, takže to asi bude pravda. Zajímavé.smile

Tak přeju hlavně hodně zábavy. Nějaké výraznější úspěchy asi už nejde očekávat.
Reagovat
com
smile tak Caroline mi nevadila.. Karolina ji ve finale vzdycky dokazala porazit smile
Reagovat
misa
Aha, tak dokonce bude mít při návratu už 33. Jsem vděčný Lucii Šafářové, že ji nikdy nenapadlo "vylézt z hrobu" :)
Reagovat
aape
smile
myslím, že zas tolika lidem v tenisu nechybí, ale asi ji to doma s dětmi za zády moc nebaví
Reagovat
aape
teď myslím Wozniacki, Lucka by se klidně mohla vrátit smile
Reagovat
Mantra
ta by nestačila ani na Brendu Fruh. tenis je už jinde
Reagovat
aape
to asi nejspíš ne, navíc ji kolabovalo zdraví po těch infekcích, ale bylo fajn ji sledovat ...
Reagovat
Krisboy
smile
Neviděl jsem žádnou aktuální fotku, ale Caro měla vždycky vynikající fyzičku, tak věřím, že bude dobře připravená. Otázka je, co ta artritida...
Good luck! smile
Reagovat
SpacialRecognition
nedávno běžela někde maraton, takže fyzička problém nebude
Reagovat
hanz
Tak vona celej tenisovej život jen běhala za BL.
Reagovat
smazaný uživatel
mimořádně ubohý blábol
Reagovat
hanz
A co jinýho dělala? Čekala na chyby, nic víc. Jestli měla za zápas 5 winnerů.
Reagovat
aape
maratóny běhá Monča Puig, nepleteš si to?
Reagovat
SpacialRecognition
je to možný.
Reagovat
aape
https://edition.cnn.com/2023/06/13/tennis/monica-puig-tennis-marathon-running-triathlon-spt-intl/index.html
Reagovat
jackiec
Nějaký maratón ale běžela, ještě ji v cíli myslím gratuloval její velká kámoška serena velematka Williams.
Reagovat
aape
jo ale to bylo už v roce 2014, kdy ještě byla aktivní tenistka
Reagovat
jackiec
Tak to bylo ještě o to těžší jak byla aktivní tenistkasmile
Reagovat
Krisboy
... a bylo to nějak ke konci po náročné sezóně!
Reagovat
Krisboy
-ke konci roku-
Reagovat
aape
tak uvidíme, co nám předvede teď smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist