Djokovič v Bělehradě udolal krajana Djereho v třísetovém maratónu

20. 4. 2022, 22:48
Aktuality 3
ATP BĚLEHRAD - Novak Djokovič vstoupil do svého teprve třetího letošního turnaje vydřeným vítězstvím. Na antuce v rodném Bělehradu udolal až po bezmála třech a půl hodinách boje 2-6 7-6 7-6 Lasla Djereho a postoupil do čtvrtfinále. V něm světovou jedničku čeká stejně jako loni další krajan Miomir Kecmanovič.
Novak Djokovič (© AFP)

Novak Djokovič má kvůli chybějícímu očkování proti Covidu-19 problém se vstupy do zemí a přichází tak o starty na turnajích. Letos se představil jen v únoru v Dubaji, kde vypadl ve čtvrtfinále s Jiřím Veselým, a minulý týden v Monte Carlu, kde vypadl hned po úvodním vystoupení se Španělem Alejandrem Davidovichem.

Do třetího akce v roce 2022 vstoupil čtyřiatřicetiletý Srb dnes v rodném Bělehradu a měl nečekané potíže. V prvním vzájemném souboji s krajanem Laslem Djerem se ocitl dva míčky od porážky, než nakonec po 3 hodinách a 24 minutách boje zvítězil 2-6 7-6 7-6.

V prvním setu se Djokovič trápil na podání. V každém ze čtyř gamů čelil minimálně jednomu brejkbolu a dvakrát servis neudržel. Ve druhé sadě po již třetí ztrátě podání prohrával 3-4 a 15-40, ale po zisku čtyř fiftýnů v řadě zaznamenal první brejk a dostal se do hry. 

Vzápětí Djokovič za stavu 2-6 a 4-4 odvrátil brejkbol, v dvanácté hře nevyužil tři setboly a dějství dospělo do tie-breaku. V něm favorizovaný Srb ztratil vedení 6-4 a byl dva míčky od vyřazení. K mečbolu ale soupeře nepustil a na šestý pokus si vynutil třetí set. 

V něm Djokovič čelil další kritické situaci, ovšem oba brejkboly za stavu 3-4 a 15-40 odvrátil. V rozhodující zkrácené hře prohrával 3-4 a soupeř měl dva servisy, koncovku v Novak Tennis Center ale zvládl lépe první hráč světa a zápas ukončil ziskem čtyř bodů v řadě.



"Djere byl po většinu zápasu lepším hráčem. Kontroloval hru, útočil. Z ohledem na svou hru jsem se necítil nejlépe. Špatně jsem podával a nehrál konzistentně," komentoval Djokovič.

"Ale potěšilo mě, že jsem vydržel fyzicky a přežil skoro a tří a půlhodinový thriller. To je pozitivní oproti Monte Carlu, kde jsem třetí set fyzicky nevydržel. Dnes to bylo jiné a beru si z toho pozitiva," uvedl zkušený Srb.

"Jsem moc vděčný za velkou podporu fanoušků. Ale zároveň to není jednoduché hrát oficiální zápasy před domácím publikem. I po tolika letech zkušeností cítíte nervozitu," přiznal

Ve čtvrtfinále se šampion z let 2009 a 2011 utká s další krajan Miomirem Kecmanovičem (h2h 1-0), s nímž loni ve stejné fázi turnaje ztratil jen čtyři gamy. 22letý Kecmanovič dnes porazil 6-4 7-6 Australana Johna Millmana a na pátém turnaji po sobě postoupil do čtvrtfinále. Poslední semifinále si zahrál loni v březnu.

• ATP 250 BĚLEHRAD •
Srbsko, antuka, 597.900 eur
středeční výsledky (20. 04. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Djokovič (1-Srb.) - Djere (Srb.) 2-6 7-6(6) 7-6(7)
Chačanov (3-Rus.) - Safiullin (Rus.) bez boje
Kecmanovič (7-Srb.) - Millman (Austr.) 6-4 7-6(5)
Monteiro (Braz.) - Krajinovič (8-Srb.) 6-4 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
Marduch
Třetí letošní výhra se rodila těžce, ale počítá se a už jsme za letošek opět v plusu:-) Škoda, že jen do zítra, ten los šel teda nacvičit líp, než Miomira hned ve druhým špílusmile Nic, do RG je ještě čas se sebrat, jestli je vůle..
Reagovat
turista
Gratulace Novakovi k potřebné výhře. Musel se k ní doslova protrapit. Holt za odmítnutí dvou včeliček zaplatil až moc velkou cenu. Místo osmiproudove dálnice si zvolil kamenitou a trnitou cestu a tu dálnici přenechal Nadalovi. Tak ať je to příště o kousek lepší! Idemo dalje Novak! Srecno!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zbylo Jokerovi z těch uší něco?smile
Měl hodně velké štěstí, že tam proti němu nestál Miomir, to by asi na tři sety nehrálismile

Ale Miomir mě velmi potěšil vyřazením Mlynářesmile

Dom na něj včera nestačil, nebyl to zdaleka on - horší pohyb, pomalejší servis, slabší FH... Ovšem z BH tam pár lahůdek vyslal, to zase joo.
Jestli chce zas patřit mezi nejlepší, čeká ho s týmem hodně práce. Nebude to snadný návrat, ale úspěch bych mu přál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist