Bencicová dotáhla životní týden v Torontu až na samotný vrchol

16. 8. 2015, 21:41
Aktuality 92
WTA TORONTO - Belinda Bencicová se stala nečekanou vítězkou turnaje WTA Premier 5 v Torontu. Osmnáctiletá Švýcarka si připsala šest cenných skalpů a po dnešní finálové bitvě se Simonou Halepovou, která ve třetím setu kvůli vyčerpání vzdala, slaví svůj druhý a zatím nejcennější titul.
Profily hráčů
Belinda Bencicová

Belinda Bencicová čekala na první letošní čtvrtfinále až na červnové turnaje na trávě, ovšem za poslední dva měsíce se dostala hned třikrát do finále. V Hertogenboschi ještě neuspěla, na podniku WTA Premier v Eastbourne si však už došla pro svůj první titul a tento týden vyhrála dokonce turnaj WTA Premier 5 v Torontu. 

Osmnáctiletá Švýcarka, jež má po svém otci a trenérovi Ivanovi a matce Daniele slovenské kořeny, uspěla v konkurenci téměř kompletní světové špičky. Už od prvního kola čelila těžkým soupeřkám, ale se všemi si poradila.

Bencicová dokázala vyřadit šest grandslamových finalistek, čtyři hráčky Top 10, dvě bývalé světové jedničky i současnou suverénku ženského tenisu. Postupně porazila Eugenii Bouchardovou, Caroline Wozniackou, Sabinu Lisickou, Anu Ivanovičovou, Serenu Williamsovou a v dnešním finále přemohla i Simonu Halepovou.

Statistiky zápasu
Bencicová - Halepová
1 esa 1
8 dvojchyby 1
62 % 1. podání 'in' 72 %
24 winnery 33
44 nevyn. chyby 55
8/15 hra na síti 7/14
9/23 brejkboly 7/14
čas: 2:28

Souboj o titul nabídl vyčerpávající bitvu. Obě tenistky bojovaly o každý fiftýn a nic si nedarovaly. Bencicová v prvním setu přišla hned třikrát o náskok brejku, nicméně v tie-breaku si přeci jen vedení zajistila.

Ve druhé sadě čtyřiadvacetileté Rumunce začaly výrazně docházet síly a při výměně stran se nechávala ošetřovat. Zdálo se, že Bencicová soupeřku dorazí, jenže neudržela vedení 2-0, 4-2 ani 5-3. A i když Halepová fyzicky 'odcházela', nepřestávala se rvát o obrat. Hrála na plné riziko a svými útočnými údery deptala soupeřku a vrátila se do hry.

Halepová, kterou znovu mohutně podporovali rumunští fanoušci, si ve zkrácené hře vynutila třetí dějství, ale v něm už vzdorovat nedokázala. Poté, co dvakrát ztratila servis a prohrála úvodní tři gamy, za stavu 6-7 7-6 a 0-3 vzdala.



"Už jsem dál nemohla. Hodně jsem se snažila, ale nešlo to," omluvila se divákům při přebírání trofeje pro poraženou finalistku Halepová, jež má po dnešku finálovou bilanci 12-7.

Světová dvacítka Bencicová si za vítězství připíše prémii 456 tisíc dolarů a především 900 bodů do světového žebříčku. V něm vyletí už na 12. místo a stane se poprvé švýcarskou jedničkou. Na Top 10 bude ztrácet pouhých 230 bodů a navíc se přihlásila do boje o Turnaj mistryň.

 

"Je to skvělý pocit, jen škoda, že to finále muselo skončit takhle. Ale výhra je výhra a byl to fantastický týden," řekla Bencicová, jež má švýcarské i slovenské občanství.

• WTA PREMIER 5 TORONTO •
Kanada, tv. povrch, 2,513.000 dolarů
nedělní výsledky (16. 08. 2015)
• Dvouhra - finále •
Bencicová (Švýc.) - Halepová (2-Rum.) 7-6(5) 6-7(4) 3-0 skreč H.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

92
Přidat komentář
smazaný uživatel
Fandila som Belinde, ale Simona sa zachovala ako veľká hráčka. Bola si vedomá, že má veľa fans a hrala až do konca svojich síl. Nechcela ich sklamať. Napriek zdravotným problémom druhý set otočila a so cťou mohla v treťom skrečovať. Bolo by to len trápenie a zdravie je dôležitejšie. Čakajú aj ďalšie turnaje.
Reagovat
smazaný uživatel
Ač je Simona skvělá hráčka, právě tento přístup se mi zdá, za "nepříliš uvědomělý". Že má nějaké zdravotní problémy bylo v zápase patrné, a prohraným prvním setem, se jí vidina vítězství v zápase vzdálila. V druhém setu, kde v každé pauze se nechala ošetřovat, a vypadalo to, že každou chvíli musí zkolabovat, nakonec Belindu vyvedla z rytmu. Ta nebyla schopna pořádně zahrát ani jeden vítězný winner, což možná bylo zapříčiněno i soucitným přihlédnutím ke stavu soupeřky. Ve třetím setu už se Belinda oklepala a vypadalo to na jednoznačnou záležitost.
Jsem zvědavý jak si povede Simona na dalším turnaji, a jakého rozsahu to zranění bylo.

Mimochodem už loni na TM, kde měla skvělou formu, a porazila Serenu, a kterou mohla v duelu s Anou poslat domu, "a just" musela ten jeden set v duelu vyhrát. Tento skutek byl po zásluze odměněn ve finále, kde ji Serena "na oplátku" poslala s kanárem domů. Po taktické stránce má Simona velké mezery.
Reagovat
smazaný uživatel
citujem:
"Ta (Belinda) nebyla schopna pořádně zahrát ani jeden vítězný winner, což možná bylo zapříčiněno i soucitným přihlédnutím ke stavu soupeřky."

No, neviem, či by v boji o titul šlo o nejaký súcit k súperke. Keď sa Belinda radila s otcom, jasne jej povedal: Hraj si svoju hru, ona sa sama "odcára"/odrovná. :))
Reagovat
smazaný uživatel
Z osobní zkušenosti můžu říct, že lehce se mluví a hůře koná. Hrál jsem squash, a pokud byl soupeř indisponován (zranění může vzniknou i během hry), vždy jsem měl tendenci přizpůsobit svou hru k jeho stavu.
Nicméně jsem chtěl říct, že to mohla dohrát důstojně ve dvou a ne to skrečnout ve třetím. Takové vítězství nikoho asi moc nepotěší...
Reagovat
FulnekUltras
Z mého pohledu Simona udělala čestně maximum pro vítězství - ve třetím to prostě ještě zkusila, a teprve po jasné ztrátě ve skóre uváženě zabalila. Obě finalistky zaslouží za předvedené výkony ve vzájemném zápase i během celého turnaje uznání.
Reagovat
George_Renel
Čestné to bude, pokud se odhlásí z Cincinnati. Jinak u mě jen potvrdí nesympatie, že tam nemohla ještě 5 minut vydržet. Nic bych za to nedal, že jen tak ze zlomyslnosti pokazila soupeřce plnou radost z zatím životního vítězství.
Reagovat
FulnekUltras
Taky si u Simony vzpomínám na tu křivárnu z letošní australské túry, kde se cíleně ulila před AO, ale tentokrát mi to tak hrozný nepřišlo. Jinak máš ale pravdu - pokud nastoupí v Cinci, dostane další velké mínus...
Reagovat
smazaný uživatel
je to její kariéra, takže at si hraje, jak uzná za vhodné sama. Z mého pohledu mi přijde, že v obou případech sebe sama poškozuje. Uvidíme, jak se bude prezentovat v Cincinnati.
Reagovat
Lunej..
Tak nastesti se vam, moralistum, nemusi Simona zpovidat.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud jsem si všiml, tak se ke včerejšímu zápasu vyjádřila zcela jasně na svých stránkách :)
Reagovat
VlS
krásnej, agresivní tenis, měla super pohyb. Dost by se toho dalo zlepšit hlavně na servisu, ale to přijde. Tak hodně štěstí dál děvče a hlavně nezblbni a nezačni se zbytečně cítit až moc hvězdně.
Reagovat
smazaný uživatel
Rátam, že ju ocko bude držať pri zemi a nezblbne.
Reagovat
sprchon
Snad máš pravdu. :)
Reagovat
A.R.R.
Myslím, že bude v pohodě, jednak otec jí asi drží dost zkrátka a je tam Martina, která na ní má také hodně velký vliv, ta jí na tu slávu připravuje už hezkou řádku let.
Reagovat
COMEON
https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_at_the_2016_Summer_Olympics_%E2%80%93_Qualification

tu vidieť , ktoré hráčky hrajú Fed Cup :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty ITF Places jsou nějaké divoké karty od ITF? Taková pojistka pro "celebrity", které nesplní nominační kritéria? :)
Reagovat
VlS
Pokud si to pamatuju správně, tak by to měly být divoké karty ITF pro země s malou tenisovou tradicí a základnou v duchu olympismu, neměly by řešit hvězdy, kterým se nechce hrát týmové soutěže a jak je v tabulkách vidno, tak u chlapů nemá problém z hvězd nikdo a u holek jen Masha a Caro.
Reagovat
gedzitka
Moc nechápu, proč je u Karolíny nula účastí ve Fed Cupu, přitom letos byla součástí týmu proti Kanadě i Francii...Ta má v pohodě splněno, ne? Otázkou je, jestli tam takových chyb je víc...
Reagovat
VlS
Taky se mi ta tabulka úplně nezdá, otázka je, jak je stará
Reagovat
slacker
Tak ona je uplne spatna po sloupcich. Protoze tezko lze mit karierne 0 z toho za vybrana leta 2, ze?
Reagovat
tommr
Karolína byla součástí FC týmu dokonce už loni při finále s Německem. Možná si jí někdo poplet s Kristýnou?
Každopádně bych se vůbec nebál, že by neměla splněný kvalifikační kritéria. Podstatný pro nominaci bude, aby v červnu příštího roku byla v top-50 ... :)
Reagovat
Empe
Obě finále dopadla, jak jsem si přála. Aspoň nějaká dobrá zpráva po tom neúspěšném týdnu. :) A ta trofej je taky povedená.
Reagovat
tommr
zdálo se mi to nebo dostaly Lucka s BMS jenom jednu trofej dohromady?
Reagovat
misa
Držely ji společně, ale domů určitě každá dostane svou kopii.
Reagovat
Frick
Půjde to pod rozbrušovačku.
Reagovat
smazaný uživatel
Asi ekonomická krize :-))
Reagovat
tommr
poražený finalistky ale přitom dostaly každá svojí trofej ...
Reagovat
smazaný uživatel
Asi byly levnější :-)
Reagovat
VlS
jóóóóó, s Beth jste jedničky, jsem nadšenej
Reagovat
EllNino
Bethanie a Lucka vyhrály, to je moc dobře,skvělý pár a pro Lucku snad povzbuzení před Cincinnati, snad se konečně zadaří :)
Reagovat
blixa
Ideální kombinace špičkové singlistky a ultimátní síťařky. Těžko složit něco lepšího ;-)
Reagovat
VlS
Já si myslím, že by chtělo zkusit, jak by to fungovalo s Barčou a s Karolínou, OH jsou za dveřma. Lucka by mohla mít pro OH nasazení jak víno.
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím, že na to je ještě čas, nehledě na to, že Barča nemá OH ani zdaleka jisté.
Reagovat
sprchon
Sakra, to bylo tak rychlý, že jsem to ani neviděl. :D Nějak jsem na to zapomněl a najednou koukám, že už je konec... No nic, gratuluju! :)
Reagovat
lars
ten konec se oddaloval - uz vedly 5:0
Reagovat
blixa
Tak musely něco pustit, aby to nebylo pro soupeřky trapný s kanárem ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Však se taky soupeřky po první vyhrané hře druhého setu radovaly, jako kdyby vyhrály zápas :-D

Jinak Garcia asi musela mít rozklepaná kolena už při rozehrávce - uviděla na druhé straně Lucku a vzpomněla si na krutý konec zápasu na FC v Ostravě ;-)
Reagovat
Frick
Máte tu novou soupeřku v boji o TM pro naše supertrio
Reagovat
misa
Bohužel
Reagovat
Lunej..
Amen.
Reagovat
smazaný uživatel
Nakonec pojede na TM tahle sestava:
Williams
Sharapova
Halep
Suarez
Kerber
Muguruza
Bacsinszky
Bencic
Reagovat
EllNino
nedivil bych se :D ty naše te´d nějak zaostávaj ...bude uspěch, když pojede jedna naše ...
Reagovat
FulnekUltras
momentálně přetaženou Menšíkovou škrtám... ;)
Reagovat
COMEON
myslím , že je o tom ešte skoro písať predsa len je tu ešte rada veľkých/väčších turnajov: Cincy, NH, US Open, Tokio, Wuhan, Peking, Moskva.
Uvidíme ako sa to vyvinie :)
Reagovat
bIbec
super! Aspoň to bude napínavější :-)
Reagovat
bIbec
ale Lucka už tam bude na 100%.
Reagovat
smazaný uživatel
v deblu
Reagovat
Mayo
Fantaaaaaaaazia...to je uspech
Reagovat
Frick
Zdáli se být letos ty velké (GS/PM/P5) tituly dosažitelnými jen pro tu nejužší špičku (Serena, Maša, Simona, Petra) a tím pádem nemyslitelnými pro Káju nebo Lucku a lup ho - získá ho takovýto 18-letý svišť.
Reagovat
EllNino
přej a bude ti přáno :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo umí, umí.
Reagovat
smazaný uživatel
Takže zdravíme Belindu, úžasný týden!

http://www.imgup.cz/image/UWr
Reagovat
VlS
Belinda je fajn, tak ať se daří
Reagovat
FulnekUltras
že se finále nemohlo dohrát, ale i tak lze letošní Toronto považovat za turnaj s velmi zajímavým průběhem, bohužel bez podílu našich holek. Teď vzhůru do Cinci - a zapomeňme na to, že tohle místo není pro české barvy ZATÍM zrovna "lucky"... ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že to Belinda nedotáhla už v tom 2. setu, ale i tak je to pro ni životní úspěch a velká inspirace pro mladé hráčky. Taky škoda, že cestou vyřadila Caro a Anu...
Reagovat
smazaný uživatel
nuž, ak by nevyradila, nemala by titul. Nech ťa teší aspoň to, že je tiež pekná kočka. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jo, navíc ji mám podepsanou. :D Ale pořád to prostě není moje favoritka... :)
Reagovat
sprchon
A co musí udělat pro to, aby byla? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nic zvláštního. Musí se mi prostě líbit na 100 % a Belinda se mi líbí asi tak na 80. :D
Reagovat
blixa
To má ale štěstí .... :D :D ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Garbine asi tak na 75. :D
Reagovat
blixa
Ufffffffffffffffff ;-) :D
Reagovat
smazaný uživatel
Camila trochu míň, asi na 60. :D
Reagovat
blixa
Děláš mi jen radost ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To jako myslíš, že by se jim kvůli mně nedařilo? V letech 2012-2014 by sis na mě asi tolik nevyskakoval. :D Letos je to trochu slabší a přiznám se, že mám trochu obavy, že v budoucích letech nebudu mít v závěrečných kolech GS komu fandit, ale budu jenom přát Belindě, Garbine apod. Snad se aspoň jedna z mých mladších favoritek dostane do Top 10. Momentálně má nejlíp našlápnuto Kiki, Katka a Donna (ta ale musí zabrat) mají ještě dost času. Co se týče Monči, tak už jsem čekal, že letos bude dál...
Reagovat
blixa
Ale ne :D To byl jako vtip, že se o ně s tebou nemusím dělit :D
Reagovat
smazaný uživatel
Jo takhle, tak to jo. :D
Reagovat
sprchon
A Kája? Tipuju tak 20 %. :D
Reagovat
smazaný uživatel
To už je jak na asku puberťaček, jak dáváte holkám procenta. :DD
Reagovat
blixa
MY ???? Mluv jen o Montym !!!! :D
Reagovat
smazaný uživatel
OK, tak monty :D
Reagovat
smazaný uživatel
Kája? Já nevím, 20 % je asi málo. Možná 30. :)
Reagovat
misa
Přičemž muži mají 40 % ...
Reagovat
smazaný uživatel
Blbej fór, ale hodně blbej... :D
Reagovat
misa
Kromě Siniakové se ti snad nelíbí žádná česká tenistka.
Reagovat
smazaný uživatel
Nějak zvlášť ne, to je pravda. Ale dneska jsem psal, že je mi celkem sympatická Denisa, kterou jsem zařadil na 2. místo daleko za Katku. :D
Reagovat
Pedronegro
líbí se mi její temperament a že není takové psycho, žeby budoucí 1?
Reagovat
smazaný uživatel
Já to taky tipuju, že Belinda bude jedničkou.
Reagovat
Pedronegro
Jinak ale pro blixovo koťátko a prdelku mám také určitou slabost :),
jen tam tolik tenisově zatím nečekám ...
Reagovat
smazaný uživatel
Garbine bude taky vysoko. U Camily tolik nečekám, protože ta hraje moc riskantně...
Reagovat
smazaný uživatel
neboj, bude! Pozeraj aj do budúcnosti, budeš mať náhradu :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Mladé hráčky už mám... Fakt si nevybírám podle toho, kolik v budoucnu můžou vyhrát titulů. Fandím podle sympatií a buď jim to půjde nebo ne.
Reagovat
smazaný uživatel
Nechceš si někde opatřit podpis Petry? Třeba by se jí taky zase začalo dařit. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ne, to nechci. :D Ani Lucinky, Káji a dalších... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda :(((
Reagovat
Lunej..
monty můj podpis taky nechtěl a jak jsem mu ho cpala :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
O tom nic nevím. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Nechtít podpis od předsedkyně KZFFPK, taková drzost. Tsss... :DDD
Reagovat
Lunej..
že jo? Co by za to ostatní dali :D a to jsem ho ještě mateřsky schovala pod deštník, aby na něj nesvítilo sluníčko a chudinka se nespálil a nebylo mu horko.. jak jsem stará, tak jsem blbá :D:D
Reagovat
smazaný uživatel
To je pravda, za to jsem ti vděčný. :D Ale když to pálilo nejvíc při zápase Nicole, tak jsme ten deštník stejně museli sundat kvůli divákům za námi... :D
Reagovat
blixa
Možná mu vadilo, kam si se mu chtěla podepsat :D ;-)
Reagovat
VlS
A kam ses mu chtěla podepsat? A čím?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist