Alcaraz popáté v řadě ztratil set, ve čtvrtfinále ho potrápil i Purcell

18. 8. 2023, 23:28
Aktuality 29
ATP CINCINNATI - Carlos Alcaraz (20) před obhajobou titulu na US Open pokračuje v nepřesvědčivých výkonech a už pátý soupeř po sobě ho dostal do tří setů. Ve čtvrtfinále Masters 1000 v Cincinnati musel španělský favorit otáčet zápas proti australskému kvalifikantovi Maxi Purcellovi (25), kterého zdolal až po více než dvou hodinách 4:6, 6:3, 6:4. O finále a zajištění postu světové jedničky i pro grandslam v New Yorku si zahraje znovu po týdnu s Polákem Hubertem Hurkaczem (26). O druhé místo ve finále se utkají bývalí šampioni Srb Novak Djokovič a Němec Alexander Zverev.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz po wimbledonském triumfu zatím nenachází optimální formu v přípravě na US Open, na kterém loni získal první grandslamový titul a stal se nejmladší světovou jedničkou.

Sice vyhrál pět ze šesti duelů, ale pětkrát musel do třísetových bitev a k ideálním výkonům má daleko. Před týdnem v Torontu vypadl ve čtvrtfinále po porážce s Tommym Paulem, nyní na dalším Masters 1000 v Cincinnati třísetový boj o semifinále zvládl.

Dvacetiletý Španěl po výhře nad Jordanem Thompsonem a včerejší více tříhodinové odvetě deštěm natažené do pěti hodin proti Paulovi zvládl otočit nepříznivý vývoj proti kvalifikantovi Maxi Purcellovi.

Pětadvacetiletý Australan si teprve minulý týden připsal první výhru na turnajích Masters a nyní v Cincinnati i díky premiérovému skalpu hráče TOP 10 (Caspera Ruuda) hrál své největší čtvrtfinále a první zápas proti hráči TOP 6.

A Purcell dokázal potrápit i světovou jedničku, když získal první set a do poslední výměny držel s favoritem krok. Alcaraz mu pomáhal častými chybami, v rozhodují sadě po nevyužití čtyř brejkbolů ztratil vedení 2:0 a prohrával 2:3. Potíže si neodpustil ani v posledním gamu, b němž podával na vítězství, soupeřovu šanci na brejk ale zlikvidoval a po 2 hodinách a 11 minutách boje zvítězil 4:6, 6:3, 6:4.

"Max výborně podával a velmi dobře hrál na síti. Mě ve třetím setu podržel servis a také jsem dobře returnoval. Byl jsem v kurtu a to byl klíč k vítězství. Jsem moc rád, že jsem postoupil do svého sedmého semifinále na turnajích Masters," řekl v pozápasovém rozhovoru na kurtu Alcaraz, jenž zaznamenal 29 winnerů a stejný počet nevynucených chyb, z toho 8 dvojchyb.

Hurkacz – Popyrin 6:1, 7:6

O celkově 16. finále, v nichž má bilanci 12:3, a již osmé v této sezoně si vítěz čtyř podniků Masters zahraje s Hubertem Hurkaczem (h2h 2:0). Polského tenistu zdolal loni v Miami a po obratu i minulý týden v Torontu, všechny čtyři sety proti němu urval až v tie-breaku.

"V Torontu to byl strašně těžký zápas, vyhrál jsem až v tie-breaku třetího setu. Musím se soustředit hlavně na return, protože má skvělý servis. Musím se udržet ve výměnách a dostat ze sebe maximum," prohlásil Alcaraz. Pokud vyhraje i potřetí, bude obhajovat titul na US Open z pozice nasazené jedničky.

Šestadvacetiletý Hurkacz ve čtvrtfinále porazil po odvrácení setbolu a využití až sedmého mečbolu 6:1, 7:6 australského lucky losera Alexeie Popyrina a ani ve třetím vzájemném duelu s ním neztratil set. Proti Alcarazovi bude usilovat o třetí finále na turnajích Masters 1000.

"Jsem spokojený, hlavně s tím jak jsem hrál první set. Returnoval jsem opravdu dobře. Alexei pak zvedl úroveň své hry a v druhém setu skvěle podával," komentoval Hurkacz, jenž v tie-breaku ztratil vedení 6:1. "Začal jsem dobře, ale Alexei pak zahrál několik dobrých úderů."

Djokovič – Fritz 6:0, 6:4

Novak Djokovič přímo v Cincinnati tři roky nehrál a na první akci od porážky ve finále Wimbledonu má velký hlad po úspěchu. Se třemi soupeři ztratil jen 13 gamů (v pěti setech) Ve čtvrtfinále smetl i díky pouhých šesti nevynuceným chybám 6:0 6:4 domácí světovou devítku Taylora Fritze a vyhrál i sedmý vzájemný zápas, z toho šestý bez ztráty setu.

"Každý zápas je pro nás nová a nová výzva. Tady jsme se ještě neutkali, je americkou jedničkou a pochopitelně má velkou podporu publika. Mě se podařilo velmi rychle  odstartovat z bloků a odehrál jsem dokonalý první set téměř bez chyb. Pak šla úroveň mé hry dolů a prohrával  jsem 2:4, ale poslední čtyři gamy už byly zase slušné. Celkově to byl skvělý výkon," pochvaloval si šestatřicetiletý Srb.

Djokovič postoupil do celkově  75. semifinále na turnajích Masters 1000, jen o jedno semifinále více má na kontě rekordman Rafael Nadal. V Ohiu má stále šanci vybojovat návrat do čela žebříčku, ale potřebuje rozšířit rekordní sbírku 38 trofejí z podniků Masters a zároveň Alcarazovu porážku v semifinále s Hurkaczem.

O již 7. finále na 'tisícovce' v Ohiu si srbský šampion z roku 2018 (navíc v roce 2020 ovládl Western & Southern Open konané výjimečně v New Yorku) zahraje s předloňským vítězem Alexanderem Zverevem (h2h 7:4). Německý tenista prodloužil svou neporazitelnost v Cincinnati už na devět utkání, když ve čtvrtfinále přehrál hladce 6:2, 6:3 Francouze Adriana Mannarina a vedení ve vzájemné bilanci zvýraznil na 8:0.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 7,622.925 dolarů
páteční výsledky (18. 08. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Purcell (Austr.) 4:6, 6:3, 6:4
Djokovič (2-Srb.) - Fritz (9-USA) 6:0, 6:4
Zverev (16-Něm.) - Mannarino (Fr.) 6:2, 6:3
Hurkacz (Pol.) - Popyrin (Austr.) 6:1, 7:6 (10:8)

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Hlavní zápasy se hrají v pro mě perfektní čas.

Nole ve finále. Amore Madonna. smile
Reagovat
Patik
Alcaraz zatína päsť po každej získanej výmene akoby bol každý fiftín životný úspech a do toho hékanie..je mi to naozaj nesympatické..už len zato mu to neprajem aj keď produkuje neviem aký tenis..fakt škoda..snáď to Hurkáč dotiahne.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Carlos jako teenager je (byl) třikrát víc chlap než kastrát Nadal, kdy byl. I Carlosovo vamos zní více maskulinně než to ukňouraný "vamos" od kastráta z Manacoru.smile
Reagovat
Patik
Do Nadala rýpať nebudem ten už je minulosťou avšak Alcaraz je budúcnosť tenisu a nepáči sa mi že neustále zatína päsť aj počas súperovho nezdaru..ale uvidíme čo z neho bude aj Federer bol ako mladý kadejaký.
Reagovat
Amputace
Odkdy sleduješ tenis? Tipuji tak 2011... Co ty tady budeš mluvit o Nadalovi v počátcích, ty šášulo. Viděl jsi vůbec jediný jeho zápas kolem let 2005? Hodně o tom pochybuji.
Reagovat
PetaM
Dělá to každý.
Reagovat
George_Renel
Nedělá, a když tak rozhodně ne tímto pubertálním způsobem.
Reagovat
PetaM
Ale ano, každý zatne pěst. Ne třeba tak výrazně jako on, ale zatne. Já pěstičku nezatínám, připadá mi to infantilní, ale ať si každý zatíná, co chce.
Reagovat
Amputace
Takže Djokovič křičící po podavačích, házející raketou, věčně se rozčilující a hádající je ti sympatičtější, jo? Přijde mi vážně komické, že zrovna fanouškům Djokoviče tak děsně vadí Alcarazovo zatínání pěsti. A že zrovna fanouškům hráče, který heká snad nejukňouraněji v dějinách tenisu, vadí Alcarazoco hekání, to už snad ani nebudu rozvádět.
Reagovat
Pe3k
To nejsou fanoušci Djokovice. smile
Reagovat
Patik
Nepovedal som ze podporujem excesy Djokovica občas to nieje nutné a nezmyselné avšak je mi to sympatickejsie než zatinanie päste a cumenie neustále na trénera..co si mysli ze ferrero tam bude skákať stále s nim po každej výmene..krom toho tenis potrebuje nejakého ako sa to povie niečo ako zaporaka o ktorom sa bude písať a prinesie do zápasu nejake korenie než premotivovaneho chlapca..beriem to tak ze je ešte mladý a vyrastie z toho.
Reagovat
Amputace
Lol. Prý vyroste z toho. A Djokovič z toho, že se chová jako malé děcko pokaždé, co se nedaří, z toho vyroste kdy, v padesáti?

Občas to není nutné... Jinými slovy: občas to nutné je - to chceš říct? A co vybereme? Křičení po dětech. Trefení rozhodčí míčkem. Napálení míče do publika. Opičácké chování v semifinále RG s Berrettinim. Hádky s rozhodčími. Rozmlacování raket. Ničení vybavení kurtu (RG, Wimbledon atd.). Podezřelé skreče za nepříznivého stavu. Podivná MT a bathroom breaks. Mimózní výroky (zápas s Nadalem na RG, ve kterém prohrával 2:0 na sety a pak skrečoval, měl údajně ve svých rukou). Podvádění kolem covidu. Klauniády a mučednické etudy na kurtu. Předstírání únavy a následně zázračné recovery. Zdržování. Atd. Atd.

Zajisté máš pravdu, že sport potřebuje své záporáky, a vše, co jsem vyjmenoval, bezesporu může záporáka definovat. Otázkou však je, mělo-li by takové chování definovat zrovna toho nejlepšího; hráče, který by měl být ozdobou sportu jako takového. Za mě se Alcaraz chová coby světová jednička příkladně. Nějaké zatínání pěsti a pokukování do boxu je vážně jen kosmetická nečistota ve srovnání s excesy toho srbského šaška.
Reagovat
Patik
Si príliš zaujatý voči nemu..
Reagovat
Amputace
Nenapsal jsem nic, co by nebyla pravda.
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Kojinho
No přesně. Teď tam na začátku zápasu taky řval po podavačích, že chce pití.
Reagovat
Kozoroh
No1e se v Cinci prezentuje ve skvělé formě, svým FH drtí jednoho soupeře za druhým. smile

Letos to s US Open vidím velice dobře, jelikož No1e je nasraný za prohru ve finále Wimbledonu a hodlá si to vynahradit ve Flushing Meadows. Už je na čase opět vyhrát US Open, už je to 5 let od posledního triumfu. Nutno dodat, že Novakovi nahrává i současné rozpoložení Alcaraze, který vypadá, jakoby nebyl ve své kůži.
Reagovat
Hector17
Loni taky Alcaraz nebyl ve své kůži v přípravných turnajích a USO vyhrál. Do finále GS daleko a těžko někdo jiný kromě Djoka Alcaraze vyřadí.
Reagovat
Kozoroh
Jenže to Alcaraz tehdy nebyl světovou jedničkou a vítězem Wimbledonu, nyní je něj upřena větší pozornost. Z lovce se stal lovnou zvěří a v několika zápasech nepůsobil zrovna přesvědčivě - obě utkání s Paulem, s Purcellem či s Thompsonem.
Reagovat
Patik
Ťažko povedať Alcaraz je podľa mňa nevyspytateľný potom co vyhral wimbledon nad Djokovicom môžme očakávať veľké veci hodne šampiónov a teda ze na grandslame to bude zase úplne iný hráč.. Častokrát sme to videli aj u big3 ze aj napriek slabej ba až žiadnej príprave vedeli vyhrať GS.
Reagovat
Marduch
Zase prehanis:-) Hral se svým dvornim fackovacim panákem Gaelem a neohrabaným lenochodem Fritzem, který v 1.setu napachal 12 UE. Velmi slabý výkon, podle delších HL. Nole hrál svůj slušný béčkovy standard, který stačí na 95% hráčů, ale na Španěla stacit nebude. Chtěl bych v jeho hře vidět více improvizace, kreativity, více úderů do protipohybu... většinou volí šablonovita, opakující se řešení, na kterých si trenersky tým Alcaraze v přípravě smlsne.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Musím částečně souhlasit. GOAT má světlé momenty snů, ale hru bude muset povýšit, jestli chce vyhrát US Open.

Djoko ale dlouho nehrál na hardu, takže je to pochopitelné. Dejme mu čas.
Reagovat
Krisboy
Já myslím, že už je na čase, aby Us Open vyhrával někdo jiný. Ale pokud se nikdo lepší nenajde, budeme Ježíše ještě nějakou dobu snášet. Radost z toho nemám, ale respektuji to. Djokovič je jednoznačně GO21century. smile
Reagovat
Krisboy
Akcaraz 185/72

Výška asi správně, ale váha je určitě špatně smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Když to vezmu podle sebe, měl by mít lehce pod 80kg.

Jinak zápas to byl skvělý, parádní výměny... Purcell si nechal hned na začátku 3.setu sebrat servis, pak ale rebreaknul, jenže za stavu 4:4 znovu zaváhal na podání, prohrál ho čistou hrou a Alcatraz zápas zakončil esem.
Nicméně drama to bylo až do konce, kvalifikant udělal zápas. Na síti byl častěji než Carlitos.smile
Reagovat
EllNino
Je to debový GS vítěz, takže je to celkem přirozené, že bude na síti víc než Carlos ... mám tyhle Australany rád, Max je velký pohodář, stejně tak Popyrin :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Jeho jméno mi přišlo povědomé z deblu, ale nic jsem k tomu nezjišťoval, tak díky za doplnění.smile
Australani mi vesměs přijdou jako psycho, takže tenhle knírek (ty mají taky společné) je celkem v pohodě, sympatické vystupování i výkon.smile
Reagovat
Krisboy
Já mám 181/69 a nejen podle čísel jsem hubenej. Kája je proti mě kulturista. O pět cm víc a jenom o tři kila víc? Nesmysl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist