Kurt Philippa Chatriera má hotovou střechu. Nyní bude probíhat testování

7. 2. 2020, 10:03
Aktuality 45
Antukové French Open bylo posledním z podniků velké čtyřky, který nedisponoval zatahovací střechou. Centrální dvorec Philippa Chatriera nyní už nepřízeň počasí trápit nebude. Pořadatelé se na sociálních sítích pochlubili fotografiemi a před startem letošního ročníku budou střechu ještě testovat.
Centrální dvorec Philippa Chatriera

Zatahovací střechu už mají největší dvorce na grandslamech několik let. French Open bylo posledním, kde chyběla. A pořadatelé antukového grandslamu za to loni schytali pořádnou kritiku od hráčů i fanoušků.

S nepřízní počasí teď budou bojovat už mnohem méně. Zatahovací střecha nad centrálním dvorcem Philippa Chatriera totiž byla dokončena.

Nyní se bude nový systém testovat, aby bylo vše připraveno na květnový start letošního ročníku. Zatáhnout střechu, která zakryje území o jednom hektaru, bude trvat zhruba 15 minut.

Díky střeše se odehrají všechna čtvrtfinále mužské i ženské dvouhry na kurtu Philippa Chatriera s kapacitou pro 15 tisíc diváků. Díky tomu budou mít všichni postupující do semifinále stejné podmínky a žádný ze zápasů se díky střeše a osvětlení neprotáhne do dalšího hracího dne. Hrát se teď navíc může i ve večerních hodinách, což mají organizátoři v plánu, večerní program by měl obvykle vypuknout v 17:00.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

45
Přidat komentář
Nola
pekny pocin, Rafa sice strechu nemusi, ale hra sa stale na antuke, uplne bezpredmetne, Soderling je na dochodku, jedine ak posle na kurt svojho dvojnika
Reagovat
Kytka
No hurá. Velká paráda to sice není, ale hlavně aby byla funkční. Konečně. Asi se báli, že jim tam John vážně přivede americké dělníky.
Reagovat
FulnekUltras
dneska už jedině operátory výroby ;-)))
Reagovat
kada.tom
Konečně!!!
Reagovat
FulnekUltras
tak to ti frankosocani nakonec přece jen dokázali... snad se jim to při RG nezasekne
Reagovat
turista
Tak Frantíci splnili to co před časem slíbili. Palec nahoru!
Reagovat
FulnekUltras
to já pamatuju, když ještě po Paříži chodil dráteník
Reagovat
smazaný uživatel
Oni jsou jako zamilovaný par v těch promo videjich před match for africa
Reagovat
Mayo
Ešteže som žiadne nevidel.
Reagovat
annah
Třeba tady:
https://twitter.com/SportOn405/status/1225725347343278081

Dá se ta exhibice sledovat někde živě?
Reagovat
Fandina
Dává to SuperTennis na satelitu.
Reagovat
miledus
Eurosport 2
Reagovat
Ereinion
myslím, že je dobrej tip, že budou 3 sety, kurz 2.11...
Reagovat
smazaný uživatel
Já dal 2:1 pro Rogera přece jen je to pro jeho nadaci :)
Reagovat
Ereinion
jo, to je asi nejrealističtější scénář :)
Reagovat
Mayo
Hra pod strechou El Matadorovi nebude sedieť. Mohli s ňou ešte počkať chvíľu :D :D :D :D :)
Reagovat
Ereinion
Advantage Djokovic, Thiem
Reagovat
tommr
pokud vím tak zatahovací střechu chtěli mít už v roce 2016. 4 roky zpoždění ale není na žabožrouty zase tak moc ...
Reagovat
steve79
Tento centrální dvorec se mi v současné době líbí nejvíce ze všech. Noční zápasy jsou super, když netrvají do dvou do rána :D
Reagovat
panzer.dragon
udělejme tlustou čáru za RG, nyní se z něj stává regulérní turnaj
Reagovat
Vlk-v-trave
:)
Reagovat
smazaný uživatel
Byla by prdel kdyby letos Nadal nevyhrál. Tím by se vlastně potvrdilo úplně všechno o čem se diskutuje roky
Reagovat
Patik
Tak to že je najlepším antukárom na svete asi nič nezmení..ale veľa vecí sa teraz deje ktoré by mali ísť proti nemu viac ako predtým ..čiže je to aj veľmi pravdepodobné že toto French Open už neuhrá ale keby aj uhral tak to neni nič akoby Gizka Oňova povedala Šokantné..Strecha,Thiem,Djokovič Next gen..Nadalove roky a fyzická schránka..ale zase toto sú všetko veci ktoré sa dajú aj rýchlo vyvrátiť..NextGen môže byť zase nula bodov..Thiem Djokovič sa navzájom vybijú..Nadal zase vyhrabe nevieme z kadiaľ neuveritelnú formu a kondíciu..a French Open bude zase len o jednom hráčovi.
Reagovat
dappe
O čem se diskutuje? Na antuce na Nadala nikdo nemá. On začne prohrávat až když se dostatečně zhorší a někdo toho bude schopný využívat. Se střechou to nemá nic společného.
Reagovat
ttopi
Diskutuje se o tom, že zatažením střechy se celkem mění vlsastnosti povrchu. Nevím jak moc je to znát u antuky, ale rozdíl tam nějaký bude.
Reagovat
Marduch
Rafe střechu nesnáší a na jeho hru má většinou negativní vliv.
Reagovat
dappe
Podle mě mu spíše nevyhovují ty povrchy, na kterých se většinou v hale hrává. Střecha samotná až takový problém nebude.
Reagovat
Marduch
Ale bude. Např. loňské SF W s Djokerem, kde byl hodně nespokojený s rozhodnutím pokračovat se zataženou střechou. On sám ke hraní pod střechou jednou řekl: Asked once why he struggles at indoor tournaments, Nadal replied that ?sun is energy?. Osobně bych se moc nedivil, kdyby si ten negativní vztah ke střeše ještě více utužil na základě jeho bilance na TM.
Reagovat
gigin
Furt lepší pro něj střecha, než mrholeni, těžší míčky a tak. Si myslím. Ale zase, kdoví jestli...
Reagovat
dappe
Je to možné. Ale myslím si, že pro něj je větší problém to, co píše gigin. Teď také záleží, jak se k té střeše bude přistupovat. Bude se zatahovat při hrozícím dešti, začínajícím nebo až v situaci, kdy se opravdu prerusovaly zápasy před střechou? Při těch prvních dvou variantách by se totiž Nadal mohl naopak vyhnout těm podmínkám, na kterých je nejvíce hratelný.
Reagovat
turista
Hratelný už je pro několik hráčů kdykoliv a kdekoliv.
Reagovat
Amputace
Jo? Na RG je v posledních třech letech hratelný konkrétně pro koho? Respektive kolik hráčů ho tam dostalo alespoň do pěti setů, případně nějak výrazně sahali po vítězství? Za poslední tři FO ztratil 3 sety, ty hratelnosti... Djokovič na AO je v posledních letech daleko hratelnější, než Nadal na RG, prostý fakt vyjádřitelný čísly. Samozřejmě nikde není psáno, že letos bude všechno jinak.
Reagovat
Amputace
To semifinále s Djokovičem není moc dobrý příklad, protože Nadal hrál i navzdory tomu, že se hrálo pod střechou a na jeho nejméně oblíbeném povrchu posledních let, skvěle. Byl prakticky míč od vítězství, a kdyby to debi.lně nezajebal na síti tuším při breakballu, mohl klidně vyhrát. Hrát se ten samý zápas pod střechou na RG, skončilo by to 3:0, nanejvýš 3:1 pro Nadala.
Reagovat
Marduch
Je to dobrý příklad, protože potvrzuje, že Nadal nemá rád střechu jako takovou..
Reagovat
Amputace
Právě, že to vůbec nepotvrzuje. Protože v tom zápase - střecha/nestřecha - hrál svůj nejlepší tenis na trávě za posledních snad sedm let. Prakticky celý zápas se hrál pod střechou a Nadal přesto málem nejlepšího wimbledonského hráče poslední doby porazil. Že Nadal nemá rád střechu dokazují například jeho selhání ve finále TM, ale určitě ne SF W 2018. V tom zápase nebyly vůbec žádné signály, že by měla Nadalovi střecha nějak vadit - přinejmenším co se týče jeho hry. A pokud měl Nadal na střechu nějaké kecy, tak to bylo proto, že se pod střechou dohrávalo i další den, ačkoli už svítilo slunce a pod střechou se dohrávalo pouze proto, že se pod ní předešlý den končilo, takže chtěli pořadatelé zachovat stejné podmínky pro většinu celého zápasu.
Reagovat
Marduch
čéče, já vůbec neřeším, jak nakonec ta zavřená střecha ovlivnila Nadalův výkon v tom zápase. Zmínil jsem ten zápas jen a pouze z důvodu Rafova jasně negativího vyjádření k pokračování zápasu pod zavřenou střechou a rozhodně si nemyslím, že by jeho vyjádření bylo stejné, pokud by mu to bylo fuk.
Reagovat
Marduch
Hrát ten samý zápas pod střechou na RG? Mno hele to už by jaksi nebyl ten samý zápas.. Resp. by to byl úplně jiný zápas :p
Reagovat
Amputace
Však byl no. Rozhodně ne pětisetová bitva, kde rozhodoval jeden dva míče.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to nadsázka.

Na FO to vypadá, že tu střechu zdržovali záměrně dokud tam Nadal vyhrává. Postavili ji jako poslední a ještě na turnaji, který vyhrává poslední dekádu jenom jeden hráč pořád dokola.

To je při nejmenším prostě vtipné. To už nezmiňuji dosypávání antuky, dny volna soupeřů, zápasy v neregulérních podmínkách atd.

Prostě Rafa musí vyhrát stůj to stůj. Takhle přesně to vypadá na French Open.
Reagovat
dappe
Tak podmínky mu vyloženě nahrály jen loni ne? Ale stejně tak se mohl v podobné situaci ocitnout on, měl štěstí, více bych za tím nehledal.

Myslím si, že porazit Nadala na antuce jde nejlépe ve chvíli, když jsou ty podmínky právě na hraně regulérnosti (mokro, déšť).
Reagovat
Amputace
Přesně tak. Viz finále 2012, kdy se snad celý set hrál za lehkého mrholení a Nadal začal naprosto ztrácet momentum zápasu.

Jenže FFF, dychtivě doufající, že Nadal letos konečně na RG prohraje, už vidí přímou úměru mezi jeho případnou letošní prohrou (konečně je střecha) a jeho dosavadními výhrami (střecha nebyla). Tohle se může prostě zrodit jedině v hlavě fanatického fanouška Federera.
Reagovat
Vlk-v-trave
Konec outdoorove ery.
Mely by se zacit pocitat uz nove stats...podle 3 hl. tenis. obdobi.

1. Velka Era
2. Open Era
3. Fukin Indoor Era

pak uz prijde rychly zanik tenisu a prijde uplne jiny sport...davam to mu rok max. 30 let:)
Reagovat
smazaný uživatel
Že když začne pršet, tak Rafův zápas se odloží a pod střechou bude hrát Thiem a Djokovič. :D
Reagovat
Patik
Ešte jedna dve tri strechy by sa tam hodili..vzhľadom nato v akom daždivom období sa to odohráva..každopádne..konečne..už sa patrilo..a navyšše aj s jastrabím okom..ešte keby malo nového víťaza..
Reagovat
tommr
jestřábí oko na FO opravdu bude? Už je to oficiální?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist