Muchová skolila Sabalenkovou i v Cincinnati! Zajistila si TOP 10 a boj o nejcennější trofej

19. 8. 2023, 20:13
Aktuality 49
WTA CINCINNATI - Karolína Muchová (26) v semifinále turnaje WTA 1000 v Cincinnati podobně jako v červnu na Roland Garros zdolala světovou dvojku Arynu Sabalenkovou (25) a zajistila si premiérový posun do TOP 10. O nejcennější titul si česká tenistka zahraje s domácí Coco Gauffovou (19), která až na osmý pokus porazila světovou jedničku Igu Šwiatekovou (22).
Karolína Muchová (© Profimedia)

Kariéru Karolíny Muchové brzdí časté zdravotní potíže, letos ale její tělo i díky dennodenní spolupráci s fyzioterapeutem a kondičním trenérem v rámci možností drží a prožívá životní sezonu.

V Cincinnati zdolala už pět soupeřek a kromě skreče krajanky Marie Bouzkové musela pokaždé do tří setů. Brazilku Beatriz Haddadovou Maiaovou, Chorvatku Petru Martičovou, světovou osmičku Mariu Sakkariovou z Řecka i světovou dvojku Arynu Sabalenkovou však dokázala zdolat. A to i přesto, že hraje se zatejpovaným bolavým břišním svalem.

Muchová zvládla s vítězkou lednového Australian Open Sabalenkovou i druhou letošní bitvu. Zatímco v červnu v semifinále French Open utekla z mečbolu, v Cincinnati ve stejné fázi turnaje otočila vývoj z 0:1 na sety.

V úvodní sadě se česká tenistka nemohla opřít o servis, ale ve druhé a třetím setu nečelila brejkbolu, po svém podání vyhrála 36 ze 47 fiftýnů a po 2 hodinách a 37 minutách boje zvítězila 6:7, 6:3, 6:2. I když zahrála méně winnerů (17:30), také výrazně méně chybovala (24:51).

"Je to neuvěřitelné. Nedokážu si teď ani pořádně uvědomit, co jsem dokázala. Je to úžasný pocit a děkuju skvělému publiku za atmosféru. Byla to těžká bitva, musela jsem bojovat, měnit hru i tempo, protože Aryna hraje strašně rychle a je důležité ji nějak rozhodit," řekla Muchová v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Šestadvacetiletá rodačka z Olomouce od 8. června odehrála 13 zápasů, 10 z nich šlo do tří setů a šestkrát Muchová rozhodující sadu zvládla. Od 10. května absolvovala 22 utkání a vždy uhrála alespoň set. Bilanci s hráčkami TOP 10 upravila na 11:13.

Muchová hrála semifinále na okruhu WTA posedmé v kariéře a teprve podruhé od Australian Open 2021.  vybojovala své celkově 4. finále a první na podniku WTA 1000. Dosud jediný titul slavila v roce 2019 na 'dvěstěpadesátce' v jihokorejském Soulu.

Ve světovém žebříčku si už zajistila posun na 10. místo za Markétu Vondroušovou a před duo Petra Kvitová a Barbora Krejčíková, čímž o šest příček vylepší své maximum.

O druhou a nejcennější trofej si finalistka letošního Roland Garros zahraje v prvním vzájemném souboji s domácí světovou sedmičkou a poraženou finalistkou loňského Roland Garros Coco Gauffovou. Skolit tři hráčky elitní desítky během jednoho turnaje může poprvé v kariéře.

"Jsem nadšená. Tohle je moje první finále na tisícovce. V Cincinnati to miluju," snažila se Muchová získat fanoušky. "Věřím, že mi i zítra bude někdo fandit, i když budu hrát proti domácí tenistce. Moc se na to těším," dodala Muchová, jež bude novou českou dvojkou.

Šwiateková – Gauffová 6:7, 6:3, 4:6

Gauffová po porážce v prvním kole Wimbledonu sáhla po trenérské změně a pod vedením Pere Riby a Brada Gilberta se parádně připravila na US Open Series. Vyhrála už 10 z 11 zápasů, prohrála v nich pouze tři sety a dokonce našla dlouho marně hledaný recept Igu Šwiatekovou.

Devatenáctiletá Američanka s o tři roky starší Polkou prohrála všech sedm vzájemných zápasů včetně loňského finále na Roland Garros a nevybojovala v nich jediný set. Pouze při prvním střetnutí v Římě 2021 uhrála víc jak šest gamů.

Uspěla až nyní na osmý pokus za podpory domácího publika v Cincinnati. Premiérový set získala v tie-breaku poté, co dvakrát smazala manko brejku a za stavu 5:6 odvrátila dva setboly.  Ve druhé sadě sice opět dvakrát neudržela podání a na returnu uhrála pouze 2 z 18 fiftýnů,  na rozhodující dějství se však dokázala znovu zkoncentrovat.

V něm byl vývoj šest gamů vyrovnaný a obě hráčky si bez potíží hlídaly své servisy. Gauffová udeřila rozhodujícím brejkem v sedmé hře a náskok, i když po boji, už udržela. Přestože v obou hrách při svém servisu čelila brejkbolu a v závěrečném gamu se jí nedařilo proměnit mečbol, při čtvrté šanci jí Polka pomohla nepovedeným náběhem na síť.

"Ona při těch mečbolech hrála dobře, ale nepřemýšlela jsem o tom, že je to světová jednička. V každém případě se musíte soustředit na svou polovinu kurtu," kometovala Gauffová zlomení černé série proti Šwiatekové.

Semifinálový souboj dvou hráček elitní desítky nabídl urputný boj, ale také velké množství chyb. Zatímco na winnery Gauffová prohrála 18:27, vynucených chyb udělala 37 a Šwiateková dokonce 46.

Světová sedmička Gauffová upravila bilanci s hráčkami TOP 10 na 11:20. Světovou jedničku porazila podruhé v kariéře a poprvé po využití mečbolu, neboť Australanka Ashleigh Bartyová jí v Římě 2021 vzdala navzdory příznivému stavu 6:4 a 2:1.

 

Coco Gauffová až na 8. pokus porazila Igu ŠwiatekovouCoco Gauffová až na 8. pokus porazila Igu Šwiatekovou (@ Profimedia)

 

 

Do finále americká teenagerka postoupila pošesté v kariéře, dosud jedinou porážku v něm utrpěla loni na Roland Garros se Šwiatekovou. Zatím nejcennější titul získala před dvěma týdny na 'pětistovce' ve Washingtonu, v neděli v Cincinnati zaútočí na první trofej z 'tisícovky'. Předchozí triumfy slavila na 'dvěstěpadesátkách'  v Linci 2019, Parmě 2021 a Aucklandu 2023.

Gauffová se stala teprve sedmou teenagerkou ve finále turnaje WTA 1000. Před ní o titul hrály Viktoria Azarenková, Caroline Wozniacká, Belinda Bencicová, Jelena Ostapenková, Bianca Andreescuová a Šwiateková.

• WTA 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
sobotní výsledky (19. 08. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Muchová (ČR) - Sabalenková (2) 6:7 (4:7), 6:3, 6:2
Gauffová (7-USA) - Šwiateková (1-Pol.) 7:6 (7:2), 3:6, 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

49
Přidat komentář
Serpens
Co Muška nemá v tenise ráda? Vedení 40:0 smile
Reagovat
EllNino
Opět to potvrdila :/
Reagovat
vladka
Káji super tenis a její super chování můžu kdykoli. A komentátoři!smile Páni, to byl jeden velkej zážitek. Díky a gratulace smilesmile
Reagovat
Krisboy
Několikrát se tu chválilo jeho spolukomentování. Já jsem to sice neviděl, ale pana Žofku znám velice dobře a musím říct, že to je skutečně jeden z největších tenisových odborníků u nás. Všem doporučuji např. jeho skvělou knihu Králové tenisových grandslamů. Abych použil trochu smutné přirovnání - Z. Žofka je takový Jiří Černý tenisu.
Čest památce p Černého a hodně zdraví a spoustu okomentovaných zápasů p. Žofkovi!

smilesmile
Reagovat
vavrinec
smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmilesmile
Reagovat
Krisboy
Z Mušky se pomalu stává nejlepší servis-volejářka na tour. Srovnávání s Federerem je myslím na místě. Samozřejmě tomu ještě malinko chybí, ale to se srovná smile

Úžasný tenis, ještě jednou gratuluji! smile
Reagovat
annah
Velká gratulace Mušce! Třetí set jsem bohužel neviděla, odpadla jsem únavou po náročném dnu. Tak snad se Mušce zadaří i dnes. Ale i kdyby ne, byla to úžasná jízda.smile
Reagovat
GaelM
Zatím je to deja vu letošního RG, vyřazená Sakkari, v semifinále obrat proti Sabalence... snad bude mít finále tentokrát šťastný konec smile
Reagovat
Carloss
na finále s Coco se dost těším. jestli bude Karolína předvádět taková kouzla jako se sabalenko může to vyhrát. hlavně mě překvapilo, jak u ní fungoval servis-volej.
Reagovat
Carloss
viděl jsem skoro celý zápas a musím říct, že když se Karolíně daří je její tenis jedna velká zábava. nedivím se třeba Chris Evertové, že má její tenis ráda. Karolínina hra je snad nejhravější z top tenistek na okruhu.
Reagovat
frenkie57
Nejhravější a přitom tak účinný. Radost pohledět.
Reagovat
mamina
Ten komentář s tenisovým odborníkem byl úžasný a mohl by být zván častěji trochu nás laiky nasměruje, uklidní, když máme nervy, že to nejde podle našich představ. Díky za to.
Reagovat
mamina
Mám velkou radost, ale na finále žádné (raději) velké očekávání i když to Mušce že srdce přeji. Ty břišáky jsou sv.ňa. Věřím, že její hrou ješté dokáže, co v ní je. Od začátku jsou hlavně s Maruškou mé favoritky. Jsou to fajn holky a hrají, pokud jsou zdravé, moc pěkný tenis. Takže do finále tfuj, tfuj, tfuj, přeji Mušce, ať vydrží zdraví a ať to vyjde.
Reagovat
Blondie
smilesmilesmile
Reagovat
Kandinsky1
Tý jo, čumím jako blázen. Že dá Moucha Sabě 6:3, 6:2 na hardu by mě ani ve snu nenapadlo.
Reagovat
Ela-fon-isi
smile
Reagovat
bIbec
Štve mě ten její pupek.

Je to strašná škoda, Kája je šikovná, ale je to celý nejistý s ní kvůli tomu.
Reagovat
frenkie57
No, teď bude mít týden volno, tak se na to podívaj felčaři a snad to drobet poštelujou. smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
felčaři radši neesmilesmile
Reagovat
frenkie57
Někdy lepší dobrý felčar jak špatný dochtor(to "ch" je tam schválně).smile
Ne, samozřejmě, nadsázka. Nejlepší bude, když Karolínino tělo bude držet a ona nebude nikoho takového potřebovat.
Reagovat
Ianny
V zápase se Sakarri měla břicho zatejpovaný, včera a dnes už ne, tak doufejme, že to nebude až tak velký problém.
Reagovat
aligo
Dnes jo, ale tělovou barvou, tak to nebylo tak vidět
Reagovat
Ianny
Aha, tak to jsem nepostřehl
Reagovat
Svatopluk
Kdyby někdo řekl v lednu, že budeme mít srpnu hráčky 9-12 v řadě, kdo by mu věřil? A kdo by věřil, že jedničkou bude Vondroušová a dvojkou Muchová?
Reagovat
vrabejka
Každý kdo ví jak velký mají potenciál
Reagovat
frenkie57
Dvě největší marodkyně. Já bych tedy nevěřil.smile
Reagovat
tommr
já jsem před letošní sezonou na největší zlepšení u našich tipoval Vondroušovou a Bouzkovou. U Markéty to vyšlo stoprocentně, u Marie jsem to bohužel neodhad dobře, ale ještě se do konce sezony může trochu zlepšit ...
Reagovat
vrabejka
Zdravá Muchová je hráčka TOP3
Reagovat
frenkie57
Nevím, jestli až tak vysoko, ale rozhodně má na to, aby se po zbytek kariéry stabilně držela v TOP10.
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Dobry-den
Opět mě zmátla řečí těla v 1. setu. :)

Když v průběhu zápasu zapomněla na břišák, tak se i docela hezky rozservírovala, mohla víc chodit na síť nebo ve výměnách vyvádět Arynku z rytmu a nechat ji vyhazovat. Moc dobře zvládnuté. Gratulka. smilesmile
Reagovat
frenkie57
Možná si řekla, kašlu na břicho, buď to vydrží, nebo to rupne úplně.smile
Reagovat
Ianny
Nakonec dobře, že to Maruška včera skrečovala, aspoň si Muška odpočinula. Marie by myslím Sábu těžko zdolala.
Reagovat
frenkie57
Asi ne, ale myslím, že by Sábu potrápila o dost více, než posledně. Před USO chytla dobrou formu, snad jí tam to zranění pustí.
Reagovat
aape
Kája velká nádhera smile
Reagovat
com
presne tak, vysoupnout Kvitovic-Vankovic z Turnaje Mistryn si zaslouzi palec nahoru smilesmile
Reagovat
Kandinsky1
smile
Reagovat
frenkie57
Mám, samozřejmě, velkou radost, ale abych pravdu řekl, tak jsem s jejím postupem až do finále, s ohledem na zdr.stav, vůbec nepočítal. O to je to sladší a nemusí to být konečná.
Reagovat
baba
Je to nádhera,ale ten její zdravotní stav mě děsí,snad to nedopadne špatně směrem k US.Tohle finále asi málokdo čekal
Reagovat
com
No a Muchova konecna smile
Reagovat
HAJ
Zatím je to dobrá zábava. Brejkbol na 5:3 byl světový balón. Takže zatím se konečná nekoná. No uvidíme.smile
Reagovat
HAJ
Samozřejmě to může být konečná, ale už teď si zaslouží Karolína pochvalu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
com konečná (pro dnešek)smile
Reagovat
com
smile kdyz neni skola, tak neni vecerka smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
a já myslel, že chodíš spát se slepicemasmile teda jakože brzosmile
Reagovat
com
smile
Reagovat
zfloyd
zatím se rozpinkává , hrát teprve začne
Reagovat
Ianny
To nevím, zase si leduje to břicho. Musíme doufat, ale...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist