Bez diváků či sběračů míčků. Na Floridě začal turnaj čtyř hráčů Top 60

9. 5. 2020, 11:17
Aktuality 23
Menší turnaje za přísných hygienických opatření se rozbíhají také ve Spojených státech amerických. Na Floridě se v rámci podniku série UTR Pro Match utkávají čtyři hráči Top 100 - domácí Reilly Opelka a Tommy Paul, Srb Miomir Kecmanovič a Polák Hubert Hurkacz.

V době přerušené sezony se po světě postupně rozbíhají menší turnaje, na kterých se už objevují i hráči Top 100. Ve West Palm Beach na Floridě připravili sérii turnajů UTR Pro Match, které se konají bez diváků a za dodržení přísných hygienických pravidel. 

Každý hráč má zázemí ve vlastním otevřeném stanu a na kurt nastupují odděleně. Na zápasech nejsou sběrači míčků a dodržování pravidel hlídají dva rozhodčí s celoobličejovým štítem - jeden sedí na umpiru, druhý hlídá 'servislajnu'.

Každý hráč podává svými označenými míčky a po zápase si místo podání rukou 'poklepají' raketou. Hrací formát je podle pravidel Fast4 (kopíruje pravidla z Next Gen Finals - hraje se na dva vítězné sety na čtyři vítězné gemy, za stavu 3-3 následuje tiebreak). Utkání mohou fanoušci sledovat živě na Tennis Channelu, který je spolupořadatelem série.


První třídenní akce se koná od pátku do neděle a startují na ní Američané Reilly Opelka (39.) a Tommy Paul (57.) a dva Evropané Polák Hubert Hurkacz (29. v ATP) se Srbem Miomirem Mecmanovičem (47.). Ti nahradili původně přihlášené Itala Mattea Berrettiniho a Američana Tennyse Sandgrena. 

V úvodní hrací den tenisté odehráli po dvou zápasech. V zahajovacím duelu Polák Hurkacz přehrál 4-2 4-0 domácího Paula a jako tradiční vítězné gesto zamával divákům - tedy alespoň těm televizním.

"Bez diváků to bylo trochu jiné, ale soustředil jsem se na svou hru a představoval jsem si, jak si to užívají alespoň u monitorů," komentoval Hurkacz netypický tenisový zápas.

"Je to dobrý pocit zahrát si po delší době zápas. Samozřejmě po té době bez tenisu jdete na kurt trochu napjatý a bez rytmu," dodal 23letý Polák, jenž ve druhém utkání prohrál s dvacetiletým Kecmanovičem.


Dvě výhry si v pátek připsal pouze dvoumetrový Opelka, jenž si poradil ve dvou setech s Kecmanovičem a 2-1 na sety zdolal Paula.

"Jsem rád, že už zase můžeme hrát. Čekali jsme na to dva měsíce, ale přišlo mi to jako věčnost. I když to není to, na jsme zvyklí, tak musíme být rádi alespoň za tenhle formát," řekl dvaadvacetiletý Opelka, jenž před třemi měsíce vyhrál domácí turnaj ATP v Delray Beach.

Zbylé zápasy ve skupině tenisté odehrají v sobotu a vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí na neděli se následně uskuteční i zápasy o konečné umístění.

Tenisté za své výkony dostávají body do globálního univerzálního tenisového žebříčku (UTR), ve kterém je kolem 800.000 tisíc tenistů ze zhruba 200 zemí světa včetně všech profesionálů. Na 16bodové stupnici hodnocení se zohledňuje kvalita soupeře a procento vyhraných gamů z posledních 30 zápasů za uplynulých 12 měsíců.

Tenisová sezona byla kvůli koronavirové pandemii přerušena v březnu a oficiální turnaje jsou odvolány až do poloviny července. Podobné exhibiční akce se v květnu chystají například i v Česku nebo ve Francii, už druhým týdnem se hraje v Německu.

• UTR PRO MATCH SERIES I - WEST PALM BEACH •
USA / Florida, tv. povrch
páteční výsledky (08. 05. 2020)
Hurkacz (Pol.) - Paul (USA) 4-2 4-0
Opelka (USA) - Kecmanovič (Srb.) 4-3(3) 4-0
Opelka (USA) - Paul (USA) 3-4(4) 4-1 4-0
Kecmanovič (Srb.) - Hurkacz (Pol.) 4-3(2) 4-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

23
Přidat komentář
tommr
moc nechápu to opatření, že každý hráč podává svými označenými míčky. K čemu to je když se stejně hraje bez sběračů a tudíž si hráči budou muset šáhnout i na míčky soupeře jinak by je nemohli dostat zpátky na jeho polovinu. Podle mýho názoru je to jen jedna z dalších nesmyslných buzerací ...
Reagovat
Fandina
Hráči si nemusí sahat na soupeřovi míčky. Když podává jeden, tak všechny míčky ve hře jsou jeho. Protihráč mu ty jeho může poslat raketou po zemi. Nemusí na ně sahat.
Reagovat
sojka1
po zemi by asi koncily v siti... :-) Ale mas pravdu, mice pri jejich presunu k souperi neberu do ruky ani normalne, to bych se musela vic ohybat... :-)) rozpinkam ze zeme raketou a odehraju na druhou stranu jako uder, pripadne mic dostanu do vzduchu botou a raketou
Reagovat
Fandina
Nejsem tak zdatná tenistka, ale faktem je, že když hraji, tak vlastně míčky neberu do roky a vždycky je nějak dopravím soupeřovi pomocí rakety. V podstatě je to v tom okamžiku prodloužená ruka :-)).
Reagovat
Fandina
ruky
Reagovat
tommr
technicky je to samozřejmě proveditelné. Nicméně je to strašná buzerace, kterou si vymyslel nějakej "rádobyodborník" aby vykázal nějakou činnost a ničemu to nezabrání. Pokud bychom totiž vyšli z faktu, že míčky hráče A jsou infikovány jeho koronavirem tak k přenosu viru na míčky hráče B stejně dojde přes rakety nebo přes povrch kurtu ...
Reagovat
sojka1
vim, jak to myslis, navic oni hraji, tedy jsou v pohode a jiste zdravi, ale ten primy prenos veci z ruky do ruky by asi opravdu mel byt nejrizikovejsi....
Reagovat
tommr
hráči si ale nepředávají míčky z ruky do ruky. Oni do nich mydlí raketami a dost bych se divil kdyby se ten případnej virus po pár takových ránách na míčcích udržel. Navíc jak správně říkáš je snad základní předpoklad aby ke hře nastupovali jen zdraví a otestovaní hráči takže odkud by se na těch míčcích ten virus měl vzít? Celý je to absurdní a jen to ukazuje jak je naše společnost díky neustálý mediální masáži paranoidní ...
Reagovat
Fandina
Hráči si berou míčky do ruky když podávají. Takže když každý bude podávat svými, tak je to hygieničtější. A to je jediný důvod, proč se o tom mluví.
Reagovat
sojka1
je to na palici, ale FH ma pravdu, podminky hrani musi vyhovovat oficialnim hygienickym opatrenim a tim padem jsou i jimi obhajitelne. A musi platit pro vsechny, tady nejsme v Lanech.... :-)
Reagovat
tommr
ty hygienický předpisy jsou taky jedna velká fraška. Pamatuje se v nich na každou pitomost, ale hráčům se po zápase neumožní v areálu osprchovat. Takže se špinaví a zpocení musí vracet na hotel což je hlavně u těch co nemají vlastní auto docela problém ...
Reagovat
Nola
stacilo by sprchovy kut vydenzifikovat, nam stale prizvukuju, ze si mame umyvat ruky a prepoteny tenista sadne do auta,cestou si odbehne kupit trebars nejaky napoj, stopnu ho na ceste policajti a p......
Reagovat
sojka1
cetla jsem, jak dlouho se udrzi koronavirus na ruznych povrsich a materialech, ale jak rychle a jakou silou ho lze vytlouct raketou z chlupu micku asi nikdo netestoval.... :-))
Reagovat
tommr
v tenise to snad nakonec ani takovej problém nebude, ale co ostatní míčový sporty? Jak budou fotbalisti vhazovat auty? A co teprve volejbalisti, házenkáři nebo basketbalisti? Jak se u nich budou řešit balóny?
Reagovat
sojka1
budou mit rukavice... :-)
Reagovat
paddy
a na hlavě budou mít igelitový pytlík, aby mohli hlavičkovat :)
Reagovat
Krisboy
Já myslím, že když trefíš vir na míčku přímo do hlavy, musí ho to zabít. Pak už je jedno, jestli se na ňom udrží bo ne...
Reagovat
Gulbis
jako jeden z mála víš o co jde...
Reagovat
smazaný uživatel
Musi to tak byt, aby to bolo uchopitelné a korektne v rámci hygieny.

Je to uz to najmenej, pre hraca bezproblémovy krok.

Kuriozne by bolo, keby sa niekto pozabudne a loptu chyti reflexivne do ruky..
Reagovat
smazaný uživatel
100 dni do planovaneho GS.

Slušný warm up, navyse v USA.

GS v NY vyzera ako scifi, ale nadej umiera posledná.
Reagovat
steve79
Nedavno jsem cetl, ze vstupenky na French open se vraceji. To potvrzuje, ze letosni sezona je odepsana.
Reagovat
misa
Pokud to berou tak, že se v tenise čeká na zavedení spolehlivé vakcíny, tak se nebude hrát ani začátkem příštího roku. Záleží na přístupu.
Reagovat
smazaný uživatel
Najprv pisete vysledky s gemami (4:2,4:0) a potom zrazu ze Opelka vyhral 2:0. Tak boha bud vsetko napiste na sety alebo vsetko na gemy a nie jedno tak a druhe tak.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist