10. den v Indian Wells: V semifinále jsou favoritkami obhájkyně titulu Šwiateková a Sabalenková

17. 3. 2023, 12:30
Previews 25
V rámci 10. hracího dne BNP Paribas Open poznáme finalistky letošního ročníku. V semifinále jsou favoritkami na postup světová jednička a obhájkyně titulu Iga Šwiateková, která se v souboji grandslamových šampionek utká s Jelenou Rybakinovou, a světová dvojka Aryna Sabalenková, jež změří síly s loňskou finalistkou Marií Sakkariovou.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále žen •
Sakkariová (7-Řec.) - Sabalenková (2-) | PREVIEW LS | Stadium 1 (23:00 SEČ)
Šwiateková (1-Pol.) - Rybakinová (10-Kaz.) | PREVIEW LS | Stadium 1 (sobota 2:00 SEČ)


Maria Sakkariová (7.) - Aryna Sabalenková (2.) | Stadium 1 (23:00 SEČ)
Maria Sakkariová dál útočí na vyrovnání loňského finálového výsledku a také svůj druhý kariérní titul. V semifinále vyzve letos fenomenální Arynu Sabalenkovou, která v Indian Wells už dvakrát vylepšila své maximum a má doma čtyři trofeje z podniků WTA 1000. Poslední dva souboje na předloňském a loňském Turnaji mistryň vyhrála Sakkariová a ve vzájemné bilanci prohrává už jen 3-4.

Sedmadvacetiletá Sakkariová má v semifinále obvykle problémy, v této fázi disponuje vysoce negativní bilancí 7-19 a neuspěla v posledních třech případech. Konkrétně na WTA 1000 vyhrála dvě ze šesti semifinálových utkání, a to ta poslední dvě loni v Indian Wells a Guadalajaře. Rodačka z Atén je jedinou řeckou finalistkou v historii BNP Paribas Open a zaútočí na své první letošní a celkově osmé finále.

Čtyřiadvacetiletá Sabalenková je naopak v semifinálové fázi ve vysoce pozitivních číslech (20-12). Na "tisícovkách" ale prohrála poslední tři souboje o finále a má v nich úspěšnost 4-4. Rodačka z Minsku může zahájit třetí desítku finálových účastí a pořád má šanci navázat na triumfy krajanky Viktorie Azarenkové v letech 2012 a 2016 a stát se třetí běloruskou finalistkou této akce (Nataša Zverevová 1995).

I osmé střetnutí se uskuteční na tvrdém povrchu, pošesté pod širým nebem. Sabalenková letos exceluje a zvládla 16 ze 17 utkání, jediný nezdar zaregistrovala proti Barboře Krejčíkové ze stavu 6-0 3-1. V Indian Wells v životní formě pokračuje a měla by se Sakkariovou přerušit sérii porážek. Řecká jednička totiž letos nepůsobí přesvědčivě a její trápení v semifinálových duelech je dobře známé.

Tip na vítězku: Aryna Sabalenková

Aktuální forma
Sakkariová pořád čeká na svůj druhý kariérní triumf na nejvyšším okruhu a i na první letošní finále. Po zklamání v podobě vyřazení ve třetím kole grandslamového Australian Open s Lin Zhu prohrála semifinále v Linci s Petrou Martičovou a v Dauhá s Jessicou Pegulaovou. V Dubaji se loučila hned po úvodním zápase a výprasku od Karolíny Plíškové.

Cesta turnajem
Chuť si bude chtít spravit v Indian Wells, loňská finalistka však stále nemá svou nejlepší formu a domácí Shelby Rogersovou i Anhelinu Kalininovou zdolala až po obratu. Všechny tři sety musela absolvovat i v osmifinále s Karolínou Plíškovou a také ve čtvrtfinále s Petrou Kvitovou, s níž prohrávala už o set a brejk.

Historie na BNP Paribas Open
V hlavní soutěži debutovala v roce 2018 a dostala se do osmifinále. Na další čekala do loňského ročníku, v němž prohrála až ve finále s Igou Šwiatekovou.

Maria Sakkariová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dauhá, Linec (SF)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Dauhá (SF)
Bilance: 15-5
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na venkovních betonech: 12-4
Bilance proti hráčkám Top 10: 0-3 (kariérní 7-19)
Bilance v semifinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 2-4)
Bilance v semifinále: 0-2 (kariérní 7-20)
Grandslamy: Australian Open (3K)

Maria Sakkariová - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
12-4
Nejlepší výsledek: finále (2022)
Loňský výsledek: finále
Bilance v semifinále: 1-0
Generálka: Dauhá (SF), Dubaj (2K)
Cesta turnajem: volný los, Rogersová (2-6 6-4 6-0), (27) Kalininová (3-6 6-2 6-4), (17) Kar. Plíšková (6-4 5-7 6-3), (15) Kvitová (4-6 7-5 6-1)

Aktuální forma
Sabalenková se rozjela po slabším období už ve druhé půlce předchozí sezony a v té letošní exceluje. Za sebou má 17 utkání a na kontě jedinou porážku, kterou utrpěla ve čtvrtfinále v Dubaji s Barborou Krejčíkovou (ze stavu 6-0 3-1). Na australském kontinentu dominovala, když bez ztráty setu ovládla silně obsazenou generálku v Adelaide a na Australian Open prohrála v sedmi zápasech jediný set a stala se zbrusu novou grandslamovou šampionkou.

Cesta turnajem
V Indian Wells jí stačila na postup do osmifinále jediná výhra, Jevgeniji Rodinové povolila dva gamy a Lesja Curenková odstoupila. V souboji o čtvrtfinále přetlačila ve třech setech osm zápasů neporaženou Barboru Krejčíkovou a oplatila jí nedávnou porážku z Dubaje. Ve čtvrtfinále smetla domácí teenagerku Cori Gauffovou.

Historie na BNP Paribas Open
Letošní start je jejím celkově čtvrtým, předchozím maximem bylo tři roky staré osmifinále.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open,  Adelaide 1 (T)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open, Adelaide 1 (T)
Bilance: 16-1
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 16-1
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-0 (kariérní 23-24)
Bilance v semifinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 4-4)
Bilance v semifinále: 2-0 (kariérní 20-12)
Grandslamy: Australian Open (T)

Aryna Sabalenková - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
7-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Dubaj (ČF)
Cesta turnajem: volný los, Rodinová (6-2 6-0), Curenková (bez boje), (16) Krejčíková (6-3 2-6 6-4), (6) Gauffová (6-4 6-0)


Iga Šwiateková (1.) - Jelena Rybakinová (10.) | Stadium 1 (sobota 2:00 SEČ)
Světová jednička Iga Šwiateková bude v obhajobě loňského triumfu pokračovat soubojem grandslamových šampionek s Jelenou Rybakinovou, která absolvuje své premiérové semifinále na podnicích WTA 1000. Vzájemná bilance je před tímto střetnutím vyrovnaná, předloni v Ostravě se z postupu radovala Polka a na letošním Australian Open ruská rodačka reprezentující Kazachstán.

Jednadvacetiletá Šwiateková má v semifinále výbornou bilanci 15-5 a zvládla 11 z posledních 13. Na WTA 1000 je v této fázi stoprocentní (6-0), a dokonce ještě neztratila set. V Indian Wells je jedinou polskou šampionkou, do finále se v tomto dějišti dostala už jen Agnieszka Radwaňská v roce 2014. Rodačka z Varšavy bude usilovat o své 16. kariérní finále.

Třiadvacetiletá Rybakinová vyhrála od začátku loňské sezony čtyři z pěti semifinálových utkání a vylepšila si svou úspěšnost v soubojích o finále na 11-6. V rámci pátečního programu zabojuje o svou druhou letošní a celkově 12. finálovou účast. Rodačka z Moskvy je první kazašskou semifinalistkou v historii turnajů WTA 1000, tato kategorie vznikla v roce 2009.

Šwiateková je v posledních týdnech v lepší formě než v lednu. To by jí mohlo pomoct Rybakinové oplatit porážku. Druhá jmenovaná si pořád vede stabilně, ale její výkony na Australian Open byly o něco přesvědčivější. Šwiateková vyhrála v posledních 13 měsících 17 z 19 soubojů s kolegyněmi z Top 10 a je jasnou favoritkou na postup. Stejné předpoklady ale panovaly i před jejich lednovým duelem v Melbourne Parku.

Tip na vítězku: Iga Šwiateková

Aktuální forma
Šwiateková loni posbírala osm titulů, přidala další dva grandslamové vavříny a je suverénní světovou jedničkou. Na začátku letošního roku však nedominovala, v United Cupu schytala výprask od Jessicy Pegulaové a na Australian Open skončila již v osmifinále na pozdější finalistce Jeleně Rybakinové. Od té doby ovšem zase exceluje, při obhajobě v Dauhá ztratila ve třech zápasech jen pět gamů a snadno prošla do finále i v Dubaji. V něm ale po slabším výkonu jasně prohrála s Barborou Krejčíkovou.

Cesta turnajem
V Indian Wells na úvod zničila domácí Claire Liuovou a set nepovolila ani bývalým šampionkám US Open Biance Andreescuové a Emmě Raducanuové. Ve čtvrtfinále si snadno poradila se Soranou Cirsteaovou.

Historie na BNP Paribas Open
I při třetí účasti v hlavní soutěži postoupila alespoň do osmifinále. Loni to dotáhla až k titulu, ve finále suverénně přehrála Marii Sakkariovou.

Iga Šwiateková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Dauhá (T);  Dubaj (F)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Dauhá (T); Dubaj (F)
Bilance: 16-3
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 16-3
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-1 (kariérní 22-9)
Bilance v semifinále WTA 1000: 1-0 (kariérní 6-0)
Bilance v semifinále: 2-0 (kariérní 15-5)
Grandslamy: Australian Open (OF)

Iga Šwiateková - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
12-1
Nejlepší výsledek: triumf (2022)
Loňský výsledek: triumf
Bilance v semifinále: 1-0
Generálka: Dauhá (T), Dubaj (F)
Cesta turnajem: volný los, Liuová (6-0 6-1), (32) Andreescuová (6-3 7-6), Raducanuová (6-3 6-1), Cirsteaová (6-2 6-3)

Aktuální forma
Rybakinová loni senzačně ovládla Wimbledon, ale po zisku prvního grandslamového titulu se i kvůli nulovému bodovému přídavku do žebříčku dlouho trápila. O to překvapivější byl její postup až do finále letošního Australian Open, kde vyřadila mimo jiné #1 Igu Šwiatekovou, loňskou finalistku Danielle Collinsovou a dvojnásobnou šampionku Viktorii Azarenkovou. V Abú Zabí vypadla ve čtvrtfinále s Beatriz Haddadovou Maiaovou a v Dubaji nenastoupila k osmifinále.

Cesta turnajem
V Indian Wells nemusela v úvodních třech duelech ani jednou do rozhodující sady a každým zápasem se zlepšovala. V tom prvním měla velké potíže se Sofií Keninovou, následně přetlačila Paulu Badosaovou a v osmifinále smetla rozjetou Varvaru Gračovovou. Ve čtvrtfinále s Karolínou Muchovou už se "tříseťáku" nevyhnula a mohla klidně prohrát ve dvou setech.

Historie na BNP Paribas Open
Za sebou má dva starty, při předloňském debutu skončila ve druhém kole a v loňském čtvrtfinále nestačila na Marii Sakkariovou.

Jelena Rybakinová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Australian Open (F)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (F)
Bilance: 14-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 14-4
Bilance proti hráčkám Top 10: 1-1 (kariérní 10-14)
Bilance v semifinále WTA 1000: 0-0 (kariérní 0-0)
Bilance v semifinále: 1-0 (kariérní 11-6)
Grandslamy: Australian Open (F)

Jelena Rybakinová - BNP Paribas Open
Kariérní bilance:
7-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2023)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Dubaj (OF)
Cesta turnajem: volný los, Keninová (7-6 7-6), (21) Badosaová (6-3 7-5), Gračovová (6-3 6-0), Muchová (7-6 2-6 6-4)

BNP PARIBAS OPEN 2023 - PROGRAM 10. HRACÍHO DNE
• STADIUM 1 • (od 19:00 SEČ)
1. Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Aojamaová/Šibaharaová (Jap.)
2. Haddadová Maiaová/Siegemundová (Braz./Něm.) - Katóová/Sutjiadiová (Jap./Indon.)
3. Sakkariová (7-Řec.) - Sabalenková (2-) / nejdříve ve 23:00 SEČ
4. Šwiateková (1-Pol.) - Rybakinová (10-Kaz.) / nejdříve v sobotu ve 2:00 SEČ
5. Isner/Sock (USA) - Bopanna/Ebden (Indie/Austr.) / nejdříve v sobotu ve 4:00 SEČ
• STADIUM 2 • (od soboty 2:00 SEČ)
1. Koolhof/N. Skupski (1-Niz./Brit.) - González/Roger-Vasselin (Mex./Fr.)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
asgard33
Sekerka sice v SF často kolabuje a letos vypadla v SF už potřetí,ale zrovna tenhle zápas si vyčítat nemusí.Prohrát s Arynou není totéž jako prohrát s Martičkou.Tady k žádnému kolapsu nedošlo,jenom ta letošní Aryna je o level výš a do velkého finále prostě patrí.Tento výsledek pouze odpovídá současnému poměru sil...
Reagovat
tommr
KrejSi jsou už jen krůček od jejich největšího titulu po GS. Soupeřky ve finále budou zhruba na stejný úrovni jako byly dneska Japonky takže by je KrejSi měly porazit i když nepodají optimální výkon ...
V deblovým žebříčku si Katka upevnila pozici jedničky a na největší konkurentku Gauffovou už má náskok 1781 bodů ...
Reagovat
tommr
Katka naštěstí zápas dokázala dopodávat ... smile
Reagovat
jirkaS
smilesmile
Reagovat
Fandina
super, dva předposlední game měly holky možnost zakončit na 6:0 nebo 6:1, ale nakonec je to tam. Na Báru nakonec dolehlo, ale MB nakonec proměnila při podání Katky super volejem. Moc hezky holky. Gratulka
Reagovat
jirkaS
to je pravé utrpěné vítězstvísmile
Reagovat
tommr
jj dneska byl výsledek lepší než výkon. Obě naše hráčky předvedly tak 50-60% toho co umí ale na výhru nad Japonkama to bohatě stačilo ...
Reagovat
tommr
Bára nedokázala za stavu 5:0 zápas dopodávat ... smile
Reagovat
tommr
a vzápětí zahodila mečbol na returnu. Ted se Báře opravdu nedaří ... smile
Reagovat
jirkaS
smile
Reagovat
Fandina
jj, snad to Katka dopodává
Reagovat
Fandina
To byl tedy game od Báry, za stavu 5:0 ve druhém setu se jí nepovedlo zhola nic. Tomu se říká, že dolehlo, když měla dopodávat.
Reagovat
zfloyd
to celé vyhraje , jak jsem tipoval před začátkem turnaje smilesmilesmile
Reagovat
tommr
vstup do druhýho setu se jim ale vydařil. Náskok dvou brejků by už měl k výhře stačit ... smile
Reagovat
jirkaS
na výhru to stačí, ale moc parády
neudělalysmile
Reagovat
tommr
a teď už dokonce tří ... smile
Reagovat
tommr
KrejSi nehrají ani zdaleka jejich nejlepší tenis ale na snaživý Japonky to v prvním setu stačilo ... smile
Vyhráno ale ještě zdaleka nemají ...
Reagovat
jirkaS
Aoyama jak je malá celkem kouzlísmile
Reagovat
tommr
jj hlavně na síti je neprůstřelná ...
Reagovat
jirkaS
uf, uhaluzily set
Reagovat
makro99
Tak tenhle týden holt musím fandit Ize :)
A ten druhý zápas, to je teda něco, tam se nedá fandit nikomu; ale tak poďme být trošku negativní :) - přeju si, aby vypadla řekyně...
Reagovat
jirkaS
no Barborita nic mocsmile
Reagovat
tommr
KrejSi nezačaly zrovna nejlíp. Hlavně Katka vypadá že je zase nějaká rozhozená ...
Reagovat
jirkaS
a co teprv ten výkřik
"do ..či"smile
Reagovat
tommr
Katce se nedaří a je to na ní vidět ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist