Do Číny se vrací i ženské turnaje. WTA ruší bojkot zavedený kvůli kauze Shuai Peng

13. 4. 2023, 15:59
Aktuality 39
Ženská tenisová asociace (WTA) končí s bojkotem turnajů v Číně, který zavedla v prosinci 2021 kvůli aféře kolem čínské hráčky Shuai Peng. Někdejší světová jednička ve čtyřhře krátce předtím na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení. Následně zmizela z veřejného života a panovaly obavy o její bezpečí. Podle šéfa WTA Steva Simona žije Peng s rodinou poklidně v Pekingu, takže nic nebrání návratu ženského tenisu na lukrativní čínský trh.
Profily hráčů
Shuai Peng

Simon také připomněl, že požadavek, aby se zástupci WTA setkali s Peng a bylo zahájeno transparentní vyšetřování, nebyl nikdy vyslyšen. Návrat turnajů do Číny si podle něj přáli i samotní hráči a hráčky.

"Rozhodnutí odejít z Číny bylo správné a stojím za ním. Ale po šestnácti měsících už víme, že naše požadavky nesplní. Takže nemá smysl pokračovat se stejnou strategií," řekl Simon v rozhovoru pro agenturu AP.

"Proto jsme se rozhodli pro jiný postup. Věříme, že v Číně můžeme pomoci dobré věci, jako jí tam pomáháme už dvacet let. A musíme také zajistit, aby se na případ Peng nezapomnělo. Doufám, že návrat bude ku prospěchu," prohlásil.

Čína je pro ženský tenis z ekonomických důvodů mimořádné důležitou zemí. V předloňském kalendáři WTA Tour bylo 11 turnajů v Číně a Hongkongu včetně finále sezony v Shenzhenu s obří dotací 14 milionů dolarů. Vzhledem k politice nulové tolerance ke covidu-19 a častým uzávěrám celých měst nehráli v Číně od vypuknutí pandemie koronaviru ani muži. Také ATP plánuje, že se na podzim do Číny vrátí.

Případ Peng vzbudil ve světě pochybnosti o svobodě projevu, dodržování lidských práv a cenzuře v nejlidnatější zemi světa. Čínská strana považovala celou kauzu za zpolitizovanou a za snahu vyvolat bojkot zimních olympijských her v Pekingu.

Během ZOH se Peng setkala s prezidentem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem, od té doby se opět na veřejnosti neobjevila. V rozhovorech zorganizovaných čínskými úřady vzala svá slova o napadení komunistickým funkcionářem zpět.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
Drzymalski
Počkejme až co řekne Dominik Hašek. Teprve pak to bude směroplatný.
Reagovat
GaelM
"Ale po šestnácti měsících už víme, že naše požadavky nesplní." Takže jim ustoupíme... smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile blamáž jako obvykle...smile
Reagovat
majkl005
bych chtěl vidět ten seznam hráčů a hráček, kteří chtěli návrat turnajů do Číny :D
Reagovat
GaelM
Qinwen Zheng
Shuai Zhang
Lin Zhu
Xinyu Wang
Xiyu Wang
Yue Yuan
Zhuoxuan Bai
Qiang Wang
Xiaodi You
Yibing Wu
Zhizhen Zhang
Juncheng Shang
Petra Kvitová
Reagovat
com
to posledni jmeno mi nejak nic nerika a ani do Ciny nepasuje smilesmile
Reagovat
lenka258
Pán/Paní to psala podle mě z důvodu, že se Petře v Číně vždy hrozně dařilo :). Většinou měla vždy jeden turnaj za sezónu vyhraný v Asii :)
Reagovat
GaelM
smile
Reagovat
majkl005
krom té Petry souhlasím
Reagovat
Carter
Inak je zaujímavé že tento týždeň hrajú za činu v bjk cupe hráčky bez rankingu, aj keď majú dosť širokú a kvalitnú základňu. Akurát včera si tam struhla jeden zápas Yuan. Vie niekto nejaký dôvod?
Reagovat
aligo
Peníze až na prvním místě
Reagovat
smazaný uživatel
Bohužel...
Reagovat
Krisboy
Kde je Peng Šuej?

Zajímalo by mě, jak může Simon vědět, že je doma a v pořádku. Předpokládám, že za poslední dva roky "vydělal" víc peněz, než za celý předcházející život.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Politika do sportu nepatří. Ten hon na Čínu je za hranicemi veškeré akceptovatelné sprostosti a trapnosti. A neříkám to jenom proto, že pracují s Číňany na denní bázi. Vlastně částečně taky.... Rasismus vůči Číně a Číňanům cítím že strany některých Čechů i ve své každodenní práci. smile
Reagovat
annah
Přece vůbec nejde o rasismus. Ale o systém, který v té zemi vládne.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Ty jsi tam žila, že můžeš soudit?
Reagovat
Stan_Borowitz
Je jen typická konzumentka mediální prezentace světa, která bohužel v poslední době nemá s realitou moc společného a je poplatná režimní propagandě. Když od zítřka začnou v médiích psát, že třeba Indové jedí novorozeňata, bude tomu taky věřit. Ale těžko jí to vyčítat, lidi jsou obecně líní konzumenti zpráv, hledat informace vlastními silami je nebaví nebo na to ani často nemají čas. I mezi užovateli TP, což jsou obecně inteligentní lidé, je jich poměrně hodně.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě že tady máme chytráky, kteří si najdou ty správné alternativní zdroje a obhajují Čínu.

Fulnek by z vás měl radost...smile
Reagovat
Grape
smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smilesmile

Já v Číně rok studoval a pár let pracoval a mohu s čistým svědomím říct, že by mě ani ve snu nenapadlo stranit jedné či druhé straně. Co ovšem říct mohu, je to, že každá z těchto stran má svou propagandu. Proto zkreslující zprávy beru se značnou rezervou. Člověk by si měl zkusit pár let žít v zahraničí, třeba v té zmíněné zemi. Jsou oblasti (např. technologické), kde jsme my "arogantní zapaďáci" oproti Číně hodně pozadu. Stejně tak bych bral s velkou rezervou notoricky známé téma"lidská práva".
Reagovat
Fandina
Žil jsi tam, tak napiš, jak to tam vypadá, jsou tam porušována lidská práva, nebo nejsou?
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Jak vidíš z reakce Toma Šmída.... Ať řeknu cokoli, tak se proti mě použijí argumenty typu "ale Číňani ti neukazou svou pravou tvář", "nepustí tě nikdy k šikanovaným Ujgurum" atd. Atd........

Mohu 1000x říct, že jsem byl na výletech v provincii Ujguru a nikdo tam nikoho nemlatil, ale vzápětí se zde objeví 10 uživatelů, kteří řeknou, že se jedná o "Potěmkinovu vesnici" a zinscenované divadýlko atd. smile

Těžko porovnávat dva odlišné světy, ale co mohu říct, tak každý Číňan pracující s Čechy v ČR označuje většinu Čechů za lenochy a neefektivní pracovníky. Číňani jsou všeobecně pod mnohonásobně větším tlakem, na jednu pozici ve škole či v práci je extrémní větší konkurence. Vzhledem k tomu, že dochází k velikému stěhování z vesnic do velikých center. Oni jsou zvyklí udělat práci, co tady trvá den.... Za dvě hodiny. V nadsázce někdy říkají, práci na týden zvládnou za hodinu.

I když jsem žil nějaký čas na Zélandu, tak měli kompletně jinou morálku než Evropani i v kvalitou hůře hodnocených jobech(o jihoamericanech ani nemluvím). Čína má mnoha tisíciletou a snažit se na sílu něco měnit je chyba. Skončilo by to neúspěchem jako v případě arabského jara v severní Africe. Navíc to nechci ani porovnávat, protože Čína má hlubší historii a hloubku kultury než Evropa a Afrika dohromady a hlavně byla schopna tuto kulturu i skrze kaligrafii udržet.

A ženy? Ty jsou většinou za královny v čínské rodině. Takže nějaké macho stereotypizace ... Lol.

Místo nadávání na Čínu bychom ji měli respektovat za to, jak efektivně se transformovala v tak krátkém čase a neustále se vyvíjí. S takovým obrovským množstvím lidí není lehké vše zorganizovat.

Mimochodem vzhledem k tomu kolik kamer v Číně je, tak jsem se ani nikdy nebál že by mě tam někdo oloupil a zabil. smile
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
*mnohatisiciletou historii
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Lžeš, ale to ti je asi vlastní. O žádných Ujgurech jsem nenapsal ani slovo. A to, že Číňané, ale i jiní Asiaté neukazují pravou tvář ti řekne každý, kdo tu oblast zná. Jestlis na tohle nepřišel ani za rok... Tvůj pohled je naprosto naivní, ale je tvůj a máš na něj právo.
Reagovat
Astarin
Já radši budu mít lidská práva než být tak technologicky napřed. Nebo to nás má přesvědčit, že Čína je boží? Obyčejní lidé většinou nikomu nevadí, ale jejich režim určitě není nejsvatější.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Každý režim má nějaké chyby..... Neexistuje nic jako svatý režim.smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
kdyžs tam rok studoval, tak jistě dobře víš, jak se správně stranicky chovat, podobně jako i další čínští občané u nás a tím neříkám, že se s některými nedá vycházet dobře... Zkrátka od mě blízkých osob, které tam byly mám rozhodně jiné informace nežli ty. A jistá přátelská návštěva u nás také nedopadla zrovna přátelsky. No, ona to není ani první a zřejmě ani poslední věc, na které se neshodneme.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Otmar
V každém systému se hraje jiný tenis? Podléhají mu i pravidla...poučte mě, prosím!
Reagovat
annah
Tenisový nadšenec mluvil o honu na Čínu, čili o politice, ne o tenisu.
Reagovat
Otmar
Ano, on psal o politice, Vy jste zmínila systém. A já Vás prosím o vysvětlení, jak politický systém souvisí s tenisem či jeho pravidly. Třeba tak, že v nám nevyhovujícím systému se nebude hrát??
Reagovat
makro99
Otmar, to je krásné jméno...
Reagovat
annah
S pravidly tenisu nesouvisí politický systém (ať demokratický , nebo autoritářský) vůbec nijak.
Reagovat
Otmar
Ano, je to tak. Shodneme se tedy, že Čína je schopna vypsat regulérní turnaj na najvyšší úrovni a ponechme na tenisových profesionálech, zda tam půjdou hrát za peníze a body. A přestaňme nálepkovat...hraje v Číně, podporuje totalitu, nehraje v Číně, podporuje demokracii. Hraje v Saúdské Arábii, podporuje občanskou válku v Jemenu,kterou Saúdové mocně vyživují a kde se mrtvých nikdo nedopočítá...promiňte, já zapoměl...ropa!!
Reagovat
smazaný uživatel
Zbytečné mu něco vysvětlovat...
Reagovat
Otmar
V podstatě nevím, co chcete vysvětlovat. Že politika je součástí sportu a Izraelci tedy zemřeli zcela logicky? A že to tak bylo, je a bude a je to tak tedy v pořádku a dobře?? Máte to jednoduché..smiřte se.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně!smile Jako za komunistů - ničeho si nevšímejte, bude to tak pro vás lepší, ovečky.
Reagovat
smazaný uživatel
Politika nepatří do sportu?
Takže izraelští sportovci v Mnichově v září 1972 zemřeli nešťastnou náhodou?

Politika, stejně jako sport nebo kultura je součástí našich životů, takže se smiř s tím, politika do sportu patřila, patří a patřit bude.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist