Hájek si v Hamburku vyšlápl na Gulbise a poprvé vyzve Federera

17. 7. 2013, 19:03
Aktuality 32
ATP HAMBURK - Velmi cenný skalp nevyzpytatelného Lotyše Ernestse Gulbise si dnes na antukovém turnaji v Hamburku připsal Jan Hájek, který tak postoupil už do 3. kola a zajistil si prestižní souboj s Rogerem Federerem. Švýcara vyzve poprvé v kariéře.
Jan Hájek

Jan Hájek si sice letos na dvou turnajích ATP 250 zahrál ve čtvrtfinále, neobhájení loňských úspěchů na challengerech a semifinále v Bastadu však zavinilo jeho pád z Top 100 až na současnou 140. příčku. V Hamburku však úspěšně prošel dvoukolovou kvalifikací, porazil wimbledonského čtvrtfinalistu Lukasze Kubota a dnes porazil 6-4 2-6 6-4 i 36. hráče světa Ernestse Gulbise.

Hájek na německé antuce patnáctého nasazeného Lotyše, který letos dvakrát potrápil Rafaela Nadala, zaskočil hned v prvním setu, a i když druhou sadu hladce prohrál, zápas si nenechal vzít. Vedení 3-1 v rozhodujícím setu sice ještě neudržel, ale pak díky dalšímu brejku odskočil na 5-3 a už nezaváhal. 

Ve čtvrtečním osmifinále na devětadvacetiletého Hájka čeká poprvé v kariéře souboj se sedmnáctinásobným grandslamovým šampionem Rogerem Federerem. O dva roky starší Švýcar, který se do Hamburku vrátil poprvé od roku 2008, měl v prvním zápase od nečekaného vyřazení ve 2. kole Wimbledonu potíže s Danielem Brandsem.

V prvním setu za stavu 3-3 jednatřicetiletý Švýcar neproměnil dva brejkboly a v následné hře přišel o podání. Brands brejk potvrdil a v prvním vzájemném duelu se ujal nečekaného vedení. Pak už měl ale zápas očekávaný vývoj. Ve druhé sadě Federer ztratil po podání jen dva míčky, brejkbolu nečelil ani v rozhodujícím dějství a nakonec navzdory častým chybám zvítězil 3-6 6-3 6-2.

"Myslím, že pro mě bylo dobré mít takový těžký zápas a zvládnout ho do konce. Tyhle zápasy jsou důležité. Když prohrajete první set, nesmíte si pak dovolit dělat příliš nevynucených chyb v kritických chvílích. A jak zápas pokračoval, byl jsem schopný hrát lépe. To je vždy povzbudivé pro další kolo," komentoval čtyřnásobný vítěz turnaje Federer, který si v Německu zvyká na nový typ rakety Wilson.

- ATP 500 HAMBURK -
(Německo, antuka, 1.230.500 eur)
středeční výsledky (17. 07. 2013)

Dvouhra - 2. kolo:
Hájek (ČR) - Gulbis (15-Lot.) 6:4, 2:6, 6:4, Federer (1-Švýc.) - Brands (Něm.) 3:6, 6:3, 6:2, Haas (2-Něm.) - Kavčič (Slovin.) 6:1, 4:6, 6:4, Janowicz (4-Pol.) - Haase (Niz.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:4), Mónaco (5-Arg.) - Monfils (Fr.) 6:4, 6:4, Granollers (Šp.) - Seppi (6-It.) 6:2, 1:6, 6:1, Delbonis (Arg.) - Robredo (10-Šp.) 6:1, 4:6, 6:4, López (11-Šp.) - Struff (Něm.) 7:5, 6:3, Fognini (12-It.) - Ramos (Šp.) 6:1, 6:3, García-López (Šp.) - Južnyj (13-Rus.) 6:3, 6:7 (3:7), 6:2, Verdasco (14-Šp.) - Bautista (Šp.) 6:4, 3:6, 6:2, Berlocq (Arg.) - Kližan (16-SR) 4:6, 6:1, 7:6 (8:6).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
steve79
hezký tenis. Hájek neuvěřitelně bojoval, ale Federer si to pohlídal. Nemá Roger nějakou jinou raketu?
Reagovat
steve79
Co je to za typ rakety?
Reagovat
spaniel
Nebuď linej a podivej se diskuse.
Reagovat
steve79
Takto v půlce sezony měnit raketu nevím, nevím. Když jsem viděl zápas s hájkem, tak jsem si říkal je to vůbec Federer. Trošku odlišné údery se mi zdálo.
Reagovat
spaniel
V tenisu je to tezke, maji sezonu prakticky porad. Wimledon byl asi posledni impulz, ze je na case neco zkusit, navic za chvilku zacina ta cast, kde Roger moc neobhajuje. Sampras litoval ze nepresel na novou raketu behem aktivní kariery, je dobre ze to zkouší.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Honzo, držím palec, sice nejsi favorit, ale mohl bys Féďu trochu potrápit, i když to zatím moc nevypadá :)) Féďa má pěkněj outfit, jak ze škatulky :))
Reagovat
smazaný uživatel
Včera (dneska) jsem se díval na Andersona. Kdyby proti němu hrál trochu lepší hráč, tak by byl průběh zápasu stejný jako s Berďou.

Rychle se ujme vedení, má šanci ukončit set dalším brejkem. V dalším setu může rychle dělat brejky, ale v té chvíli mu odejde jeho silná zbraň - forehand. Místo lehkých winnerů dáva z kříže UE.

Mimochodem, v jednom ze servírovacích gemů vyhrál čistou hrou, když dal 4 esa.
Reagovat
Pe3k
U něj jsem měl taky vždy pocit, že má potenciál, ale chybí mu ten finální krok. Berdycha porážet není nic jednoduchého, ale hráče typu Lopez aspol. by porážet mohl...Jeho styl se mi líbí ale jak tak koukám postavení v žebříčku si dost zlepšil.
Reagovat
letityfanousek
pro Hájka. Škoda, že je tak tlustý, mohl by Ferdu potrápit, gl.
Reagovat
Roger_Federer
kurz 1,05 jeodezva na tragickou hru a nespolehlivost Rogera z poslednich mesicu, než pochvala Hajka...
Reagovat
Denis92
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte někdo jakou raketu to teď má? Je sice černá ale myslím že Blade to není
Reagovat
Denis92
mal by to byt nejaky prototyp vyrobeny specialne pre Rogera
Reagovat
nando
Skvěle Johnny, velká gratulace. Gulbis je prostě sice talent, ale jinak s přehledem nejpřeceňovanější tenista na okruhu, a Hájka prostě musel podcenit. A pak ať zase brečí, že jsou před ním v žebříčku hráči, co neumí tenis.
Reagovat
Heather_Fedex
souhlas s tim gulbisem, ta jeho hlaska o tom, ze jsou pred nim hraci, co neumi hrat tenis mne celkem pobavila...i vzhledem k tomu, ze ma na konte dost porazek s hraci, kt. jsou v zebr. niz, nez je on sam....
gulbis je zkratka typicky kecalek
Reagovat
PetaM
No, tak on se může vymluvit na to, že mluvil o hráčích před ním na žebříčku, ne o těch za ním :D :D Což Honza nepochybně je :D :D Jsem rád, že Honza vyhrál :) A Féďu by mohl taky potrápit :)
Reagovat
smazaný uživatel
Presne....po dlouhy dobe vyhral 4 zapasy v rade tak je zapasove rozehranej narozdil od Fedexe, kterej vcera hral prvni zapas od Wimblu (asi 2 a pul tydne a navic s prechodem na antuku) a nikterak nepresvedcil
Reagovat
klix
podvody....at s.kapouuu
Reagovat
a.magerova
Oba dnes měli moc hezké vohozy, Roger moc elegantní a Daniel byl v takových veselých barvách, už mu jen chyběly Rogerovy wimbledonky s oranžovou podrážkou :-))

Daniel má dnes narozeniny, tak vše nej..... jo a dnes by měla i 104 let představitelka legendární drbny Kelišové ze Slunce, seno.... takže jí dneska zastoupím a pokud má dnes ještě někdo důvod ke slavení, tak taky vše nej :-)))
Reagovat
r176
gratulace k postupu Honzo!!teď ještě smázni toho šampóna ze švýcar! to dáš!!pojď pojď!!
Reagovat
Heather_Fedex
zarlis, ze si narozdil od tebe myje vlasy?
Reagovat
J.M.
(Oprava - ve 3. setu měl brejkbol)
Reagovat
J.M.
Uf, to bylo k mému předchozímu příspěvku...
Reagovat
J.M.
Tommy s Kavčičem zbytečně ztratil síly, ve 2. setu už měl brejkbol na 5:1, ale ještě to pak musel ubojovat ze stavu 4:4. Ale hrál moc pěkně, ukázkový kontrast mezi bezduchým, neosobitě tuctovým, typicky moderně nijakým tenisem sériové výroby Kavčiče, a starosvětsky virtuózní kreativitou Haase.

Roger si asi po Honzově vítězství nad Gulbisem hodně oddychl. :-) Ale na souboj Hájek-Federer jsem tedy hodně zvědavý. A konečně se vyjasnilo, proč si Roger neplánovaně přidal Hamburk a Gstaad - Roger má novou raketu, a s větší hlavou! (Vypadá jako Wilson Blade 98 s "tajným" celočerným nástřikem, ale u špičkových hráčů těžko říct, co přesně mají, a Roger i Wilson to zatím tají.) To je velká věc, po tolika letech asi největší změna v Rogerově kariéře. Fanoušci i experti mu už léta doporučují přejít na větší a modernější raketu, jinak už je prý vyřízený. Je pomalejší, reflexy jsou horší, míče netrefuje čistě, chubí razance, obrana se zhoršuje. Vypadalo to, že se k tomu už Roger nikdy neodhodlá, ale ty výsledky posledních měsíců, korunované Wimbledonem, asi v jeho myšlení způsobily zemětřesení. A tak teď před Amerikou testuje novou raketu na antuce. Zatím tedy ale s Brandsem nic moc, ty údery jsou nějak míň "federerovské", k tomu zase spousty chyb, Brands mu to spíš daroval těmi svými.
Reagovat
smazaný uživatel
Ikdyz testuje novou raketu tak si nejsem jisty jestli je rozumne pro nej dat si pred betonama 2 turnaje na antuce...Bude mit strasne kratkou dobu si zvyknout na betony...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, už jsem to psal pod Zakopalovou. Ta jeho raketa je technicky zastaralá, dostávala ho pod psychický tlak, musel trefovat údery přesně, jinak přišel aut nebo homerun do šesté řady. Podle mne je to výborně, snahu mu prostě nezapřeme. Pokud se s ní sžije, může pomýšlet na návrat do TOP 4 do konce roku, uvidíme podle Ferrera.
Prý je to 98, ale není to blade, je to prototyp pro Rogera. On se často ptal podle jeho slov po nových věcech od Wilsonu, ale až teď našel odvahu si dupnout.
Reagovat
Denis92
Roger Federer has confirmed that he will play with a 98 sq inch racket.
Takisto je o 17g lahsia ako ta co pouzival doteraz.
Je to fajn ze konecne zmenil raketu..moze mu to pomoct.Otazka vsak je kolko bude trvat kym si nato zvykne.Dnes mi miestami pripadalo akoby to vobec nebol Federer.Tie udery uplne ine ako som zvyknuty..
Reagovat
J.M.
Ano, taky mi z provedení těch úderů občas přišlo, jako by to ani nebyl Roger. Takové tuctovější provedení, podobné tomu, jak to hrávají jiní hráči... Respektive i tomu, jak to hrával Roger před 10 a více lety. I kdyby mu ta změna pomohla, byla by škoda, kdyby přišel o tu svou jedinečnost a estetiku.

Ale třeba se teprve zastřeluje.
Reagovat
J.M.
Ono je i možné, že to Wilson bude propagovat jako Blade, nebo jako nějaký nový model, ale ve skutečnosti to bude jenom maska. Stejně jako ten jeho "zastaralý" Pro Staff ve skutečnosti neměl s tím, co se jako tento model prodává, moc společného, a byla to raketa vyvinutá pro Rogera, která se jako Pro Staff jenom tvářila (a dost možná tak zastaralá nebyla).

Ale bohužel s Brandsem trefoval ty svoje klasické homeruny i tak, raketa neraketa. Myslím, že v tomto mu to asi moc nepomůže, problém je asi jinde.
Reagovat
Denis92
Na tychto dvoch antukovych turnajoch o nic nejde..takze Roger si tu raketu moze skusit.Poriadne s nou potrenovat,odohrat co najviac zapasov a potom sa uvidi co dalej..
Moc by som vsak neriskoval a ak by to nebolo dobre radsej by mal dohrat sezonu s tou starou raketou a potom sa uvidi co dalej.
Reagovat
Mr.Pink
První set katastrofa, to je pravda. Ale od druhého setu byl jasně lepším hráčem a téměř nechyboval. Raketa mu snad pomůže, ale Rogerovi v poslední době nejvíce chybí sebevědomí.
Vyhraje Hamburk, Gstaad a bude to zase starý dobrý Roger :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist