Letošní sezona na WTA, část I. Kerberová slavila premiérové grandslamové vítězství

5. 12. 2016, 15:28
Stalo se... 30
Nejlepší vstup do sezony měla překvapivě Angelique Kerberová. Osmadvacetiletá Němka ovládla první grandslamový podnik sezony v Melbourne a získala tak premiérový titul z turnajů velké čtyřky. Češkám se v úvodním období letošní sezony příliš nedařilo, nejlepších výsledků dosáhla Barbora Strýcová. Nejvíce titulů (2) získala v prvních dvou měsících Sloane Stephensová.

Už čtvrtým rokem odstartovala sezona na okruhu WTA třemi turnaji. Tenisová smetánka se každoročně sjíždí do australského Brisbane, jelikož tamní podnik je dle slov mnoha tenistek nejlepší generálkou na první grandslamový turnaj sezony - Australian Open.

Do Brisbane letos přijely čtyři hráčky Top 10, nakonec ale startovaly jen dvě z nich. Simona Halepová se totiž odhlásila kvůli zranění levé nohy a Marii Šarapovovou trápilo levé předloktí. Navíc Garbiñe Muguruzaová nedohrála zápas druhého kola a největší favoritkou se následně stala Angelique Kerberová.

Podnik série WTA Premier však nevyhrála. Turnaj ovládla naprosto suverénně nenasazená Viktoria Azarenková. Bývalá světová jednička ztratila v pěti zápasech pouhých 17 gamů a ve finále snadno přehrála Kerberovou 6-3 6-1, čímž ukázala, že po problémech v předchozí sezoně míří zpět mezi tenisovou špičku.

"Hrála jsem opravdu dobře, hlavně na začátku. Jen jsem se snažila využívat příležitosti a nedovolit jí diktovat tempo výměn," komentovala finálový duel Azarenková.

Největším překvapením celého turnaje byla semifinálová účast Samanthy Crawfordové. Američanka musela absolvovat tříkolovou kvalifikaci a v hlavní soutěži si připsala cenná vítězství nad Belindou Bencicovou a Andreou Petkovicovou. Nad její síly byla až pozdější vítězka Azarenková.

• WTA PREMIER BRISBANE •
Austrálie, tv. povrch, 1,000.000 dolarů
Finále:
Azarenková (Běl.) - Kerberová (4-Něm.) 6-3 6-1


Souběžně se bojovalo i v novozélandském Aucklandu, kde plnila roli nasazené jedničky obhájkyně titulu Venus Williamsová. Vítězce sedmi grandslamových titulů se ale vůbec nedařilo, hned v prvním kole skončila na raketě Darjy Kasatkinové.

Do bojů zasáhly i dvě české zástupkyně. Lucie Hradecká vypadla hned v prvním kole, když proti Julii Görgesové uhrála jen tři hry, Němku nedokázala v dalším kole porazit ani Barbora Strýcová.

Görgesová se nakonec probojovala až do finále a ukončila tak téměř čtyřleté čekání na další finálovou účast na turnaji WTA. Naposledy si o titul zahrála na podzim roku 2012.

Triumf však nakonec neslavila. Podnik série International v Aucklandu vyhrála Sloane Stephensová, jež během cesty za titulem ztratila jediný set a Němku porazila 7-5 6-2.

"Julia tu hrála celý týden opravdu dobrý tenis, ale já věděla, že když budu pokračovat ve svých výkonech, tak to dnes mohu dokázat. Jsem moc ráda, že jsem byla schopná posbírat síly a hrát dobře," řekla Stephensová. "Na začátku sezony nevíte, co od sebe můžete očekávat. Ale na začátku turnaje jsem se cítila dobře a natěšeně. To mi myslím hodně pomohlo."

• WTA INTERNATIONAL AUCKLAND •
Nový Zéland, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Stephensová (5-USA) - Görgesová (Něm.) 7-5 6-2
Česká účast:
Strýcová - 2. kolo
Hradecká - 1. kolo


Hrálo se i na asijském kontinentu. Parádní vstup do sezony měla Agnieszka Radwaňská, která ovládla beze ztráty setu turnaj kategorie International v čínském Shenzhenu, když ve finále přehrála Američanku Alison Riskeovou.

Vstup do sezony se povedl i Kateřině Siniakové. Rodačka z Hradce Králové došla po výhrách nad Mituovou a Dijasovou do čtvrtfinále, v němž nestačila na Němku Friedsamovou.

Tereza Smitková úspěšně absolvovala kvalifikaci, nicméně v prvním kole uhrála proti Gibbsové jen dva gamy. Petra Kvitová poprvé v kariéře vzdala zápas. Druhá nasazená prohrála první sadu s domácí Saisai Zheng 6-2 a žaludeční problémy jí nedovolily v utkání pokračovat.

• WTA INTERNATIONAL SHENZHEN •
Čína, tv. povrch, 500.000 dolarů
Finále:
A. Radwaňská (1-Pol.) - Riskeová (USA) 6-3 6-2
Česká účast:
Siniaková - čtvrtfinále
Kvitová - 1. kolo
Smitková - 1. kolo


Potíže dvojnásobné grandslamové šampionky pokračovaly. Kvitová byla nucena vynechat turnaj v Sydney, jež loni vyhrála, a před prvním grandslamovým turnajem sezony odehrála jediný set.

O obhajobu loňského finále se pokoušela Karolína Plíšková. Letos vypadla rodačka z Loun už ve čtvrtfinále, v němž nestačila ve dvou těsných setech na nejvýše nasazenou Simonu Halepovou.

Titul v Sydney získala nenasazená Světlana Kuzněcovová. Ruska si tak připsala 16. titul, když ve finále ztratila jen dvě hry proti další překvapivé finalistce Monice Puigové z Portorika.

"Monica tady odehrála dobrý turnaj. V budoucnu určitě získáš ještě spoustu titulů," řekla Kuzněcovová směrem k soupeřce. "Cítila jsem se, jako by mi bylo šestnáct. Všechno mi vycházelo, nebyla jsem unavená, čehož jsem se bála. Odehrála jsem jedno z nejlepších finále," radovala se zkušená Ruska.

• WTA PREMIER SYDNEY •
Austrálie, tv. povrch, 753.000 dolarů
Finále:
Kuzněcovová (Rus.) - Puigová (Portor.) 6-0 6-2
Česká účast:
Ka. Plíšková - čtvrtfinále
Hradecká - 1. kolo


Nemoc nedovolila vítězce turnaje v Aucklandu Sloane Stephensové plnit roli turnajové jedničky v Hobartu. Ostatním hráčkám tak odpadla jedna z nejtěžších soupeřek a otevřela se jim šance na zisk titulu.

Té dokonale využila Alizé Cornetová. Francouzka porazila v cestě za triumfem v prvním kole Denisu Allertovou, ve finále smetla Eugenii Bouchardovou a slavila pátý titul v kariéře.

"Pokaždé, když jsme spolu hrály, tak to byl nejméně dvouhodinový boj na tři sety, nebo dva těsné sety. Tentokrát jsem byla od začátku zápasu trochu lepší. Byla jsem trpělivá, snažila jsem se být agresivní a zároveň vybírat správné údery ve správný čas. Všechno mi dnes fungovalo a je to prostě skvělé vyhrát takhle snadno finále, protože v něm je to vždy hodně emotivní," komentovala Cornetová.

Ve hře byla z Češek ještě šestá nasazená Barbora Strýcová. Tehdy 42. hráčka světa ale žebříčkové postavení nepotvrdila a skončila již v prvním kole na raketě Johanny Larssonové.

• WTA INTERNATIONAL HOBART •
Austrálie, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Cornetová (7-Fr.) - Bouchardová (Kan.) 6-1 6-2
Česká účast:
Allertová - 1. kolo
Strýcová - 1. kolo


Leden tradičně vyvrcholil prvním grandslamovým turnajem sezony. V Melbourne začalo Australian Open a vůbec poprvé v sezoně se na bodovaném turnaji představila světová jednička Serena Williamsová.

Američanka ale loňský triumf neobhájila. Zisk 22. grandslamového titulu jí nedovolila Angelique Kerberová, která v krásné třísetové bitvě získala premiérový vavřín z turnajů velké čtyřky. Přitom už v prvním kole proti Misaki Doiové čelila mečbolu.

"Je fantastické porazit Serenu a ještě ve finále grandslamu. Moc si tuhle chvíli užívám," prohlásila vysmátá Kerberová. Favoritku v zápase nejednou skvěle prohodila. "Splnila jsem si sen, na kterém jsem tvrdě pracovala. Jsem grandslamovou šampionkou, což zní bláznivě," uvedla levoruká Kerberová při slavnostním vyhlášení a poděkovala rodině.

"Angelique odehrála výborný zápas a jsem šťastná i za ni, že tady získala svůj první grandslamový titul," řekla Williamsová, která dnes doplatila na mizernou úspěšnost hry u sítě. "Jsi velká šampionka a gratuluju ti ke všemu, co jsi dokázala. Zasloužila sis to a užij si tenhle nádherný moment," dodala Williamsová.

Finalistka Serena Williamsová a vítězka Angelique Kerberová

V Melbourne se dařilo Kristýně Plíškové. Čtyřiadvacetiletá česká tenistka prošla kvalifikací a domácí publikum šokovala vítězstvím nad Samanthou Stosurovou. Ve druhém kole proti Monice Puigové měla pět mečbolů a nastřílela 31 es, čímž vytvořila nový rekord, přesto houževnaté Portoričance v dramatické třísetové bitvě podlehla.

I přes nešťastný začátek sezony se největší naděje vkládaly do Petry Kvitové. Nasazená šestka však ve druhém kole nestačila dvakrát 4-6 na domácí Darju Gavrilovovou.

Do formy se naopak dostala Barbora Strýcová. V prvním kole si po nevydařeném startu do sezony poradila s nasazenou Caroline Garciaovou a vzápětí se postarala o jedno z největších překvapení výhrou nad světovou trojkou Garbiñe Muguruzaovou. Stopku vystavila české tenistce v osmifinále až Viktoria Azarenková.

Na grandslamových turnajích se i nadále trápila Karolína Plíšková. Českou tenistku vyřadila už ve třetím kole Jekatěrina Makarovová. O Australian Open přišla kvůli nemoci Lucie Šafářová.

Dvě největší překvapení turnaje se sešla ve čtvrtfinále. Nenasazená Johanna Kontaová vyřadila Venus Williamsovou, Makarovovou a ve čtvrtfinále zdolala kvalifikantku Shuai Zhang. V semifinále nestačila na pozdější vítězku Kerberovou.

Číňanka se musela do hlavní soutěže probojovat přes kvalifikaci a hned v prvním kole si vyšlápla na druhou hráčku světa Simonu Halepovou. V dalších kolech ji nezastavila Cornetová, Lepchenková ani talentovaná Madison Keysová.

V deblové soutěži se blýskly finálovou účastí Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Duo H+H prohrálo až ve finále se suverénním párem Martina Hingisová/Sania Mirzaová.

• AUSTRALIAN OPEN •
Melbourne, Austrálie, tv. povrch, 11,935.000 dolarů
Finále:
Kerberová (7-Něm.) - S. Williamsová (1-USA) 6-4 3-6 6-4
Česká účast:
Strýcová - 4. kolo
Allertová - 3. kolo
Ka. Plíšková - 3. kolo
Kr. Plíšková - 2. kolo
Kvitová - 2. kolo
Hradecká - 1. kolo
Koukalová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo
Cetkovská - 1. kolo


Měsíc únor odstartoval premiérou halového turnaje v ruském Petrohradu. Poprvé v kariéře získala titul kategorie WTA Premier Italka Roberta Vinciová, jež ve finále přehrála nejvýše nasazenou Belindu Bencicovou.

"Nebylo to vůbec snadné, byl to náročný zápas. Belinda je skvělá hráčka, je těžké proti ní hrát. Zkazí jen pár míčků, takže jsem se musela soustředit na každý bod. Ale také jsem dnes dobře podávala a to byl klíč k mému vítězství," komentovala Vinciová, jež nastřílela 32 winnerů a udělala pouhých 12 nevynucených chyb.

"Roberta hrála úžasně dnes i během celého turnaje. Dala jsem do zápasu všechno, co jsem mohla, ale ona byla jednoduše mnohem lepší," chválila svou přemožitelku Bencicová.

Z českých tenistek se představily Hradecká, Koukalová, Strýcová a Siniaková. Všechny vypadly hned v prvním kole.

• WTA PREMIER PETROHRAD •
Rusko, tv. povrch / hala, 753.000 dolarů
Finále:
Vinciová (2-It.) - Bencicová (1-Švýc.) 6-4 6-3
Česká účast:
Hradecká - 1. kolo
Koukalová - 1. kolo
Strýcová - 1. kolo
Siniaková - 1. kolo


Velkou premiéru zažili i pořadatelé nového turnaje v tchajwanském Kaohsiungu. Na něm dominovala beze ztráty setu Venus Williamsová a po výhře nad Japonkou Misaki Doiovou získala celkově 49. titul.

"Moje soupeřka dnes byla neuvěřitelná. V prvním setu jsem vedla a najednou byla ve vedení ona," chválila Venus Doiovou. "Posledních pět dnů bylo tak vzrušujících. Cítila jsem se být nadšená a každý den jsem hrála skvělý tenis. Byl to pro mě perfektní týden. Byl to úžasně připravený turnaj se skvělými fanoušky. Jak jsem řekla, vše bylo perfektní," pochvalovala si.

• WTA INTERNATIONAL KAOHSIUNG •
Tchaj-wan, tv. povrch, 500.000 dolarů
Finále:
V. Williamsová (1-USA) - Doiová (2-Jap.) 6-4 6-2
Česká účast:
Kr. Plíšková - 1. kolo


Formu z Australian Open předvedla v následujícím týdnu na turnaji v Dubaji Barbora Strýcová. Třicetiletá rodačka z Plzně se probojovala na tamním podniku série WTA Premier až do finále, v němž nestačila na další překvapivou finalistku Saru Erraniovou, proti níž uhrála jen dva gamy.

"Jsem za tohle vítězství moc ráda, je to výsledek tvrdé práce a já jsem šťastná, že to vyšlo," radovala se po vítězství Erraniová, jež si ze Spojených arabských emirátů odvezla svůj devátý titul.

Čtvrtá nasazená Petra Kvitová ani turnajová šestka Karolína Plíšková své úvodní duely nezvládly.

• WTA PREMIER DUBAJ •
SAE, tv. povrch, 2,000.000 dolarů
Finále:
Erraniová (It.) - Strýcová (ČR) 6-0 6-2
Česká účast:
Strýcová - finále
Kvitová - 2. kolo
Ka. Plíšková - 1. kolo


Podnik WTA International v Rio de Janeiru opanovala veteránka Francesca Schiavoneová a po třech letech získala další titul. Italka ve finále otočila duel s Američankou Shelby Rogersovou.

"Je to úžasné překvapení. Už je to dávno, co jsem měla takový velký výsledek," radovala se Schiavoneová už po sobotním postupu do svého 18. finále. Titul získala z pozice 132. hráčky žebříčku, finálová soupeřka Rogersová byla o příčku výše. Poražená Američanka si zahrála o titul na okruhu WTA podruhé.

• WTA INTERNATIONAL RIO DE JANEIRO •
Brazílie, antuka, 250.000 dolarů
Finále:
Schiavoneová (It.) - Rogersová (USA) 2-6 6-2 6-2


Na nejprestižnějším únorovém turnaji v katarském Dauhá slavila titul Carla Suárezová. Španělka si ve třech setech poradila s Jelenou Ostapenkovou, která během cesty do finále vyřadila například i Petru Kvitovou.

"Neustále jsem věřila v obrat, i když jsem začala nervózně a ona hrála skvěle. Snažila jsem se neustále bojovat, běhat a teď jsem neskutečně šťastná," řekla Suárezová.

Obhájkyně titulu Lucie Šafářová absolvovala v Dauhá vůbec svůj první letošní zápas. A návrat na kurty nebyl úspěšný. S Turkyní Büyükakcayovou prohrála ve dvou těsných setech.

Nedařilo se ani letošní královně Australian Open. Kerberová prohrála už ve druhém kole se Saisai Zheng. V mizérii pokračovala i Rumunka Halepová, nad jejíž síly byla Ruska Vesninová.

• WTA PREMIER 5 DAUHÁ •
Katar, tv. povrch, 2,818.000 dolarů
Finále:
Suarézová (8-Šp.) - Ostapenková (Lot.) 1-6 6-4 6-4
Česká účast:
Kvitová - 3. kolo
Allertová - 2. kolo
Strýcová - 2. kolo
Šafářová - 2. kolo
Ka. Plíšková - 1. kolo
Hradecká - 1. kolo


Vítězka turnaje v Aucklandu Sloane Stephensová dala přednost turnaji v Acapulcu. A dobře udělala. Američanka získala v Mexiku svůj druhý letošní titul, když ve finále udolala po třech hodinách Dominiku Cibulkovou.

"Mám za sebou skvělý týden a skvělý začátek roku. Teď se těším, že v tom budu pokračovat," řekla Stephensová. "Myslím, že jsem ještě nikdy nehrála před takovým publikem. Děkuji za za tyto zážitky z Acapulka, protože si je budu navždy pamatovat."

Největší favoritkou byla jasně Viktoria Azarenková. Běloruska se ale z turnaje po vyhraném úvodním zápase kvůli zraněnému zápěstí odhlásila a do čtvrtfinále poslala právě Cibulkovou.

• WTA INTERNATIONAL ACAPULCO •
Mexiko, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Stephensová (2-USA) - Cibulková (SR) 6-4 4-6 7-6(5)


V Mexiku se pokračovalo i v dalším týdnu. Tenistky se přesunuly do Monterrey, kde triumfovala Heather Watsonová, jež ve třech setech zdolala Kirsten Flipkensovou. Opět si to rozdaly o titul letos již poněkolikáté nenasazené hráčky.

"Nevím, kde začít. Jsem tak extrémně šťastná," řekla Watsonová v pozápasovém rozhovoru. "Do zápasu jsem vstoupila nervózně, protože jsem Kirsten ještě nikdy neporazila. Ona je skvělá hráčka, která dělá svou práci velmi dobře. V prvním setu hrála téměř bezchybně a já byla frustrována sama sebou. Jen jsem se snažila zůstat v klidu, hrát co nejlépe a soustředit se na další výměnu."

• WTA INTERNATIONAL MONTERREY •
Mexiko, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Watsonová (Brit.) - Flipkensová (Belg.) 3-6 6-2 6-3


V malajském Kuala Lumpur zvládla finále několikrát narušené deštěm Jelina Svitolinová. Ukrajinská tenistka vydřela v třísetové bitvě vítězství nad Eugenií Bouchardovou a slavila čtvrtý kariérní titul. Naopak Kanaďanka ani druhou letošní finálovou účast v titul nepřetavila.

"Jsem teď emočně extrémně vyčerpaná. Upřímně, moc si toho momentálně ze zápasu nepamatuju, protože moje emoce jsou v sedmém nebi," řekla Svitolinová.

• WTA INTERNATIONAL KUALA LUMPUR •
Malajsie, tv. povrch, 250.000 dolarů
Finále:
Svitolinová (2-Ukr.) - Bouchardová (6-Kan.) 6-7(5) 6-4 7-5
Česká účast:
Krejčíková - 2. kolo
Koukalová - 1. kolo
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
včéra čertovy spadla maska z voblyčeje a byl to nakonec souset vodvedle sem ho poznal hned jaksem ho vyděl von sy myslel že ho nepo znam ale jasem ho poznal hned jaksem ho vyděl ale dělal sem že ho nevydim mykuláž my dal balík a hotovo víte
Reagovat
janek_da
Angie mi letos dělala obrovskou radost. Zajímavé, že v i když podle některých má neatraktivní styl, tak hraje v mnoha skvělých zápasech.

Příští rok je na řadě Evženka.
Reagovat
lars
v cem je na rade Busicka pristi rok?
Reagovat
janek_da
to uvidíš
Reagovat
lars
trapny.
jen abys v roce 2017 na TP nepsal, ze si to predpovidal v 2016, ceho Busicka dosahne v 2017.
Reagovat
janek_da
ten koment vypovídá víc o tobě než o mně
Reagovat
lars
aut. :)
Reagovat
bIbec
Eugénii moc nevěřím. Ale jedna z trojice Radwanská, Halep, Cibulková příští rok udělá díru do světa (vyhraje GS a možná bude #1).. možná i dvě z těchto hráček. Pokud nebude Serena stoprocentní, můžou se dít ve WTÁčku věci.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak je tu víc adeptek Petra, Mugu, pak mladice. Příští rok může být hodně divoký a cibule, Aga, Angie, Simona se můžou příští rok pěkně propadnout
Reagovat
bIbec
tak kandidátek na GS je víc. Ale na tu pozici jedničky věřím těmto třem (z těch, které tam ještě nebyly). Nikomu jinému.
Reagovat
bIbec
jo a AO vyhraje Cibule. Takovej můj předčasnej tip.
Reagovat
janek_da
Bylo by skvělé finále Baruna-Cibule. Ale na tu moji predikci by se hodilo Bušička-Cibulka a Buši win
Reagovat
smazaný uživatel
...tak ja to pochopil u Janka tak, ze jde o Cvokhausen. Ze se Evzenii bude hlavne venovat a tak...
Reagovat
bIbec
tak jako tvrdit, že třeba Evža bude mít podobný rok jako ta Angie, to je hodně odvážné tvrzení i na janka, to je pravda. Takže jestli je to myšleno tak jak tvrdíš, tak to zase jo. To by se jí teda měl věnovat. Něco mi říká, že to bude potřebovat =)

A nebo jankovi prostě Evža "bude dělat radost". Tak tomu bych i věřil, proč ne? :-)
Reagovat
janek_da
Jistě. Věnovat se jí budu více. A navíc, když se to od loňska povedlo s "fackovanou" Angie, tak Bušička by taky mohla.

Aze absolutně nevěřím. Dycky se najde nějaká hráčka během 7 zápasů, co nekazí a Aga je nahraná. Halep i celkem přeju. Jestli ale náhodou není v pomalu sestupné fázi. Cibulka, jestli bude zdravotně v pořádku. No ale je to trochu podobné jako s Agou.

U Petry je to to samé jako u Agy. Akorát že ona nesmí mít periodu, teploty musí být v rozmezí 21-25°C, vlhkost 40-60%, čerstvě zamilovaná, nesmí mít rýmu, musí potkat 4-6 Češek v turnaji
Reagovat
janek_da
?Sláb jenom ten, kdo v sebe ztratil víru a malý ten, kdo zná jen malý cíl.?
? Svatopluk Čech
Reagovat
janek_da
U Evženky budu navísost spokojený s jedním Majorem a top5
Reagovat
rusedski
Jsem si chvíli myslel, že to píše Lopuch :)
Reagovat
VlS
A ne snad?
Reagovat
janek_da
se mi nechtělo opravovat :)
Reagovat
smazaný uživatel
To bych bral!
Reagovat
Frick
Špatně se mi věří tomu, že by vyhrála Cibuľa GS... nevim, no... Je rozdíl GS s bilancí 7/0 nebo TM s bilancí 3/2... byť samozřejmě to AO 2014 bylo velký tažení.... na druhou stranu ten poslední krok chyběl...
Reagovat
Frick
Pokud je to na 4 díly, tak neměl by ten přehled končit IW?
Reagovat
smazaný uživatel
mně asy nedá nic vobčas sem trochu zlobyl a byl sem aji lýnej trénovad tak nevym jak to dopadne víte
Reagovat
smazaný uživatel
mislim tedy ježíška santu klauze já moc rad nemam protože mu nerozumym jeho jaziku víte
Reagovat
gigin
donese Ježuch na Vánoce. Samozřejmě jedničky.

https://pbs.twimg.com/media/Cy5wjIzW8AAQELn.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
gygyne asy myslíte jednički kozi že jo ty sou furd lepšý než nákí pětki ty se všude moc bymbaj víte
Reagovat
smazaný uživatel
to jako fakt? Parada, prijemne prekvapeni, vzdycky dostavam chicagske W RF SIGNATURE.. :-)
Reagovat
gigin
:))

Fakt.
Reagovat
gigin
Jinak toto ti tu nechali včera čerti...

https://www.youtube.com/watch?v=ubLbQ_aKvMA
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist