Jako fénix z popela. Haddadová Maiaová porazila po obratu i Džabúrovou a je v semifinále French Open

7. 6. 2023, 14:05
Aktuality 53
Beatriz Haddadová Maiaová (27) zvládla na letošním French Open už čtvrtou třísetovou bitvu v řadě a ve třetím zápase po sobě slavila vítězství až po obratu. První brazilská grandslamová čtvrtfinalistka od roku 1968 si vyšlápla 3:6, 7:6, 6:1 na světovou sedmičku a finalistku dvou loňských grandslamů Ons Jabeurovou (28) a v semifinále se utká s obhájkyní titulu Igou Šwiatekovou (22).
Beatriz Haddadová Maiaová (© Roland Garros)

Beatriz Haddadová Maiaová se v září 2020 vrátila po dopingovém trestu a od té doby prožívá nejlepší období své kariéry. Loni na trávě v Nottinghamu a Birminghamu získala své první tituly na nejvyšším okruhu, dále hrála finále na WTA 1000 v Torontu a postupně se vypracovala až do TOP 15 světového hodnocení.

Vytáhlé Brazilce ale pořád něco chybělo. A sice úspěch na grandslamech, na kterých ještě před dvěma týdny nikdy nebyla dál než ve druhém kole. V areálu Rolanda Garrose ovšem své maximum na majorech mnohonásobně vylepšila, ačkoli byla v posledních třech zápasech velmi blízko konci na turnaji.

Ve třetím kole likvidovala mečbol Jekatěriny Alexandrovové, v osmifinále prohrávala o set a dva brejky se Sarou Sorribesovou a po obratu musela sáhnout i ve středečním čtvrtfinále se zkušenou světovou sedmičkou Ons Džabúrovou.

V úvodním dějství třikrát přišla o servis a ani jednou se nedostala do vedení. V tom následujícím byl k vidění brejkbol až za stavu 5:5, kdy Haddadová Maiaová čelila dokonce dvěma hrozbám v řadě. Ty ale zlikvidovala, a přestože v další hře nevyužila setbol, set nakonec získala poměrem 7:5 v tie-breaku a utkání srovnala.

Proti očividně rozhozené Džabúrové si v závěrečné sadě rychle vypracovala náskok 3:0 se dvěma brejky. Soupeřka se však zase zvedla a následoval tuhý boj o každý game. Haddadová Maiaová byla v klíčových momentech silnější a nakonec Tunisance povolila jen jednu hru.

Rodačka ze Sao Paula, která ukončila 55 let dlouhé čekání na brazilskou čtvrtfinalistku grandslamů, je v otevřené éře tenisu první brazilskou semifinalistkou French Open a druhou na majorech po Marii Buenové na US Open 1968. Jako první v open éře došla do semifinále na pařížské antuce po obratech ve třetím kole, osmifinále i čtvrtfinále. Postupem mezi nejlepší kvarteto si s největší pravděpodobností zajistila debut v TOP 10 pořadí.

Statistiky zápasu Haddadová Maiaová - Džabúrová

Na své největší finále v kariéře a celkově páté na hlavní tour bude útočit proti světové jedničce Ize Šwiatekové. Polka pokračuje v obhajobě na French Open bez ztráty jediného setu. Navíc po cestě do semifinále prohrála dohromady jen 15 gamů, nadělila čtyři kanáry a na kurtech strávila pouhých pět hodin a 32 minut.

Vítězka dvou ze tří posledních ročníků přehrála v repríze loňského finále 6:4, 6:2 Cori Gauffovou a Američance nepovolila set ani v sedmém vzájemném souboji. Proti své oblíbené soupeřce měla neobvyklé potíže. V úvodní sadě nepotvrdila brejk a do vedení šla až poté, co jí v závěrečném gamu sebrala čistou hrou podání. Ve druhém setu zlikvidovala ve třetí hře celkem tři brejkboly a pak už dominovala.

"Dnes to byl takticky jiný zápas než před rokem. Musela jsem vzít do úvahy podmínky. Loni ve finále docela foukalo, dnes to tak hrozné nebylo. Důležitý byl první set, který byl vyrovnaný a já zvládla klíčové momenty.  A také jsem držela Coco neustále pod tlakem," řekla Šwiateková na tiskové konferenci.

V loňské sezoně na ženském okruhu kralovala, posbírala osm titulů a ovládla dva ze čtyř grandslamů. V dosavadním průběhu té letošní ale nejlepší hráčkou není a na kontě má zatím jen dva triumfy. Oba vybojovala na akcích série WTA 500, když obhájila prvenství v Dauhá a Stuttgartu. Po skončení French Open může přijít o post světové jedničky.

"Semifinále je vynikající výsledek. Tím spíše, že tu hraju jako obhájkyně titulu. Je pro mě moc důležité, že jsem předvedla stabilní výkon," pochvalovala si rodačka z Varšavy.

Ve čtvrtek odpoledne bude usilovat o své čtvrté finále na grandslamových turnajích, v nichž má stoprocentní úspěšnost. Trofej pro šampionku zvedla nad hlavu na French Open 2020 a 2022 a ještě loni na US Open.

Statistiky zápasu Šwiateková - Gauffová

O dalších dvou semifinalistkách se rozhodlo již v úterý, Karolína Muchová vyzve šampionku lednového Australian Open a světovou dvojku Arynu Sabalenkovou.

• FRENCH OPEN •
Paříž, Francie, antuka, 49.600.000 eur
středeční výsledky (7. 6. 2023)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Šwiateková (1-Pol.) - Gauffová (6-USA) 6:4, 6:2
Haddadová Maiaová (14-Braz.) - Džabúrová (7-Tun.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:1
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

53
Přidat komentář
Dobry-den
Tak přece jen se urodilo překvapení. BHM sice moc nemusím, ale její vůli po vítězství jí mohou některé hráčky jen závidět.

Další překvapení už ale asi neuvidíme...
Reagovat
com
zadny prekvapeni, Brazilka se zas dopuje steroidy smilesmile
Reagovat
IngStavinoha
Brazilka Igu zřejmě výrazněji neohrozí
Reagovat
Liverpool22
Mája porazila loni Igu v Torontu - takže zápas je otevřený. smile
Reagovat
com
smile sice je otevreny asi jen na 2 centimentry, ale sance tam urcite je smilesmile
Reagovat
makro99
:)
Reagovat
Otmar
Vítězství Máji je pro mě překvapení, ona hraje takový logický a tedy předvídatelný tenis. Její skvělou předností nezlomná vůle. Myslel jsem, že to Žabina zvládne, ale skutečně odešla fyzicky, to máte pravdu. Coco zahrála standardně, podle mě se její tenis nevyvíjí. Po prohraném prvním setu chtěla něco změnit, vymýšlela kraviny a na to nemá. Igu nemá cenu komentovat, i když dneska taky neperlila.
Reagovat
Liverpool22
Na Máju docela sedí to co tady říkal v rozhovoru pan Kodeš - má vůli, fyzičku, jede na morál...Žába naopak opět zklamala.
S Cori souhlas - stagnuje + měla v hlavě, že Igu nikdy neporazila, neuhrála s ní dokonce nikdy ani set. Cori těží hlavně z výborného pohybu na kurtu - je výborná atletka v tom je TOP, ale tenisově tomu furt cosi chybí.
Reagovat
Otmar
Máte pravdu, Žabina je zklamání a Coco? Taky nedokážu pojmenovat, co jí chybí...snad nějaká invence, možná něco překvapivého?? Nevím.smile
Reagovat
magnus
Haddad Maia je skvelá hráčka a je dobré, že postupila, ale Iga na antuke je niekde inde.Očakávané finále Swiatek-Sabalenka je na spadnutie.
Reagovat
bardunek666
Autor se asi včera díval na Harryho Pottera. smile
Reagovat
EllNino
spíš četl Liverpoola smile
Reagovat
makro99
jáááj..:) to je fór letošního Roland Garros smile
Reagovat
EllNino
kdybys to náhodou nevěděl, tak Muška hraje styl ala Brazílie
Reagovat
Liverpool22
Ano - Muška hraje kreativní styl - je to divácky atraktivní což chválí i např. Santoro. Takže stejně jako fotbalová Brazílie baví diváky atraktivní hrou.
Takže styl alá Brazílie smile
Reagovat
EllNino
díky, to jsem nevěděl smile
Reagovat
Liverpool22
to myslíš ironicky že? smile S tou Brazílií je to pochopitelně nadsázka - přirovnání, ale sedí. Určitě je Muška zábavnější tenistka než Aryna, kde to je vše o hrubé fyzické síle
Reagovat
makro99
Myslis jako hodne technickych paradicek, nekdy i na ukor vysledku? Jako Ronaldinho driv? Nebo dnes treba Neymar?
Reagovat
Liverpool22
smile tak to zase ne - na úkor výsledku to být nemůže. Tady na RG mám z Mušky právě pocit, že tohle pochopila a dělá správná rozhodnutí, že ve správný okamžik naběhne na síť a zahraje super volej a podobně. V minulosti to bylo jak píšeš - krása na úkor výsledku.
A ve finále i Brazílie na MS 1982 a 1986 umřela na krásu, ale v roce 1994 vyhrála - bylo méně parádiček a více taktiky smile
Reagovat
makro99
aha, myslíš, že teď už to pochopila.. no zahrát super volej ve správnej okamžik, to si třeba myslím, že je hodně důležitý smile
Reagovat
Liverpool22
Zkrátka Muška má více možností díky kreativitě a vše výborně časuje - kraťasy, náběhy na síť, slajz, agresivní forhend...., ale je to můj subjektivní pocit. Uvidíme v zápase s Arynou a pak v případném finále
Reagovat
makro99
jak řikáš, ta větší kreativita tam asi je, aspoň v porovnání s jinýma hráčkama... každopádně zítra do toho musí jít Muška od začátku naplno a hlavně dát do toho srdíčko smile
Reagovat
EllNino
a hraje jako Brazílie, kdybys to nevěděl :))
Reagovat
makro99
tak dobře, máte pravdu, no.. ale stejně si myslím, že zítra to budou spíš psychologický šachy :)
Reagovat
Liverpool22
šachy to budou určitě smile že Vás to furt baví kluci smile smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Maji te radi:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Proste si jejich oblibenec...:)
Reagovat
Vlk-v-trave
Proste se neovlada... a co...
na TP se neovalada nikdo, a furt to funguje.:)
Reagovat
misa
smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Pele v sukni! Diky, uplne si mi to rozjasnil... jsem se s tim Fedex ztrapnil.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
nene, na Conchitu, nebo jak se jmenoval(a).
Reagovat
Vlk-v-trave
;)
Reagovat
Liverpool22
Ano - Mája už v zápase s Katkou z Říčan povstala z popela jako bájný pták Fénix, když odvrátila mečbol. A dnes znovu byla na pokraji porážky - pokud by Žába dala ve 2.setu na 6:5 šla by podávat na výhru. Mája to však znovu ubojovala - tedy povstala z popela smile
Reagovat
Holahej
..s Tormo to měla .6:7 0:3 15:40..
Reagovat
Liverpool22
smile Mája tady předvádí neskutečný obraty. Před pár dny tady tommr vzpomínal na Wozniacki, která když vyhrála AO, tak odvracela 2 mečboly proti Chorvatce Fettové měla to 1:5 a tuším 15:40 - jenže obrat a nakonec výhra na celém GS smile
Reagovat
Nola
Coco, stacilo zahrat aspon jeden return do kurtu, ale hlavicka nepustila.... urcite sa zlepsila, Iga to dnes nemala az tak jednoduche, ma neskutocny BH, ale ten FH ju strasne zraza
Reagovat
Pavol
Žiadny fénix žiadny popol. Jabeur úplne pokašlaný tee break . Haddad bude v ďalšom kole len do počtu. smile
Reagovat
Pavol
Keď sa večer chýli k noci zašramotí doma čosi v zázraky Ja neverím predsa sa len poistím. Keď som to videl tu nestabilitu Jabeur tak som to včas poistil. smile
Reagovat
Liverpool22
Mája povstala z popela - to sedí. smile Žába měla šanci vyhrát 2:0 na sety, ale nezvládla to. První šanci měla za stavu 5:5 a 15:40. Druhou šanci měla v TB, ale nechala si utéct začátek. Mája brazilskou vášní a touhou po úspěchu otočila zápas - byla mentálně silnější.
Nicméně souhlas s tím, že Žába odešla také fyzicky smile
Reagovat
Pavol
Ons v TB netrafí kurt keď ho má úplne prázdny. Odfláknutý úder za základnú čiaru. Mohlo vyť 5 - 5 v TB. Haddad pomáhala dvojchybami. Aj prehru aj výhru mala vo svojich rukách Ons. Nezvládla ako veľa x pred tým.
Reagovat
Liverpool22
Souhlasím s tím, že Žába měla hlavně na začátku zápas ve svých rukách, ale TB ve 2. setu už byl následek toho psycho zlomu což byl stav 5:5 a 15:40 - tam právě Mája povstala z popela a to se projevilo i na sebevědomí hráček v TB, kdy Mája trefovala lajny zatímco Žába vyváděla bejkárny a přesně o tom je tenis, kdy se vše během pár minut - jak mávnutím kouzelného proutku otočí i proto je tenis tak krásná hra - proto na to čumíme smile
Reagovat
magnus
Vidím,že si evidentne zaujatý voči Brazílčanke, čo ti nie je sympatická? Aj keby vypadla,tak semifinále na grandslame je vynikajúci výsledok.Tak ticho.
Reagovat
Liverpool22
smile smile
Reagovat
Pavol
Ide len o pravdu nič viac nič menej. Ja som na poistke zarobil tak v pohode. smile
Reagovat
Nenela
Neni, protoze zobala
Reagovat
IngStavinoha
a? jen to zrovna u ní "prasklo" ;-)
Reagovat
Vlk-v-trave
asi tem holkam ten vitr opravdu dela problemy... muze to byt loterie, ale nevim, co by se muselo stat, aby ta Cori Igu prehrala... ty jeji liftovane udery jsou pro Igu velmi vyhodne...
Reagovat
Vlk-v-trave
vitr ustal, to asi Cori ve druhem schyta v nejhorsim kanara... ale ficak to asi bude... a ne povetrnostni.
Reagovat
Vlk-v-trave
komentatorka ES - Welcome to the women tennis:) fakt zabila...;)
Reagovat
Vlk-v-trave
Cori uz to Igu trefuje mickem, bo uz asi nevim co by zabralo:)))
Reagovat
Liverpool22
To si dovolila hodně na té síti. Tak Cori ještě neuhrála s Igou set - zatím to holky mají 13:0 na sety což už je mazec smile
Reagovat
Vlk-v-trave
Cori ma podle mne vyhodny FH pro Igu, se Ize s tim dobre hraje...potom ma 19, takze ta potrebuje asi jeste nejake 2 roky...mozna... kdo vi...

Dneska by to bylo podle mne jeste vice jednoznacne, ale vitr stizil podminky, aby ji Iga vic prejela...

Ale bacha v SF ji ceka Maja... a klidne muze byt upset.:)
Reagovat
Liverpool22
tento zápas krásně ukázal, že tenis je psychologická hra, kde v této fázi rozhoduje hlavně hlava, psychika, zdravé sebevědomí či správné nastavení hráčky.

Na začátku zápasu bylo vidět, že si Žába věří a to i díky vzájemným zápasům. Navíc vyhrála 1. set a vše vypadalo, že snadno vyhraje 2:0.
Jenže Mája bojovala a za stavu 5:5 a 15:40 doslova povstala z popela jak bájný Fénix a tady se psychologie zápasu úplně otočila. Už TB byl jasně v režii Máji, kdy neustále vedla a 3. set už byla exhibice i když za stavu 4:1 dostala Žába ještě šanci, ale Mája opět odvrátila brejky a díky velké bojovnosti dala na 5:1 a definitivně Žábu zlomila.....

Žába opět velké zklamání i když na druhé straně už zápas s Dani ukázal, že ani kondičně na tom není dobře. V době, kdy se Srbka nadechovala k možnému obratu si otočila kotník a bylo po zápase...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist