Alcaraz se už počtvrté vyhoupl do čela žebříčku. Mezi ženami jsou v TOP 10 dvě Češky

26. 6. 2023, 12:37
Aktuality 5
Španělský mladík Carlos Alcaraz se po premiérovém triumfu na trávě už počtvrté v kariéře raduje z posunu na post světové jedničky. Mezi desítkou nejlepších žen jsou nově dvě Češky, za devátou Petru Kvitovou se dostala Barbora Krejčíková.
Carlos Alcaraz (© AFP)

Poprvé se Carlos Alcaraz stal světovou jedničkou po triumfu na loňském US Open, kdy se na 1. místo vyhoupl v 19 letech jako nejmladší v historii.  V čele se držel 20 týdnů, než ho po Australian Open sesadil Novak Djokovič.

Ani jeden z nich letos na vrchol žebříčku neohřál víc jak sedm týdnů vkuse a dnes dochází již k šesté změně. Alcaraz se do čela posouvá již počtvrté v kariéře poté, co včera v londýnském Queen's Clubu získal první titul na trávě. Nejvíce pomyslných 'korunovací' si během kariéry zajistili John McEnroe (14), Pete Sampras (11), Jimmy Connors (9) a Djokovič (9).

Alcaraz na 1. místě zahajuje svůj celkově 26. týden. Rekordmanem je Djokovič, jenž vládl celkově už 389 týdnů. Španělský mladík navíc na nadcházejícím Wimbledonu, kde bude poprvé nasazenou jedničkou, obhajuje 'pouze' osmifinále, zatímco srbský rival je čtyřnásobným obhájcem titulu.

Jediným českým zástupcem v první stovce je Jiří Lehečka. Jednadvacetiletý tenista ve druhém kole v Londýně vypadl s Alcarazem a ve světovém žebříčku mu nadále patří 36. místo.

V čele žebříčku WTA zahajuje 65. týden Polka Iga Šwiateková, žádná z aktivních tenistek tak dlouho nevládla.

Barbora Krejčíková si po finále v Birminghamu polepšila ve světovém žebříčku o dvě příčky na desáté místo. Petra Kvitová je po zisku titulu v Berlíně stále devátá.

Krejčíková v Birminghamu ve finále nestačila na Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska, které podlehla 6:7 a 4:6. Promarnila tak šanci získat první titul na trávě a celkově sedmý v kariéře.

O titul si Krejčíková v Birminghamu zahrála i v deblu, kde spolu s s Ukrajinkou Martou Kosťukovou porazily australsko-americký pár Storm Hunterová, Alycia Parksová 6:2, 7:6. V žebříčku čtyřhry je druhá za Kateřinou Siniakovou.

Kvitová si v Berlíně došla pro 31. titul bez ztráty setu. Dvojnásobná wimbledonská šampionka ve finále porazila 6:2 a 7:5 Chorvatku Donnu Vekičovou a oslavila šestý triumf na travnatém povrchu.

V první stovce pořadí jsou z českých tenistek ještě Karolína Muchová (16. místo), Karolína Plíšková (18.), Marie Bouzková (32.), Markéta Vondroušová (40.), Linda Nosková (45.), Linda Fruhvirtová (49.) a Siniaková (52.).

| žebříček ATP | žebříček WTA |

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
mendrit
To že Alcaraz bude nasazenou jedničkou není trochu proti duchu poslední doby, kdy dávali větší vliv na výsledky z minulých ročníků ?
Reagovat
paddy
vyhrál první zápas po třech letech smile
Reagovat
srnecek
"Španělský mladík navíc na nadcházejícím Wimbledonu, kde bude poprvé nasazenou jedničkou, obhajuje 'pouze' osmifinále, zatímco srbský rival je čtyřnásobným obhájcem titulu."
Za minulý rok sa ale neprideľovali body do rebríčka (takže sa ani neobhajujú) - či?
Reagovat
blekenziii
To "obhajuje" je tentokrát pouze symbolické - neobhajuje žádné body, ale je pouze otázka cti obhájit aspoň to OF. Pokud by se body za Wimbledon 2022 počítaly, je už několik měsíců nepřetržitou a jasnou jedničkou ATP Novak.
Reagovat
paddy
Momentálně ne moc důležitou stats má v rukou nastupující generace smile

Jak říká Swiatek, důležitá je vizualizace. Já si např. o víkendu vizualizoval, jak Korda vyhrál titul v Queen's.
Povedlo se mu to a teď může s titulem v kapse odjíždět do Wimbledonu pro další titul. smile

Nesmí však zapomínat na to, že na titul vždy myslí více hráčů, než by odpovídalo reálným šancím.
Korda si proto musí dát pozor, aby neskončil jako ve výtahu na Bulovce smile

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/bulovka-vytah-sachta-hasici-zasah.A230625_174203_praha-zpravy_remy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist