Bartůňková chce letos vyhrát juniorský grandslam, inspirují ji Nadal i Kvitová

4. 5. 2022, 16:17
Aktuality 17
Nikola Bartůňková potvrzuje v šestnácti letech pověsti o svém talentu. Tři dny poté, co rodačka z Prahy bojovala o titul ve finále turnaje ITF v Istanbulu, zahájila úspěšně také soutěž stejné kategorie 1. ČLTK Prague Open na pražské Štvanici, kde porazila krajanku Lindu Noskovou. Podobně jako se to povedlo její dnešní soupeřce vloni na Roland Garros, také Bartůňková by ráda získala grandslamový titul mezi juniorkami. V bojovnosti se inspiruje u Rafaela Nadala nebo Petry Kvitové.
Profily hráčů
Nikola Bartůňková

"Pro tenhle rok jsem si stanovila, abych byla někde u dvoustovky v ženském žebříčku. To je první cíl. A můj druhý cíl je letos vyhrát nějaký juniorský grandslam," řekla Bartůňková novinářům poté, co zdolala Noskovou dvakrát 6-1. V dalším kole narazí 427. hráčka světa na Maju Chwaliňskou z Polska.

"Mými vzory jsou Roger Federer a Rafael Nadal. U žen je to Petra Kvitová," řekla Bartůňková, která charakterizovala styl svého tenisu jako klučičí. "Můj tenis vypadá trochu jako u Federera. Chodím na síť, měním rytmus hry, zrychluju míče. Chováním jsem ale jako Nadal. Je to velký bojovník a ani já nevzdávám míče. Má hra je svým způsobem specifická a na holky platí," uvedla.

Patnáctou hráčku juniorského žebříčku vede trenér Jan Hernych. Bartůňkovou převzal po Janu Mertlovi, který vloni odešel trénovat Markétu Vondroušovou. "Rád slyším, že má Nikola takové ambice. Je ohromně pracovitá a tenisem žije. Má dobře vytvořené základy, ale musí na nich dál pracovat. Neříkám, že se jí ten grandslam podaří, ale není to ani nereálné. Už teď patří mezi nejlepší juniorky," řekl Hernych.

Bartůňková se již dvakrát v kariéře probojovala do finále turnaje ITF. Vloni podlehla v Milovicích právě Noskové, minulý týden nestačila v Istanbulu na Rusku Dianu Šnajderovou, s níž prohrála dvakrát 5-7. Do finále přitom prošla z kvalifikace a porazila i 130. hráčku světa Mai Hontamaovou z Japonska.

"Ve finále jsem byla (proti Šnajderové) lepší, ale nevyužila jsem důležité šance a nakonec to nedopadlo. Hrát ale finále z kvalifikace je také dobrý výsledek," řekla Bartůňková.

Předtím si v turecké metropoli vyzkoušela díky divoké kartě turnaj WTA, kde vypadla s jinou Ruskou Anastasií Potapovovou. "Na WTA je tempo rychlejší. S Potapovovou jsem byla trochu nervózní. Ona šla do každého míče, což byl oproti ITF rozdíl. Neříkám, že by na ITF nebyly těžké zápasy, ale na WTA hrajou holky na 150 procent," porovnala.

Bartůňková přesto pozoruje posun. "Zlepšuju se a doufám, že jsem na dobré cestě. Snažím se každý míč zrychlovat, zlepšovat servis a return. U ženských je to základ," řekla mladá Češka.

Tenisovou dráhu kombinuje se studiem gymnázia na pražském Opatově. Zde má individuální plán. "Skloubit vše je náročné, ale je to dobrá změna. Tenis miluju, ale je dobré mít něco jiného," uvedla Bartůňková. Ráda by si udělala maturitu. "Mým cílem do budoucna je ale tenis. Ten je na prvním místě a k tomu můžu dělat školu. Uvidíme, jak to budu zvládat," dodala šestnáctiletá tenistka.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

17
Přidat komentář
Blondie
Klade si veliké cíle, dítko :-)
Reagovat
makro99
Náhodou nějaký insider rozpis zápasů na čtvrtek?
Reagovat
makro99
Hlavně Nikola, ale určitě bych se podíval i na Miriam i na ty 2 naše zbývající šamšulíny..
Reagovat
EllNino
jaký? tam už zbyly jen ony dvě ne?
Reagovat
makro99
šamšulín je mužskýho rodu, ne? :) Kopřiva, Rosol...
Reagovat
EllNino
já myslel ta šamšulína :D
Reagovat
lvicek
Tady je podstatny, jestli to melo byt "dve" nebo "dva" ;). Takto psano cislovkou je to hodne matouci :D.
Reagovat
makro99
to je asi technicky pravda, nicméně opravdu podstatný je to, že Madrid už nikoho nezajímá, takže všichni pořád refreshujeme ty 2 pavouky ze Štvanice, tudíž zítřejší obsazení 2+2, čti: dva+dvě, musí být každému jasné :)
Reagovat
makro99
tak to vypadá v 11 Rosol, po něm Kopřiva;
v 11 debl Klimovičová-Šálková vs. Kolodziejová-Malečková;
Nikola 2. zápas not before 12:00; ale jde na kurt po té Maďarce No. 2 a ta hraje zatím velmi svižně...
Reagovat
Alien
Tak už to tam Lindo vyhrej celý!
Reagovat
tommr
Linda svojí šanci nečekaně ztratila už v prvním kole. Nikola by to ale ještě vyhrát mohla i když to bude mír strašně těžký ...
Reagovat
tommr
ty cíle které si Nikola dala určitě nejsou nereálné a nedivil bych se ani kdyby se ještě letos dostala i na dosah první stovky ...
Ted by to ale hlavně chtělo udělat dobrej výsledek v Praze což vzhledem k její formě a losu taky není nereálný. Hodně napoví už zítřejší souboj s talentovanou Chwalinskou ...
Reagovat
JohnB
Za me je nerealny se dostat k prvni stovce i vyhrat juniorsky grandslamovy turnaj, ale jako cil je to naprosto spravne.
Reagovat
tommr
juniorskej GS titul je pouze věc prestiže a jinak k ničemu není. Pro její kariéru je mnohem důležitější vybojovat si právo na účast v kvalifikaci seniorského GS nebo dokonce přímou účast a čím dřív to bude tím líp. Tomu prvnímu dávám tak 60% šanci, tomu druhýmu tak 10% (míněno ještě v letošním roce) ...
Reagovat
Blondie
Tu druhou stovku bych jí moc přála :)
Reagovat
Dobry-den
Dneska Lindu pěkně rozcupovala. Tak snad si udrží formu a vyhraje to celý. smile

Linda měla i loni na antuce pomalý rozjezd, tak nezbývá než doufat, že se stejně jako loni rozjede ke skvělým výkonům... smile
Reagovat
Boomcap
tak snad se ji to podaří smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist