Změna termínu French Open koliduje s Laver Cupem. Letošní ročník se uskuteční v plánovaném termínu, hlásí pořadatelé exhibice

18. 3. 2020, 10:43
Aktuality 16
Posunutí French Open z přelomu května a června na přelom září a října nepřekvapilo negativně pouze tenisty, ale také pořadatele tenisových turnajů. Nový termín antukového grandslamu je totiž naplánován týden po skončení US Open a koliduje s Laver Cupem. Pořadatelé exhibiční týmové soutěže přesto hodlají letošní ročník v Bostonu uskutečnit v plánovaném termínu.

Francouzská tenisová federace včera oznámila změnu termínu French Open. Kvůli momentální pandemii koronaviru se organizátoři spolu s federací rozhodli antukový grandslam posunout na přelom září a října, týden po skončení US Open. Překvapení to nebylo jen pro hráče, kteří o ničem nevěděli, ale také pro pořadatele ostatních turnajů a přední tenisové organizace.

Změna termínu totiž mimo jiné koliduje s Laver Cupem, třídenní exhibiční akcí Rogera Federera, která se má letos uskutečnit v americkém Bostonu.

"Tohle oznámení je pro nás i naše partnery (australská a americká tenisová federace a ATP) velkým překvapením," uvedli pořadatelé Laver Cupu v tiskové zprávě. "Nový termín French Open vyvolal spoustu otázek a musíme řešit úplně novou situaci. Chceme všechny informovat, že i tak hodláme letošní ročník Laver Cupu v Bostonu uskutečnit v plánovaném termínu."

Jenže v Bostonu se má hrát od 25. do 27. září a otázkou je, kdo dá přednost exhibiční soutěži, jež neudílí body do žebříčku, před antukovým grandslamem, odkud si vítěz odveze 2 000 bodů a šek na několik desítek milionů korun.

Také US Open, které je na programu od 31. srpna do 13. září, zvažuje posunutí termínu, všech 50 států USA už má totiž minimálně jeden případ potvrzení nákazy koronavirem. Pořadatelé závěrečného grandslamu sezony ale rozhodně nehodlají jednat takto nešťastným způsobem a veškeré kroky budou konzultovat.

"Momentální situace nemá obdoby, proto zvažujeme všechny možnosti, jednou z nich je termín turnaje posunout na později," uvedla americká tenisová federace v tiskovém prohlášení. "I v momentální situaci by ale taková rozhodnutí neměla přicházet jen tak, bez diskuse s ostatními. My rozhodně budeme v kontaktu s ostatními grandslamy, ITF, WTA i ATP a našimi partnery včetně Laver Cupu."

Prezident francouzské tenisové federace a viceprezident ITF Bernard Giudicelli rozhodnutí o posunu French Open hájí. "Komunikovali jsme s ATP, WTA i ITF a také s organizátory dalších grandslamů." Vinu poté svalil na kalendář. "Nemyslím si, že problémem je datum, problémem je podle mě kalendář. Zrušit French Open úplně? To je nemyslitelné."

Pokud se French Open opravdu uskuteční na přelomu září a října, budou si nejspíše muset turnaje ATP (Petrohrad, Méty, Chengdu, Zhuhai a Sofie) a WTA (Guangzhou, Soul, Tokio a Wuhan) hrané v tomto období hledat jiný termín nebo dojde na jejich zrušení.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
Nola
pekne od organizatorov, ze sa biju o termin... mam pocit, ze je skor bitka o statusy na socialnych sietach, LC sa z mojho pohladu moze kludne odohrat, ale nie v termine, ktory bol stanoveny, v hale sa moze hrat aj behom vianocnych sviatkov, u GS si tazko predstavit podobny scenar....
Reagovat
Nola
snad sa zucastnia hraci, ktori su tam 3 roky v rade vareni - peceni.....
Reagovat
Marduch
Tak je tam min. jeden, u něhož otázka RG vs. Lavor kup! nebude téma ani náznakem :D
Reagovat
Nola
Isner, Sock, Zverev.... o Nickovi je zbytocne debatovat, vlani RG zabalil este pred startom, s tym, ze trenuje na trave
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt si myslis, ze Zverev nepojde na RG?...
Reagovat
Nola
:D
myslim skor, ze tieto turnaje su zatial pase...

nezastresuje Sashu Fedexova agentura? kazdy rok LC, exho po sezone.....
Reagovat
Marduch
jj samozřejmě jsem myslel Nicka:)
Reagovat
Mayo
Laver Cup nikoho nezaujíma.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to mají s French Open stejně.
Reagovat
smazaný uživatel
Uvidime na účasti :)
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím tě, sám nevěříš, že se bude konat FO na podzim, vždyť je to hloupost.
Reagovat
smazaný uživatel
Tím Svet - Kyrgios, Pospisil, Isner
Tim Europa - Federer, Cilic, Karlovic,
Reagovat
Marduch
asi tak :))
Reagovat
Ereinion
tak to je komedie...ještě by se mohl zrušit Wimbledon v červenci a přesunout se taky na tento termín, protože to ještě bude počasí ok :D Rafa by měl RG a Roger s Novakem by si dali další finále ve W...
Reagovat
Krisboy
Reagovat
Frantz
Však ať se uskuteční, egoista je na RG stejně jen do počtu, tak může dát přednost svýmu LC a může s sebou vzít třeba Pavláska s Kopřivou .]
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist