Kvitová i Plíšková si v Brisbane poradily s Američankami a jsou v semifinále

10. 1. 2020, 04:53
Aktuality 74
WTA BRISBANE - České tenistky ve čtvrtfinále turnaje v australském Brisbane potvrdily roli favoritek proti soupeřkám ze Spojených států amerických. Šampionka z roku 2011 Petra Kvitová si bez ztráty podání poradila s kvalifikantkou Jennifer Bradyovou, vítězka z let 2017 a 2019 Karolína Plíšková si ve večerním duelu poradila rovněž ve dvou setech s Alison Riskeovou.
Petra Kvitová (© AFP)

Petra Kvitová po prohrané úvodní sadě s Anastasií Pavljučenkovovou v Brisbane stále dominuje. Šampionka ročníku 2011 v posledních dvou zápasech ani jednou neztratila podání a se svými soupeřkami se na kurtu příliš nezdržela.

Ve čtvrtek si poradila s ruskou kvalifikantkou Ljudmilou Samsonovovou, které dokonce nenabídla jediný brejkbol, a v dnešním čtvrtfinále po setech 6-4 6-2 s překvapením turnaje Jennifer Bradyovou.

Americká kvalifikantka se v předchozích kolech postarala o dvě velká překvapení, když vyřadila bývalou vítězku Marii Šarapovovou a současnou světovou jedničku Ashleigh Bartyovou, proti níž si připsala svůj premiérový skalp hráčky Top 10.

Devětadvacetiletá Kvitová ale o pět let mladší soupeřce pokračovat v senzačním tažení nedovolila. V úvodním gamu sice musela likvidovat čtyři brejkboly, ovšem jednalo se o poslední brejkbolové hrozby, kterým v utkání čelila.

Finalistka loňského Australian Open mohla po odvrácených brejkbolech hned jít do trháku, jenže i Bradyová si se čtyřmi brejkboly poradila. Kvitová se brejku dočkala až v závěrečném gamu úvodní sady a po zisku prvního setu už žádný odpor nepřipustila. Ve druhém dějství prohrála na podání pouhé dva fiftýny a po 80 minutách využila hned první mečbol.

"Klíčem bylo, že jsem si držela servis. V první sadě jsem čekala na šanci, která přišla," řekla Kvitová v rozhovoru na kurtu.

Kvitová v sobotní boji o své celkově 37. finále nastoupí proti další Američance. S nasazenou Madison Keysovou má před zítřejším soubojem vyrovnanou bilanci 3-3. "Hraje výborně. Má tvrdý servis a agresivní pojetí jako já. Těším se na skvělý zápas," uvedla Kvitová.

Keysová dnes zvládla derby s Danielle Collinsovou, která v předchozích dvou zápasech svým soupeřkám povolila pouhé tři gamy. Nasazená osmička na svém podání ztratila jen šest bodů a zvítězila hladce 6-4 6-1. Zítra si zahraje o své jubilejní desáté finále, první od loňského srpnového triumfu v Cincinnati.

Karolína Plíšková se v Brisbane dostala už čtvrtý rok po sobě do semifinále. V dnešním čtvrtfinále proti Alison Riskeové, která v předchozích kolech vyřadila české tenistky Karolínu Muchovou a Barboru Strýcovou, se však na vítězství 7-6 6-3 nadřela.

Sedmadvacetiletá Češka během zápasu celkem třikrát neudržela výhodu brejku. V prvním dějství se jí to stalo dvakrát a málem ji to stálo set, ovšem oba setboly v tie-breaku zlikvidovala. Set získala po jedné z jedenácti dvojchyb Riskeové.

Plíšková hraje první turnaj pod vedením nové trenérské dvojice. Tím hlavním je Venezuelan Daniel Vallverdu, ale radit na kurtu jí byla Ukrajinka Olga Savčuková. "Drž se své hry a zůstaň pozitivní," řekla Plíškové ve druhém setu.

Ten začala česká tenistka nepotvrzeným brejkem a prohrávala 1-2, od té chvíle ale ztratila už jen jednu hru a po necelých dvou hodinách boje vylepšila vzájemnou bilanci už na 8-1.

"Vždycky hrajeme vyrovnané zápasy. Se štěstím jsem odvrátila setboly a jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech," oddechla si Plíšková. V Brisbane vyhrála patnáctý zápas v kariéře a vyrovnala rekord turnaje Bělorusky Viktorii Azarenkové.

O finále si šampionka z let 2017 a 2019 Plíšková zahraje proti Japonce Naomi Ósakaové (h2h 2-2), které může oplatit porážku z loňského semifinále Australian Open. "Bude to skvělý zápas," těší se Plíšková.

Ósakaová vyhrála i třetí letošní zápas ve třech setecj a pokračuje ve vítězné sérii z loňského podzimu. Japonská tenistka ve čtvrtfinále přetlačila 6-3 3-6 6-3 světovou devítku Kiki Bertensovou, připsala si už 14. výhru v řadě a zítra se pokusí postoupit do svého osmého kariérního finále.

• WTA PREMIER BRISBANE •
Austrálie, tv. povrch, 1.500.000 dolarů
páteční výsledky (10. 1. 2020)
• Dvouhra - čtvrtfinále •
Kar. Plíšková (2-ČR) - Riskeová (USA) 7-6(6) 6-3
Kvitová (5-ČR) - Bradyová (USA) 6-4 6-2
Ósakaová (3-Jap.) - Bertensová (6-Niz.) 6-3 3-6 6-3
Keysová (8-USA) - Collinsová (USA) 6-4 6-1
• Čtyřhra - čtvrtfinále •
Su-Wei Hsieh/Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) - Hradecká/Klepačová (ČR/Slovin.) 7-5 6-4
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

74
Přidat komentář
hluuusa
Petra uz asi nic velkeho nevyhraje, uz si neveri, ze by mohla a dela tudiz ve vymenach spatna rozhodnuti. Vanek uz se taky opakuje a rika ji vlastne na kurtu stale totez. Kez by se dala Marketa do poradku, to bych si moc pral. Na jeji hru se tak krasne diva...
Reagovat
sojka1
ale Vanek ji nerika stale totez, reaguje uplne presne na vyvoj i chyby, ovsem kazdy si zrejme zapamatuje jen tu lvici a rev tygra.... ;-)
Reagovat
George_Renel
Přesně tak. Vedle motivační řeči vždy přidá jedn, dva zásadní pokyny co je třeba změnit, udělat.
Reagovat
kodkar
K obratu došlo v 7 gemu první sady kdy svými chybami přišla o podání a od té doby nastal zvrat, jestli změnou ve hře chce Petra udělat zahozením klobouku tak si myslím, že to stačit nebude.
Reagovat
tommr
já myslím, že k obratu došlo ve čtvrtý hře druhýho setu kdy Keysová Petru brejkla a nedovolila jí zvýšit na 3:1. Od tý doby se už hrálo jen na jednu branku ...
Reagovat
Jabadu
Bojíš se?
Bojím.
Tak to je dobře. ...
Reagovat
tromas12
Jsem rád, že se holkám na turnaji daří, tak doufám, že se konecne povede české finále. :) I když cesta do nej bude pro obě hodně těžká.
Reagovat
blixa
Petra to asi dá, ale Kája se bude muset vyspat lépe než na dnešek. Když jí nebude psát servis, tak to moc nevidím.
Reagovat
tromas12
Já taky Petře věřím, u Káji nevím nevím, ale bych by rad kdyby se to povedlo. :)
Reagovat
hluuusa
Ja se bojim, ze prohraji obe dve. Pokud budou Keys s Osakou hrat dobre (a formu maji), tak to nevidim vubec dobre. Obe prohraji ve trech setech, Petra mozna ve dvou. To je muj tip.
Reagovat
rybicka
tak část už se nevyplní - teď ještě aby bylo špatně i to ostatní :-)
Reagovat
hluuusa
Ja rikal mozna ve dvou :-)
Reagovat
rybicka
No škoda, predikce už částečně sedí. :-(
Reagovat
tommr
Bára zůstane díky dnešní výhře a odstoupení páru Mladenovic/Tomljanovic i nadále světovou deblovou jedničkou a budou spolu s Hsieh na AO nasazeny jako pár č.1 ...
Reagovat
tommr
Markéta bude díky dnešní výhře Karolíny nad Riskeovou nasazená na AO jako číslo 16 ...
Reagovat
tommr
Karolína si díky dnešní výhře udržela 2.příčku v žebříčku, která znamená nasazení jako číslo 2 na AO. Ještě by ale o ní mohla přijít pokud by Osaka v Brisbane získala titul. V semifinále tedy půjde i o boj o druhé místo ...
Reagovat
whales
Karolína přes zimní pauzu hodně potrénovala na kondici. Když jsem se díval na její zápas s Tomljanovič, vypadala proti Ajle jako rambo. Na pažích mnohem větší svaly než Tomljanovič.
Reagovat
tommr
výhra ve dvou setech je sice dobrá, ale hra, kterou dneska předváděla Karolína dobrá nebyla. Takhle si hru světový dvojky a aspirantky na GS rozhodně nepředstavuju. Obávám se, že ta poslední změna trenéra nebyla rozumná a nic dobrýho Karolíně nepřinese ...
V příštím kole čeká Karolínu Osaka, která jí - pokud se Karolína nějak zásadně nezlepší - smete z kurtu ...
Reagovat
SpacialRecognition
Karolína má s Riskeovou problémy vždy, za jakéhokoliv trenéra. Prakticky sem Karolínu neviděl hrát proti Riskeové dobře nikdy.

Například loni v tokiu musela Karolína odvracet dva mečboly, prakticky žádný jejich zápas nebyl snadný,
Reagovat
lars
ne loni, ale predloni
Reagovat
SpacialRecognition
díky
Reagovat
FulnekUltras
Riske hraje pěkně do délky, což Plechovi vůbec nevoní. A vlastně nikomu.
Reagovat
Torn
Já bych z toho nic moc nedělal. Riske je nebezpečná, nepříjemná, ale má i výpadky, kdy se dokáže na servis rozpadnout. Karolíně to prostě nesedlo.
Reagovat
EllNino
Karoline to nesedi nikdy, proti Alison se ani neda hrat moc pohledný tejis, skáče to hrozně nizko
Reagovat
Torn
A k tomu ten postoj Alison u servisu...:D
Reagovat
EllNino
Bruna z Majora Zemana :)))
Reagovat
Jon61
Dnes to, použiji termilogii tommra, uhaluzila Karolína. Riske hrála skvělé míčky po čáře, ale naštěstí dost chybovala.
Reagovat
Fandina
Celkem mě překvapilo, že na kurt chodí radit Káje Savčuk. :-)
Reagovat
tommr
Valverdu nebo jak se jmenuje asi nebude na komunikaci v angličtině moc dobrej ...
Reagovat
FulnekUltras
to je hispánská hrdost - maloburžoazní Slovani se mezi sebou radši budou dorozumívat anglicky, přestože by si jinak víceméně bez problémů rozuměli
Reagovat
blixa
No to víš, magore. Ukrajincům nerozumím ani slovo a Rusům trošku rozumím jen proto, že jsem se Ruštinu učil 11 let. Ze "slovanů" se dá komunikovat jen s Poláky a Chorvaty, jinak beznaděj.
Reagovat
FulnekUltras
Maximálně Bulhaři jsou trochu oříšek. Zvlášť pro ty, kteří se dnes hrdě chlubí, jak z ruštiny samozřejmě coby velci odbojáři hluboko a ještě hlouběji propadali. Jinak chápu, že psaný projev děla současným angloholátkům neřešitelné potíže - a v Sofii si na ulici připadají jako v Číně. ;-)
Reagovat
blixa
Zvláštní, zrovna s Bulhary jsem neměl žádný větší komunikační problém, aspoň při takové té všeobecné a dovolenkové komunikaci. Chce to jen zvládnout základní věci ... adnu putylku i tri stakaty ;-) Absolutně největší komunikační tragédii pro mě představují Srbové, to je jak čínština :D
Reagovat
Jon61
Pokud rozumíte chorvatštině, musíte rozumět i srbštině, mezi jazyky nejsou velké rozdíly. Rozdíl je v písmu a víře, Srbové jsou pravoslavní a používají cyriliku.
Reagovat
blixa
No, tak úplně to nechápu, ale Chorvatům docela rozumím kdežto Srbům fakt ani slovo. Pokud jde o mluvený projev.
Reagovat
Krisboy
Srbům nerozumí nikdo.
Reagovat
Jon61
S Rusy si docela notují.
Reagovat
Krisboy
To souhlasí. Rusko je zaostalé.
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat
Fandina
Trénoval čtyři roky Angličana Andyho a pak další, kde angličtina byla určitě ta hlavní, Berďu, Grigora, Wawru, DelPa. Spíš si myslím, že není zvyklý chodit na kurt, zatím měl kluky.
Reagovat
blixa
Valverdu nebude mít s angličtinou problém, ale není to kouč ale trenér. Proto Kája zaměstnává i Savčuk.
Reagovat
tommr
jj to je pravda ...
Reagovat
tommr
Karolína měla v prvním setu víc štěstí než rozumu. Hraje otřesně, ale set nakonec proti haluzářce Riskeový nějakým záhadným způsobem uhaluzila ...
Reagovat
Jon61
Celý set mi připadalo, že má klidnější hlavu Riske, ale nakonec dala ne setbol dvojchybu. Karolína měla štěstí, servis jí dnes nejde, většinou musí jít přes druhé podání.
Reagovat
Fandina
Hodně zajímavé zápasy Kája Riske, WW / Flipkens Van Uytvanck a Goffin Nadal. Kam se dřív dívat.

Doufám, že Kája začne sázet esa. Kájo pojď!!!
Reagovat
lars
jak kvalitne hraje Nadal ?
Reagovat
Fandina
Moc kvalitně ne, když prohrál set a ve druhém prohrává 2:4.
Reagovat
lars
stav zapasu znam, ale kvalitu tenisu neznam
Reagovat
Fandina
Stav zápasu mluví za vše. Goffin je lepší. Zatím.
Reagovat
Jon61
Je to na ČT sport.
Reagovat
tommr
Karolína dneska hraje jen přes druhý podání a je to bohužel znát. Podle očekávání nebyla schopná set dopodávat a pěkně si zavařila ...
Reagovat
Andrew89
je na returnu lepší než na servisu, ale i tak mi to nepřijde špatný. Alison je velmi nepříjemná...ted teda bohužel nedopodávala, ale čuchal jsem problém ...minulý servis gem ustála..ted bohužel ne. I tak si myslím, že má velmi slušnou šanci to ted na returnu ukončit
Reagovat
Andrew89
Alison hraje ted hrozně chytře..
Reagovat
Andrew89
5:5...
Reagovat
Jon61
Uff, teď to bylo jen o fous, ale Karolina se neskutečně vyházela na stav 0:40, pak horkotěžko zachraňovala game z dalších brejkbolů.
Reagovat
Fandina
Kája chodí nějak často na síť. To jsem dlouho neviděla. Že by Savčuk nebo Dani?
Reagovat
tommr
ale dělá při tom bohužel laciný chyby ...
Reagovat
blixa
Kája asi nikdy nebude ultimátní síťařka ;-)
Reagovat
EllNino
Ale voleje má velice dobře naučené :)
Reagovat
Jon61
Karolína na returnu kupodivu lepší než na podání.
Reagovat
tommr
jj na podání se zatím strašně trápí ...
Reagovat
kada.tom
Petra a Naomi v SF, dobrá práce :-)
Reagovat
drabona
dnes potěšila oko fanouška tím, že začala konečně variovat hru. Netlačila ret. za každou cenu k čarám, snažila se je občas dostat do kurtu, aby poté v delší výměně vítězila. Pokud bude hrát takto hlavou
dočkáme se pěkných věcí.
Reagovat
Andrew89
mám radost z Peti :) jen tak dál :)

Velmi mě těší Alexandrova, že je ve finále a taky, že jde dál Serena a Caro.
Reagovat
tommr
dnešní porážka Bertensový znamená pro Petru jistotu nasazení na AO v první osmičce ...
Reagovat
Vlk-v-trave
Musis podekovat Naomi:)
Reagovat
kada.tom
to je jistě dobrá zpráva :-)
Reagovat
rybicka
Alexandrova zvládla Muguruzu :-)
Reagovat
FulnekUltras
jen doufám, že předloktí bude držet. V semifinále už je to zcela otevřené. A co si budeme namlouvat, teď jde hlavně o AO. Někdy mám pocit, že Peťa se víc kousne, když hrozí větší žebřový propad.
Reagovat
EllNino
Zatím to jde velmi dobře, servis píše, return občas taky najde správné místo :) Jen to chce asi více přemýšlet občas ...

Semifinále s Madison, to je svátek tenisu :)
Reagovat
Mantra
no tak to si nejsem jistej, to by taky mohl být kámen úrazu
Reagovat
EllNino
no hlavně při těch returnech ... :) jinak máš asi pravdu, že nejlépe loni hrála právě touhle dobou hlavně proto, že neměla čas myslet na bejkárny, když pořád hrála zápasy :)
Reagovat
tommr
Petra nezačala zápas zrovna nejlíp, ale postupně se zlepšovala a ve druhým setu už jasně dominovala. Petře pomohlo i to, že Brady naštěstí nedokázala zopakovat výkony ze zápasů se Sharapkou a Bartyovou ...
Na semifinále s Keysovou se těším, ale bude to strašně těžký ...
Reagovat
Pavlis
Prvních osm her v prvním setu obě excelentní, pak si zavolaly trenéry a Petra věděla, co má hrát. Dávala to dnes perfektně ranařsky, jak to umí jen ona. A ultra krátké výměny, v tom spočívá její hra. A esíčka krása. Brady ji prověřila slušně. Respekt k té Američance, jaký dojem v letošním Brisbane zanechala, ale Peti je prostě Peti. Madison Keys bude teda dosud největší výzva.

Dnešní zápas mi udělal velkou radost, Petře za něj děkuji. Zahraje si na prvním turnaji v sezóně v semifinále, to je obdivuhodné.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist