WTA neustupuje. Kvůli Shuai Peng pozastavila konání turnajů v Číně

1. 12. 2021, 22:48
Aktuality 9
Ženská tenisová asociace (WTA) kvůli situaci kolem čínské tenistky Shuai Peng rozhodla o pozastavení konání turnajů plánovaných do Číny a Hongkongu. Šéf WTA Steve Simon opakovaně vyjádřil obavy o bezpečí bývalé světové jedničky ve čtyřhře, jež před měsícem na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení.
Profily hráčů

"Nevím, jak bychom mohli po našich hráčkách chtít tam (v Číně) hrát, když Shuai Peng není dovoleno komunikovat svobodně a je zjevně nucena popírat své obvinění ze sexuálního napadení," uvedl dnes na webu WTA Simon. "Vzhledem k současné situaci mi dělá starosti také velké riziko, jemuž by naše hráčky a pracovníci byli vystaveni, pokud bychom v roce 2022 pořádali turnaje v Číně," dodal.

V letošním kalendáři WTA Tour bylo 11 turnajů v Číně a Hongkongu včetně finále sezony v Shenzhenu s obří dotací 14 milionů dolarů. Kvůli koronavirové pandemii byly ale všechny turnaje v nejlidnatější zemi světa zrušeny, odloženy či přesunuty.

"Bohužel čínské vedení se k této velmi vážné záležitosti nepostavilo přesvědčivě," uvedl Simon, jenž o pozastavení turnajů v Číně rozhodl s plnou podporou celého vedení WTA. "I když nyní víme, kde Shuai Peng je, vážně pochybuju o tom, že je volná, v bezpečí a není obětí cenzury, nátlaku a zastrašování."

Pětatřicetiletá Shuai Peng začátkem listopadu zveřejnila, že se stala obětí sexuálního napadení někdejším čínským vicepremiérem Čang Kao-lim. Od té doby byla dvojnásobná grandslamová vítězka v deblu nezvěstná a objevila se až ve videích stranických médií. Záběry byly zveřejněny poté, co se za tenistku postavila celá WTA i hvězdy jako Novak Djokovič nebo Serena Williamsová. S Shuai Peng se pak spojil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, kterému hráčka řekla, že je v pořádku a v bezpečí.

Simon nicméně uvedl, že ani videohovor s Bachem ho nepřesvědčil o tom, že tenistka může komunikovat bez cenzury a nátlaku. Šéf WTA od začátku případu volá po spravedlivém a transparentním vyšetření obvinění.

"Pokud by mocní lidé mohli umlčovat hlasy žen a zametat obvinění ze sexuálního napadení pod koberec, znamenalo by to pro základy, na kterých byla WTA založena - rovnost pro ženy - obrovskou překážku. Nechci a nemůžu dopustit, aby se tohle WTA a jejím hráčkám stalo," řekl Simon.

Čínská strana považuje celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vynutit bojkot únorových zimních olympijských her v Pekingu.

Výběr událostí kolem čínské tenistky Shuai Peng:
2. listopadu - Čínská profesionální tenistka a bývalá světová jednička ve čtyřhře Pcheng Šuaj veřejně obvinila někdejšího čínského vicepremiéra Čang Kao-lia, že ji před několika lety přinutil k sexu. Někdejší člen mocného politbyra komunistické strany se toho údajně dopustil v roce 2018. Sedm let předtím s ním tenistka měla sexuální vztah, který ale později skončil. Příspěvek pětatřicetileté sportovní hvězdy, který se objevil na čínské sociální síti Weibo, obdobě Twitteru, byl asi půl hodiny po zveřejnění odstraněn. Snímky obrazovky byly ale dál sdíleny v soukromých skupinách v komunikačních aplikacích WeChat a iMessage.
14. listopadu - Ženská tenisová asociace WTA vyzvala k prošetření obvinění, že se Shuai Peng stala obětí napadení. V prohlášení WTA zároveň požadovala, aby nebyla umlčována. Od zveřejnění příspěvku na sociální síti se sepkulovalo o tenistčině osudu, nikdo nikdo z globální tenisové komunity o ní totiž poté neslyšel.
17. listopadu - Čínská média zveřejnila dopis údajně pocházející od Shuai Peng, v němž popírá svá nedávná obvinění Čang Kao-lia. Šéf WTA Tour Steve Simon, jemuž byl e-mail adresován, uvedl, že dopis jeho obavy o dvojnásobnou grandslamovou vítězku ve čtyřhře nerozptýlil, ale spíše prohloubil. Některé z tenistek, například bývalá světová jednička Naomi Ósakaová či Američanka Jessica Pegulaová, pak vyslovily své kolegyni podporu na sociálních sítích pomocí hashtagu #WhereIsPengShuai (Kde je Shuai Peng).
19. listopadu - Šéf WTA Tour Steve Simon vyzval v tiskovém prohlášení čínskou stranu k spravedlivému vyšetření případu a tomu, aby bývalá tenistka nebyla umlčována. Americkým médiím o den dříve řekl, že aféra může skončit tím, že WTA odebere Číně pořadatelství turnajů v hodnotě desítek milionů dolarů.
20. listopadu - Šéfredaktor čínského stranického listu Global Times napsal, že Shuai Peng je v pořádku a brzy se objeví na veřejnosti. O den později se v čínských médiích se objevilo video s hráčkou, na záběrech z mládežnického turnaje v Pekingu mává u kurtu divákům a rozdává jim autogramy.

21. listopadu - S Shuai Peng se spojil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Ve videohovoru mu řekla, že je v pořádku a v bezpečí. Zároveň požádala o respektování svého soukromí.

- Za tenistku se postavil francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. V rozhovoru pro televizní stanici LCI vyzval Čínu, aby nechala Shuai Peng promluvit, jinak to bude mít diplomatickou dohru. Konkrétní však nebyl.

22. listopadu - WTA oznámila, že má stále pochybnosti o bezpečí Shuai Peng. Obavy podle asociace nerozptýlil ani videohovor hráčky s předsedou MOV. "Ani tento videohovor nezměnil náš požadavek, aby obvinění ze sexuálního napadení bylo důkladně, férově, transparentně a bez cenzury vyšetřeno. Právě obvinění je naším hlavním důvodem k obavám," uvedla mluvčí WTA.
23. listopadu - Čínské ministerstvo zahraničí se ohradilo proti politizaci kauzy Shuai Peng. "Myslím, že všichni viděli, že se v posledních dnech zúčastnila několika veřejných akcí a také měla videohovor s předsedou MOV Bachem. Doufám, že jistí lidé už přestanou s tím zlovolným humbukem, neřkuli politizací," uvedl mluvčí ministerstva Čao Li-ťien na otázku, zda kauza poškodila image Číny. Čínská strana považuje celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vynutit bojkot únorových zimních olympijských her v Pekingu.
1. prosince - WTA kvůli situaci kolem čínské tenistky Shuai Peng rozhodla o pozastavení konání turnajů plánovaných do Číny a Hongkongu.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
SydneyOpen
Kašlat na čínský prachy, komoušům sebrat všechny sportovní akce smile
Reagovat
Nola
a co ten tovar dennodenny, aj ten im vezmes? no tak skus rozmyslat hlavou smile
Reagovat
paddy
Mimochodem její vicepremiér se neobjevil na veřejnosti od zveřejnění události

Že je věc citlivá, také je potřeba zmínit, že vicepremiér byl pověřen ekonomickou přípravou OH22

V článku chybí užitečná informace, že turnaje v Číně tvoří 30% prize money WTA smile

---
Kdo sleduje světové dění, tak ví, že v Číně se tenis nehraje už dva roky a pár roků hrát asi nebude. Až na výjimky nejsou v Číně žádné mezinárodní sportovní události. Bystrý čtenář důvody zná.

Čili WTA zatím žádné turnaje nezrušila a spoléhá se na to, že se situace během času vyřeší. Málokdo je na čínských penězích tak závislý jako WTA.

... a pokrytecký svět se může radovat a tleskat demonstrativnímu oznámení WTA a stejní tleskači dále podporují čínskou ekonomiku nákupem čínských výrobků a elektroniky, kterými jejich domácnosti překypují smile

Číně nedokáže diktovat ani světová ekonomická a vojenská velmoc USA, jediný, kdo to zvládne je velký Simon smile
Reagovat
Fandina
Já bych se tomu prohlášení tak nesmala. Jen aby ses nedivil, až ty turnaje WTA zruší úplně. Na rozdíl od jiných.
Reagovat
svetova.dvojka
Gratuluji WTA , zlu se nemá ustupovat nikdy...smilesmile
Reagovat
svetova.dvojka
Čína ?
To je nacistické Německo 2.0 , tedy s tím rozdílem, že nacistů bylo jen pár miliónů, zatímco těhle je přes miliardu...

Paní Shuai Peng je zajisté "v bezpečí" v nějakém koncentráku, kde do ní dozorci pumpují ty správné názory...
Pokud už tedy není dávno mrtvá nebo umučená.

Nechtějte vědět jak v Číně zacházejí s politickou opozicí , disidenty,demokraticky smýšlejícími lidmi, menšinami apod.
Ale pokud to přece jen chcete vědět, podívejte se na nějaké dokument o nacistických koncentrácích nebo o gulazích v SSSR, abyste si
udělali alespoň nějakou hrubou představu.

Sportovci kteří se zúčastní OH v Pekingu, tímto svým krokem defacto schvalují, mučení, vraždění a věznění nevinných lidí.
To by si měli uvědomit.
Reagovat
paddy
Sportovci jako většina lidí myslí v první řadě na sebe smile

Na okraj připomeňme Jágrovu "svatou cestu" do Číny se Zemanem a Kellnerem
Ruské peníze pro hráče s číslem 68 na zádech (jeho děda by se obracel v hrobě) také nebyly cizí při hraní v KHL smile
Reagovat
Mony
Jágr tam jel pomoc navázat spolupráci v hokeji, tedy to co nás tenis promeskal. Jiné země, hl. Španělsko tu příležitost využilo a priteklo jim nemálo peněz. Každý podnikatel touží se prosadit v Číně, jenom Jágr je vlezprdelka. Kdo krome něj zvládal profi hokej, vedení klubu, propujceni své osoby k navázání kontaktu, vychova mladých, nejvstricnejsi chování k médiím... Kde to všichni žijete?!
Reagovat
Mony
Hele, jdi se vykecat do vrby. To ti prospěje. Jasně, že Čína je diktatura, nic jiného tam nikdy nebylo a v diktatury to opozice nikdy nemá lehké. Ale nejdříve se tam jed podívat a pak mluv
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist