Letošní rok na WTA, část II. Ósakaová šokovala v Indian Wells, Stephensová triumfovala v Miami. Kvitová řádila na antuce

5. 12. 2018, 16:00
Stalo se... 0
Prestižní podniky v Indian Wells a Miami měly rozhodně překvapivé vítězky. Pro svůj premiérový titul si v Kalifornii došla teprve dvacetiletá Naomi Ósakaová, v Miami se probudila loňská vítězka US Open Sloane Stephensová. Petra Kvitová předvedla další fenomenální jízdu, tentokrát na antukových dvorcích.

10. - 11. týden (Indian Wells)
Dvojice prestižních amerických podniků odstartovala v kalifornském Indian Wells, kde mezi elitou naprosto senzačně a nečekaně triumfovala Naomi Ósakaová.

Dvacetiletá Japonka v sedmi zápasech ztratila jediný set! A rozhodně nešetřila skalpy slavnějších protivnic. Hned v prvním kole zaskočila Marii Šarapovovou, uspěla také proti Agnieszce Radwaňské, Sachii Vickeryové, Marii Sakkariové (jediný třísetový zápas), české jedničce Karolíně Plíškové a v semifinále naprosto deklasovala světovou jedničku Simonu Halepovou.

Ve finále nedala šanci další překvapivé finalistce Darje Kasatkinové a získala premiérový titul. V jediném předchozím finále (Tokio 2016) neuspěla. Kasatkinová hrála finále na WTA počtvrté, ale druhé trofeje se nedočkala.

Z šestice českých tenistek, které si zahrály hlavní soutěž, si nejlépe vedla Karolína Plíšková. Nasazená šestka si po volném losu poradila s Irinou Beguovou, po velkém boji i se Shuai Zhang a v osmifinále s Amandou Anisimovovou. Stejně jako další hráčky ani ona nedokázala najít recept na pozdější šampionku Ósakaovou a skončila ve čtvrtfinále.

Životní výsledek uhrála v Kalifornii Markéta Vondroušová. Za skvělým úspěchem vykročila výhrou nad kvalifikantkou Madison Brengleovou, poté zaskočila nasazenou Johannu Kontaovou a porazila i Arynu Sabalenkovou. Trochu smolně v osmifinále podlehla Petře Martičové.

Petra Kvitová zahájila své působení vydřeným vítězstvím nad Julií Putincevovou, ale další výhru nepřidala a ve třetím kole prohrála s domácí Anisimovovou. Barbora Strýcová skončila hned na své první soupeřce Martičové.

Přes druhé kolo neprošly Kateřina Siniaková ani Kristýna Plíšková. Siniaková po vydřené výhře nad Christinou McHaleovou skrečovala utkání s pozdější finalistkou Kasatkinovou. Plíšková na úvod zdolala Ying-Ying Duan, ovšem proti světové jedničce Halepové nepřekvapila.

V Indian Wells se pokoušela kvalifikací projít Barbora Krejčíková. Talentovaná Češka po výhře nad Alison Riskeovou nestačila v přímém souboji o hlavní soutěž na Su-Wei Hsieh.

Na turnajích se poprvé od loňského triumfu na Australian Open, po porodu dcery a po více než roční pauze představila majitelka 23 grandslamových trofejí Serena Williamsová. Američanka na úvod přehrála Zarinu Dijasovou a ve dvou těsných setech vyřadila i Kiki Bertensovou. Ve třetím kole byla nad její síly její starší sestra a pozdější semifinalistka Venus.

Velkou radost udělala českým tenisovým příznivcům Strýcová. Rodačka z Plzně totiž po boku Su-Wei Hsieh ovládla deblovou soutěž. Česko-tchajwanský pár ve finále porazil nejvýše nasazené Rusky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou. Strýcová získala svůj vůbec nejcennější titul v kariéře.

Zprávy z turnaje

BNP PARIBAS OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Indian Wells, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 8,648.508 dolarů
• Finále dvouhry •
Ósakaová (Jap.) - Kasatkinová (20-Rus.) 6-3 6-2
• Finále čtyřhry •
Strýcová/Su-Wei Hsieh (ČR/Tchaj-wan) - Makarovová/Vesninová (1-Rus.) 6-4 6-4
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Vondroušová - osmifinále
Kvitová - 3. kolo
Kr. Plíšková, Strýcová, Siniaková - 2. kolo
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los


12. - 13. týden (Miami)
V pořadí druhý prestižní turnaj v Miami ovládli domácí tenisté. Pro trofej pro vítězku dvouhry si nečekaně došla Sloane Stephensová, která se od triumfu na loňském US Open ohromně trápila. Na Floridě však našla ztracenou formu.

Cestu za titulem odstartovala výhrou nad Ajlou Tomljanovičovou, následně jí v souboji o osmifinále v průběhu rozhodující sady vzdala Monica Niculescuová, v dalším kole vystavila stopku Garbiñe Muguruzaové, ve čtvrtfinále smetla Angelique Kerberovou, v semifinále po obratu zdolala Viktorii Azarenkovou a ve finále přehrála Jelenu Ostapenkovou.

Stephensová triumfem v Miami protáhla svou finálovou neporazitelnost na šest zápasů. Navíc si zajistila premiérový posun do elitní desítky žebříčku WTA. Ostapenková hrála první finále od loňského senzačního vítězství na French Open, kde získala druhý titul.

Stejně jako v Indian Wells i v Miami se ze šestice Češek nejdále probojovala Karolína Plíšková. Česká jednička ve druhém kole přetlačila Jekatěrinu Makarovovou, v dalším zápase přežila bitvu se Su-Wei Hsieh a v osmifinále jí vzdala Zarina Dijasová. Ve čtvrtfinále ovšem neuspěla proti Azarenkové.

Petra Kvitová si oproti Indian Wells polepšila a došla o kolo dále. Na úvod vydřela výhru nad Arynou Sabalenkovou a problémy měla i s domácí Sofií Keninovou. Nad její síly byla v osmifinále pozdější finalistka Ostapenková.

Barbora Strýcová znovu nevyhrála jediné utkání. Tentokrát nasazenou Češku ve druhém kole vyřadila domácí Christina McHaleová. Na svých úvodních soupeřkách ztroskotaly také Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková a Markéta Vondroušová. Siniaková prohrála bitvu s Johannou Larssonovou, Plíšková podobným stylem nestačila na Aljaksandru Sasnovičovou a Vondroušová v tie-breaku rozhodující sady podlehla Yafan Wang.

Barbora Krejčíková, Tereza Martincová a Tereza Smitková skončily již v kvalifikaci.

Absolutně se nedařilo dvěma nejvýše nasazeným tenistkám. Světová jednička Simona Halepová měla problémy už v úvodním zápase proti lucky loserovi Océane Dodinové, ale dokázala postoupit. Proti Agnieszce Radwaňské už neuspěla.

Caroline Wozniacká dokonce skončila hned na první soupeřce. Mónice Puigové sice v úvodní sadě nadělila "kanára", nicméně nakonec Portoričance podlehla ve třech setech.

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se v Miami probojovaly do finále čtyřhry. V něm ale české naděje schytaly výprask od australsko-amerického páru Ashleigh Bartyová, CoCo Vandewegheová.

Zprávy z turnaje

MIAMI OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Miami, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 8,648.508 dolarů
• Finále dvouhry •
Stephensová (13-USA) - Ostapenková (6-Lot.) 7-6(5) 6-1
• Finále čtyřhry •
Bartyová/Vandewegheová (Austr./USA) - Krejčíková/Siniaková (6-ČR) 6-2 6-1
• Česká účast •
Kar. Plíšková - čtvrtfinále
Kvitová - osmifinále
Strýcová - 2. kolo
Siniaková, Kr. Plíšková, Vondroušová - 1. kolo
Krejčíková, Martincová, Smitková - kvalifikace
Kompletní los


14. týden (Charleston a Monterrey)
Na turnaji v americkém Charlestonu definitivně odstartovalo antukové jaro. Pro svou nejcennější trofej si došla Kiki Bertensová. Nizozemská tenistka na zelené antuce nedala šanci Veronice Cepedeové, Aleksandře Kruničové, Fanny Stollarové ani Alizé Cornetové, v semifinále přežila mečbol proti Madison Keysové a ve finále deklasovala Julii Görgesovou.

Bertensová získala svůj nejcennější a celkově pátý titul. Všechny čtyři předchozí triumfy slavila na podnicích série WTA International. Görgesová mohla získat čtvrtou trofej za poslední půl rok.

Oblíbené akce v Charlestonu se zúčastnily tři české zástupkyně a všechny byly nalosovány k sobě. Kristýna Plíšková v prvním kole vyřadila Kateřinu Siniakovou a v souboji o osmifinále nasazenou dvojku Petru Kvitovou, přičemž utla její úctyhodnou sérii 24 výher proti krajankám. Plíšková poté zdolala ještě Jelenu Vesninovou, ve čtvrtfinále proti Anastasiji Sevastovové ovšem byla bez šance.

Zprávy z turnaje

VOLVO CAR OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Charleston, USA
Povrch: zelená antuka
Dotace: 800.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Bertensová (12-Niz.) - Görgesová (5-Něm.) 6-2 6-1
• Finále čtyřhry •
Kudrjavcevová/Srebotniková (Rus./Slovin.) - Klepačová/Martínezová (3-Slovin./Šp.) 6-3 6-3
• Česká účast •
Kr. Plíšková - čtvrtfinále
Kvitová - 2. kolo
Siniaková - 1. kolo
Kompletní los


Na dlouhou dobu poslední turnaj na tvrdém povrchu, který se konal v mexickém Monterrey, ovládla nasazená jednička Garbiñe Muguruzaová. Dvojnásobná grandslamová vítězka potvrdila roli favoritky proti domácí Renatě Zarazúaové, Alison Riskeové, Ajle Tomljanovičové, Aně Bogdanové a ve finále po obratu zdolala Timeu Babosovou.

Muguruzaová, jež v cestě do finále neztratila jediný set, ukončila osmiměsíční čekání na šestý titul, naposledy se radovala loni ve Wimbledonu. Babosová, která v Monterrey před šesti lety vybojovala premiérový titul na okruhu WTA, druhou letošní trofej nezískala (Tchaj-pej).

V hlavní soutěži bojovaly Tereza Martincová a Marie Bouzková. Obě však skončily hned v prvním kole. Martincová nestačila na Saru Sorribesovou a kvalifikantka Bouzková prohrála s pozdější finalistkou Babosovou.

Zprávy z turnaje

ABIERTO GNP SEGUROS 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Monterrey, Mexiko
Povrch: tvrdý
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Muguruzaová (1-Šp.) - Babosová (4-Maď.) 3-6 6-4 6-3
• Finále čtyřhry •
Broadyová/Sorribesová (Brit./Šp.) - Krawczyková/Olmosová (USA/Mex.) 3-6 6-4 10-8
• Česká účast •
Martincová, Bouzková - 1. kolo
Kompletní los


15. týden (Lugano a Bogotá)
První evropské antukové akci letošní sezony kralovala Elise Mertensová. Talentovaná Belgičanka musela v deštivém Luganu přežít neobvyklou fyzickou i psychickou zátěž. Po hladké výhře nad Mandy Minellaovou sehrála třísetové bitvy s Markétou Vondroušovou, Monou Barthelovou i Věrou Lapkovou, ve finále si poradila s vycházející hvězdou Arynou Sabalenkovou.

Mertensové se už podruhé v letošní sezoně povedl double (Hobart), když po boku Kirsten Flipkensové v Luganu ovládla i čtyřhru. Celkově si připsala třetí titul ve dvouhře. Sabalenková naopak i své druhé finále prohrála.

Markéta Vondroušová na antuce v Luganu obhajovala loňský triumf z bielské haly, odkud byl turnaj přestěhován. V prvním kole sice odvrátila tři mečboly a udolala Julii Putincevovou, nicméně poté prohrála bitvu s pozdější vítězkou Mertensovou.

Kristýna Plíšková nenavázala na předchozí skvělé antukové výsledky a loučila se hned v prvním kole, v němž uhrála jen pět gamů s Camilou Giorgiovou. Marie Bouzková skončila již v kvalifikaci.

Zprávy z turnaje

SAMSUNG OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Lugano, Švýcarsko
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Mertensová (2-Belg.) - Sabalenková (Běl.) 7-5 6-2
• Finále čtyřhry •
Flipkensová/Mertensová (1-Belg.) - Lapková/Sabalenková (Běl.) 6-1 6-3
• Česká účast •
Vondroušová - 2. kolo
Kr. Plíšková - 1. kolo
Bouzková - kvalifikace
Kompletní los


Anna Karolína Schmiedlová v Bogotě poprvé po 18 měsících vyhrála zápas na okruhu WTA a nakonec to na kolumbijské antuce dotáhla až k titulu. Slovenská tenistka na turnaji ztratila jediný set, a to hned v prvním kole proti Irině Falconiové, v zápasech s Renatou Zarazúaovou, Emilianou Arangovou, Anou Bogdanovou ani ve finále proti bývalé šampionce a loňské finalistce Laře Arruabarrenaové už do rozhodující sady nemusela.

Schmiedlová své čtvrté finále na okruhu WTA proměnila ve třetí titul a vrátila se do elitní stovky žebříčku WTA. Arruabarrenaová byla ve finále počtvrté v kariéře, z toho potřetí v Bogotě, ale sbírku dvou trofejí nerozšířila.

Ve velkém trápení pokračovala Tereza Martincová. Česká naděje hned v prvním kole vypadla s domácí divokou kartou a hráčkou až páté stovky Marií Herazovou Gonzálezovou.

Zprávy z turnaje

CLARO OPEN COLSANITAS 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Bogotá, Kolumbie
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Schmiedlová (SR) - Arruabarrenaová (5-Šp.) 6-2 6-4
• Finále čtyřhry •
Jakupovičová/Chromačevová (2-Slovin./Rus.) - Duqueová/Podoroská (Kol./Arg.) 6-3 6-4
• Česká účast •
Martincová - 1. kolo
Kompletní los


17. týden (Stuttgart a Istanbul)
Antukové jaro pokračovalo po fedcupové pauze v hale ve Stuttgartu a na venkovní oranžové drti v Istanbulu. V německé hale udělala radost českým tenisovým příznivcům Karolína Plíšková, jež nenašla přemožitelku. Rodačka z Loun na úvod hladce přehrála rozjetou Kiki Bertensovou, poté si poradila s kvalifikantkou Veronikou Kuděrmetovovou, po obratu zvládla bitvu s Jelenou Ostapenkovou, v semifinále přehrála talentovanou Anett Kontaveitovou a ve finále zvládla klíčové momenty proti CoCo Vandewegheové.

Plíšková ve Stuttgartu vybojovala jubilejní 10. titul, na antuce si připsala druhý triumf, ten vůbec nejcennější. Vandewegheové k trofeji nepomohly ani skalpy mnohem známějších jmen - Sloane Stephensové, světové jedničky Simony Halepové nebo Caroline Garciaové. Český tenis mohl slavit double, Květa Peschkeová však ve finále čtyřhry neuspěla.

Výborný turnaj prožívala Markéta Vondroušová. Talentovaná česká hráčka prošla náročnou tříkolovou kvalifikací, v prvním kole hlavní soutěže překvapila jasnou výhrou proti domácí Julii Görgesové a dobře měla rozehraný duel také s Elinou Svitolinovou, zápas s Ukrajinkou ale musela v rozhodující sadě vzdát.

Petra Kvitová a Barbora Strýcová naopak dohrály už v úvodním kole. Kvitová nedokázala zopakovat víkendovou výhru z Fed Cupu nad Angelique Kerberovou, Strýcová prohrála s vracející se loňskou vítězkou Laurou Siegemundovou. Marie Bouzková, Karolína Muchová ani Petra Krejsová neprošly kvalifikací.

Zprávy z turnaje

PORSCHE TENNIS GRAND PRIX 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA Premier
Místo konání: Stuttgart, Německo
Povrch: antuka / hala
Dotace: 816.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Kar. Plíšková (5-ČR) - Vandewegheová (USA) 7-6(2) 6-4
• Finále čtyřhry •
Atawová/Grönefeldová (4-USA/Něm.) - Melicharová/Peschkeová (USA/ČR) 6-4 6-7(5) 10-5
• Česká účast •
Kar. Plíšková - vítězka
Vondroušová - 2. kolo
Kvitová, Strýcová - 1. kolo
Bouzková, Muchová, Krejsová - kvalifikace
Kompletní los


Na istanbulské antuce si pro trofej došla Pauline Parmentierová. Nenasazená Francouzka začala hladkou výhrou nad domácí Aylou Aksuovou, ve druhém kole ve třech setech zdolala Julii Putincevovou, za stavu 1-1 na sety jí vzdala největší hvězda letošního ročníku Caroline Wozniacká, v semifinále si poradila s Irinou Beguovou a ve třísetovém finále přetlačila Polonu Hercogovou.

Parmentierová se do finále na okruhu WTA probojovala po dlouhých deseti letech a získala třetí kariérní titul. O třetí triumf usilovala také její finálová soupeřka Hercogová.

V kvalifikaci se představily Tereza Martincová s Barborou Krejčíkovou. České naděje však do hlavní soutěže neprošly. Martincová v prvním kole nestačila na Valentinu Ivachněnkovou, Krejčíková v přímém souboji o postup do hlavní soutěže jasně prohrála s Dalilou Jakupovičovou.

Zprávy z turnaje

TEB BNP PARIBAS ISTANBUL CUP 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Istanbul, Turecko
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Parmentierová (Fr.) - Hercogová (Slovin.) 6-4 3-6 6-3
• Finále čtyřhry •
Chen Liang/Shuai Zhang (Čína) - Knollová/Smithová (3-Švýc./Brit.) 6-4 6-4
• Česká účast •
Martincová, Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los


18. týden (Praha a Rabat)
Konec dubna znamená pro český tenis velký svátek, jelikož je na programu největší tenisový turnaj na našem území, a to podnik série WTA International v pražské Stromovce.

I čtvrtým rokem se do finále probojovala domácí hráčka. Trofej pro vítězku vybojovala k radosti domácích fanoušků Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka suverénně zvládla tři úvodní zápasy - proti krajance Tereze Smitkové, Natalii Vichljancevové a krajance Kateřině Siniakové. V semifinále po vyhraném tie-breaku dorazila Shuai Zhang "kanárem" a ve finále po obratu zdolala Mihaelu Buzarnescuovou.

Kvitová proměnila své jubilejní 30. finále na WTA ve 23. titul, letos triumfovala už potřetí (Petrohrad a Dauhá). Buzarnescuová ani ve svém druhém finále neuspěla. Tři ze čtyř ročníků pražského turnaje ovládla domácí tenistka. Premiérový ročník vyhrála Karolína Plíšková, o rok později triumfovala Lucie Šafářová, loni Němka Mona Barthelová ve finále porazila Kristýnu Plíškovou.

Deblová trofej zůstala i čtvrtým rokem z půlky na domácí půdě. Pro letošní titul si došly Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou, které ve finále porazily Mihaelu Buzarnescuovou s Lidijí Morozovovou.

Peschkeová loni triumfovala po boku Němky Grönefeldové, před dvěma lety uspěly Andrea Sestini Hlaváčková s Ruskou Gasparjanovou a premiérový ročník ovládly Kateřina Siniaková se Švýcarkou Bencicovou.

V Praze měla startovat také Karolína Plíšková. Nasazená jednička se ale před startem turnaje odhlásila a její sestra Kristýna čelila Aljaksandře Sasnovičové, na jejíž skalp navázala výhrou nad Qiang Wang. Proti pozdější finalistce Buzarnescuové už neuspěla.

Do čtvrtfinále se probojovala i Kateřina Siniaková. Česká naděje si poradila s Andreou Petkovicovou a ve druhém kole s Jekatěrinou Alexandrovovou, na pozdější vítězku Kvitovou recept nenašla.

Do druhého kola prošla po výhře nad kvalifikantkou Patty Schnyderovou česká tenistka Denisa Allertová. V dalším kole ovšem podlehla Samantě Stosurové. V prvním kole kromě Smitkové skončila také Barbora Strýcová. Rodačka z Plzně, které se na domácí antuce vždy dařilo, nezvládla souboj s Camilou Giorgiovou.

V tříkolové kvalifikaci neuspěla ani jedna z devíti domácích nadějí - Anastasia Zarycká, Tereza Martincová, Miriam Kolodziejová, Karolína Beránková, Aneta Kladivová, Marie Bouzková, Jesika Malečková, Barbora Štefková a Petra Krejsová.

Zprávy z turnaje

J&T BANKA PRAGUE OPEN 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Praha, Česko
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Kvitová (2-ČR) - Buzarnescuová (Rum.) 4-6 6-2 6-3
• Finále čtyřhry •
Melicharová/Peschkeová (3-USA/ČR) - Buzarnescuová/Marozavaová (Rum./Běl.) 6-4 6-2
• Česká účast •
Kvitová - vítězka
Kr. Plíšková, Siniaková - čtvrtfinále
Allertová - 2. kolo
Smitková, Strýcová - 1. kolo
Zarycká, Martincová, Kolodziejová, Beránková, Kladivová, Bouzková, Malečková, Štefková, Krejsová - kvalifikace
Kompletní los


Na souběžně hraném podniku v marockém Rabatu pokračovala ve výborných výkonech na antuce Elise Mertensová. Talentovaná Belgičanka protáhla svou neporazitelnost proti Kristině Kučové, Lauře Siegemundové, Saře Erraniové, Su-Wei Hsieh a ve finále si poradila s Ajlou Tomljanovičovou.

Mertensová tak vyhrála už 12 zápasů v řadě, navázala na triumf ze švýcarského Lugana a získala třetí letošní a celkově čtvrtý titul. Tomljanovičová bojovala ve finále turnaje WTA podruhé v kariéře, ale ani tentokrát se premiérového vavřínu nedočkala.

Ani nadále se nedařilo Barboře Krejčíkové. Češka skončila v Rabatu už ve druhém kole kvalifikace na raketě Italky Martiny Trevisanové.

GRAND PRIX DE SAR LA PRINCESSE LALLA MERYEM 2018
• Shrnutí •
Kategorie: WTA International
Místo konání: Rabat, Maroko
Povrch: antuka
Dotace: 250.000 dolarů
• Finále dvouhry •
Mertensová (1-Belg.) - Tomljanovičová (Austr.) 6-2 7-6(4)
• Finále čtyřhry •
Blinkovová/Olaruová (Rus./Rum.) - Garcíaová-Perézová/Stollarová (Šp./Maď.) 6-4 6-4
• Česká účast •
Krejčíková - kvalifikace
Kompletní los
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist