Djokovič je na začátku antukového jara opět v útlumu. V Banja Luce dohrál i Lehečka

21. 4. 2023, 18:57
Aktuality 43
ATP BANJA LUKA - Novak Djokovič i na druhém letošním turnaji na antuce skončil už na raketě druhého soupeře. Na podniku ATP 250 v Banja Luce první hráč světa podlehl 4-6 6-7 krajanu a kamarádovi Dušanu Lajovičovi, který si připsal teprve sedmý skalp hráče Top 10 a vůbec poprvé porazil světovou jedničku. Ve čtvrtfinále skončil i český tenista Jiří Lehečka.
Novak Djokovič (© Profimedia)

Novak Djokovič v březnu musel vynechat turnaje Masters 1000 v USA a do antukového jara vstupuje třetí rok po sobě bez zápasového rytmu. A opět se to ukazuje jako problém.

Minulý týden na Masters 1000 v Monte Carlu znovu nevyhrál víc jak jeden zápas a již po druhém vystoupení se poroučel i z menšího podniku ATP 250 v Banja Luce. Navíc už několik dní po nešťastném úderu raketou laboruje s bolestí loktu.

V Bosně a Hercegovině, kam se turnaj přestěhoval z jeho rodného Bělehradu, si nejprve po obratu poradil s osmnáctiletým Francouzem Lucou Van Asschem, ale na kamaráda Dušana Lajoviče už nestačil a na extra pomalém kurtu, i vinou nevyužití 15 z 16 brejkbolů, prohrál 4-6 6-7.

V prvním setu Djokovič přišel dvakrát o podání a když za stavu 4-5 nevyužil tři brejkboly, sadu prohrál. Ve druhém dějství favorizovaný Srb odvrátil všech pět brejkbolů a v tie-breaku měl tři setboly v řadě. Jenže vedení 6-3 neudržel, ztratil pět míčků po sobě a po téměř dvou a půlhodinové bitvě pro něj turnaj skončil nečekaně už ve čtvrtfinále.


"Dušan je fantastická osoba, skvělý kluk. Jsem za něj rád, protože ho znám opravdu chvíle, co začal hrát tenis na profi úrovni. Strávili jsme spolu spoustu času v Davis Cupu, při trénincích. Vím, že vzhledem k posledním 12 měsícům je to pro něj velmi důležité vítězství. Hraje dobře a dnes si zasloužil vyhrát," komentoval Djokovič.

Zatímco v úvodu sezony 35letý Srb vyhrál 15 zápasů v řadě, z posledních pěti duelů odešel už potřetí jako poražený. Po dnešku má zápasovou bilanci v tomto roce 17-3. Před Roland Garros by se měl představit ještě na akcích Masters v Madridu a Římě. 

32letý Lajovič si dnes vylepšil bilanci proti členům Top 10 na 7 výher a 25 porážek. Světovou jedničku porazil poprvé v kariéře, až dosud bylo jeho nejcennějším skalpem vítězství nad třetím hráčem světa Daniilem Medveděvem (Rotterdam 2021).

"Jsem ohromený, tohle je největší výhra mé kariéry. Emoce jsou smíšené, protože jsem hrál před téměř domácím publikem a proti Nolemu, který je mým dobrým kamarádem a hrdinou naší země. Nikdy jsem ani nepomyslel na to, že bych ho mohl porazit," řekl Lajovič, jenž v předchozích dvou vzájemných duelech uhrál dohromady jen čtyři gamy. 



Bývalý 23. a aktuálně 70. hráč světa Lajovič postoupil do semifinále turnaje ATP posedmé v kariéře a poprvé od července 2019, kdy v Umagu slavil svůj jediný triumf. O třetí finále a opět na antuce si zahraje s dalším krajanem Miomirem Kecmanovičem (h2h 0-0), který zastavil Jiřího Lehečku.

21letý Lehečka v Banja Luce už na třetím turnaji po sobě vyhrál dva zápasy, ale navázat na skalpy Gaëla Monfilse a Radu Albota nedokázal. S o dva roky starším Kecmanovičem prohrál v prvním vzájemném duelu 5-7 0-6 a nevyrovnal své maximum na okruhu ATP z Rotterdamu 2022 a Dauhá 2023, kde si zahrál semifinále.

Český tenista během zápasu vyhrál pouze dvě z devíti her po svém podání. V úvodu smazal manko dvou brejků a otočil z 0-3 na 4-3 a po zlikvidování čtyř setbolů v dlouhém desátém gamu vyrovnal na 5-5. Jenže pak prohrál 11 fiftýnů v řadě a do konce zápasu už neuhrál ani game.

Lehečka, který se v pondělí posunul ve světovém žebříčku na 36. místo a znovu vylepšil své nejlepší umístění, má po dnešku letošní zápasovou bilanci 20 výher a 10 porážek. Před French Open by měl absolvovat podniky Masters v Madridu a Římě.

Po nedělním premiérovém triumfu na Masters 1000 v Monte Carlu pokračuje na vítězné vlně Andrej Rubljov. Šestý hráč světa dnes proti domácímu Damiru Džumhurovi zlikvidoval za stavu 2-5 v úvodní sadě setbol a zvítězil 7-5 6-3.

V cestě do třetího letošního finále se Rubljovovi postaví Alex Molčan (h2h 0-0). Slovenský tenista ve svém prvním čtvrtfinále od loňského července zdolal 6-2 4-6 7-5 Srba Lasla Djereho.

• ATP 250 BANJA LUKA •
Bosna a Hercegovina, antuka, 630.705 eur
páteční výsledky (20. 04. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kecmanovič (4-Srb.) - Lehečka (6-ČR) 7-5 6-0
Lajovič (Srb.) - Djokovič (1-Srb.) 6-4 7-6(6)
Rubljov (2-Rus.) - Džumhur (Bosna) 7-5 6-3
Molčan (SR) - Djere (Srb.) 6-2 4-6 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
woody
Stejná bandáž na lokti, stejné výkony. Bez podání se mužský tenis hrát nedá. Ani Djokovic to nedokáže.
Reagovat
Krisboy
Mé zklamání je bezbřehé. smile
Reagovat
Kozoroh
Mohl z toho být snadný titul do sbírky, ale No1e Banja Luku pojal jen jako rozcvičku, na níž si ladí formu. V jeho věku se nedá čekat, že na každém turnaji, na němž se objeví, bude jak parní válec. No1e laťku své hry v průběhu antukové sezóny pozvedne a ta bude kulminovat na RG, uvidíte. smile
Reagovat
EllNino
Trocha ucty k souperum by nezaskodila :)) ty ladeni formy
Reagovat
Krisboy
Čertužel, Kozoroh býval jeden z nejlepších fanoušků Djokoviče tady, ale časem silně "zfanatizoval" a dnes už občas nemá daleko k některým "fanouškům" Nadala a Federera.
Reagovat
Amputace
Kozoroh nebyl objektivní nikdy. Pamatuji ho od začátku a vždy působil silně zaujatě. Jeho přínos však spočíval v různých číslech a statistikách, které sem pravidelně dával. Přinášel sem zkrátka faktické informace, což se v rámci TP dá říct o málokom.
Reagovat
No-le
Myslím, že to vidíš dost chlácholivě. Neproměnit 5 stb za sebou, z 16 bb urvat jediný, to je na postu světové jedničky už přece ostuda. Kdyby se střetl s Alcarazem uhraje 3 gamy.
Píšu to proto, že nevidím naději na zisk dalšího grandslamu.
Reagovat
Pe3k
Kdyby gs, ten už neuhraje ani míček smile
Reagovat
turista
Je to škoda. Byl by to pěkný titul do sbírky kdyby se mu dařilo. Ale ten únor až duben je to z jeho strany už několikátý rok katastrofa. Už v Dubaji to bylo špatné ty Novakovy výkony.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Joker a Jirka museli hrát svůj horší standard a jejich soupeři se naopak rozehráli k výborným výkonům, jinak si výsledky nedokážu vysvětlit. U Jokera je možná podvědomé nebo i vědomé šetření se kvůli lokti. Ještě toho má hrát dost, Rafa nic...

Jirka (ani jeho zápas jsem neviděl) podle mého odhadu vyhořel na % vyhraných 1.servisů. Nebylo by to v poslední době poprvé, co jeho zbraň v některých zápasech nefunguje.

Snad tedy Jirka pošetří síly podobně jako Joker a zužitkuje to na dalších turnajích.smile
Reagovat
turista
Tak nějak. Jirka Lehecka nezahrál svůj aktuální standard ani náhodou. Novak Djokovič zase proměnil jediný brejkbol ze 16 a prakticky všechny důležité míče nezvládl. To se pak nedá vyhrát.
Reagovat
darek.vrana
Jirka hrál v 1. setu výborně, ale jeho soupeř taky. Připadalo mi, že byl Jirka pořád o kousek lepší, jenže koncovka se nepovedla a to ho zlomilo. Rozhodně ale v 1. setu hrál svůj hodně slušný standard.
Reagovat
Krisboy
První set byl fakt dobrej, rozhodly dva míče. Jirka klasicky střídal brilantní údery a výměny s lacinejma chybama. Proto ho mám rád - hraje jako já smilesmile
Reagovat
Drzymalski
Mezinárodní mistrovství Srbska v Bosně smile
Reagovat
Patik
Mam taky pocit ze Novak tu prípravu už neberie tak vážne akoby mu tie turnaje slúžili len tak na dva tri zápasy aby sa ladil postupne na ten grandslam.. do Paríža je ešte času.. Madrid Rím podľa mňa to ma ešte minimálne 5 zápasov co mu myslím ze úplne stačí keďže od AO nezabudol hrať tenis..plus nejaké tie patalie s rukou pomalé podmienky na turnaji možno súkromie niečo.. Nesili to vie podľa mňa ze mu stačí posnazit sa niekde v Ríme aby oprášil svoju hru.
Reagovat
DJOKERTHEGOAT
Viz rok 2021. Nicméně mohl zde získat relativně snadný titul. To škoda je.
Reagovat
Nola
skoda to je, prehrat s Lajovicom nie dobra vizitka, ale ten hral fakt nebojacne a snad najlepsie co som ho videla hrat od tej timovej sutaze v Australii, a svoje sance na rozdiel od Noleho dokazal zurocit, snadny titul by tam asi nebol, ved aj Lehecka dostal kanara a Rublev je momentalne na vlne
Reagovat
Martan1
Lajovič hrál v Riu s Alcarazem a hrál tam skvěle. Byl to normální těžkej soupeř.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smile Ta podobnost s 2021 je až děsivě veliká....
Reagovat
No-le
I kdyby se nějak proklestil do finále, tak Rubleva by nedal. Vzdyť ta jeho hra je fakt zoufalá.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Patik, na tobě se mi vždy líbí tvůj střízlivý a nezaujatý stoický postoj. Velmi trefně popsané.smile

Zdálo se vám, že by ho dnes extra limitoval jeho servis? Přišlo mi, že podával relativně slušně a rychlosti servisu nebyly malé. Zápas jsem ale celý neviděl, protože pak už jsem musel jít spát. To bych musel koukat do tří do rána a to se mi nechtělo ani kvůli velikému králi.
Reagovat
Krisboy
smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Woe to byl game. Teď bude Mojmír nalomenej, jest třeba ho zlomit docela. smile
Reagovat
annah
Lehečka - hezká přetahovaná v koncovce prvního setu. Utekl ze setbolu snad na šestý pokus.
Reagovat
annah
A nakonec ho stejně projel. :-((
Reagovat
turista
No jo. Ale pro tak dobrého tenistu jakým Lehecka je ten kanár na závěr je potupný.
Reagovat
annah
To určitě. Druhý set jsem nevidela, tak netusim, co tam vyvádel, ze to skončilo kanarem.
Reagovat
Nola
preco by mal byt kanar potupny? obcas sa to stane aj tym najlepsim, je to iba tenis, nie skutocny zivot..... skus o tom popremyslat
Reagovat
Pe3k
Dušan se po životním skalpu ani neradoval. Nechápu Djokovice proč tam vůbec startoval. Na antuce neuhraje nic, Wimbledon bude zajímavý.
Reagovat
turista
Je to totiž domácí turnaj jehož ředitelem je jeho bratr Djordje. Jak by mohl chybět? Ale ty přestávky mu nesvědčí, plus věk. Už v Dubaji to byla z jeho strany mizérie.
Reagovat
Patik
Naozaj je ťažké hľadať motiváciu a naháňať sa za 250 turnajom..aj keď je to doma.. Pre 22 GS šampióna.
Reagovat
Kozoroh
No1e turnaje využil k ladění formy, nehrál na plný plyn.
Reagovat
turista
To nevím. Ale těch Lendlovych 94 kousků je pro něj začarovaných. Už v Dubaji mizérie.
Reagovat
Petra86
Už pořád nebude vyhrávat, věk se nedá zastavit u nikoho. Zase přijde jiný hráč, který bude nějakou dobu nejlepší.
Reagovat
turista
Tak nějak.
Reagovat
com
takova vostuda.. smile Svetovou jednicku porazi hrac z konce stovky a na 250tce smilesmile
Reagovat
Walda58
co to je? Já to čekal.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Stačí si vzpomenout na 2021 a na Karatseva v Bělehradě...
Reagovat
Martan1
Kdyby si viděl zápas Lajoviče s Alcarazem, tak bys takhle nemluvil.
Reagovat
Krisboy
Loket?
Nebo už je prostě starej a nestačí? smile
Reagovat
No-le
Mně to připadá od všeho trochu. Chybí výbušnost, energie... Když vidím hrát Alcaraze, který ukončí výměnu na 5 úderů, tak tohle je opravdu čajíček...smile
Reagovat
turista
Nikdo holt nemladneme. Léta běží.
Reagovat
Krisboy
Asi ho loket omezoval. V posledních letech se snaží celkově výměny zkracovat, hrát agresivněji a chodit si pro winnery. Otravné djokomurárny jsou satanudík minulostí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist