Favoritky Muguruzaová a Kontaveitová na Australian Open dohrály už ve druhém kole

20. 1. 2022, 05:57
Aktuality 24
AUSTRALIAN OPEN - Letošní ročník Australian Open už ve druhém kole přišel o dvě z největších favoritek na triumf a zástupkyně Top 10. Úřadující šampionka Turnaje mistryň a předloňská finalistka úvodního grandslamu sezony Garbiñe Muguruzaová jasně nestačila na Alizé Cornetovou. Anett Kontaveitová dnes vynikající formu od konce srpna nepotvrdila a prohrála se skvěle hrající teenagerkou Clarou Tausonovou.
Garbiñe Muguruzaová (© AFP)

Garbiñe Muguruzaová loni na venkovních betonech patřila k nejlepším. V těchto podmínkách posbírala 34 výher a tři trofeje, včetně Turnaje mistryň. Vstup do sezony však dvojnásobné grandslamové šampionce a bývalé světové jedničce nevyšel.

Předloňská finalistka na Australian Open stejně jako na generálce v Sydney skončila už na druhé soupeřce. Jedna z největších adeptek na letošní triumf prohrála 3-6 3-6 s Alizé Cornetovou. Na Francouzku, proti které dnes trefila dvojnásobek nevynucených chyb oproti vítězným úderům (33-17), na turnajích nestačila už potřetí v řadě.

Jednatřicetiletá Cornetová, jež je na turnaji ve třetím kole po čtyřech letech, bude bojovat o své druhé osmifinále na úvodním grandslamu sezony (2009) proti Tamaře Zidanšekové.

"Myslím, že jsem odehrála skvělý zápas. Byla jsem supersoustředěná na to, co musím dělat. Cítila jsem se jako v bublině. Vždycky musíte odehrát mimořádně dobrý zápas, abyste porazili Garbiñe, protože je velká bojovnice," radovala se Cornetová.

Zkušená tenistka si chtěla zápas užít. "Pak hraju nejlépe. V průběhu mé šestnáctileté kariéry to někdy nebyla zábava, ale teď si to chci užívat. Nevím, kolik let mi ještě zbývá," svěřila se.

Ještě před 28letou Španělkou si překvapivou porážku připsala Anett Kontaveitová. Šestadvacetiletá Estonka rovněž kupila nevynucené chyby a se skvěle hrající Clarou Tausonovou uhrála jen šest gamů (2-6 4-6).

Na Australian Open, kde se letos stejně jako Muguruzaová řadila mezi největší favoritky, tak nepotvrdila vynikající formu od konce srpna. Rodačka z Tallinnu za posledních pět měsíců čtyřikrát triumfovala, hrála finále Turnaje mistryň a dnes zaznamenala teprve šestou prohru z posledních 39 zápasů.

Devatenáctiletá Tausonová se po svém premiérovém skalpu hráček Top 10 poprvé dostala do třetího kola grandslamů. Juniorská šampionka Australian Open z roku 2019 bude pokračovat proti bývalé semifinalistce Danielle Collinsové a bude mít možnost Američance vrátit prohru z předloňského French Open.

Ve druhém kole vypadla také senzační vítězka loňského US Open Emma Raducanuová. 19letá Britka, jež hrála na Australian Open poprvé v kariéře, podlehla 4-6 6-4 3-6 Dance Koviničové z Černé Hory.

23letá Koviničová se do 3. kola grandslamu dostala poprvé a vyzve v něm bývalou finalistku Simonu Halepovou (h2h 0-1), která vyhrála i sedmý letošní zápas. Dnes Rumunka, která v úvodu sezony ovlálda turnaje WTA 250 v Melbourne, smetla 6-2 6-0 Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou.

Namále měla i Aryna SabalenkováSvětová dvojka už v šestém utkání po sobě nasekala přes deset dvojchyb (dnes 19 a letos celkem 70 ve čtyřech utkáních), ale nepříznivý vývoj stejně jako v úvodním kole otočila. Třiadvacetiletá Běloruska přetlačila 1-6 6-4 6-2 o tři roky mladší Xinyu Wang a o vyrovnání svého melbournského maxima bude usilovat proti Markétě Vondroušové.

Iga Šwiateková je naopak na Australian Open nadále suverénní. Po Harriet Dartové nedala šanci ani Rebecce Petersonové, Švédku za necelou hodinu přehrála dvakrát 6-2. O zopakování svého nejlepšího výsledku na turnaji a třetí osmifinále v řadě si nasazená sedmička zahraje s rozjetou Darjou Kasatkinovou (H2H 0-1).

Jelena Rybakinová po demolici Emmy Raducanové odstoupila z generálky v Sydney a zřejmě stále nedoléčila zranění. Po bitvě a odvráceném mečbolu v prvním kole s krajankou Zarinou Dijasovou dnes za stavu 4-6 0-1 vzdala bývalé čtvrtfinalistce Shuai Zhang a úvodní grandslam sezony pro ni skončil. Číňanka v dalším kole vyzve Elise Mertensovou.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 75.000.000 australských dolarů
čtvrteční výsledky (20. 1. 2022)
• Dvouhra - 2. kolo •
Vondroušová (31-ČR) - Samsonovová (Rus.) 6-2 7-5
Kanepiová (Est.) - Bouzková (ČR) 6-2 7-6(3)
Sabalenková (2-Běl.) - Xinyu Wang (Čína) 1-6 6-4 6-2
Cornetová (Fr.) - Muguruzaová (3-Šp.) 6-3 6-3
Tausonová (Dán.) - Kontaveitová (6-Est.) 6-2 6-4
Šwiateková (7-Pol.) - Petersonová (Švéd.) 6-2 6-2
Pavljučenkovová (10-Rus.) - Stosurová (Austr.) 6-2 6-2
Shuai Zhang (Čína) - Rybakinová (12-Kaz.) 6-4 1-0 / skreč
Halepová (14-Rum.) - Haddadová Maiaová (Braz.) 6-2 6-0
Koviničová (Č. Hora) - Raducanuová (17-Brit.) 6-4 4-6 6-3
Mertensová (19-Belg.) - Beguová (Rum.) 6-3 6-2
Kasatkinová (25-Rus.) - Linetteová (Pol.) 6-2 6-3
Collinsová (27-USA) - Konjuhová (Chorv.) 6-4 6-3
Zidanšeková (29-Slovin.) - Watsonová (Brit.) 7-6(4) 6-4
Cirsteaová (Rum.) - Kučová (SR) 6-2 6-4
Inglisová (Austr.) - Baptisteová (USA) 7-6(4) 2-6 6-2
• Čtyřhra - 1. kolo •
Krejčíková/Siniaková (1-ČR) - Pattinamaová Kerkhoveová/Ar. Rodionovová (Niz./Austr.) 6-0 6-2
Martincová/Vondroušová (ČR) - Juraková/Klepačová (7-Chorv./Slovin.) 6-4 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

24
Přidat komentář
paddy
Barty - Badosa
Halep - Swiatek

Vítězka: Barty

OF: Barty - Osaka (předčasné finále)
Reagovat
Fandina
Mugu mě zamrzela, mám ji ve Fantasy. Kontaveit je sice překvapení, ale ta mě nějak extra nebere.
Reagovat
Mantra
ty jsi fantazie v celém portálu smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rybka odstoupení, ani nevím proč,
Maruška věnovala jahody tenisové důchodkyni - myslím, že by to s tou dobrosrdečností neměla přehánětsmile Jak jsem se obával už u předchozího zápasu, její hra prostě na ranařky nestačí. Pokud něco nezmění bude se taktak držet ve stovce a to by byla škoda.

Překvapení jsou jasná, jsem zvědav na Claru v dalším kole.
Reagovat
Mantra
o MaryBou jsem psal asi před rokem, či už dvěma, že na tu stovku nemá smile
Reagovat
EllNino
Tys to psal i o Mušce a Markétě, ale stále se nějak nedaří z té stovky vypadnout smile
Reagovat
Drzymalski
Mugu má jednoduchý mustr. Buď hraje jako dokonale seřízený stroj nebo jako rekreantka na kurtu za barákem. Letošní AO je druhá varianta. Už v prvním kole byla tragická a jenom díky ještě zoufalejší soupeřce šla dál.
Reagovat
hanz
Mám to s ní podobně, u ní nikdy nevíš, jak se vyspí, jak má seštelovaný mířidla. Ale jsem rád, sympatická mi není
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
tommr
vyřazení Kontaveitový a Muguruzy je skvělá zpráva pro Báru Krejčíkovou a Karolínu Plíškovou. Okruh hráček který je můžou předstihnout se tak zúžil už jen na tři (Badosa, Sakkari a Swiatek) ...
Reagovat
brixner
Ale h0vno, more, todlencto je nejlepší zpráva pro Blixu! Ten už to někde nasává!..smilesmilesmile
Reagovat
asgard33
Jestli někde nasává,tak jedině na žal.Blixovi vždycky byla a bude milejší ta dosluhující španělská královna než ta nastupující,jenom to nemůže říct nahlas.U Garbinky se totiž dá očekávat,že po tom mimořádném vzepětí na TM zase na pár měsíců upadne do toho letargickýho náměsíčného stavu,ze kterého se možná probudí někdy před Frantík Open.
Reagovat
brixner
Blixa je starej chlívák, u něj jeden fakt nikdá neví!smilesmilesmile
Reagovat
blixa
No když to říká největčí chlívák TP, tak to je vážný smile. Hele, mazej honit sousedky, nebo z té sexuální abstinence dostaneš kopřivku smile. Já jsem slušnej kluk, já jsem sousedky nechával v klidu. Ale když jsem byl takovej "mladej" cucák jako ty, tak můj honební revír byly kolegyně ... smile
Reagovat
Fandina
Jestli je to mořský vlk, tak asi žádné kolegyně nemá a řeší to po sousedsku. smile
Reagovat
blixa
No jasný, já ho chápu smile
Reagovat
blixa
Já nasávám decentně a průběžně, na žal nikdy. Obě mají svoje, vždycky je dobré mít na výběr smile. Koťátko je z formy, s tou teď žádná zábava nebude, takže přednost má Paulínka smile.
Reagovat
baba
Alizé Cornet tady fandím kvůli tomu, že jediná měla koule se Djoko zastat a neodsoudila ho !!!Ať tam dojde co nejdál....
Reagovat
PetaM
Zastala se ho, ale až po tom, co ho deportovali. To je jako po vykonání trestu smrti říct, že ten člověk byl vlastně nevinný. :D
Reagovat
Nenela
V jaek fazi procesu se ho zastala, uz nevim, ale verim ti. I tak je to lepsi, nez ti ostatni. Krome tech nekolika, co se ho zastalo, namatkou si pamatuju asi uz jen Vaska Pospisila a Tennyse Sandgrena
Ja jsem hlavne rada, ze Muguhruza je venku
Reagovat
hanz
Možná proto, že ty se turnaje nezúčastnili, asi nejsou očko, tak soucítili.
Reagovat
Tiebraker
Na Alize se neda koukat, ten jeji frnak, to je kuasmile moc. Proc s tim nic nedela.
Reagovat
turista
smile
Reagovat
turista
Tím myslím, že je dobře, že se zastala Djokoviče, který je aktuálně systematicky nechutným způsobem likvidován. Ale on to ustojí a bude zase vyhrávat.
Zastali se ho Sandgren, Kyrgios, Isner, Pospisil, Cornetová, Kontaová, Connors, McEnroe, Kodeš.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist