Berrettini na Turnaji mistrů vzdal úvodní duel proti Zverevovi

14. 11. 2021, 22:57
Aktuality 5
TURNAJ MISTRŮ - Matteo Berrettini nedohrál svůj úvodní zápas na domácím Turnaji mistrů v Turíně. Italský tenista nejprve v prvním setu proti Němci Alexanderu Zverevovi nevyužil setbol, v druhém gamu druhé sady si pak poranil břišní sval a musel vzdát.
Matteo Berrettini (© AFP)

Turnaj mistrů se po 12 ročnících v Londýně koná poprvé v italském Turíně a domácí Matteo Berrettini byl pro fanoušky velkým tahákem. Už v dnešním prvním duelu proti Alexanderu Zverevovi ho výrazně podporovali, než si italský tenista poranil břišní sval a hala zklamaně ztichla. 

V prvním setu tenisté předváděli skvělé výměny. Berrettini ve třech různých gamech přežil celkem čtyři brejkboly a za stavu 6-5 měl dva setboly. Nakonec rozhodl tie-break, v němž Ital neudržel vedení 5-3 a německý tenista po 79 minutách proměnil třetí setbol.

Statistiky zápasu
Zverev - Berrettini
10 esa 5
1 dvojchyby 0
72 %
1. podání 'in' 68 %
72 %
úsp. 1. podání 70 %
67 %
úsp. 2. podání 36 %
19 winnery 13
12 nevyn. chyby 26
6/9 hra na síti 10/13
0/5 brejkboly 0/2
66 celkem bodů 57
čas: 1:41

Za stavu 0-1 v druhé sadě si Berrettini po jednom z úderů poranil břišní sval a několik minut si ho nechal ošetřovat. Po pokusu o návrat do zápasu musel hned po následující výměně v slzách vzdát.

"Tohle je můj nejhorší den, který jsem na kurtu zažil. Atmosféra byla jednou z nejlepších, které jsem v životě poznal. Bylo to neuvěřitelné a asi proto se teď sítím tak mizerně. Neschopnost dohrát zápas mě zabíjí. Je těžké tomu čelit. Chtěl jsem si užít každou vteřinu, ale stalo se to nejhorší, co se mohlo stát," řekl skleslý Berrettini na tiskové konferenci.

"Cítím se hrozně, mám slzy na krajíčku. Měl to pro něj být vrchol sezony, možná kariéry. Patří mezi nejlepší hráče světa a s podporou fanoušků tu mohl dokázat velké věci. Takhle je to v ohrožení," uvedl Zverev bezprostředně po utkání. 

"První set byl úžasný, měl vysokou úroveň. Výhra je jedna věc, ale vždy chcete zápas dokončit a podat si ruce. "Je to smolné a smutné, celý rok usilujete o to dostat se na Turnaj mistrů a pak přijde jeden špatný pohyb a všechno se změní," dodal německý tenista.



Berrettini laboroval s břišním svalem už v úvodu sezony. Ve třetím kole Australian Open navzdory bolestem porazil Rusa Karena Chačanova, do dalšího zápasu už ale nenastoupil a následně dva měsíce nehrál.

I přes pauzu se ale díky postupům do finále Wimbledonu, čtvrtfinále French Open a US Open, finále Masters 1000 v Madridu či triumfům v Bělehradu a Queens Clubu bez potíží podruhé kvalifikoval na Turnaj mistrů. Předloni skončil ve skupině s bilancí 1-2, letos se zřejmě rozloučí po prvním nedohraném zápase.

"Už jsem tohle zranění měl, je to pro mě psychicky náročné. Je s tím těžké hrát. Zatím nevím, o co jde. Musím to zjistit a pokud to nebude nic velkého, možná budu moct pokračovat. Zítra půjdu na vyšetření a doufám, že to nebude nic, co by mi nedovolilo odehrát další dva zápasy," řekl s nadějí v hlase Berrettini.

Zápas na Turnaji mistrů se nedohrál poprvé od roku 1998, kdy Američan Andre Agassi vzdal za stavu 7-5 3-6 a 1-2 Španělu Alexi Corretjovi.

Šampion z roku 2018 Zverev se v dalším utkání v Červené skupině střetne s ruským obhájcem titulu Daniilem Medveděvem, který odpoledne po obratu zdolal polského debutanta Huberta Hurkacze.

• TURNAJ MISTRŮ 2021 •
Turín (Itálie), tv. povrch / hala, 7.250.000 dolarů
nedělní výsledky (14. 11. 2021)
• Červená skupina •
Medveděv (2-Rus.) - Hurkacz (7-Pol.) 6-7(5) 6-3 6-4
Zverev (3-Něm.) - Berrettini (6-It.) 7-6(7) 1-0 / skreč B.
Pořadí skupin
• Zelená skupina •
Mektič/Pavič (1-Chorv.) - Krawietz/Tecau (8-Něm./Rus.) 6-4 6-4
Granollers/Zeballos (4-Šp./Arg.) - Dodig/Polášek (6-Chorv./SR) 4-6 7-6(10) 10-6
Pořadí skupin
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
sojka1
Reagovat
vojta91
Velká škoda. Podle mě měl na to agresivního, německého sověta porazit.
Reagovat
paprikovygulas1
Prečo Česi tak veľmi radi všetko značkujú a vymýšľajú prezývky?
Reagovat
smazaný uživatel
Takže Skinner IN?
Reagovat
paddy
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist